un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Suprafața reală a senzorilor foto de telefon și cum se exprimă mai bine tipul acestora

29 Jul 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Senzorii foto sunt numiți după niște criterii foarte ciudate inventate în anii 50. De exemplu, eu eram convins că un senzor de 1 inch precum cel din camera mea are 1 inch în diagonală. În practică, “senzor de 1 inch” înseamnă doar că are dimensiunea potrivită pentru a încăpea într-un tub Vidicon cu diametrul de 1 inch.

Tuburile acestea erau ceva folosit începând cu anii 1950 în camerele video, pe vremea când totul era analogic. Un astfel de tub avea pereții groși, așa că senzorul care încăpea în el avea o diagonală ceva mai mică, de fapt. În practică, ceea ce noi numim astăzi senzor de 1 inch are o diagonală de 15,9 mm, departe de cei 25,4 mm așteptați.

Vidicon tube.jpg
Tub Vidicon, Wikipedia Link

Cei de la DPreview, care-i unul dintre site-urile mari despre aparate foto-video, au avut acum o idee excelentă privind exprimarea legată de senzorii aceștia micuți.

Ideea lor este următoarea: nu mai precizează unitatea de măsură “inci”. Astfel un senzor de 1/2,3 inci, care-i uzual prin telefoanele mobile, va fi numit de ei senzor de tipul 1/2,3. Cei mari rămân la fel, le vor spune în continuare senzori full-frame sau APS-C.

Mai mult, pentru fiecare tip de senzor au pus la dispoziție un tabel cu dimensiunile în milimetri. Este cel de mai jos și cea mai importantă informație de acolo este suprafața senzorului, în milimetri pătrați, că asta arată direct cât de mic sau mare este senzorul.

Tabelul este acesta:

Cam așa stau lucrurile. Senzorii aceia micuți de pe camere cu zoom de 1/3,4″ au 12 mmp, cei de 1/2,3″ au 29 mmp, mai mult decât dublu ca suprafață, iar un senzor mare de 1/1,28″ are 75 mmp. Vă dați seama așa ce diferență este între senzorul camerei zoom și a celei normale dintr-un flagship, mai ales că această diferență de dimensiune influențează direct câtă lumină primește senzorul și deci calitatea fotografiilor realizate?

Voi folosi și eu în continuare mărimile lor, în special suprafața senzorului, care mi se pare într-adevăr că face comparația între senzori foarte simplă.

    3 comentarii

  1. “eu eram convins că un senzor de 1 inch precum cel din camera mea are 1 inch în diagonală”

    Serios? Credeai ca incape un senzor cat tasta CTRL in spatele unei lentile asa mici?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus