un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Marina Rusă a pierdut una dintre navele importante de război din Marea Neagră

15 Apr 2022  ·

GÂNDURI, TEHNOLOGIE  ·

30 comentarii

Unii zic că acest crucișător cu rachete ghidate numit Moscova era nava-amiral a flotei din Marea Neagră. Alții că doar pierderea singurului portavion rusesc rămas în funcțiuni sau a unui submarin cu rachete balistice ar putea fi o lovitură mai mare (CNN). Așa o fi.

Cert este că Moscova s-a scufundat ieri, în timp ce era remorcată spre un port rusesc. Ucrainenii spun că au lovit-o cu două rachete anti-navă Neptun. Rușii spun că nava s-a scufundat din cauza unui incendiu izbucnit la bord. Echipajul fusese evacuat, incendiul era localizat, dar a fost și furtună în timp ce vaporul era remorcat probabil spre Sevastopol și de asta s-a scufundat.

Sună ca și cum ar fi fost un incendiu din cauză că a fost lovită cu rachete Neptun, nu? Oricum ar da-o rușii, tot nu pică bine. Dacă au distrus-o ucrainenii, e de rău. Dacă marinarii ruși sunt atât de incompetenți sau tehnica militară atât de slab întreținută încât pot apărea incendii ce duc la pierderea întregii nave fără ca măcar să fi fost lovită de tirul inamic, tot de rău este.

Să mai pierzi și una dintre navele principale de război din zona, una numită după capitala țării, cu 3 săptămâni înainte de 8 mai, este și mai rău. Rușii sărbătoresc pe 8 mai ziua victoriei în WW2, de obicei cu mare paradă militară. Se pare că Moscova va lipsi în acest an.

R-360 Neptun sunt rachete anti-navă dezvoltate chiar de Ucraina pe baza unor rachete sovietice mai vechi. Se lansează de pe țărm, din spatele unui camion, și pot lovi la distanță mare. Au intrat în serviciu în 2021 și iată că își dovedesc capabilitățile “with a bang”. Racheta are 5 metri lungime și aproape o tonă greutate și poate zbura subsonic vreo 300 de kilometri. Ucrainenii zic că au hărțuit nava Moscova cu drone pentru a-i ține apărarea în priză, în timp ce în paralel au lansat două astfel de rachete.

Neptune R-360 missile, Kyiv 2021, 05.jpg
By VoidWanderer

Neptune TEL, Kyiv 2021, 21.jpg
By VoidWanderer

Neptune cruise missile 05.jpg
By President.gov.ua, CC BY 4.0, Link

De partea cealaltă, Moscova are la bord 16 rachete de croazieră P-1000 Vulkan, care sunt rachete supersonice anti-navă, plus diverse alte rachete și tunuri anti-aeriene pentru protecție. Crucișătorul a intrat în serviciu în ianuarie 1983, primul dintr-o serie de 3 astfel de nave finalizate până la căderea URSS.

O a patra este abandonată “la gri” într-un port ucrainean, abandonată din 1990 aproape de șantierele unde era construită. Aceste crucișătoare au 186 de metri lungime și un deplasament aproximativ de 12.000 de tone. Celelalte două din serie fac parte din flota Pacificului și Flota de Nord.

Ukrayina at Shipyard imeni 61 Kommunara Ingul River Nikolayev 7 December 2013.jpg
By ПТУ-3 г. Херсон (PTU-3 g. Kherson)

Culmea este că Moscova a trecut în 2022 printr-un proces amplu de mentenanță și reparații pentru a o face operațională încă mulți ani. Era aproape ca un vapor nou.

Treaba asta vine la o zi după ce Ucraina a emis un timbru comemorativ cu schimbul de replici al militarilor din Insula Șerpilor. Puteți vedea mai jos acele timbre, care înfățișează un soldat arătând degetul unui vapor rusesc. Funny.

    30 comentarii

  1. Mă bucur nespus. Sper ca nația asta împuțită să fie adusă în Evul Mediu și acolo să rămână.

      (Citează)

  2. Tacticile si stragiile ucrainenilor ma surprind, ma consider foarte destept si nu m-as fi gandit sa folosesc drone pentru a le zapaci radarul rusilor.

    Bine, nici nemtii nu s-au gandit ca pot fi pacaliti cu foite de aluminiu in al doilea razboi mondial, radarul lor fiind mult mai simplu si neavand magnetron.

    Acum ca Putin a suferit o pierdere majora, pe care nu o poate baga pe sub pres pentru ca totusi sunt 12.000 de tone de nava si sute de marinari, s-ar putea sa treaca la armament nuclear.

    Oricum e radioactiva Ucraina din cauza Cernobal, naratiunea va fi ca ucrainenii au sabotat o centrala nucleara, nu ca a folosit Rusia armament nuclear.

      (Citează)

    • De fapt dronele nu au avut rol de ”zăpăcire”, ci de localizare.

      În războiul de astăzi, radarele sunt ținte sigure.
      Și alea de pe uscat, din aer, de pe nave și, da, și cele de pe rachete, inclusiv de pe Neptun.
      Funcționarea continuă/lugă, le expune la atacurile inamice.
      Dronele aveau rolul de a localiza ținta, în cazul ăsta crucișătorul.

      O dată localizată de drone, pornește, pentru puțin timp, radarul Mineral-U al sistemului Neptun și se lansează racheta spre țintă.
      Radarul, de tip Over-The-Horizon (OTH), poate detecta ținte și după linia orizontului (teoretic la 600 de km) dar, la puterea lui, alertează inamicul mai ales dacă e folosit pentru un interval de timp mai îndelungat, devenind ușor de localizat&distrus.
      De asta au folosit dronele, nu pentru a-i zăpăci pă ruși!

      După lansare, Neptun merge ”orbește”, la mică altitudine față de nivelul mării (sub 10 metri, fiind greu de detectat/văzut) și-și reactivează radarul pentru a lovi cu precizie, la sub 50 km depărtare de țintă.

      La o viteză de 900 km/oră, face 50 de km în câteva minute (sub 4 minute, cu ajustare direcție) – un timp care s-a dovedit suficient de scurt pentru ca mijloacele de apărare, ălea multe de pe Moscova, să aibă timp de reacție.

      Mi-a plăcut acțiunea și am citit despre chestia asta.
      Prin ce-am mai citit, se zicea că rușii nu învață din greșeli… sau se prind mai greu. Cu o zi – două înainte se lăudaseră că au doborât o dronă Bayraktar, dar n-au înțeles de ce dădea aia târcoale… Nu s-au prins că era-n rol de cucuvea – pasărea despre care se spune că prevestește moartea…
      Oricum, mișto ”echilibru”: dacă pui în balanță o dronă Bayraktar cu un crucișător… aș zice că ukrainienii au fost mai câștigați, nu-i așa?

        (Citează)

    • @lsorin15: am citit și eu povestea oficiala a atacului, dar cred ca peste câteva decenii vom afla despre cum erau serviți ucrainienii cu informații de catre americani, și în aceasta situație precum și în multe altele (cum ar generalii rusi vânați la fix dintr-un ditamai convoiul).

        (Citează)

    • Presimt că pe 8 mai, rușii vor lansa ceva rachete balistice sau echivalentul lor la MOAB. Cu o mică nucleară se împușca in picior singuri

        (Citează)

    • @EGO, si eu sunt convins ca ucrainenii primesc constant informatii radar de la americani/NATO. Dar atacul acesta asupra navei amiral a flotei Marii Negre a aratat cat de vulnerabile sunt navele rusesti.

        (Citează)

  3. Sa vedem si partea buna: a fost stins incendiul de la bord.

      (Citează)

  4. Pe de-o parte ma bucur, pe de alta ma tem ca Putin va escalada la un nou nivel agresiunea.

      (Citează)

  5. erata: rusii fac parada de ziua victoriei WW2 pe 9 mai, nu pe 8

    uite asa s-a facut o reclama asa cum trebuie pentru timbrele comemorative :)

      (Citează)

  6. Sincer, eu raman circumspect cu privire la pierderile rusilor ,vad un optimism exagerat si aici si pe rumaniamilitary.ro , dar si la postarile pe facebook ale unora ca Andrei Caramitru… Las la o parte restul flotei ruse din Crimeea, caderea Mariupolului e un fapt,iar trupele ucrainiene sunt incercuite in cateva “pungi” in Donbas si contraatacul asupra Khersonului bate pasul pe loc…
    Mai e mult pana departe, sper doar ca ucrainienii sa fie sprijiniti pe termen lung, nu de alta, dar rusii ii vor macina cu superioritatea numerica, victoriile punctuale de moral sunt frumoase, dar doar cu lupte de guerilla le va fi foarte greu…
    Pana cand Germania si Austria nu vor purcede la un embargou total pe gaze si petrol sa nu ne facem iluzii ca zavera se termina prea curand…

      (Citează)

    • Ma indoiesc ca sanctiunile vor rezolva aceasta problema. Solutia e militara, singura ramasa.

      Dati-i Ucrainei absolut orice are nevoie sa se apere, le sparge nasul rusilor, capitol incheiart.

        (Citează)

    • Oryx sunt cei mai credibili când vine vorba de pierderile rușilor. Și, conform oryx, pierderile sunt foarte mari.

      Căderea Mariupolului e anunțată să aibă loc în orice moment, de o lună. Nu zic că n-o să se întâmple, dar nu e un fapt.

      Trupele ucrainiene nu sunt chiar încercuite. Suprafața e atât de mare, încât e greu să încercuiești și ăilalți să nu se poată strecura sau să nu poată găsi un punct slab. Iar trupele ucrainiene din Donbas sunt multe, experimentate și bine aprovizionate.

      Nu cred că se va termina prea curând, dar Ucraina e într-o poziție destul de bună în momentul ăsta. Iar moralul rușilor scade în fiecare zi.

        (Citează)

    • Aici nu sunt decat foarte partial de acord cu tine. Singura tactica a rusilor este parjolul (pentru a demoraliza populatia si a o supune) si aruncat oameni si tehnica in lupta pana cand castiga superioritatea numerica si de putere. Si da, timp de secole a functionat tactica asta (nu doar la rusi) doar ca in era moderna, conteaza foarte mult tehnica, inovatia militara si pregatirea. La toate cele 3 capitole, ucrainienii par ca sunt la superlativ.

        (Citează)

    • Dacă urmărești pe Twitter ceva observatori/reporteri de război cu experiența , ai să vezi ca și ucrainenii au pierderi uriașe plus f mulți prizonieri care s-au predat pt că au rămas fără muniție sau hrana. Aceleași surse confirmă și pierderile rusești.

      Într-adevăr e mai greu de scormonit prin propaganda de ambele părți dar sunt și observatori echilibrați care îți servesc partea obiectiva a războiului

        (Citează)

  7. La mai multe!

      (Citează)

  8. Ultima versiune pe care am auzit-o implica niste popcorn care a luat foc la microunde in bucataria vasului, stingatoare automate de incendiu care au aruncat apa peste uleiul incins si o echipa salvatoare de pompieri a caror cizme de cauciuc nu erau ignifuge si in panica au transportat focul in depozitul de munitii.

      (Citează)

  9. mac gregor:
    Ma indoiesc ca sanctiunile vor rezolva aceasta problema. Solutia e militara, singura ramasa.

    Dati-i Ucrainei absolut orice are nevoie sa se apere, le sparge nasul rusilor, capitol incheiart.

    Problema nu tine doar de tehnica militara, cat de oameni, care nu pot rezista la nesfarsit in starea asta. S-a constatat din primul razboi mondial ca in cazul conflictelor de uzura, e nevoie sa rotesti trupele pe linia frontului pentru a sustine capacitatea de lupta.

      (Citează)

  10. mi-am comandat si eu 2 serii cu timbrele comemorative ;)

      (Citează)

  11. Pe unde se pot cumpara acele timbre? Sigur vor deveni piese de colectie care se vor vinde scump peste 40-50 ani (in caz ca nu crapam)

      (Citează)

  12. Cea mai buna descriere pt război unde mor oameni nevinovați : “funny”
    Just wow…

    Asa a ajuns generația asta, sa facă caterinca de război.

      (Citează)

  13. Au distrus nava alora. Yupiiii. Îi toaca pe rusi. Yupiiii. Le pun restrictii. Yupiiii. Ucrainienii sint viteji. Yupiiii. Le-a dat-o la mwie in insula serpilor si au scos un timbru. Yupiii. Au scos o melodie cu bairaktar. Yupiii. S-a retras mecdonalds si ikea din rusia. Yupiiii. Li s-au impus restrictii economice rusilor. Yupiiii. Desi continua la greu traficul naval intre rusia si restul lumii. Ptr ca vorba aia, banii-s mai importanti. Cam asta e trendu.
    Da’ io vad asa: razboiu ăsta e rusia contra sua+europa. Nu e rusia contra ucraina. Sua+europa pompeaza armament la greu in fundu ucrainienilor. Pe principiu da-le arme sa se omoare la ei acolo. Cu tot optimismu unora si cu toate armele pompate, razboiu continua si ucraina e tocata marunt. Rusia desi e singura si deja invinsa daca te iei dupa spusele unora, inca rezista si-si vede de treaba. Sua si europa desi latra de pe margine si le dau astora arme, n-au cwaie sa se bage. Si poate fac bine, ca altfel chiar ar iesi urat. Rusii tot spun: stati potoliti nu le mai dati alora arme ca nu faceti bine. Aia baga mai departe batu prin gard. Rusii iar le spun, ma stati potoliti. Iar baț prin gard. Ne-au avertizat si pe noi, pe romania: ma stati la locu vostru, nu mai permiteti trafic de armament pe teritoriul vostru. Noi: noooo sintem in nato ne doare la cuc. La toate astea adaugam si ambitiile si mandria prosteasca a liderilor de ambele parti si ce-ar putea rezulta nu suna deloc bine. Sua e cel mai mare beneficiar al situatiei actuale. Europa e slabita incet incet. Zelenski pe mine personal incepe sa ma cam sictireasca. Cwae ai avut ghinion sa ai rusia vecin. Aia e. Ca si moldova dealtfel. Da moldoveni stau mai potoliti. Nu fac scandal, ca stiu ca iese nasol. E ghinionu dracu sa ai rusii langa tine. Da nu rezolvi nimic cu scandal. Rusii sint rusi. Dilăi. Asa e natia aia. Sint si exceptii evident, dar in mare cam asa sint.
    Da’ scoatem timbre si ne amuzam.
    Cate focoase nucleare ziceau astia ca are rusia? Cateva mii parca. Si cica doar vreo cateva zeci ar ajunge sa niveleze planeta. Da pana atunci, cu tot deranju actual, o belim pe partea economica.
    Funny, no?

      (Citează)

    • #Blackskull

      esti cam depasit de evenimente?
      cum spui cand chiar recunosti ca”razboiu ăsta e rusia contra sua+europa” sa zici ca trebuie stai linistit, asa cuminte ca strategie nationala.
      “asta e, ghinion” nu e o strategie, nu e o modalitate de gandire, un sfat, de fapt arata prostie si incapacitate de gandire.
      banuiesc ca cand barca incepe sa ti se scufunde, te resemnezi si stai ca prostul si mai si spui ‘ce genial sunt,’.

        (Citează)

    • N-ai inteles nimic si mai si jignesti ca tăntălăul.

        (Citează)

    • #Blackskull ete na… frinturi de logica, apatie, inghiti orice propaganda ruseasca si aur-ita.. ce e de inteles aici. oricum ti-as putea explica dar nu cred ca ai puterea de a intelege.

        (Citează)

    • Blackskull:
      Au distrus nava alora. Yupiiii. Îi toaca pe rusi. Yupiiii. Le pun restrictii. Yupiiii. Ucrainienii sint viteji. Yupiiii. Le-a dat-o la mwie in insula serpilor si au scos un timbru. Yupiii. Au scos o melodie cu bairaktar. Yupiii. S-a retras mecdonalds si ikea din rusia. Yupiiii. Li s-au impus restrictii economice rusilor. Yupiiii. Desi continua la greu traficul naval intre rusia si restul lumii. Ptr ca vorba aia, banii-s mai importanti. Cam asta e trendu.
      Da’ io vad asa: razboiu ăsta e rusia contra sua+europa. Nu e rusia contra ucraina. Sua+europa pompeaza armament la greu in fundu ucrainienilor. Pe principiu da-le arme sa se omoare la ei acolo. Cu tot optimismu unora si cu toate armele pompate, razboiu continua si ucraina e tocata marunt. Rusia desi e singura si deja invinsa daca te iei dupa spusele unora, inca rezista si-si vede de treaba. Sua si europa desi latra de pe margine si le dau astora arme, n-au cwaie sa se bage. Si poate fac bine, ca altfel chiar ar iesi urat. Rusii tot spun: stati potoliti nu le mai dati alora arme ca nu faceti bine. Aia baga mai departe batu prin gard. Rusii iar le spun, ma stati potoliti. Iar baț prin gard. Ne-au avertizat si pe noi, pe romania: ma stati la locu vostru, nu mai permiteti trafic de armament pe teritoriul vostru. Noi: noooo sintem in nato ne doare la cuc. La toate astea adaugam si ambitiile si mandria prosteasca a liderilor de ambele partisi ce-ar putea rezulta nu suna deloc bine. Sua e cel mai mare beneficiar al situatiei actuale. Europa e slabita incet incet. Zelenski pe mine personal incepe sa ma cam sictireasca. Cwae ai avut ghinion sa ai rusia vecin. Aia e. Ca si moldova dealtfel. Da moldoveni stau mai potoliti. Nu fac scandal, ca stiu ca iese nasol. E ghinionu dracu sa ai rusii langa tine. Da nu rezolvi nimic cu scandal. Rusii sint rusi. Dilăi. Asa e natia aia. Sint si exceptii evident, dar in mare cam asa sint.
      Da’ scoatem timbre si ne amuzam.
      Cate focoase nucleare ziceau astia ca are rusia? Cateva mii parca. Si cica doar vreo cateva zeci ar ajunge sa niveleze planeta. Da pana atunci, cu tot deranju actual, o belim pe partea economica.
      Funny, no?

      -1
      Ai fi putut fi amuzant cum le vezi tu pe toate dacă nu ai fi rău și prost.

        (Citează)

    • Prostăvanii tipici. Cand n-au ce zice o baga p-aia cu propaganda rusa si aurista. Brava voinicii mosului. Si cum vad ca daca nu jignesti esti luat de fraier, ia mai da-va-n plm.

        (Citează)

  14. Blackskull:
    Prostăvanii tipici. Cand n-au ce zice o baga p-aia cu propaganda rusa si aurista. Brava voinicii mosului. Si cum vad ca daca nu jignesti esti luat de fraier, ia mai da-va-n plm.

    Si tu cum ai rezolva serifule situatia?

    Cand ala sta cu ciomaga langa tine, ii dai tot, portofelul, telefonul, iti dai jos si chilotii daca zice Rusul.

    Daca rusii tai erau asa buni cum se lauda si se credea despre ei , terminau in 2 timpi si 3 miscari toata operatiunea lor. Acum e doar operatiunea de facut de ras si incercam sa salvam cat putem de mult din aparente.

    Tot ce declara rusul trebuie interpretat pe dos :

    – nu e razboi / invazie, sunt doar exercitii militare
    – nu dorim capturarea Kievului, e asa ca diversiune
    -nu ne-au distrus aia vaporul, i-am dat noi foc de nervi
    -etc etc.

    Dupa cum scrii pari din R. Molodova sau pe acolo si putin asa filo rus.

    Daca rusilor le mergea asa bine in Ucraina, erau deja acum in Moldova si conform spuselor tale lumea trebuia sa stea drepti, no lube ca vine rusul.

    Du-te inroleaza-te la prietenii tai rusi sau macar muta-te de tot acolo , ca are Putin sa fie bine pentru toti cetatenii lor. Drum bun!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus