un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Freshful după 6 luni: 30.000 de clienți, 98 de mașini de livrare și planuri mari de viitor

15 Apr 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

11 comentarii

A fost ieri o conferință Freshful pentru că a împlinit 6 luni serviciul de livrare și au anunțat diverse statistici despre această perioadă.

Întâi ar trebui spus că tot ieri au lansat pe site categoria cu produse speciale de Paști, cu miel, drob, ouă șamd de la producători mici și mari. Și mai bună este categoria de cozonaci și pască. Este acolo un cozonac cu nuci și ciocolată belgiană pe care-l prepară chiar ei, din aluat proaspăt, plus produse de la Ana Pan, Cake Away și alți producători.

În rest a fost cu cifre, așa cum îmi place mie. Principalele informații:

  • au 30.000 de clienți unici
  • 60-70% dintre comenzi se dau cu livrare gratuită prin Genius, iar coșul mediu este în jur de 250 de lei
  • au în jur de 500 de angajați, din care 145 de livratori
  • 98 de mașini de livrare
  • au 550 de furnizori, din care 25% sunt producători mici. Mie acesta mi se pare unul dintre principalele avantaje ale Freshful, găsești acolo tot felul de delicatese de la producători mici, precum acest mini cozonac însiropat de la Iris de care am luat de fiecare dată când este în stoc sau această pâine cu cartofi.
  • pâinea proaspătă, preparată din aluat necongelat și coaptă chiar la ei în depozit se vinde întotdeauna foarte bine.

Au introdus recent plata cu tichete de masă Edenred. Tot recent au lansat pe site-ul secțiunea Noutăți, ca să vezi ce produse au mai adăugat în platformă, și cea de favorite, numită My Freshlist, în care poți pune produsele preferate ca să nu le cauți de fiecare dată prin categoriile lor înainte de a le adăuga în coș.

În viitor urmează o secțiune de vânzări accelerate, unde produse care se apropie de expirare vor fi vândute cu discount. Cum livrarea se poate face în aceeași zi, pare ok și ceva ce aș folosi și eu des.

Tot în viitorul apropiat urmează să poți lăsa un bacșiș livratorului direct din aplicație, ca la Uber sau Glovo. Freshful s-ar putea extinde curând și în Ploiești, că de la depozitul lor din nordul orașului se poate ajunge rapid acolo, iar pe termen lung țintesc întâi un al doilea depozit în jurul Bucureștiului și apoi extindere în alte orașe.

Ca element nou, cei de la Freshful colaborează cu Adi Hădean, Radu Dumitrescu (chef la Voila Le Bistrot, un restaurant excelent din București) și Cristi Mărgărit (nutriționist foarte priceput) pentru rețete și alte idei legate de alimentație, ceea ce mă bucură.

Treaba cu producătorii mici merge chiar mai departe. Cei de la Freshful au încheiat deja contracte cu diverse cooperative agricole pentru a se crește practic pentru ei principalele legume cumpărate de clienți (roșii, dovlecei etc).

Spuneau și că vor să monteze panouri fotovoltaice pe acoperișul depozitului, ceea ce l-ar putea face independent energetic. Problema cea mai mare în ultima perioadă a fost scumpirea carburantului și a alimentelor, ambele influențând direct prețul de vânzare al produselor. Aici se vede un avantaj al mașinilor electrice pentru companii: dacă îți poți asigura energie electrică, de exemplu prin panouri, ai putea ajunge să circuli practic gratuit cu flota auto. Iar cum o mașină electrică are în general mentenanță mult mai ieftină decât una ICE, pe termen lung câștigi o grămadă din trecerea la EVs.

Despre cifra de afaceri n-au spus nimic, ci doar că rezultatele sunt peste așteptări. Oricum, piața online de livrări de alimente abia trece de 1% din totalul pieței, deci este loc mult de crescut aici, inclusiv după ce intră Sezamo și concurența devine mai acerbă.

    11 comentarii

  1. Pentru cine nu stie, nu exista Chef in Romania, toti sunt niste impostori. Ca sa fii Chef trebuie sa ai facultatea de profil gastro facuta in Franta si pe urma aprentissage in restaurantul unui Chef.

    Daca crede cineva ca e de ajuns sa iti dai un nume ca sa ai un titlu si o profesie, succes la practicat medicina, condusul o masina etc. Sau facut sampanie si sa o vinzi ca sampanie.

    Cristi Margarit, un baiat foarte simpatic, mai cunoscut prin unele medii pentru ca l-a cam tradus aia cu LadyFit Gym, Cori Gramescu parca o chema. Cel mai mult mi-a placut cum povestea blonda pe blogul ei ce vacolazaur de nevasta avea celalalt personaj cu care umbla.

      (Citează)

  2. Comand aproape săptămânal de pe Freshful. Până acum a fost bine și foarte bine. Apreciez că la fiecare comandă primesc câteva produse gratuite – gestul contează. Și produsele micilor producători sunt foarte bune, este motivul pentru care cumpăr de la ei. Curierii vin mereu in intervalul stabilit, ba uneori au ajuns chiar mai devreme.

      (Citează)

    • Eu am încercat, prefer însă Bringo in continuare.
      Ca avantaj la Freshful ar fi faptul că nu au limită de 25kg la apă, cum e la Bringo. Și recomand carnea de burger Wagyiu.
      Ca reproș ar fi faptul că au întârziat peste ora estimată de fiecare dată, ajungând și după ora 23.

        (Citează)

  3. Chiar ieri am facut ultima comanda Freshful, avem vreo 10 la activ pana acum. Cum zice si statistica, majoritatea prin Genius (pt cea de ieri am platit livrare, a fost alegerea mea).
    Foarte multumit pana acum, legumele si fructele excelente.
    Ce imi mai place faptul ca la urmatoarea comanda poti da inapoi “pungile” de hartie livratorului (au tendinta sa puna produsele in foarte multe pungi, probabil chestie de automatizare).

      (Citează)

    • Cipper:
      Eu am încercat, prefer însă Bringo in continuare.
      Ca avantaj la Freshful ar fi faptul că nu au limită de 25kg la apă, cum e la Bringo. Și recomand carnea de burger Wagyiu.
      Ca reproș ar fi faptul că au întârziat peste ora estimată de fiecare dată, ajungând și după ora 23.

      Australian wagyiu, chiar mă miram! 🍻

        (Citează)

  4. Tocmai ce am terminat de pus la locul lor o comanda Freshful :) Ma bucur ca au succes , am peste 20 de comenzi date (minim o data pe saptamana) si e o placere sa aleg produsele si intervalul . Sper ca pe viitor sa fie mai multe legume romanesti – ca sa nu mai fie nevoie de Bringo pt chestii de baza cartofi/ceapa/usturoi . La peste 90% din comenzi am primit mereu cate ceva , am ramas socata cand am luat o cutie de Raffaello si in punga erau 5 . Legat de micii producatori am incercat salam / cotlet Mangalita de la Székely falat , excelente !

      (Citează)

  5. 150 de lei un cozonac! 130 de lei o pasca! Eu nu inteleg CINE are bani pentru astea. Or fi cateva mii de oameni cu bani, ca in orice tara, dar companiile de genul asta se lauda cu nenumarati clienti care cumpara astfel de sf-uri. Ceva nu se leaga.

    Sau poate ne-am prostit iremediabil si cozonacul de 30 de euro a ajuns sa ni se para ceva normal. La anul o sa fie 50 de euro, si-o sa-l laude mai mult pe bloguri…

    Merge bine capitalismul in Romania.

      (Citează)

    • Mancarea si romanul la sarbatoare religioasa e ceva ce nu poti desparti.
      Se plangea lumea ca e 60 lei kg de miel, dar nu renunta nimeni la a mai cauta sau cumpara desi sa mananci miel de Paste e un obicei pe care oricum nu il poate explica nimeni. Ia explica-i unei mari mese de romani ca e prea scump cozonacul si nu are rost sa il comande de Paste sau Craciun si ca ar putea lua 3 kg de carne si mai ramane si de vreo 5 kg de prajituri daca chiar vor sa manance.

        (Citează)

  6. la roman sa ii dai mancare si l ai facut de bani.
    pe principiul monkey see monkey do

      (Citează)

    • Nu e așa, aplaudă consumatorii ăștia de zici că a ajuns România pe lună, nu alta, atât de comozi sunt că nici nu mai sunt în stare să iasă din buncărul ăla dintr 4 pereți până la market…

        (Citează)

  7. Si eu sunt fan Freshful, imi plac in special produsele lor de panificatie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus