un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Suedia îți spune când sângele donat de tine salvează pe cineva

8 May 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

A circulat pe net anul trecut o listă de știri bune din 2019, că de obicei doar cele rele atrag vizualizări. O găsiți aici.

Cea care mi-a atras atenția este următoarea:

Spitalele din Suedia te anunță prin SMS când sângele donat de tine a salvat viața cuiva.

Sistemul informatic pus la punct pentru asta este complex, dar nu complicat. Sângele are și în România trasabilitate, că toate pungile sunt bine inscripționate cu identificatorul donatorului și traseul acelui sânge de la venă și până în banca de sânge.

Îmi închipui că există și o trasabilitate în partea cealaltă, când sângele este scos din frigider și folosit pe un pacient care are nevoie de el. Dacă nu, ar trebui să fie pentru că uneori apar probleme după o transfuzie și trebuie să știi ce sânge ai dat cuiva de i-a provocat acele probleme.

Ar trebui deci adăugată și o informație despre numărul de telefon al donatorului. Iese sângele din stocul spitalului? Atunci primești și tu un SMS. Sunt sigur că o companie precum Vodafone, care a modernizat prin Fundația Vodafone toate centrele de transfuzie din România, ar putea face oricând și această extensie.

Impactul mi se pare extraordinar. Primești pe telefon dovada că ai contribuit la salvarea unei vieți. Gândiți-vă cum ar fi să primești un astfel de mesaj într-un moment când ești supărat sau n-ai cea mai bună zi și, bip-bip, “tocmai i-ai salvat viața unuia, mulțumim!”.

Mi se pare că o astfel de funcție ar contribui mult și la creșterea numărului de donatori sau de rezerve de sânge. Când primești un astfel de SMS, îl arăți și altora și probabil te duci din nou să donezi, că ai dovada că ai făcut ceva bine.

    17 comentarii

  1. “Sistemul informatic pus la punct pentru asta este complex, dar nu complicat.”

    As crede mai degraba ca sistemul este simplu, dar nu simplist. :)

      (Citează)

  2. “Ar trebui deci adăugată și o informație despre numărul de telefon al donatorului”. Exista deja inregistrat acest numar, primesti SMS cu multumiri la scurt timp dupa incheierea donarii. Nu cred insa ca exista (deocamdata) trasabilitate la _folosirea_ respectivei pungi pentru un pacient. Si mai exista si aplicatia Donorium, prin care iti poti face programare, primesti notificari cand sunt urgente, remindere cand a trecut perioada minima de pauza etc.

      (Citează)

    • Eu am primit alaltaieri un astfel de sms pentru ca am donat!
      Am asistat si la recoltarea de plasma cu anticorpi de la un donator vindecat de Covid-19!
      M-am bucurat ca procedura de recoltare a plasmei a decurs fara probleme! Fiind o procedura noua si importanta, toata lumea se straduieste sa iasa bine dar apar si emotiile!

        (Citează)

    • nano:
      Fiind o procedura noua si importanta, toata lumea se straduieste[..]

      Nu e deloc nouă, nu te mai lua după tot ce spun jurnaliștii. Eu am donat plasmă acum 7-8 ani la centrul de transfuzie din Timișoara, iar aparatul folosit nu părea a fi chiar cea mai nouă descoperire în domeniu, deci probabil îl aveau de ceva timp…

        (Citează)

  3. Pe acelasi principiu si aplicatia ShareTheMeal (https://sharethemeal.org/en/) iti zice cand o persoana a primit o masa din donatia ta.

      (Citează)

  4. petrescs:
    Nu cred insa ca exista (deocamdata) trasabilitate la _folosirea_ respectivei pungi pentru un pacient.

    Există trasabilitate. Exista deja un început de trasabilitate pacient – produse ( pungi ) încă de prin 2000-2001 când au început centrele de transfuzii din .ro să renunțe la hârtie.

      (Citează)

  5. Uneori mai primesc de la Centrul de Transfuzie sms de multumire, in ziua in care donez.
    Auzisem de treaba asta cu sms cand salveaza vieti (probabil tot aici am citit stirea) si mi s-ar parea foarte faina initiativa si in Romania.

      (Citează)

  6. Este noua pt locul unde s-a facut, pt. personalul de acolo! Ap. este nou, acum o luna nu era! Exista un singur donator si personalul nu avea voie sa greseasca! D-na Director a institutiei asista la procedura!
    Acum ca procedura s-a inventat cu zeci de ani in urma si ca altii o au la degetul mic, sunt total de acord! Si eu lucrez cu aparate care fac diferite chestii la oameni si intotdeauna cand ap. este nou este dificil! Nu vreau sa ma gandesc ce se intampla cand pun presiune pe tine ca ai o singura sansa si totul trebuie sa iasa perfect cu nou aparat!

      (Citează)

    • Recolatarea de plasma de la pacienții vindecați se făcea și în 1918 la gripa spaniolă. Jesus Christ, în ce bulă trăiești? Te informezi doar de pe Facebook și Wikipedia? #statiacasa #nuamtelevizorde10ani

        (Citează)

    • Procedura asta e noua in locatia unde am donat eu! E asa greu de inteles?
      Nu ma interesez pe net despre proceduri medicale!

        (Citează)

    • Corect ar fi fost sa spui: “fiind pentru prima data cand se facea asta la acel spital, toata lumea era emotionata”.
      Ar fi inteles toti si nu mai apareau discutii.

        (Citează)

  7. E și la noi sistemul cu sms de mulțumire dar depinde unde donezi. Când am donat la job nu am primit nimic dar când am donat la centru am primit după câteva zile un sms de mulțumire.

      (Citează)

  8. @Radu, vad ca ai bagat si tu mizerie din aia de plugin care atunci cand dai copy/paste la ceva imi baga tot carnatul cu URL cu tot.

    Bon, asta se intampla pentru ca tin blockerele dezactivate la tine pe site, ca nah, mi se pare normal.

    Dar ma vad nevoit sa le re-activez din cauza asta.

    Concret, ma uitam pe un articol salvat mai demult https://www.nwradu.ro/2019/06/jocuri-de-la-e3-2019-titluri-noi/, sa vad ce a aparut; cum sunt lenes dau copy/paste la Final Fantasy 7, si cand dau sa dau paste… *BOOM* ditai carnatul.

    Hence this comment. Sunt curios daca s-au mai plans si altii sau daca ai vazut ca pluginul/scriptul respectiv te ajuta mai mult decat irita oamenii.

      (Citează)

  9. Hmm, nu stiu ce blasfemie se intampla, dar se manifesta doar cand selectez Final Fantasy 7 fara spatiu la sfarsit.
    La alte titluri nu pare sa apara.

    Imi baga asta:

    « Explicația insulelor chinezești din Marea Chinei de SudȘtiri despre tehnologie – 13 iunie 2019 »
    Jocuri de la E3 2019: titluri noi
    13 Jun 2019 · TEHNOLOGIE · 4 comentarii
    Continui seria de articole cu noutăți de la conferința E3, acum jocurile noi, nu sequel-uri ale unor serii deja existente.

    CYBERPUNK 2077 – 16 aprilie 2020
    Jocul, un first-person RPG dezvoltat de CD Projekt Red, ar putea fi cel mai important al anului următor și poate al întregii perioade. Momentan se bucură de un hype uriaș și, dacă nu cumva diverse bug-uri sau probleme îl dau peste cap (stil Anthem sau Fallout 76), va fi de mare succes. Ca idee, Steam deja l-a listat la pre-comandă, deși apare peste 10 luni.

    Un oraș futurist, open-world, hacking, implanturi, autovehicule, posibilitatea de a termina jocul fără să omori pe nimeni șamd, plus surpriza de la acest E3: Keanu Reeves va avea un rol în joc, fiind un soi de asistent digital al personajului principal. Cyberpunk 2077 seamănă cu un Deus Ex complex sau poate un Fallout 4… cyberpunk. Mai multe detalii.

    Pentru gameplay, care arată excelent, există acest clip de anul trecut. La E3 a fost arătată o misiune nouă, dar încă nu este public filmul:

    FINAL FANTASY 7

      (Citează)

  10. Si in Cluj am fost intrebat daca doresc sa fiu sunat cand va fi nevoie de sange sau plasma. Nu am fost sunat, dar am fost oricum de cateva iri pe an. Am donat doar sange, aparatul de plasma era in aceeasi camera si am iinteles ca dura 40 min o donare. Se recolteaza plasma demult …

    seba18: Nu e deloc nouă, nu te mai lua după tot ce spun jurnaliștii. Eu am donat plasmă acum 7-8 ani la centrul de transfuzie din Timișoara, iar aparatul folosit nu părea a fi chiar cea mai nouă descoperire în domeniu, deci probabil îl aveau de ceva timp…

      (Citează)

  11. Mai naspa e cand nu primesti niciun sms si iti dai seama ca ai donat degeaba sange :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus