un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Logitech MX Mechanical: tastatură mecanică pentru muncă

19 Jul 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

MX Mechanical este o nouă tastatură de la Logitech. Este mecanică, după cum îi spune numele, dar este gândită pentru mediul office, pentru scris, pentru astfel de activități. De ce? Pentru că unii preferă feedback-ul tactil și sonor al unei tastaturi mecanice.

Merge și la gaming, desigur, dar parcă este prea serioasă pentru așa ceva.

SPECIFICAȚII LOGITECH MX MECHANICAL

MX Mechanical este disponibilă cu trei tipuri de switch-uri: Tactile Quiet, Linear și Clicky. Le puteți asculta pe site-ul oficial. Tastele sunt iluminate în alb și un senzor capacitiv le aprinde atunci când apropii degetele de ea.

Tastatura este wireless, are conectivitate Bluetooth sau Logi Bolt (dongle-ul este inclus). Autonomia este de 15 zile cu iluminare sau până la 10 luni cu iluminarea oprită. Încărcarea se face prin USB-C. 15 minute de încărcare dau autonomie pentru o zi.

Are câteva taste customizabile. Poate fi conectată la mai multe computere, suportă funcția MX Flow în pereche cu un mouse compatibil (controlezi computerul care are pe ecran cursorul mouse-ului). Carcasa este făcută din aluminiu, iar elementele de plastic din materiale reciclate, Logitech are o politică foarte eco de la o vreme.

Preț: 700 de lei la PC Garage și evoMAG. MX Mechanical Mini costă 640 de lei la PC Garage.

Există și MX Mechanical Mini, care nu are bloc numeric și este ceva mai compactă. Tastatura a fost lansată odată cu mouse-ul silențios MX Master 3S, citiți și review-ul său.

ASPECT ȘI UTILIZARE

Tastatura este foarte bine construită. Mi-a făcut plăcere să o utilizez câteva zile și te poți adapta destul de rapid la o tastatură mecanică, în ciuda profilului mai înalt al tastelor și a cursei lor mai lungi.

Eu voi prefera în continuare o tastatură mai plată și silențioasă (folosesc MX Keys, de altfel, care mi se pare exact pe dorințele mele), dar știu oameni care folosesc tastaturi mecanice pentru scris și mi-au spus că preferă feedback-ul tactil și sonor al acestui sistem. O-kay. Dacă asta vă doriți, MX Mechanical vă oferă sunet de mașină de scris și o cursă lungă a tastelor. Eu am avut modelul cu switch-uri Tactile Quiet, de altfel. Celelalte probabil sunt și mai zgomotoase.

Tastele au o suprafață potrivită, sunt ușor rotunjite pentru buricele degetelor, este suficient spațiu între ele și, după cum puteți vedea din fotografii, Enter este o tastă mare, cum preferă mulți. Picioarele de pe spate au o singură poziție de înclinare la 8 grade. Butonul general on/off și portul USB-C sunt în față.

Iluminatul, ca și la MX Keys, funcționează foarte bine. Tastele se aprind când ești aproape de a le atinge cu degetele și se sting după niște secunde de inactivitate. Îmi place asta, este soluția optimă pentru autonomie și nu-ți cere să apeși nici un buton pentru a o aprinde, ceea ce este de preferat în beznă. Iluminatul este și bine reglat, lumina iese în principal prin caracterul de pe taste, cu bleeding nederanjant pe lângă acestea.

Autonomia de 15 zile este bună, iar de 10 luni dacă oprești iluminarea nici nu mai zic. Iluminarea, apropo, poate fi controlată din butoane de pe tastatură și există și un senzor automat de reglaj al intensității, așa că pe timpul zilei este foarte discretă. Am încărcat-o o singură dată în testul meu, iar cifrele oficiale par apropiate de realitate.

Per total, MX Mechanical este foarte bine realizată, iar carcasa din aluminiu și design-ul serios, cu linii clar definite, îi dau un aspect premium, de produs gândit pentru productivitate. Mie mi se pare un MX Keys făcut pe switch-uri mecanice, pentru cei ce voiau așa ceva.

SOFTWARE

Tastatura aceasta folosește noul software Logitech Options+, care este asemănător cu vechiul Options și destul de bine făcut. Instalarea este practic instantanee prin Bluetooth, Windows mi-a afișat un soi de notificare despre noua tastatură detectată, nu a fost nevoie de meniul clasic Bluetooth de Add Device.

Options+ are trei zone mari de configurare a tastaturii. Prima este Keys, de unde poți configura tastele multifuncționale. MX Mechanical te lasă să reconfigurezi toate tastele evidențiate în fotografia de mai jos, adică foarte mult, inclusiv toate F-urile, gruparea Ins-Del-Home… și alte câteva în plus.

Multe funcții sunt utile așa cum vine ele din fabrică, dar pe altele le-am schimbat și eu. De exemplu, nu folosesc tasta Lock pentru că nu “încui” PC-ul și am schimbat-o în Snipping Tool, punând pe ea shortcut-ul winkey+shift+s.

Poți schimba tastele în mai multe moduri, de exemplu alegând o comanda predefinită dintr-un meniu lung sau introducând un combo de taste. Sistemul este bine gândit și cred că toți utilizatorii vor fi satisfăcuți de posibilitatea de customizare.

De ce să schimbi și tastele Insert, Delete, Home, Page Up și restul din acea grupare, care în general sunt foarte utile? Nu știu exact, eu nu le-am schimbat. De remarcat însă că Options+ îți permite să reconfigurez butoanele nu doar la nivel global, ci și per aplicație. Așa că poate nu folosești Ins-Del-Home… în Adobe Premiere Pro, de exemplu, ci vrei ca acolo să aibă alte roluri. Ideea este că se poate.

Funcția de schimbare a luminii este cea mai subțire din program. Logitech pare să fi împrumutat de la tastaturile de gaming ideea că iluminarea trebuie să suporte câteva efecte de joc de lumină, dar mie nu mi s-a părut nevoie. Poți alege din 6 moduri de joc de lumini, inclusiv breathing sau waves. Mie doar cel clasic Static mi s-a părut cu adevărat util. MX Mechanical este o tastatură de muncă, de productivitate, nu de show luminos, așa că n-am avut nevoie de valuri sau respirație pe ea, iar în plus aceste efecte arată mai bine pe o tastatură RGB cu iluminare mult mai puternică.

Singurul mod care mi s-a părut util este cel numit Contrast, care pune o iluminare mai puternică pe tastele speciale (Enter, Space, Back etc). Diferența de luminozitate nu este însă mare și, în cele din urmă, nu i-am văzut rostul. E bine că are iluminare, dar eu unul n-am avut de ce să-i adaug și efecte.

A treia secțiune este legată de Easy Switch între trei calculatoare. Poți vedea acolo cu ce calculatoare este împerecheată tastatura. Are pe ea trei butoane și poți comuta rapid între cele trei, ceea ce este o funcție foarte utilă dacă ai pe birou un PC și un laptop sau un PC și o tabletă, ca să nu zic de un mediu de lucru cu mai multe PC-uri.

Și cam acesta este Logitech Options+. Are în continuare posibilitatea de a salva setările în cloud-ul Logitech, ca să le repui rapid în PC în caz că îl schimbi. Nu știu de ce Logitech renunță la Options-ul clasic în favoarea celui +, dar o avea legătură cu hardware mai nou sau poate cu trecerea la acest dongle numit Logi Bolt, față de cel vechi care era numit Unifying Receiver.

CONCLUZIE

MX Mechanical este probabil una dintre cele mai bune opțiuni pentru cei ce vor o tastatură mecanică de muncă. Este bine construită, are multe taste ce pot fi configurate, autonomie bună, iluminat discret și responsiv la apropierea degetelor. Eu nu i-am găsit nimic serios de reproșat. Nu-mi pot închipui că sunt mulți oameni care vor o tastatură mecanică în locul uneia silențioase pentru scris și muncă, dar cei din această nișă au acum la dispoziție un model excelent.

Preț: 700 de lei la PC Garage și evoMAG. MX Mechanical Mini costă 640 de lei la PC Garage.

    7 comentarii

  1. Pret 700lei o tastatura. bun asa.

      (Citează)

  2. Tastatura nu își merită banii. Ergonomie zero, stai cu mâinile înghesuite pe ea. Prețul nu e unul mare, sunt tastaturi bune la 300-400 euro, Ergodox de exemplu. Eu am un Kinesis split de 200 euro, la cum tastez (120wpm) mi-aș rupe încheieturile in asta înghesuită.

    Radu, daca tot faci review la tastaturi, macar folosește termenii aferenți. “Nu are bloc numeric și este ceva mai compacta” … Ai vrut să zici că e tastatura 75% probabil. Cea “normala” in articol este 80%, sau TKL.

      (Citează)

    • E posibil ca majoritatea cititorilor ca mine să nu cunoască termenii indicați ( „tastatură 75%” și „tastatură 80%” ) și Radu se adresează publicului larg, nu are o nișă anume ( articolele lui sunt la fel de diverse precum produsele recenzate ).

        (Citează)

  3. Eu as fi facut un review ca la laptopul ala care nu pornea.
    Era sa fac un review de tastatura, insa cand am primit-o avea langa tasta Z inca o tasta de slash. Deci 0 stars. Don’t bother.

      (Citează)

    • Am vazut comentariul tau, m-am uitat mai atent la pozele din articol si mi-am zis: “bai ce aiurea e tasta aia pusa acolo”
      Apoi m-am uitat la MX Keys-ul pe care tastez si am vazut aceeasi tasta in acelasi loc. Am tastatura asta de un an, se pare ca nu m-a deranjat niciodata acea tasta. Acum ca mi-ai atras atentia probabil o sa incep sa ma impiedic de ea :)

      E ca la Thinkpad-uri, unde tastele Fn si Ctrl sunt invers decat la restul laptopurilor. De-abia pe la al treilea Thinkpad am citit in review-uri ce nasol e ca sunt invers. Si uite, Logitech a pus-o in dreapta doar ca sa ne enerveze mai tare.

        (Citează)

    • Tasta de lângă z e folosită pentru tilda, pe macOS. Layout-ul English european (british) la Apple are tilda lângă shift-ul din stânga, nu sub Esc ca în cazul variantei US.

      Având în vedere că e și pentru Mac, ăsta e compromisul.

      @Sorin: nu știu cum și de ce e la Thinpad așa, dar Logi au vrut să nu-i enerveze pe ăia cu macuri.

        (Citează)

  4. Eu folosesc MX Keys si nu pot sa spun ca folosesc vreo functie speciala. Am trecut la asta de una o tastatura dell care era pe acelasi dongle ca si mousul. Sincer Dell mi se parea mai ergonomica dar la Keys imi plac tastele si cum se simte. Mousul e tot logi, MX Anywhere 3, asta imi place mai mult.

    As zice ca atata timp cat nu vorbim de o tastatura matriceala si pe deasupra si layout Dvorak, suntem ok cu orice :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus