un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

S-a vandalizat o toaletă, dar n-a fost ochi care s-o vază

4 May 2022  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Parcul IOR din sectorul 3 pune pe pagina de Facebook fotografii cu toaletele din parc, vandalizate puternic pe perioada iernii, și spune deci că nu vor fi redeschise prea curând.

Lumea întreabă în comentarii de ce Poliția Locală S3 nu a fost pe fază. Întrebarea este doar pe jumătate bună. Eu nu cred că poți acuza poliția că n-a fost pe fază fix când au trecut niște golani pe acolo. E un parc mare, poliția are și alte zone de patrulat prin sector, care este mare și el (mai ales pe lângă vreo shaormerie).  Mereu vor fi niște locuri unde poliția nu este prezentă.

Am zis pe jumătate bună pentru că scuza de mai sus merge doar dacă poliția este foarte performantă și, cu excepția acestor toalete distruse, și-a făcut exemplar treaba. Dacă Poliția Locală ar putea spune “noi în acest timp am oprit niște infracțiuni în zona X, dar n-am putut fi și la zona Y” și oamenii să le dea dreptate cu “așa este, i-am văzut eu acționând în zona X”, întrebarea n-ar mai apărea deloc. Dar orașul sau sectorul 3 este cum este.

Ar mai merge scuza asta și dacă, după primul act de vandalism, cineva din Poliție ar fi ținut o ședință cu agenții din teren și le-ar fi zis “băi, a apărut o mâzgălitură pe toaleta din parc, iar teoria geamurilor sparte zice că vor apărea și altele. De mâine stă mereu cineva la supraveghere în zonă, iar noaptea chiar facem acțiune acolo, să prindem cretinii”. Dar asta se întâmplă doar în Brooklyn 99 sau alte seriale de comedie.

În lumea reală a sectorului respectiv, șansele mari sunt ca pe respectivii șefi să-i fi durut undeva de aceste probleme, că salariul le intră oricum în cont, iar în funcție n-au fost numiți pentru performanța lor anterioară în muncă și nici nu le este măsurată cumva cea din prezent.

Dar să nu divaghez. Oamenii întreabă pe Facebook și de ce nu erau camere de supraveghere în parc, iar Pagina Parcului IOR își dă cu stângul în dreptul răspunzând că nu se pot monta camere video în interiorul toaletelor. A naibii lege este proastă, nu poți filma oamenii pe budă și din acest motiv nu poți opri vandalismul!

Prima imagine din set arată însă clar exteriorul toaletei vandalizat și rupt inclusiv PVC-ul ușii, someone went full bear on that one, așa că oamenii comentează, pe bună dreptate, de ce nu se pun camere video în exteriorul toaletelor, ca să-i surprindă pe cei care au intrat și au făcut așa ceva.

Și cineva din primărie sau ADP sau Parks and Recreations sau cine ține acea pagină răspunde, ca un campion, că “sunt camere video prin parc, dar nu captează și sunetul și deci nu se poate ști cine a vandalizat toaletele”.

Care sunet, fraților? Ce scuză ridicolă este asta? E o cameră video. O ațintești spre toaleta parcului. Filmezi astfel pe cei care au vandalizat pe dinafară toaleta respectivă. Mai mult, probabil că astfel de lucruri s-au făcut noaptea, când sunt mai multe veverițe decât oameni în parc și deci ar fi ușor de depistat momentul vandalismului.

Scuza asta cu “nu captează sunetul” o fi pentru mamaie și tataie care nu știu nimic despre camere video și ar putea crede o astfel de gogomănie. Restul oamenilor n-au mușcat. Și adevărul probabil este cel zis de un alt comentator pe acolo: camere video s-au montat pentru că mereu merge o licitație pentru niște prieteni, dar nu-i pasă nimănui dacă acele camere sunt orientate spre puncte de interes sau spre vârfurile copacilor, nici măcar dacă sunt funcționale sau nu. Salariul intră oricum, iar performanța în post a celor care au făcut asta nu o măsoară nimeni. Important este să fie prieteni sau rude cu vreun primar care dă niște pui și ulei votanților și gata, încă 4 ani la căldurică.

Cât despre pagina de Facebook în sine, mesajul corect era “toaletele au fost vandalizate, facem investigații, între timp ne cerem scuze că vor fi redeschise mult mai târziu”. Cu un pic de umilință pentru plătitorul de taxe care poate dorește o toaletă în parc după ce mănâncă o gogoașă din aceea cu topping prea roz. Sau măcar un sec “s-a observat o extorsiune a unei toalete, nu mai funcționează”. Nu te apuci să-i cerți pe “fanii” paginii, care probabil nu au vandalizat ei toaleta, ci doar întreabă “și ăia plătiți ca să nu se întâmple așa ceva… ăia ce făceau?”.

    9 comentarii

  1. Ceva e putred in aceasta postare a parcului. Am folosit cel putin 3 toalete in aceasta iarna si erau functionale. Nu aratau rau deloc. Apoi au fost inchise toate, brusc. Ma plimb des prin parc, nu am vazut sa fie vandalizate (probabil una sau doua). Dar nu e motiv sa le inchizi pe toate. Ca idee, o astfel de toaleta este situata in parc fix langa un sediu al politiei locale. Acolo e mereu cineva, exista camere, nu vandalizeaza nimeni. Si totusi este inchisa toaleta. Intr-o alta toaleta am vazut ca isi depozitau lucrurile niste muncitori ce aveau treaba prin parc. Apropo de vandalizare, noaptea oricum se inchideau toaletele, nu trebuie sa filmezi in interior, trebuie sa vezi doar cine se plimba prin parc.

      (Citează)

    • Danyzus:
      Ceva e putred in aceasta postare a parcului. Am folosit cel putin 3 toalete in aceasta iarna si erau functionale. Nu aratau rau deloc. Apoi au fost inchise toate, brusc.

      Da, e ceva putred ce vine in fiecare an. Iarna. Atunci se inchid toaletele si cismelele de apa, pentru ca ce sa vezi, iarna apa ingheata si toate acele tevi de apa de prin parc nu prea au protectie la inghet.

        (Citează)

  2. o fi trecut tamas pe acolo intr-o noapte, who knows?

    nu pot sa nu observ raspunsurile pasiv-agresive ale adminului paginii. nu vreau sa stiu ce era la gura lui/ei in real life

      (Citează)

  3. fix ca toaleta asta arata tot bulevardul Magheru, de la Unirii la Piata Romana. Problema este mai complexa, nu stiu ce solutii au gasit altii in alte tari/ orase pentru aceste “grafiti’ sau “opere de arta” dar am impresia ca este o problema foarte mare in Bucuresti legata de acesti “artisti”.
    Am fost week-endul trecut la Cluj, e o placere sa mergi prin orasul ala, totul e la locul lui si toate cladirile arata frumos ( apropo de toalete, am fost in parcul central din Cluj si intrarea la o toaleta publica era 50 de bani si totul era curat si igienizat, nu mi-a fost scarba sa intru) am fost de Craciun in centru cu familia la micul targ de la universitate si am zis sa o luam pe jos ( am parcat pe Magheru pe la jumatatea bulevardului), m-a deprimat plimbarea aia, arata mai frumos la mine in sector 6 decat in centrul Bucurestiului. Concluzia, ce s-a intamplat in Parcul IOR este o frimitura, problema e mult mai ampla.

      (Citează)

  4. Poliția locală nu se ocupa de infracțiuni
    Mai mai ce repede aruncam cu vorbe….

      (Citează)

  5. Știi care sunt șansele că cineva să fie recunoscut dacă are o masca pe fata și vine noaptea să facă o infracțiune?
    Hai să înceapă pariurile

      (Citează)

    • 1. Crezi ca cei care au distrus acele toalete purtau masti?
      2. Chiar daca prin absurd purtau masca, crezi ca au mers asa pana acasa sau au dat-o jos la iesirea din parc. Si atunci, care sunt sansele sa fie mai multe grupuri de oameni imbracati identic noaptea in parc?

        (Citează)

  6. Poate au fost vandalizate pentru ca le-au tinut inchise cu lunile, iarna mi-ar fi prins bine toaleta dar erau toate ferecate. Din fericire cele portabile, de plastic, erau la datorie si folosibile.

    Asta nu a remarcat nimeni in comentarii? Ca au tinut toatele publice inchise?

      (Citează)

    • Gaelex: Ca au tinut toatele publice inchise?

      Am spus-o si mai sus. Iarna se inchid ca ingheata apa in tevi, la fel cum inchid si cismelele de apa.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus