un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Redmi Note 11 Pro 5G: sub nivelul setat de generațiile anterioare

4 May 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Redmi Note este anual printre cele mai vândute telefoane din lume, intrând uzual în top 10 vânzări globale. De obicei sunt telefoane bune la un preț decent, telefoane best-buy în gama mid-range.

Din păcate, anul acesta nu le-a mai ieșit așa. Redmi Note 11 Pro 5G testat de mine m-a dezamăgit și chiar pare o involuție în unele aspecte față de generația anterioară.

DESPRE CE VORBIM

Redmi Note 11 Pro 5G are ecran de 6,67 inci 1080p la 120 Hz, cu Gorilla Glass 5. Chipsetul este un Snapdragon 695 cu 6/8 GB RAM și stocare internă 64 sau 128 GB UFS 2.2, dar are și microSD. Bateria are 5000 mAh și se încarcă la 67W. Are jack audio.

Pe spate sunt trei camere, dar contează doar cea principală de 108 megapixeli f/1,9 și cea ultrawide de 8 megapixeli. Frontala are 16 megapixeli. Telefonul filmează doar Full HD, în timp ce generația anterioară Redmi Note 10 Pro filma și 4K.

La bord vine cu Android 11 și MIUI 13. Yup, Android 11 din 2020.

Preț: 1.899 lei la eMAG.

CE MI-A PLĂCUT

Ecranul este suficient de luminos pentru un mid-range. Are refresh mare, 120 Hz, dar atenție că nu este variabil. Ai de ales între 60 și 120 Hz și așa rămâne. Refresh-ul mare este un avantaj în afișarea animațiilor, dar consumă și mai rapid bateria.

Sunetul este și el bun. Telefonul este melodios pe difuzoarele externe (stereo) și oferă un volum suficient de puternic. Are si jack audio.

Bateria de 5.000 mAh oferă autonomie generoasă. Un punct forte este încărcarea rapidă la 67W, cu încărcător inclus în cutie. 2022 însă nu mai este anul în care așa ceva să fie extraordinar. Sigur că o încărcare rapidă este un bonus plăcut (hei Samsung, poate trecem și noi de 45W!), dar nu unul crucial și aș spune că nici măcar un dealbreaker în decizia de achiziție.

Pachetul include și o husă siliconică, ceea ce din nou este normal în segmentul acesta. Cea a lui Redmi Note 11 Pro este un pic ciudată. Are un capac peste portul USB-C de jos. Asta îi oferă o rezistență mai bună la infiltrarea apei și a prafului, să zicem, dar în același timp credeți-mă că este un capac foarte enervant și te lupți să-l deschizi cu unghia de fiecare dată când pui telefonul la încărcat.

Mi-a plăcut o funcție software. Telefonul are un fel de sidebar cu scurtături pe care-l poți afișa cu un swipe și una dintre ele se referă la stingerea ecranului. Asta funcționează inclusiv pe YouTube, clipul (sau muzica) rulează în continuare cu partea audio, dar ecranul se stinge pentru a economisi bateria.

Redmi Note 11 Pro face fotografii decente pe timpul zilei. Nu remarcabile, nu excelează la asta, că este un mid-range și totuși se cunoaște acest aspect în calitatea senzorilor și a procesării software, dar pentru cei care vor poze și atât, va fi foarte bun. Dacă vreți să o luăm la bani mărunți, roșul este supraexpus, galbenul un pic și el, HDR-urile nu au contrast, se pierd detalii fine în zonele prea luminoase. Nu știu unde se duc cei 108 megapixeli ai camerei, că nu par atâția, dar per total nu mă așteptam la minuni de la telefon și nici nu le-am primit.

Pe Night Mode dezamăgește, de asta găsiți despre partea foto și în capitolul următor.

Chipsetul Snapdragon 695 nu-i vreun performer, rezultatele în benchmark au fost mai slabe decât pe alte telefoane cu preț similar. În stress test a mers însă bine, zero throttling în 20 de minute de gaming.

Și… cam atât.

CE NU MI-A PLĂCUT

Telefonul vine cu Android 11. În curând se lansează Android 13, dar Redmi Note 11 Pro este livrat cu Android 11. La câte update-uri de OS să speri, când deja din cutie primești unul vechi? Prin comparație, Samsung A53 vine cu Android 12 și promisiune de 4 update-uri de Android, ceea ce este extraordinar și oferă valoare mare de revânzare telefonului.

Interfața este MIUI 13, care iată că funcționează și pe Android 11. Rămân la opinia că este cea mai slabă interfață dintre toate cele din piață. Dacă o veți utiliza în engleză vă va frustra prin meniurile sale stil labirint, ineficient și neintuitiv organizate. Dacă o veți utiliza în română (și bănuiesc că mulți cumpărători ai acestui telefon așa vor face), vă veți lovi de traduceri fără nici un sens, făcute cu Google Translate fără nici o idee de contextul acelor opțiuni.

Xiaomi se laudă cu locul 2 sau 3 în România și Europa, dar interfața nu este deloc la acest nivel.

Ah, și este plin de bloatware telefonul. Amazon Shopping, Aliexpress, PUBG Mobile și alte aplicații și jocuri pe care nu le-a cerut nimeni sunt preinstalate în telefon. N-am mai văzut de mult chiar atât bloatware (glumesc, am testat în paralel și Poco M4 Pro, să vedeți acolo bloatware).

Scoruri benchmark: 691 pct single core și 2.055 pct multi-core în Geekbench, 1.371 pct grafică, 1.204 pct în 3DMark Wildlife. Sunt scoruri sub Samsung A53, concurentul său direct în piață. Pe grafică, Samsung obține aproape dublu, de exemplu 2.277 pct 3DMark, iar prețul în magazine este același, ba chiar la lansare Redmi-ul costa mai mult!

Modul Night este foarte slab. Fotografiile sunt zgomotoase, culorile prea duse în gălbui. Înțelegi ce se întâmplă în ele, dar față de alte telefoane sunt slabe.

Sunt dezamăgit și de faptul că filmează doar Full HD deși are un senzor de 108 megapixeli. Poate că chipsetul Snapdragon 695 nu duce mai mult. De asemenea, senzorul de 8 megapixeli este prea mic pentru camera ultrawide, care nu poate surprinde multe detalii fine cu acesta.

CONCLUZIE

Avantajele cu care altădată impresiona seria Redmi Note Pro s-au estompat. Încărcarea rapidă este plăcută, la fel și husa din pachet sau camera foto decentă.

Când tragi linie, însă, telefonul are Android 11, o interfață slabă, mult bloatware și costă 2.000 de lei. Prin comparație, Samsung A53 este mai ieftin, vine cu Android 12 și interfață superioară, update-uri mai multe în viitor și alte avantaje care poate contează sau nu, precum service-ul ultrarapid din București sau programul Samsung Care. OnePlus Nord 2 de anul trecut mi se pare în continuare mai bun, la fel și alte mid-range-uri.

Și știți care este culmea? Că este vorba de Redmi Note 11 Pro, vârful de gamă. Mai există și Note non-pro, Redmi 11S și altele. Cine știe ce-o fi și pe acolo.

    6 comentarii

  1. Poate că chipsetul Snapdragon 695 nu duce mai mult.?

    Acum niște ani buni, am avut xiaomi Redmi Note 4x. Da, 4x. Și ala filma 4k, e adevărat, cu OpenCamera parca, nu cu softul original de camera, dar totuși.

    Oricum Realme și midrangerele Samsung, care au evoluat mult în ultima vreme, vor da xiaomi la o parte de pe acest segment.

      (Citează)

  2. Trebuie să-i schimb telefonul copilului.
    Ce să iau: A52s sau A53? Merită A53 diferența de 400 de lei?

      (Citează)

  3. Am avut note 3 si note 5 cumparate de noi la vremea lor. Foarte foarte bune, mi-au placut maxim. Design-ul era misto… note 5 aducea a iphone X de la spate iar in fata ecranul nu avea notch si marginile erau subtirele, dragut pentru vremea aia. Primul a fost 800+ lei, al doilea 900 parca, variante Pro in ambele cazuri.
    L-am laudat pe toate partile atunci si ramasesem cu o parere buna despre Xiaomi. Acum vreo 2 luni (dupa 3 ani de iphone) am schimbat telefonul si voiam sa iau iar Xiaomi, ceva flagship, dar nu ma mai incanta deloc, design-ul meh, buguri de soft… nu mai e best buy dpmdv.
    Din ce vad la tine pozele au suferit imbunatatiri fata de note 5 (logic) dar multe dintre ele imi dau impresia ca au fost facute in miscare… desi nu cred. La 2000 lei chiar sunt multe alte variante, nu mi-as mai lua asa ceva.

      (Citează)

    • La 2000 de lei oricum nu o sa gasesti un telefon care sa faca poze la fel de bune ca un iPhone de cel putin 5000 de lei.

        (Citează)

  4. Am cumpărat acest telefon acum câteva zile de la Auchan cu 1299 lei varianta de 8 GB RAM +3 și 128 GB…au oferte de Black Friday

    Se mișcă foarte bine telefonul, iar fotografiile ies excelent.

    Per total nu am nici o nemulțumire legata de el.

    Nu il poți compara cu Samsung A53 …toate telefoanele făcute de Samsung înafara de gama Galaxy S sunt jalnice din toate punctele de vedere, chiar daca vin cu versiuni mai noi de Android.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus