un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Seriale: Obi-Wan Kenobi pe Disney+ este serialul Star Wars pe care-l așteptam de mulți ani

15 Jun 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

42 comentarii

Serialul acesta este exact ce trebuie în universul Star Wars. Îl ia pe Obi-Wan în perioada dintre episodul 3 și episodul 4, când Luke încă era copil, și îl duce în aventuri bune pe alte planete. Este cu inchizitori care vânează ultimii Jedi din galaxie (ca în jocul Star Wars Jedi Fallen Order), iar Obi-Wan Kenobi este ținta lor supremă.

Scos din peștera sa din deșert de o capcană întinsă de acești închizitori, Obi-Wan chiar ajunge pe diverse planete și se luptă în Forță cu cine poate, că sunt vreo 4 răi cu care să se lupte în săbii laser. Apare chiar și Darth Vader.

Serialul este bun. Ewan McGregor rămâne un actor excelent. Micuța Leia face și ea un rol bun. Kumail Nanjiani are și el un rol micuț și tipic lui, aș zice. Îl știți din Eternals și alte filme. Indira Varma, pe care în caz că nu știți de unde să o luați, vă zic eu—a fost Ellaria Sand în Game of Thornes, “nevasta” lui Oberyn Martell, ăla de a rămas fără ochi în duel—are un rol mai mare.

Efectele speciale sunt de top, atmosfera de Star Wars stil outer rim este în serial, dar cel mai mult îmi place că se ia în serios. Nu sunt glume, nu se încearcă umor forțat. Universul este într-o situație rea din cauza Imperiului, Obi-Wan trăiește de pe o zi pe alta, oamenii de pe nenumărate planete sunt persecutați; nu este timp de glume. Darth Vader apare și direct omoară o familie din simplul motiv că erau săraci.

Au apărut 4 episoade până acum și abia le aștept pe următoarele.

Vreau doar să mă laud că am fost profet pe blogul meu. Iată ce scriam în octombrie 2018, când apăreau primele informații despre viitorul (pe atunci) serial The Mandalorian și despre acest Obi-Wan încă nu se știa nimic:

Mă gândeam recent, cugetând la Solo, că un spin-off în particular ar fi putut avea succes. Mă refer la cel ce urma să-l aibă ca personaj principal pe Obi-Wan, între episoadele 3 și 4.

Am zis într-un articol mai vechi că acest film n-ar avea mare sens. La ce să te uiți, la Obi-Wan trăind ca un pustnic în praful de pe Tatooine, luptându-se cu bandiți? Eh, cu mintea de acum pot vedea un posibil scenariu foarte bun. Sigur, filmul ar putea începe cu Obi-Wan punând la punct niște bandiți, doar ca să ni se arate că încă este un badass, dar apoi am fi putut vedea o scenă în care Jimmy Smits sau cum îl cheamă venea să-i ceară ajutorul în lupta cu niște clanuri mafiote de amploare, iar Obi-Wan acceptă.

Scenariul l-ar fi putut duce pe Obi-Wan pe alte planete unde, în cele din urmă, s-ar fi luptat în Forță și sabie cu Darth Maul, despre care am văzut în filmul Solo că este în viață și conduce gangsteri. Or, Darth Maul îl omorâse pe mentorul lui Obi-Wan (ce telenovelă iese aici!), așa că Obi-Wan nu doar că l-ar fi putut răzbuna pe acesta, dar s-ar fi explicat și de ce Maul nu apare deloc în perioada Episodului 4.

Ah, putea fi în film și o scenă scurtă în care Obi-Wan o cunoaște pe Leia, acum o adolescentă care crește în casa lui Jimmy Smits. În fond, Leia trebuia să-l fi știut de undeva pe Obi-Wan atunci când îl trimite pe R2D2 către acesta cu lacrimogenul mesaj “you are my only hope” în începutul Episodului 4.

Mie mi-ar fi plăcut să văd un astfel de film. Dacă-l convingeau și pe Ewan McGregor să joace era și mai bun.

Eh, n-a fost film, ci serial, și n-a fost cu Darth Maul (care înțeleg că a reînviat în niște desene animate pe care le voi vedea probabil tot pe Disney+), dar în rest am fost spot on, zic eu. I know my Star Wars! Sau puteți spune mulțumesc, probabil articolul meu i-a inspirat pe scenariștii de la Disney+.

    42 comentarii

  1. eu sunt mai putin optimist, mi se pare extrem de prost scris si ritmul e f leeeenntt.
    iar copilul care o joaca pe Leia joaca din pacate f prost.

      (Citează)

    • That’s a bit harsh 😅

        (Citează)

    • hai sa nu vorbim personajele, pt mine Leia si Reva sunt f low cost … daca stai sa iei unele scene te intrebi cum le-a acceptat cineva, de exemplu:

      – urmarirea din padure, cand fugeau dupa Leia
      – prima intalnire dintre Obi Wan si DV, practic l-a lasat sa scape, nu are niciun sens lupta aia
      – cum a reusit Obi Wan sa o gaseasca pe Leia in ditamai cladirea , ferindu-se de drone si soldati, in timp ce aliata lui omora in secret soldati si nu o observa nimeni ca vorbea in mineca, meh …

      in fine, macar apare Darth Vader.

        (Citează)

  2. Vazut cele 4 episoade. Ca fan impatimit star wars o sa continui sa ma uit ptr atmosfera aia specifica filmului. Dar serialul e prost. Extrem de prost. De fapt este ptr copii. Ca adult imi simt inteligenta jignita la multe din fazele din serial. Iar negresa aia de joaca pe reva sevander……praf. Nu inspira nici un fel de teama. De fapt nu inspira nimic. Ptr copii este excelent serialul. Ca adult, daca nu esti fan, care a crescut cu primele starwarsuri, n-ai cum sa rezisti la panarama asta. Pe acelasi calapod e si mandalorianu si boba fett.

      (Citează)

    • Nu stiu ce copii, eu ma uitam la anime-uri cand eram mic si alea nu-ti insulta inteligenta.

        (Citează)

    • Da destul de slabite toate serialele si partile astea “after market” dar totusi unul mi-a placut dintre ele Rogue One.Sunt fan Star Wars de 30 ani si se simte cel mai mult lipsa lui Lucas in noile incercari.

        (Citează)

  3. Il asteptam de multa vreme, sunt mega fan Star Wars, dar serialul e extrem de slab.
    N-o sa intru in detalii aici, dar motivele sunt aceleasi cu cele de pe imdb, prima pagina contine doar note de 1, 2 si 3. Parca e si un 4.

    https://www.imdb.com/title/tt8466564/reviews?ref_=tt_urv

    Pe rottentomatoes la fel, 59% audience, mega mega slab.

    De acord cu Blackskull.

      (Citează)

  4. Slab … este facut sa il termine pe Obi-Wan ca si caracter ptr. ca povestea sa se concentreze pe adevaratul “erou” din serial Reva Sevander mai tanara, mai in acord cu PC-nesu si sa ii continue povestea in viitoare seriale si filme, cand se va cai si va trece de partea binelui probabil. Mandalorian hai treaca mearga, Boba Fet o prosteala puerila deja iar Obi chiar ne insulta inteligenta cum a scris cineva mai sus. Bineinteles ca ma uit scrasnind din dinti pentru ca sunt super fan al acestei francize una dintre multele macelarite in ultimii ani (Star Trek, MCU, DCU, etc.).

      (Citează)

  5. Vazut primele 4 episoade. Probabil ma voi opri aici. Cel putin la fel de prost ca Boba Fett daca nu chiar mai prost.

    Ca fan al universului Star Wars as vrea sa vad un serial care sa emuleze tot ce a facut bine Rogue One.

      (Citează)

  6. Si mie mi se pare extrem de slab serialul, are multe scene care imi jignesc inteligenta.
    De exemplu cand s-a luptat Obi cu Vader si Vader practic l-a lasat sa scape :-), ca altfel se termina serialul (nu mai zic ca lupta in sine a fost incredibil de penibila).

    Sincer ma mir ca Ewan McGregor a acceptat sa joace in el.

      (Citează)

  7. cand aleg un film/serial acum ma uit sa nu fie original production, no matter ca e pe hbo, prime sau netflix. Ca toate fac niste mizerii in 99% din cazuri ca sa faca volum. Si aici pare fix la fel.

      (Citează)

  8. ..still not joining Disney+

      (Citează)

  9. Marean:
    Star wars a fost plin tot timpul de alieni al caror sex si preferinte sexuale nu ai cum sa le stii. In plus, aproape toti alienii din SW sunt antropomorfi, adica clar inspirati din oameni. Ceea ce inseamna ca de fapt SW a fost plin tot timpul de queer si non-binari.

    Nu te-a deranjat.

    In schimb 2 papusi lesbiene… Oh, the horror :-))

    Queer, adica…oricine?

      (Citează)

  10. La prime le mai suport, m-am uitat la night sky, acum la outer range. Ce sa mai zic de the expanse, care na, e semi original production, ca standardul l-au stabilit aia de la scyfi. The Boys merge si el, Tales from the Loop…am mai scris, pentru mine au cele mai putine rateuri , ca %. Nu sunt geniale, dar nu au multe “trash”-uri, ca netflix , nici pretiozitatea de la hbo, care merge bine cand serialul e bun, dar e penibila cand scenariul e praf. Bineinteles, o sa-si atraga ura cat cuprinde pentru Rings of Power, o sa se duca o parte din bunavointa fata de ei.

      (Citează)

  11. E o mizerie de serial.

      (Citează)

  12. Serialul Obi Wan confirmă ceea ce știam din filmele mai vechi: soldații imperiali sînt extrem de usor de ucis. Cad ca muștele, un singur om poate intra într-o bază plină cu ei, îi ucide pe toți care îi ies în cale, fără probleme. S-a văzut și în “Return of the Jedi” cum erau uciși pe bamdă rulantă chiar și de către acei ursuleți simpatici.

      (Citează)

  13. Este o insulta sa dai bani ca sa vezi o mizerie.

      (Citează)

  14. Recunosc ca am sarit cu gratie ultimele 3 (4? 5?) filme Star Wars facute de Disney. Dar nu inteleg comentariile care zic ca serialul asta e pueril. TOATE filmele Star Wars sunt puerile, inclusiv alea originale, asta e universul, asta e nivelul, doar ca atunci ni se pareau super cool pentru ca, guess what, eram si noi puerili.

      (Citează)

    • Sincer, asta ma gândeam și eu. Nici eu nu înțeleg. Oricum, din seria noua sa știi ca sunt unele cu mai multa logica în scenariu – gen rogue one.

        (Citează)

  15. Serialul este foarte prost, mizerabil de prost in primele 4 episoade. Al 5-lea episod tot tâmpit e, dar parcă nu se afundă ca celelalte.

    Disney nu sunt în stare nici sa scrie corect titlul părții iv în aplicație.

      (Citează)

  16. Auziți, dar filmele au fost mai bune? Ca sunt la fel de (poate chiar mai) ilogice în scenariu. Sa nu mai spun de Anakin, care nu e deloc credibil în nimic. Așa e franciza asta, mi se pare ca farmecul sta în nostalgie și imaginația originala a acelui univers.

      (Citează)

    • sincer, chiar nu inteleg nebunia asta cu star wars. nu mi-au placut nici filmele vechi, nici cele mai noi si nu am nicio curiozitate sa urmaresc serialul.

        (Citează)

    • N-aș spune nostalgie, farmecul e în universul Star Wars în general – intrigă, personaje, acțiune, conceptul de Forță și așa mai departe. Personal după ce am văzut SW I și II nu m-am mai putut uita la următoarele (cele vechi) datorită tehnicii în general – producție, filmare, efecte speciale – pentru că imersarea mi se pare mai mare în producțiile noi, iar detaliile mi se pare că fac diferența.

      Se vorbește de univers Star Wars pentru că au creat ceva atât de vast și de complex încât acțiunea se petrece practic într-un întreg univers, inspirat mai mult sau mai puțin din ăsta în care trăim și noi. De asta e normal ca filmele/serialele să nu fie cronologice, pentru că sunt diverse aspecte care pot fi detaliate.

      E foarte normal să nu-ți placă pur și simplu personajele sau acțiunea în general, dar după părerea mea ăștia care critică toate producțiile cu atâta patimă n-au văzut încă SF prost. E drept că ultimele producții SW puteau fi mai bune, dar nu văd nimic pueril. Așteptările oamenilor s-au schimbat și ele, vor o calitate mai bună de producție, personaje și intrigi mai complexe, dar ceva ce nu-i place unui individ nu înseamnă că e de pueril sau de rahat. Există oameni cărora nu le-a plăcut LOTR, The Hobbit sau GoT sau orice alt film/serial de referință. Eu n-aș putea fi fan SW așa cum sunt Dune – mă interesează mai multe personajele și detalii din cărți/film, în timp ce pe primul îl iau ca atare.

        (Citează)

    • Filmele au fost mai bune, da. Si ma refer la cele din anii 2000 (episoadele 1-3).
      Alea mai vechi ies din discutie, mi-au placut la vremea lor dar acum ma plictisesc, pentru ca nu au efecte speciale. Astea din anii 2010 sunt cu atat mai proaste cu cat sunt mai noi.

      Insa pe cele din anii 2000 le-am revazut de cateva ori. Nu am detectat gauri deranjante in scenariu, efectele speciale sunt inca valabile, coregrafia luptelor mi se pare f buna in continuare.

        (Citează)

    • Mie mi-au plăcut toate filmele, cu excepția lui Solo. Bine, unele mai mult (Rogue One) și altele mai puțin (Jar-Jar). Îmi plac și seriile, cu excepția lui Boba Fett (mizerie absolută). Obi-Wan mi se părea decent, până la episodul de ieri. Omg ce tâmpenie.

        (Citează)

  17. Eu am un fix, oamenii care considera ca orice nu e real intra in categoria sf, de ex filmele cu zombie, și recomanda un serial de genul ala ca genul sf .
    Iar star wars e fantasy!

      (Citează)

    • Star Wars e space opera, dacă vrei, care e tot sub SF (science sau speculative fiction). E greu să încadrezi o suită de astfel de producții într-un sub gen (de fapt nu cred că o mai face nimeni) datorită complexității, iar când ai mai multe sub genuri e mai simplu să faci referire la SF, că oricum acolo ajung toate.

      Inclusiv în muzică, genurile (genre) sunt rigide și au anumite caracteristici, iar la modul practic muzica le combină. În genul rock poate fi încadrată muzică cu elemente de pop și/sau funk (Prince, de exemplu), așa e și la filme.

      Așa că tu poți să-i spui fantasy. permite-mi mie să-i spun SF.

        (Citează)

  18. dam167:
    Star Wars e space opera, dacă vrei, care e tot sub SF (science sau speculative fiction). E greu să încadrezi o suită de astfel de producții într-un sub gen (de fapt nu cred că o mai face nimeni) datorită complexității, iar când ai mai multe sub genuri e mai simplu să faci referire la SF, că oricum acolo ajung toate.

    Inclusiv în muzică, genurile (genre) sunt rigide și au anumite caracteristici, iar la modul practic muzica le combină. În genul rock poate fi încadrată muzică cu elemente de pop și/sau funk (Prince, de exemplu), așa e și la filme.

    Așa că tu poți să-i spui fantasy. permite-mi mie să-i spun SF.

    sunt de acord cu tine ! parca Margaret Atwood zicea despre unele carti ca sunt speculative fiction.

      (Citează)

  19. Desi prefer hard sci fi cum e The Expanse, ma bucur de orice apare in universul Star Wars. Obi One e misto si sunt la zi cu el, nu mai zic de Mandalorian si Boba Fett care mi-au placut foarte mult. Din partea mea pot explora fiecare coltisor din univers si sa faca content pt el.

      (Citează)

  20. Orice e Star Wars îmi place, mai ales dacă folosesc săbiile. Cine vrea profunzime și alte chestii din astea, a cam greșit zona.

      (Citează)

    • Nuuu, trebuie să fie și multă logică și dramă reală, ca de exemplu despre cum Vader nu-l găsește pe Luke ascuns la frati-su acasă sau cum mici ekows distrug AT-STs cu bușteni.

        (Citează)

  21. De mult nu am văzut așa connsens pe aici in privința a ceva ca e prost.

      (Citează)

  22. Doamne, este aur aici, de mult n-am râs așa bine. Cred că ați uitat cum sunt filmele Star Wars în general, vechi și noi, poate vă mai uitați o dată la ele. Toate sunt ilogice, trase de păr, pline de subiecte pentru memeuri gen “stormtroopers nu pot nimeri nimic” și în general copilărești. Niciunul dintre ele n-a fost bun, dacă-l iei la bani mărunți, ci doar spectaculos și entertaining.

    Și așa este și acest serial. Poate că unii se așteptau să vadă vreo capodoperă a cinematografiei sau ceva înălțător despre personaje. Nu există. Sunt tot alea praf din trecut, cu tot cu erorile de continuitate și alte tropes puse de dragul prelungirii filmului.

      (Citează)

    • Pai credeam ca e de la sine inteles ca toata lumea de aici a judecat serialul fata de alte produse din fransiza SW, nu fata de filme de arta cinematografica.

      Nu cred ca vrea nimeni profunzimi, eu cel putin vreau efecte speciale faine, lupte cu sabii si sa nu fiu luat de prost dpdv scenariu adica exact ce zici tu: spectacol si entertaining.

      Problema e ca Obi Wan nu livreaza nici pe departe: efecte sunt putine si deloc notabile, serialul e foarte lent, lupte cu sabii nu prea sunt iar cele putine care exista sunt f slabe, scenariul este f prost samd.

        (Citează)

  23. serial slab,sunt dezamagit, tu poti sa critici ceva sau totul e miros de trandafir pt tine?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus