un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce este punctajul Eco Rating al telefoanelor mobile și cum se calculează el

12 Apr 2022  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Orange a început să afișeze punctajul Eco Rating pentru majoritatea telefoanelor noi din portofoliul companiei.

Ce vedeți mai jos este o secțiune din descrierea unui telefon vândut prin magazinul lor online:

Punctajul Eco Rating este o inițiativă lansată în 2021 de un grup de 5 mari operatori telecom europeni pentru a informa cumpărătorii cu privire la impactul telefoanelor mobile asupra mediului înconjurător pe toată durata lor de viață, dincolo de  specificațiile hardware și software. Cât de ușor de reparat este un telefon? Ce materiale sunt folosite în procesul de producție și ce a presupus extracția lor? În ce măsură poate fi reciclat acel telefon atunci când nu va mai fi utilizat? Sunt oameni interesați de aceste aspecte sau care ar putea deveni interesați atunci când le este oferită informația.

După cum vedeți în imaginea de mai sus, luată de mine de la un model Samsung A22, punctajul este stabilit în funcție de 5 criterii:

  • Durabilitatea: stabilită în funcție de rezistența generală a telefonului, durata de viață a bateriei, garanția totală șamd.
  • Impactul asupra climei: cât de poluant este acest telefon pe durata sa de viață. Scor mare = impact mic, ceea ce este de dorit.
  • Potențialul de reparare: ușurința de reparare, ceea ce de altfel are impact direct în prețul plătit pentru înlocuirea unor componente și timpul petrecut în service.
  • Eficiența în folosirea resurselor: aceasta face referire la materialele din interior, cât de ușor sunt de obținut, în special raportat la disponibilitatea resurselor, câte dintre ele provin din procese de reciclare șamd.
  • Potențialul de reciclare: arată măsura în care pot fi recuperate și reciclate materialele din interior.

Cred că unele aspecte din cele 5 necesită niște explicații în plus. Spre exemplu, durabilitatea este ușor de intuit, un telefon rezistent va ține mulți ani, nu?

Impactul asupra climei și eficiența în folosirea resurselor, însă, mi se par cele mai tricky, alături de potențialul de reparare. Un proces tehnologic care folosește mercur pentru cine știe ce tratament sau finisaj înseamnă că apoi va polua apa sau pământul din zona fabricii, în caz că nu este bine gândit. Pe de altă parte, sunt producători care se laudă cu 100% aluminiu reciclat, o veste foarte bună într-o lume care folosește tot mai mult aluminiu.

Contează mult, așadar, anumite decizii legate de construcția telefonului. O componentă prinsă în trei șuruburi micuțe în interior este mult mai sustenabilă decât una lipită acolo. Nu doar pentru că este mult mai rapid și ieftin de schimbat în service, dar și pentru că lipiciul se produce după tot felul de procese chimice poluante. Poți duce asta chiar mai departe: vreo micuță componentă interioară ar putea fi produsă din aluminiu reciclat, ceea ce probabil ar asigura scor mai mare telefonului, sau din plastic, care se obține din petrol și este și mult mai dificil de reciclat.

Punctajul acesta Eco Rating obținut de telefoane nu este stabilit de Orange sau de alt operator, ci de o organizație independentă a cărei treabă este să cunoască foarte bine toate aceste informații legate de resurse, procese tehnologice de fabricație și restul elementelor. Punctajul ia în calcul și reglementările  Uniunii Europene și diverse standarde ITU sau ISO din domeniu. Cel mai important mi se pare faptul că se folosește o metodologie comună pentru toate modelele supuse evaluării și că, odată începută evaluarea, poate continua și în viitor. Pe măsură ce producațorii de telefoane mobile vor lansa noi modele, acestea vor fi analizate, iar clienții vor putea afla ce punctaj Eco Rating au obținut.

Îmi place că oamenii încep să fie interesați de astfel de chestiuni, pentru că de fapt asta indică apariția unui astfel de punctaj Eco Rating. Mie mi se pare măcar interesant de știut, în special pe criterii de Durabilitate și Potențial de reparare, pentru că telefoanele mele vechi trickle down la membrii familiei și de multe ori au nevoie de service. Am avut situații în care înlocuirea bateriei sau a portului USB costa mai mult decât un telefon nou similar ca performanță.

Am mai văzut de-a lungul timpului încercări de a evalua astfel telefoanele, dar niciodată puse cap la cap și cu evaluare uniformă precum la Eco Rating. De exemplu, unii producători anunțau că folosesc aluminiu reciclat sau că tehnologiile de prelucrare și producție nu utilizează mercur, arsenic sau alte elemente cu impact semnificativ în mediul înconjurător. Dacă urmăriți teardown-urile iFixIt poate ați văzut că la final și ei dau un punctaj despre cât de ușor de reparat este un dispozitiv ca timp și necesar de unelte și piese.

Ca om care și-a reparat de două ori telefoanele de-a lungul timpului acasă—un HTC One X cu antena wifi ruptă și un LG G5 cu antena GPS ruptă—, apreciez foarte mult un telefon care se demontează doar din șuruburi și prinderi mecanice, fără nevoia de a-i turna din nou lipici special pe la îmbinări.

În viitor, pe măsură ce tot mai multe modele disponibile în piață vor obține punctaj Eco Rating, se va crea în sfârșit o imagine mult mai bună a acestor procese. Totodată producătorii vor fi motivați să investească în sustenabilitate, economie circulară și alte asemenea concepte care ar putea deveni mai mult decât teorie.

Cum spuneam la început, punctajul Eco Rating creat de cei mai mari operatori telecom din Europa, deci în curând veți vedea peste tot astfel de punctaje. Orange îl semnalează la loc de cinste – punctajul Eco Rating obținut de telefoanele analizate până în prezent este disponibil pe site-ul Orange și în Orange Shops.

Moar info: Ecoratingdevices.com, iar standardele, metodologia și informații avansate găsiți în acest PDF.

    15 comentarii

  1. Nu e clar dacă eliminarea încărcătorului e de bine sau de rău – evaluează end-of-life pentru încărcător dar… Oricum, până una alta se pare că e mai eco fără încărcător dacă iei în calcul ambalajul, transportul, materialele folosite.

    „Am avut situații în care înlocuirea bateriei sau a portului USB costa mai mult decât un telefon nou similar ca performanță.” – cam dubioasă formularea asta. După 3-4 ani un telefon mult mai ieftin ajunge cu spec de flagship sau e posibil să nici nu mai existe clasa telefonului vechi la producător. Parcă era vorba că îi schimbi bateria și e ca nou, nu că găsești ceva nou mai ieftin la aceeași performanță.

    Nu știu la alți producători cum e, dar la Apple sunt publice toate poveștile alea, cu excepția reparatului – știu asta pentru că o arată la fiecare lansare de produs.

      (Citează)

    • @dam167, din toate analizele facute de oricine altcineva in afara de producatorii de telefoane, a reiesit ca eliminarea incarcatoarelor duce la un nivel crescut de poluare (cel putin din punct de vedere al ambalajelor folosite).

        (Citează)

    • Uite că există altă entitate (teoretic) care penalizează încărcătorul din cutie: mai mult plastic, ambalaj mai mare, transport mai poluant, încă un obiect care se poate strica în timp. Producătorii se aliniază politicilor globale de mediu, pe ei o să-i coste mult mai mult taxele pentru că nu se conformează decât să-ți pună încărcător în cutie. A, că politicile de mediu la nivel mondial sunt dubioase, asta e o altă discuție, dar până să se schimbe asta poluarea e cea legiferată, nu aia pe care o considerăm noi.

      Eu n-am văzut încă o analiză pertinentă – susținută de date statistice – și m-am cam săturat de presupuneri și clickbait pe internet. În 2022 poți avea un singur încărcător pentru majoritatea dispozitivelor mobile (laptop, telefon, cameră foto/video, acumatori externi, lanterne etc.) deci dacă vrei cu adevărat să nu mai ai 10 încărcătoare, se poate. N-am văzut încă o modelare statistică pe principul ăsta, dar trebuie să se schimbe și consumatorul.

      Povestea cu EcoRating-ul nu e nouă, indicele ăla pentru reparații nu e nou și nici strategia companiilor mari de pe piață nu e gândită acum un an. Lucrurile astea sunt pe rol de mulți ani, iar revoltații de acum nici măcar n-au pus mâna să citească despre toate proiectele alea. E mai profitabil să urli pe internet (nu tu personal, generic vorbind) că te păcălește Apple decât să faci o analiză serioasă, cu concluzia probabilă că ăia se aliniază la legislațiile actuale sau viitoare de mediu, în primul rând.

        (Citează)

    • Bun, haide sa lasam teoriile si studiile care nu exista de fapt fiindca nimeni nu are interesul sa le faca.
      Tu personal, cate persoane cunosti care si-au cumparat telefon nou (fara incarcator in cutie) in ultimul an? Si din acestia, cati au folosit incarcatorul vechi si cati au cumparat incarcator nou?

      Eu cunosc 3 persoane, dintre care:
      – iPhone 13 Pro Max – a cumparat incarcator standard
      – iPhone 13 Pro Max – a cumparat incarcator standard si apoi a cumparat un incarcator fast charge (livrat prin curier);
      – Samsung S22 Ultra – a cumparat un incarcator third-party cu fast charge.

      Desigur ca daca vrei poti sa ai un singur incaractor, dar nimeni nu face efortul asta.
      Mai ales ca peste 50% dintre cumparatorii de telefoane inca au parerea ca daca folosesc un alt incarcator in loc de cel original se strica bateria.

        (Citează)

    • PS: este amuzant ca aduci in discutie Apple si dai argumente din procedura de evaluare a celor de la Eco Rating. Asta in conditiile in care Apple nu este de acord cu metodologia lor de calcul.

        (Citează)

    • Ziceam de Apple pentru că au pus tot timpul accent pe ceea ce se evaluează acum prin EcoRating – cât mai puțin plastic, evitarea plumbului sau a altor metale grele, aluminiu reciclat, fabrici/magazine cu surse regenerabile de curent etc.

      În mod normal cine cumpără tot iPhone nu cumpără încărcător. Așa am făcut și eu, deși eu am mai multe chestii de la Apple și casa plină de încărcătoare – inclusiv de iPad sau MacBook, cu care am fast charging dacă vreau/am nevoie. O altă persoană și-a cumpărat 12 Pro anul trecut, iar când i-am spus că n-are încărcător m-a întrebat dacă se potrivește ce avea înainte – i-am zis că da, a zis că atunci e ok. Dar chiar și la Android, dacă aveai un telefon de 3-4 ani tot încărcător cu usb-c aveai în cutie. Dacă i-ai dat bunicii telefonul vechi cu tot cu încărcător îți iei unul nou acum, iar când ajungi să-i dai iarăși bunicii telefonul aveți amândoi încărcător și tot așa. Nu mă înțelege greșit, nu mă bucur că e o chestie în minus în cutie, doar că e o șansă să consumăm mai puțin și să ne punem în ordine ce avem.

      Ca o paranteză, ideea că producă

      E evident că cine n-are încărcător își cumpără unul, două, zece, dar n-ar trebui să le mai cumpere și pentru următoarele 3-4 telefoane. Există prize și prelungitoare cu porturi usb, calculatoarele și laptopurile au deja usb-c de mulți ani, practic trebuie să vrei să ai prin toată casa încărcătoare. Dacă 50% au părerea că le trebuie încărcător de la producător înseamnă că trebuie să se informeze – nu-mi place abordarea că utilizatorul e idiot și trebuie protejat cu orice preț.

        (Citează)

  2. am intrat pe site orange.ro si am incercat sa vad un telefon din ofera in sectiunea magazin si a crapat site-ul. credeam ca numai operatorul meu cu rosu are site-ul plin de gauri insa se pare ca si pe portocaliu e aceeasi oferta de nerefuzat.

      (Citează)

  3. inca o chestie inutila

      (Citează)

  4. Toate bune si frumoase pana vezi ca este implementat in site ca nuca in perete, iar pe site-ul oficial nu este nici o baza de date unde sa poti vedea/compara toate cele 50+ telefoane testate, deci nu prea pare sa ma ajute sa imi aleg urmatorul telefon, asa ca mai raman la telefonul din 2019 care inca merge( chiar mai bine decat in prima zi )

      (Citează)

  5. Eu am descoperit indicele de reparabilitate (oare exista si in romana cuvantul asta?) din Franta. Include telefonanele, computerele, masinile de spalat, televizoarele si aparatele de tuns iarba vandute in Franta.

    Factorii pe care se bazeaza includ inclusiv disponibilitatea pieselor de schimb si a documentatiei tehnice. Exista un manual destul de complex care explica cum se calculeaza totul, deci e destul de transparent.

    https://www.indicereparabilite.fr/

      (Citează)

  6. exemplu https://www.orange.ro/magazin-online/telefoane/samsung-galaxy-s20-fe-5g-128gb-dual-sim-cloud-mint

    stiu ca la acest telefon nu poti sa cumperi baterie ecran sau port de incarcare separat oficial
    Pentru a inlocui bateria iti trebuie niste echipamente speciale
    Nu exista o schema oficiala dupa care sa te ghidezi in cazul in care vrei sa faci reparatia

    Practic e aproape imposibil de reparat pe o scara de 1 la 10 eu as da un 2.

    un exemplu cu stadard de reparare de 9 din 10 este galaxy S2

      (Citează)

  7. Daca Orange și producătorii de telefoane ar vrea sa fie într-adevăr eco, trendy și așa mai departe, in primul rand ar produce și comercializa telefoane cu baterie care poate fi înlocuită, cum erau pe vremuri.

      (Citează)

  8. Asa cum spune si articolul tau, e “publicitate”.
    Acest scor este despre “hai sa ne dam interesanti, sa aratam ca ne pasa de planeta”. Pana la urma in spatele acestui proiect se ascund niste calcule cu ROI si cifre seci: cat bag vs cat scot. Nu da nimeni 2 lei pe ecorating.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus