un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noutăți plăcute: senzor de amprentă mega-uriaș pe telefoane, cu diverse avantaje

19 May 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Uite că mai pot fi schimbări semnificative în tehnologie și surprize plăcute.

Meet Vivo X80 Pro, care-i flagship-ul nou lansat al companiei chineze. Are tot ce trebuie în capitolul flagship, precum Snapdragon 8 Gen 1, 12 GB RAM, ecran LTPO3 la 120 Hz și 1440p, textură plăcută pe spate. Se lansează în curând pe piața europeană.

Până și camerele foto sunt inedite. Cea principală are 50 MP cu deschidere f/1,6, mai rar în ziua de astăzi, plus două camere cu zoom optic, una 2x cu stabilizare ca de gimbal și alte 5x stabilizată optic, plus ultrawide 48 MP cu autofocus. Este un telefon cu 4 camere și toate patru sunt utile, plus colaborare cu Zeiss pentru ele.

Dar altceva este remarcabil. Senzorul de amprente este un model nou, bazat pe tehnologia Qualcomm 3D Sonic Max, și vine cu următoarele avantaje:

 • funcționează și când ai degetul sau ecranul ud.
 • amprenta se înrolează cu o simgură apăsare, nu mai faci 10 apăsări și apoi conturul degetului șamd.
 • suprafața senzorului este mult mai mare, cam de 6 ori cât a unui senzor actual (Vivo zice 11 ori, așa o fi), așa că nu trebuie să mai apeși cu degetul “la țintă”. Este suficient să pui degetul în acea zonă largă din partea de jos a ecranului și amprenta este identificată și testată.

Și aceste avantaje pot fi combinate pentru noi funcții. Una este autentificare cu două degete simultan, dacă vrei securitate extra-sporită. E loc de amândouă deodată pe ecran.

Altă funcție este că poți pune shortcut-uri tip quick launch pe senzorul de amprentă. Întrucât este atât de mare ca suprafață, poți alege ca dacă-l apeși într-o zonă să lanseze direct YouTube după deblocare, iar în altă zonă să lanseze vreo altă aplicație.

Tehnologia este Qualcomm, deci probabil va apărea în viitor în mai multe flagship-uri cu chipset Snapdragon. Asta este vestea și mai bună.

sursa: Android Authority.

  3 comentarii

 1. VIne si cu localizarea utilizatorului inclusa sau trebuie activata de PCC ?

    (Citează)

 2. posibil sa fie ceva clauza de exclusivitate platita de vivo momentan, ca doar ei au si subsidiara IQOO ( iqoo 9 pro)

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus