un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am făcut scotch eggs cu gălbenuș moale

9 May 2020  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

17 comentarii

Am făcut scotch eggs, ouă scoțiene, cu gălbenuș foarte moale. Scotch eggs înseamnă să pui un ou fiert în interiorul unei chiftele de carne și să o prăjești așa, rezultând un preparat foarte arătos și foarte gustos atât cald, cât și rece.

Nu sunt greu de făcut, ci doar este nevoie de migală și atenție. Nu vă explic eu rețeta, am utilizat-o pe a lui Gordon Ramsey și e clar explicată acolo de un profesionist. El a pus în carnea tocată și black pudding (un fel de caltaboș) și măr, dar eu n-am făcut asta, că nu sunt atât de scoțian. Trag linie la purtat kilt. Sunt și multe alte rețete pe net, vă recomand Babish și Food Wishes.

Mai jos găsiți fotografii cu ce-am făcut eu și alte note din experiența personală.

Vă recomand să fierbeți ouăle pentru 5 minute (de când le introduceți în apă care fierbe și până le scoateți, dacă vreți gălbenuș moale), iar la final să le puneți în apă rece și apoi să le spargeți ușor coaja pentru a fi mai ușor de curățat, așa cum recomandă aproape toate rețetele. Treaba asta chiar ajută, le veți curăța mai ușor dacă intră niște apă pe sub coajă.

Am folosit carne tocată de porc și vită, că asta aveam în casă. Rețeta se poate face cu orice carne, zic eu, iar ce condimente adaugă fiecare în ea este un alt element la alegerea bucătarului. Eu am pus, de exemplu, niște parmezan ras, pătrunjel, praf de usturoi și piper.

Este nevoie de ceva migală la format bilele de carne în jurul ouălor fierte. Albușul este destul de fragil, nu poate fi apăsat mult. Înveliți lent și cu răbdare oul în carne și acordați atenție suficientă la “unit” carnea, că pe la îmbinări are tendința să se destrame dacă nu o “lipiți” cu atenție în procesul de modelare.

Atenție să nu fie spații goale prin care să se vadă oul, că ar putea pocni la prăjit. 500 de grame de carne au fost suficiente pentru 4 ouă medii.

Am pregătit un “breading station”: făină albă, un ou bătut, pesmet panko marca Băneasa. Și aici e nevoie de atenție, rostogoliți lent chiftelele prin făină, ouă și pesmet și remodelați-le constant pentru a rămâne sferice.

Tigaie mică pe foc, că-i nevoie de un nivel de ulei mai înalt și este mai ușor de obținut într-o tigaie mică. Ideal ar fi ca adâncimea uleiului să fie cât jumătate din înălțimea unui chiftele.

Uleiul l-am încălzit pe la 150 de grade înainte de a pune două chiftele în el. Îi măsor temperatura cu termometrul IKEA, care-i un instrument foarte util în bucătărie. Cu un pic de reglaj al focului, puteți obține o temperatură constantă, adică un punct de echilibru în care tigaia și uleiul din ea se răcesc în aceeași măsură în care se încălzesc de la flacăra de sub ele.

Dacă nu obțineți reglajul acesta (depinde de diametrul tigăii, cantitatea de ulei, flacără și zodia nașterii), măsurați din când în când temperatura uleiului și ajustați focul după nevoi, ceea ce s-ar numit o buclă de histerezis, dar iată un termen care n-ar trebui să intervină într-un articol despre mâncare, mai ales având în vedere că sună ca o boală venerică îngrijorătoare.

Anywayz, am prăjit bilele până când au ajuns la o culoare aurie frumoasă, le-am rotit în tigaie pentru a se prăji și pe cealaltă calotă semisferică (uh, iarăși termeni ciudați) și le-am scos pe un grătar de metal unde au stat vreo 5 minute la răcit.

Carnea s-a gătit integral în timpul petrecut în tigaie, că este un strat subțire și se prepară termic rapid, dar căldura n-a apucat să gătească suplimentar oul și gălbenușul său a rămas moale.

Planul pe viitor: scotch eggs cu carne de pui (sau whatever) și ouă de prepeliță. Pe acestea probabil că nu le voi putea face cu gălbenuș moale din următorul motiv: sunt al naibii de greu de curățat de coajă. Am curățat cândva vreo 15 ouă de prepeliță bine fierte și tot mi-am blestemat zilele, că-i muncă de migală.

Și dacă tot accept ideea de a face astfel de chiftele cu ouă de prepeliță bine fierte, pot să cumpăr direct ouă decojite din Mega Image, că le vând preambalate sau pot să iau câte doresc din barul lor de salată și să plătesc la gramaj. Coming soon.

Citiți și alte rețete de-ale mele!

    17 comentarii

  1. Eu știam că ouăle fierte 3 minute ies moi si 5 minute ies tari. Posibil sa gresesc eu ceva …

      (Citează)

    • Probabil pentru că le pui în apă înainte ca aceasta să fiarbă.
      Metoda cu 5 minute în apa care deja fierbe nu a dat niciodată greș la mine.

        (Citează)

    • Cum, 3 minute ptr unul, cand faci doua se fierb 5-6 minute :))

      Bravo Radule, m-ai facut si pe mine sa salivez, eu care nu prea sunt amator de astfel de retete :)

        (Citează)

  2. *black pudding e sângerete.

    Ajuns la o masă țărănească britanică, mi se șoptește conspirativ să nu mă ating de platoul cu black pudding, că nu vreau să știu din ce e făcut. Am fost feblețea gazdei după ce m-am înfipt zdravăn în el, spre oroarea amicului englez, căruia i-am explicat că-s văr cu strănepotul lui Dracula și încă n-am scăpat total de pofte vampirești.

      (Citează)

  3. Prea mare bataie de cap! Aplicam zicala dacica “se poate si asa”, adica ou fiert separat, “chiofteaua” separat. S-o pierde din savoarea scotiana?

      (Citează)

  4. În legătură cu decojitul ouălor îți recomand ca atunci când le scoți din apa sa bagi pe rand câte un ou într-un borcan gol. Agiți bine de tot borcanul, cu oul înăuntru, apoi il scoți și-l cureți foarte ușor de coaja.

      (Citează)

  5. Black pudding nu are nici măcar o legătura cu caltaboșul, în afară de faptul că se bagă într-un maț.
    Black pudding: sânge de porc, grăsime (porc sau vită) și ceva produs pe bază de cereale (fulgi, griș…).
    Caltaboș: organe de porc.

      (Citează)

  6. alunelu:
    Black pudding nu are nici măcar o legătura cu caltaboșul, în afară de faptul că se bagă într-un maț.
    Black pudding: sânge de porc, grăsime (porc sau vită) și ceva produs pe bază de cereale (fulgi, griș…).
    Caltaboș: organe de porc.

    La noi cred că Black pudding este sângeretele.

    “sângerete, véres, Blutwurst, blood sausage, black pudding, Blodpudding, boudin noir, sanguinaccio, morcilla sau Schwarzwurst” – savoriurbane are reteta si explicatii, inclusiv cand se adauga si orez si atunci se numesc caltaboși (veres hurka).

      (Citează)

    • Mihai: La noi cred că Black pudding este sângeretele.
      “sângerete, véres, Blutwurst, blood sausage, black pudding, Blodpudding, boudin noir, sanguinaccio, morcilla sau Schwarzwurst” – savoriurbane are reteta si explicatii, inclusiv cand se adauga si orez si atunci se numesc caltaboși (veres hurka).

      Dupa cum zice autoarea, “Acest sângerete de casă este nelipsit de pe platourile cu „proaspătă de porc” care se află pe mesele de Crăciun de la noi (de Arad vorbesc acum)”. La noi, la Sibiu, sângeretele se face cu orez si se fierbe in ciorba de cartofi cu tarhon si se mananca cu hrean ras. Caltaboș/cârtaboș e (la noi) cu totul altceva, niciodată nu am văzut să se mănânce sângerete ca mezel.

        (Citează)

    • alunelu:
      @ipo: Haggis pare sa semene mai mult cu drobul.

      La drob mă gândeam.

        (Citează)

  7. Carne tocată la caserola? Niciodată! Mai ales amestec!

      (Citează)

  8. Fac si eu o intrebare: nu obtineai acelasi lucru daca faceai chiftele plate si puneai deasupra lor ouale moi?

      (Citează)

  9. 🤤arată foarte bine, ți-au ieșit

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus