un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 29 mai 2022

29 May 2022  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

573 de oameni au devenit miliardari din 2020 încoace, unul la fiecare 30 de ore. Și bineînțeles că sunt mai mulți, mai ales că tot felul de criptomonede sunt deținute de anonimi, plus alții implicați în afaceri negre sau a căror avere nu poate fi ușor estimată.

Este o industrie formată din boți care cumpără automat și rapid console, plăci video și alte obiecte căutate, imediat ce ajung în stoc. Apoi noii proprietari le vând la suprapreț online. Dar industria adevărată este a celor care produc acești boți și îi vând speculanților.

După două mass shootings într-o săptămână, National Rifle Association organiza un mare concert numit Grand Ole Night of Freedom. S-au retras toți cântăreții.

Tot apropo de arme, un care o spune bine: The gun is our Moloch. “We guarantee that crazed man after crazed man will have a flood of killing power readily supplied him. We have to make that offering, out of devotion to our Moloch, our god. The gun is our Moloch. We sacrifice children to him daily. […] The gun is not a mere tool, a bit of technology, a political issue, a point of debate. It is an object of reverence. Devotion to it precludes interruption with the sacrifices it entails.” Are dreptate autorul, armele sunt o religie și periodic i se aduc sacrificii acestui zeu. Și știți care este partea cea mai tristă? Că articolul a fost scris in 2012, după Sandy Hook, cu 20 de copii și 6 adulți uciși. Între timp au mai fost Parkland cu 17, Santa Fe cu 10, iar în acest an peste 20 de atacuri armate în școli și licee.

O femeie povestește cum este să-ți pierzi copilul de 6 ani într-un mass shooting. Al ei a murit la Sandy Hook, în 2012. Acum, în Texas, un bărbat a murit de inimă la două zile după ce soția sa, învățătoare în școala din Uvalde, a murit alături de 19 copii din acea clasă. Și uitați o discuție despre poliția din Uvalde, care a refuzat să intervină timp de vreo 40 de minute, stând în afara școlii.

Bombardier dezvoltă avioane private supersonice. Ca să ajungi mai rapid din Monaco în Dubai, nu cu 0,9 Mach ca săracii.

Povestea unui bărbat care a mâncat câte un Big Mac în fiecare zi în ultimii 50 de ani. Partea și mai tare este că nevastă-sa nu prea îi gătește, pentru că în rest mănâncă foarte puțin.

Povestea lui Louis Zamperini. Un olimpic american care, acum 99 de ani, a supraviețuit distrugerii avionului său în război și a plutit 2000 de mile pe mare înainte de a fi capturat de japonezi. A fost torturat vreo 2 ani în captivitate. A trăit apoi până la 97 de ani.

Atleții de 90 de ani. Nu fac ei recorduri mondiale, dar fac alergări și alte sporturi deși au peste 75 de ani. Este genul de cultură ce lipsește în societatea noastră. Un bărbat de 99 de ani a alergat 400 de metri în 3 min 35 sec.

New York elimină ultimele telefoane publice din oraș. Se pare însă că mai sunt undeva 4 cabine “Superman” de telefonie, păstrate prin lobby ca obiective turistice.

O adolescentă evreică și-a dat copilul pentru adopție în al doilea război mondial. Recent și-a cunoscut fiica, aceasta având 79 de ani. Frumoasă povestea.

Bad Bunny a ajuns în 6 ani de la omul care împachetează cumpărăturile clienților din supermarket la cel mai ascultat artist de pe Spotify. M-a făcut curios să ascult și eu. This is Bad Bunny.

30 de mâncăruri prăjite foarte bune. Am mâncat cronuts, am făcut scotch eggs și acasă, am mâncat arrancini și kibbeh.

15 băuturi de avut în bar:

101 ani de la scufundarea navei de război Bismark.

25 de aperitive ce nu necesită preparare termică.

Un top al plajelor cu nisip alb. Ce surpriză, n-am văzut nici una.

Sequel-ul lui Jedi Fallen Order va apărea în 2023. Nice!

Explicația fiecărui stil de bere. Lung, dar bun:

Formula 1 în Monaco, astăzi, ora 16. Leclerc pleacă din pole, Verstappen de pe locul 4 pe un circuit pe care nu sunt posibile multe depășiri.

    22 comentarii

  1. La Monaco nu sunt multe depășiri, dar sunt multe accidente și incidente.

    15 băuturi…asta deja e ghid de alcoolici.

    Unul din secretele vieții lungi, pe lângă moștenirea genetica, este mâncatul puțin. Și in România au fost persoane care au suferit ani de zile in închisorile comuniste și apoi au trăit 90+.

      (Citează)

  2. 27 mai 1941. Atunci s-a scufundat Bismark. Oricum adun, nu-mi dă 101 ani.

      (Citează)

  3. Eu cred ca si daca se interzic sau se reglementeaza la greu armele in SUA, aceste masacre vor continua. Arme se vor gasi mereu foarte usor la ei, probabil ca exista miliarde de pusti si pistoale in SUA, nu ai cum sa cureti intreg arsenalul acesta nici in 50 de ani.

      (Citează)

    • Un fel de Miorița – asta e, nu avem ce face, chiar daca interzicem armele situația va fi exact la fel.

      Tocmai că NU are cum sa fie exact la fel – pentru că accesul la arme va fi foarte dificil, deci daca unui om ii vine ideea unui atentat ii-ar fi foarte greu sa procure arme și muniții.

      Este adevărat că sunt foarte multe arme în SUA și ar fi complicat sa le confiște pe toate – dar problema nu tine doar de arme, ci și de muniție – dacă s-ar da o lege de interzicere a armelor într-o lună, doua, 7 luni cei care ascund armele vor folosi muniția, deci peste 2-3 ani cum ar putea procura așa ușor muniție un atentator ??

      Iar exemplul cel mai clar este in Romania – deși există o grămadă de oameni care cred că sunt o mulțime de arme ilegale în România – in ultimii 10 ani cate agresiuni cu arme de foc au fost ???? – deci nu atentate în școli, nu omoruri in masă, ci pur și simplu agresiuni cu arme de foc – vom vedea că nu prea au fost pe când in SUA sunt zilnic – deci daca NU ai arme și muniții NU poți comite atentate cu arme și muniții.

        (Citează)

  4. Scolile par a fi problema in SUA, nu numai armele. Sunt 100% sigur ca ar veni cu sabii, cutite etc daca nu ar avea acces la arme. Dar macar ar muri mai putini asa. E ceva ce tine de ei, nu de faptul ca au arme. Arme de foc multe au si finlandezii si elvetienii. Arme multe sunt si in America Latina, dar nu sunt atacuri ale elevilor.
    Oricum, ar trebui restrictionat mai mult accesul la ele, chiar 100% la liber e exagerat. Eu mi-as cumpara cu cea mai mare placere daca as trai acolo, dar sa ma restrictioneze un pic :)

      (Citează)

    • O armă de foc îți oferă o putere foarte mare, pentru că nu trebuie sa fii langa victima, deci chiar dacă ești la 10 – 20 metri sau chiar mai mult oamenii știu că poți să îi omori și se vor supune mai ușor și nu te vor ataca, chiar daca sunt mai multi oameni.

      La un cuțit sau sabie trebuie sa fii langa victima, pentru că altfel cel amenințat poate să fugă foarte ușor.
      Odată ce te apropii victima poate să ia orice de prin jur – o bata, un par, o țeavă, coada de la un mop, in scaun etc. și poate să se apere – deci șansele sunt mult mai mari decât când atacatorul are arma automată cum a fost la ultimul atentat.

      Pe de altă parte și în cazul intervenției poliției dacă atacatorul are arme de foc are mult mai mult curaj pentru că polițiștii știu că ar putea fi împușcați și sunt mult mai precauti – dar daca atentatorul are un cuțit atât el cât și polițiștii știu că nu trebuie sa se apropie nimeni de el dacă face figuri – îl împușcă într-un picior și gata, s-a terminat atentatul.

      Deci nu cred că ar veni cu cuțite sau săbii.

        (Citează)

  5. Exista argumentul ala absurd ca solutia la problema masacrelor este sa aiba lumea si mai multe arme, ca sa poate riposta in caz de atac. Am auzit argumentul asta pe FB chiar zilele trecute, de la un roman care traieste in US.

    Insa dupa cum se vede, de data asta se pare ca nici politistii nu prea au dorit sa riposteze, de frica. Deci sansele ca un civil sa riposteze sunt minime.

    Valabil si pt argumentul “trebuie sa avem arme ca sa ne putem apara de intrusi in locuinta” – sunt sigur ca si asta functioneaza la fel de bine ca si in cazul masacrelor.

      (Citează)

    • De aceeași părere sunt și eu – adică oamenii vad că în SUA sunt arme la liber și e situația care este iar în țări fara arme la liber nu sunt problemele astea – dar totuși cred că dacă în România s-ar putea cumpăra arme la liber doar ei ar cumpăra, iar infractorii nu ar avea arme.

        (Citează)

    • @Marean, asta spuns ei eu cand ii aud pe toti zmeii astia care insista ca toata lume trebuie sa aiba arme de foc pentru a se apara. Poate ca un barbat care se antreneaza lunar la poligon are sangele rece necesar pentru a scoate un pistol in cazul in care sunt 3 hoti care il ameninta cu o arma. Dar sotia, parintii, copii lui ce vor face?

        (Citează)

  6. Mirel:
    O armă de foc îți oferă o putere foarte mare, pentru că nu trebuie sa fii langa victima, deci chiar dacă ești la 10 – 20 metri sau chiar mai mult oamenii știu că poți să îi omori și se vor supune mai ușor și nu te vor ataca, chiar daca sunt mai multi oameni.

    La un cuțit sau sabie trebuie sa fii langa victima, pentru că altfel cel amenințat poate să fugă foarte ușor.
    Odată ce te apropii victima poate să ia orice de prin jur – o bata, un par, o țeavă, coada de la un mop, in scaun etc. și poate să se apere – deci șansele sunt mult mai mari decât când atacatorul are arma automată cum a fost la ultimul atentat.

    Pe de altă parte și în cazul intervenției poliției dacă atacatorul are arme de foc are mult mai mult curaj pentru că polițiștii știu că ar putea fi împușcați și sunt mult mai precauti – dar daca atentatorul are un cuțit atât el cât și polițiștii știu că nu trebuie sa se apropie nimeni de el dacă face figuri – îl împușcă într-un picior și gata, s-a terminat atentatul.

    Deci nu cred că ar veni cu cuțite sau săbii.

    Ba ar veni, nu trece asa usor nebunia, doar ca nu ai semi-automata. Majoritatea stiu ca nu o sa scape, asa ca nu-i intereseaza ca vor fi impuscati de politie (mai ales ca politia a intrat in scoala dupa o ora). Cum au
    facut prapad si cutitarii aia in China, prin gari, pe peron, ar face americanii si prin clase.

      (Citează)

    • Da, dar cu un cutit sunt sanse sa ranesti maxim 2-3 oameni si apoi sa te imobilizeze sau omoare ceilalti. Adica numarul victimelor potentiale scade de vreo 10 ori.

        (Citează)

  7. Povestea lui Zamperini este detaliata superb in Best sellerul “Unbroken”. Nu pot sa cred că ai dat pagina de wiki in locul cărții. Cartea r fabuloasă, filmul făcut de Angelina e o porcărie.

      (Citează)

  8. Radu nu muți butonu de Răspunde mai in stânga? Foarte enervant fix pe mij.

      (Citează)

    • Dacă nu greșesc, l-a mutat central fiindcă s-a plâns cineva că apasă pe el accidental pe telefon când scrolează.

        (Citează)

    • +1
      De fapt nu trebuie mutat (de compromis merge și soluția asta, mutat maxim in stânga… Dar apoi discriminezi stângacii) ci ceva din cod trebuie modificat ca să nu se activeze la apăsare ci la ridicarea apăsării astfel încât sa nu interfereze cu scrollul din deget… Cum e butonul de citează de exemplu sau orice alt link, buton…
      Foarte foarte enervant. Ma face sa nu mai citesc comentariile.
      Am crezut ca e de la Kiwi Browser (probably the best browser for Android… In the world) pe care îl folosesc și d-aia n-am zis nimic…
      Dar asa ceva nu se mai poate…
      Propun greva, sa nu mai scriem comentarii pana la o rezolvare :)) Ma enervez degeaba pe toaletă și nu mai iese cum trebuie
      Glumesc da nu prea :)

      Uite sau cum e butonul de trimite comentariul, am apăsat pe el fără sa ridic degetul în dreptul lui și nu s-a activat.
      Copy paste la codul butonului ăstuia și la codul butonului Raspunde-i și ai rezolvat problema Radu…

      Sa nu mai zic ca orice comentariu scriu intra în moderare de e alt motiv pt care nu ma exprim aici.

        (Citează)

    • +1

      De mult voiam să spun asta, mă scoate din minți că 50% din scroll-uri se apasă pe butonul ăla imens de Răspunde.
      Pe alte bloguri e discret, la dreapta

        (Citează)

  9. Tiberiu:
    Radu nu muți butonu de Răspunde mai in stânga? Foarte enervant fix pe mij.

    +1

      (Citează)

  10. anonim:
    Dacă nu greșesc, l-a mutat central fiindcă s-a plâns cineva că apasă pe el accidental pe telefon când scrolează.

    Da! In stanga e oribil, mereu il apas! Pe mijloc sau dreapta nu ma deranjează

      (Citează)

  11. Andrei G:
    Da, dar cu un cutit sunt sanse sa ranesti maxim 2-3 oameni si apoi sa te imobilizeze sau omoare ceilalti. Adica numarul victimelor potentiale scade de vreo 10 ori.

    Da, asta am zis si eu in primul comentariu, ar scadea numarul total al victimelor, nu prea cred ca al atacurilor.

      (Citează)

  12. Cum rezolva romanii problema armelor la americani după fiecare shooting, haha
    Ba băieți …

      (Citează)

  13. @nwradu nu mai face link la site-uri gen Washington Post etc care îți dau un nr. foarte mic de articole free pe lună. Practic doar urmărind linkurile tale, cititorii tăi consumă aceste articole free, azi am dat click pe știrea cu evreica dată spre adopție, și deja nu mă mai lasă să-l citesc. Dacă tot faci un serviciu de a căuta știri interesante, caută-le pe site-uri care să fie accesibile cititorilor tăi “fideli”. Sau vrei să le faci vînzare la ăștia ? :-) doar de-al naibii și NU voi plăti abonamente la site-uri, cînd sînt atîtea știri interesante free pe internet.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus