un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mai exact când poate da Poliția amenzi pe baza unui clip video? Doar dacă acesta devine viral?

22 Jul 2022  ·

AUTO, GÂNDURI  ·

31 comentarii

Știrea aceea despre un bărbat amendat de Poliție după ce s-a filmat ținându-și copilul pe volan, în timp ce conducea pe Valea Oltului, m-a lăsat un pic confuz.

În primul rând, care sunt criteriile după care Poliția poate da amenzi pe baza unei înregistrări video de pe Facebook? Că oficial, dacă întrebi Poliția, ei nu dau amenzi după înregistrări făcute cu camere neomologate, că nu le pot verifica. Poate sunt trucate. Adevărul este că, la ce deepfakes se pot face acum, ar putea fi trucate, deși nu cred că stă cineva să facă asta. Sunt destui idioți pe șosele care se dau în stambă, nu-i nevoie de trucat ceva.

Dar dacă se pot da amenzi pe baza înregistrărilor primite de la populație, ca în SUA și Marea Britanie și multe alte tări civilizate, aș vrea să știu și eu. Am niște clipuri de trimis. Sau se dă amendă doar dacă ele devin virale pe Facebook sau YouTube și poliția acționează, chiar fără temei legal, ca să se cheme că au făcut ceva?

Sunt curios dacă amenda aceea va fi contestată la tribunal și cum se va termina acolo treaba.

În al doilea rând, este dezastru prin trafic cu siguranța copiilor în automobile. De când o am pe Alice, îmi sar în ochi astfel de lucruri. Foarte puțini își țin copiii în scoici sau scaune auto, deși așa cere legea. Zilele trecute am văzut o fetiță de vreo 3 ani liberă în spatele unui X5, nici măcar cu centura pusă. Avea sigur șoferul bani și de un scaun de copil. De ce să-i riști astfel sănătatea? Nu este clar pentru toată lumea, doar uitându-te la un bebeluș sau copil, cât de fragil este față de un adult?

În altă zi, aici prin cartier, o femeie urcă 3 copii într-un minivan și pleacă de pe loc. Mașina, un hârb. Copiii, complet nesecurizați, nici măcar centură.

În altă altă zi, treceam pe o zebră și oprește o mașină. Mă uit la șofer. Lângă el era nevastă-sa, cu un copil de câteva luni ținut pe piept, să vadă și el/ea/ei prin parbriz orașul.

De clipul cu femeia care merge pe contrasens spre autostradă nu mai zic. Mi s-a sugerat și acolo să trimit la poliție. Are vreun rost?

Bănuiesc că trebuie ținută cumva și statistica aia despre România care are cele mai multe decese în trafic din UE, nu?

    31 comentarii

  1. 1. Nu trebuie lege sa te ducă capul sa ți copilul în siguranță în masina. Trebuie creier
    2. Sunt decese în ro din cauza lipsei de infrastructura adică autostrăzi.
    3. Pe Oltului am făcut 3 ore extra din cauza lucrărilor. As fi condus cu capul în jos, cu copilul în orice poziție. Pt ca stăteai pe loc mai mult decât mergeai.
    4. Epica a fost ca după 3 ore de stat pe Oltului, tot s a găsit un deștept sa meargă cu 50 la ora fix în următorul sat. Pt ca hau hau minte odihnita…..
    5. Are rost sa trimiți link la filmare către politie, chiar funcționează

      (Citează)

    • @mihnea: 3. Da, teoretic ai putea tine copilul liber în asemenea momente, doar ca atunci când vei merge cu 90 pt ca s-a dat drumul la trafic copilul va dori sa fie în continuare liber.
      Am pățit-o o data când avea fiică-mea vreo 2 ani: aveam de mers cu mașina prin campus 2-300 metri cu viteza super mica, asa ca de comoditate nu am mai pus copilul în scaun, a stat soția cu ea în brate, în fata. Ce scandal și țipete au urmat la următoarele 3-4 drumuri când a revenit în scaunul ei. Asa ca de atunci m-am invatat: fără excepții, ei nu pot discerne când pot avea libertate și când trebuie sa urmeze niște reguli.
      Am auzit la multe cunoștințe ca “nu vrea copilul sa stea în scaun, asa ca merg eu mai cu grija”. Prostie pura!

        (Citează)

    • Eu nu cred că vei câștiga mult timp mergând peste viteza limită din sate. Dacă faci socoteala, satele sunt probabil sub 1% din distanța parcursă în total. Nu din cauza 50 km/h de acolo faci mai mult timp.

        (Citează)

    • Dacă am stat pe loc și am așteptat asta ne dă dreptul să încălcăm legea? Sau doreai să îi dea omul cu 59km/h?

        (Citează)

    • @mihnea
      1. Teoretic nu este nevoie de lege nici pentru purtarea centurii de siguranta, dar realitatea este alta.
      4. Atunci se intampla cele mai multe accidente, cand “îi dai tare” ca sa recuperezi timpul pierdut.

        (Citează)

  2. Da, se numeste selectie naturala. Nu e vina copilului ca tac-su e un imbecil patentat, insa, din cand in cand, lucruri aleatorii se intampla, precum accidente soldate cu decesul copiilor. Si pe urma ii vezi pe la tv smulgandu-si parul si in bocete. Cand centura e un accesoriu optional pentru copulul tau, esti doar un parinte retardat care n-ar trebui sa se reproduca vreodata. – “Dar nu pot sa il las in centura, ca se plictiseste, lasa-l se vina in fata, sa vada ce face tati. Hai, mami, ca nu se intampla nimic. Conduc eu cu grija.”

      (Citează)

  3. Mda, m-am gandit si eu la asta.
    Si Zoso a scris ceva de genul asta, cand au sarit/dansat unii pe capota unui Logan de politie, s-au filmat si au urcat filmuletul nu stiu pe unde; ulterior, politia i-a gasit si amendat. De ce atunci da si alta data nu???
    Daca afli raspunsul (poate scrii chiar catre politie), cred ca e bine sa revii si sa faci un articol, ar fi de mare interes.

      (Citează)

  4. Cu un avocat semi-functional amenda aceea dispare, nu este constata de agent cu ochii lui deci nu are nici o valoare infractiunea.

    Da, daca nu a vazut agentul de politie personal infractiunea, e degeaba, asa zic toti politistii si scapa de o munca.

      (Citează)

    • Tot zic ca se merita deranjul prostului cu avocat, umblat, telefoane și bani cheltuiți. Tot un fel de amenda

        (Citează)

    • Vine specialistul in drept, care stie el cum o sa fie, dar nu face diferenta intre contraventie si infractiune. Bine boss!

        (Citează)

    • Aham, diferenta e ca toate contraventiile sunt de fapt si infractiuni care se pedepsesc doar cu amenda?

        (Citează)

    • Nu, diferenta e mult mai mare. Dar, daca ai permis ar fi fost ok sa stii cat de cat care e diferenta.

        (Citează)

  5. Poti trimite inregistrarea. Sunt multe cazuri de persoane amendate pe baza filmarilor trimse de alte persoane. Si chiar daca contesta amenda tot face 2-3drumuri la tribunal, pierde timp/bani.

      (Citează)

  6. “Filmarea a fost postată pe rețelele sociale. În urma investigațiilor făcute de polițiști, șoferul a fost identificat și audiat. Și-a recunoscut fapta și a fost amendat cu 580 de lei.”

    Deci, amenda nu a fost data pe baza unui clip video.

      (Citează)

    • Se poate spune ca a fost prost de 2x, daca nu recunostea nu aveau nici un temei legal sa ii dea amenda.

        (Citează)

  7. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/o-adolescenta-a-murit-dupa-ce-masina-in-care-se-afla-s-a-rasturnat-pe-e85-la-volan-era-un-baiat-de-15-ani-2021271
    Mihnea ai avut drum prin vrancea? Sau fiu-to? Ca plm ce se poate întâmpla cu mașinile astea moderne, “nu contează legea”!

      (Citează)

    • vorbim chestii diferite, stai jos

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      23/07/2022 la 8:58 AM

      Mihnea, tu ești băiatul ăla de mai sus cu “hau hau minte odihnită” care consideră că dacă ai stat în ambuteiaj trebuie sa mergi tare în localități, după?

        (Citează)

  8. Din câte știu se poate face expertiză tehnică pe înregistrare. Dacă în urma expertizei înregistrarea e declarată originală (nealterată), poate fi folosită în scop juridic la fel ca una făcută cu cameră omologată, dar e un proces complicat și de durată.

      (Citează)

  9. Nu se dau amenzi doar in baza unei inregistrari video (cred ca nici in SUA) dar se pot porni investigatii si se poate ajunge la martori, declaratii, alte probe precum si recunoasterea faptei precum cazul curent.

    “Adevărul este că, la ce deepfakes se pot face acum, ar putea fi trucate, deși nu cred că stă cineva să facă asta. Sunt destui idioți pe șosele care se dau în stambă, nu-i nevoie de trucat ceva.”

    Nu merge asta cu “nu cred ca sta cineva sa faca asta” intrucat, daca lasi portita asta, se vor gasi unii care pentru suma potrivita, pot produce rau voit unor persoane vizate.

      (Citează)

  10. “De clipul cu femeia care merge pe contrasens spre autostradă nu mai zic. Mi s-a sugerat și acolo să trimit la poliție. Are vreun rost?”

    Da bo$$ are rost sa trimiteti sesizari la politie si sa ii sunati de cate ori aveti ocazia. Poate cazurile anume sesizate nu se vor rezolva sau loza/filmarea nu vor fii luate in considerare dar cand o sa inceapa lumea sa le dea de treaba o sa iasa pe strada si o sa mai rezolve diverse. Deci e o situatie win-win

      (Citează)

  11. “Oficial” se pot da amezi cand este vorba de infractiune, nu de o contraventie. Practic se dau amenzi daca clipul devine viral sau daca este in favoarea militienilor (vezi incidentul cu tinerii care s-au urcat pe o masina de politie).

      (Citează)

  12. Da, știu ce zici, ai dreptate.
    Dar nu ma apuc pe un blog de oferit sfaturi ca se învață rău copilul. Ca la betoniștii aia oricum nu reacționează și nu am de ce sa le dau eu sfaturi.

    EGO:
    @mihnea: 3. Da, teoretic ai putea tine copilul liber în asemenea momente, doar ca atunci când vei merge cu 90 pt ca s-a dat drumul la trafic copilul va dori sa fie în continuare liber.
    Am pățit-o o data când avea fiică-mea vreo 2 ani: aveam de mers cu mașina prin campus 2-300 metri cu viteza super mica, asa ca de comoditate nu am mai pus copilul în scaun, a stat soția cu ea în brate, în fata. Ce scandal și țipete au urmat la următoarele 3-4 drumuri când a revenit în scaunul ei. Asa ca de atunci m-am invatat: fără excepții, ei nu pot discerne când pot avea libertate și când trebuie sa urmeze niște reguli.
    Am auzit la multe cunoștințe ca “nu vrea copilul sa stea în scaun, asa ca merg eu mai cu grija”. Prostie pura!

      (Citează)

  13. Trimiți filmarea la poliție, poliția încearcă să găsească persoana, o cheamă la secție unde va declara și semna că a făcut cum este în filmare, apoi pe baza declarației sau procesului verbal o să primească și amenda. Sau versiunea 2, compara video trimis de tine cu video obținut de la camerele video de supraveghere din oraș(dacă există) și din ce am înțeles pe baza camerelor video din oraș(ale primăriei/poliției locale) pot să dea amendă.

      (Citează)

  14. Mai exact poliția poate da amenzi pe baza unui clip video doar in cazul in care autorul isi recunoaste fapta in scris. Altfel spus daca esti prost rau si recunosti ca ai facut o boroboata in trafic meriti si amenda. Daca te vezi in filmare si zici boss, nu stiu, nu eram eu nu cunosc si nu ma intereseaza, scapi linistit.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus