un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sfârșitul unei ere: va trebui să renunț la desktop pentru un laptop puternic de gaming/muncă

16 Apr 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

48 comentarii

Mă face cam sad panda gândul că în curând va trebui să renunț la desktop-ul meu și probabil să trec definitiv la un laptop. Îmi plac desktop-urile: performanță de top, multe SSD-uri, placă video puternică. Anul trecut mi-am construit pentru prima oară în viață un PC de top, după mulți, mulți ani de componente “best buy” sau chiar low-end.

Am acum un NVIDIA GeForce RTX 3080 care rupe în trei sau chiar patru orice joc, un Asus X570 Prime-P cu AMD Ryzen 5800X, 32 GB memorie DDR4 Crucial, două SSD-uri PCI-Express pe lângă alte două normale… în fine, e bun. Mi-am luat și monitor nou de 144 Hz și 1440p, iar G-Sync-ul e tare mișto!

Problema este că Alice crește și în curând biroul meu va deveni camera ei. Momentan doarme într-un pat lângă patul nostru, dar peste câteva luni probabil o vom muta în camera ei. Teoretic aș putea păstra și eu un birou și desktop-ul în camera ei, că nu-i ca și cum are nevoie de atâta spațiu, dar practic ea se culcă la ora 19 și mai sunt și alte considerente, de exemplu cablurile. În principiu, I’m out and she’s in.

Este sfârșitul unei ere, ca să zic așa. Uneia foarte lungi, începute acum 26 de ani dacă socotesc bine. Am fost mereu fan desktop-uri ca PC principal de muncă, mai ales cuplate cu un monitor mare. Apoi am vrut și copil.

Concluzia este că va trebuie peste câteva luni să-mi cumpăr un laptop performant. Trebuie să facă trei lucruri: să învârtă multe programe deodată; să mă pot juca pe el la calitate bună (o viață avem); să meargă bine editarea video.

Cerința doi scoate din ecuație un MacBook Pro, că acolo nu au Elden Ring sau Flight Simulator, și de altfel sunt dependent de multe alte programe de Windows în workflow-ul meu. Rămân laptopurile de gaming, ceva cu placă NVIDIA GeForce RTX 3000, ca să fie bune de gaming pe calitate ultra încă niște ani de acum încolo, plus că excelează pe editare video cu codorul și decodorul video integrat în ele.

 

Am intrat în prospectare pe PC Garage, care are cea mai mare varietate. Sunt 405 modele de laptop de gaming în ofertă după ce-am ales plăci RTX 3000 de toate tipurile. Prețuri de la 3.400 lei pentru un Acer Nitro 15,6″ cu RTX 3050 până la 18.000 de lei pentru un Asus ROG Zephyrus S17 cu RTX 3080, 32 GB RAM și 3 TB stocare și de fapt orice altă specificație la superlativ.

Problema este că nu sunt sigur exact ce vreau. Pentru placa video, de exemplu, sunt mulțumit cu orice de la RTX 3060 în sus. Tehnologia aceea DLSS inventată de NVIDIA chiar este bună, face un upscaling AI foarte reușit al cadrelor și crește cu vreo 30% fps-ul jocului, deci nu simt că am nevoie de best of the best (mai ales pe ecran de laptop), un GeForce RTX 3060 sau 3070 cu DLSS activ face minuni unde i se permite asta.

Problema este la stocare, unde cred că îmi trebuie 2 TB, că ocupă mult clipurile video și fotografiile și uneori le țin o vreme înainte să fac ceva cu ele. 2 TB luând în calcul și că aș mai putea folosi unități externe de stocare.  În funcție de preț, probabil pot accepta și 1 TB și vreun SSD rapid extern. Sunt inclusiv rack-uri în care înfigi SSD-uri normale PCI-Express și le conectezi prin Thunderbolt sau USB 3.2 gen2 la laptop. Update: plătești cam 1.000 de lei în plus pentru 1 TB în plus de stocare în laptop, deci probabil că 1 TB it is!

Aș vrea și 32 GB de memorie RAM, chiar este un game changer față de 16 GB. Aici n-aș face rabat.

Cele mai multe dubii le am la dimensiunea ecranului. 14 inci, ca să fie mai mic, mai portabil? 17 inci, ca să fie cât de mare se poate pe un laptop? Avantajul unui model mare este că are și ventilație mai bună. Înclin spre varianta de mijloc de 15,6 sau 16 inci. Design-ul Max-Q a micșorat dimensiunile plăcilor video și inclusiv laptopurile de gaming de acum sunt mult mai subțiri și ușoare decât la începuturile lor.

Sunt destul de convins că Full HD îmi este suficient pentru un ecran de 16 inci. Nu cred că ochiul ar observa diferența la o rezoluție superioară. Aș vrea însă ecran OLED, aici e de văzut cum progresează lucrurile în viitor și ce luminozitate și ce refresh pot atinge acestea. Nu-i o cerința bătută în cuie, dar ar fi mișto să fie OLED.

Aș mai vrea și HDMI 2.0 sau chiar 2.1. În sufragerie am un televizor 4K, în fond, aș vrea să pot conecta laptopul la acesta când este cazul. HDMI 2.0 probabil este suficient, nu mă voi juca eu la mai mult de 4K și 60 fps.

Unitate optică poate să nu aibă :P Nu știu dacă ați observat, dar și DVD-urile au murit.

În mod evident nu poți găsi exact ce vrei tu, iar în România nu prea se dau comenzi de laptopuri pe dorința clientului, dar iată câteva modele adăugate deci în wishlist:

Asus Strix Scar 15 G533ZW: GeForce RTX 3070 Ti, Core i9-12900H, 32 GB RAM, 1 TB stocare, 15,6″ 1440p la 240 Hz. Știu modelul, l-am văzut recent la o prezentare și este foarte reușit. Are răcire cu metal lichid, are noul sistem Asus numit MUX Switch prin care cadrele randate de placa video NVIDIA nu mai sunt rutate și prin placa grafică integrată spre ecran, ceea ce scade latența, are PCI-Express 4.0 și USB 4 și încărcare prin USB-C, compatibil Dolby Vision. Ecranul este overkill pentru ce-mi trebuie mie, dar per total un pachet foarte bun.

Asus ROG Zephyrus M16 GU603ZW: practic aceeași configurație generală, dar cu ecran de 16 inci în format 16:10, rezoluție 2.560 x 1.600 pixeli la 165 Hz. Rezoluția ușor atipică nu cred că ar face probleme în jocuri, dar ar fi utilă în Premiere Pro și alte programe în care contează spațiul pe orizontală. Am văzut și acest model anul trecut (deși acesta cred că-i un refresh, că are MUX Switch și el) și de atunci mi s-a părut foarte bun pentru muncă.

MSI Crosshair 15 B12UGZ: GeForce RTX 3070, Core i7-12700H, 32 GB RAM, 1 TB stocare,  ecran 15,6″ la 165 Hz și 1440p. Am testat cândva un laptop MSI Raider și mi s-a părut foarte bun. Nu exclud deci nici MSI-urile din listă.

Primul Alienware din ofertă cu 32 GB RAM costă 40% în plus și are procesor Intel de generația anterioară.

Acer are două modele interesante: Nitro 5 AN515-57 are NVIDIA RTX 3070, dar Intel generația 11. Nitro 5 AN515-45 are însă procesor AMD Ryzen 9 5900HX, 32 GB RAM, 1 TB stocare și placă GeForce RTX 3080, nu GeForce RTX 3070 ca tot ce-am pus înainte, însă prețul rămâne asemănător, în jur de 12.000 de lei. Pare o afacere bună (as 12.000 de lei goes). Mie toate laptopurile Acer testate mi s-au părut că nu controlează bine ventilatoarele, care porneau în turație mare la orice spike de procesor, ceea ce este foarte enervant, așa că nu l-aș putea lua pe nevăzute.

Oricum, ca o concluzie secundară, dacă vrei 32 GB RAM găsești doar în pachet cu NVIDIA RTX 3070. Producătorii ar trebui să mai varieze combinațiile de modele.

O astfel de achiziție este în plan pentru sfârșitul de an, nu acum. Acum n-am bani să trec strada. Cu puțin noroc, de Black Friday iese ceva bun, iar până atunci vedem ce mai apare.

În caz că vă întrebați de ce nu mut desktop-ul actual în sufragerie, răspunsul este pentru că nu se potrivește cu camera. Este o sufragerie, e de stat pe canapea, băut cafea, uitat la televizor și în general un spațiu de relaxare pentru noi și oaspeți. Nu vreau să pun acolo un mic birou, un desktop mare și negru, un monitor de 27 de inci și cabluri ca în Matrix.

O idee ar fi să ascund desktop-ul undeva prin sufragerie, poate după canapea sau în alt loc. În fond, aș putea utiliza televizorul ca monitor pentru acesta, iar mouse-ul și tastatura oricum sunt wireless. În practică, însă, mă uit și la televizor când lucrez la PC, deci n-ar putea deveni monitor full-time, mai ales când mai stă și Matilda pe lângă mine (adică tot timpul începând din martie 2020 și continuând până în august 2023).

Aș putea vinde desktop-ul actual și să iau un laptop de gaming cu încă niște bani puși acolo (deschid OnlyFans dacă vreți să ajutați), iar laptopul ar asigura de fapt un alt nivel de mobilitate. Poate-l iau la rude de sărbători, ca să decapitez monștri în timp ce în jurul meu se aude cu “fie ca lumina”. Poate-l mut dintr-o cameră în alta în funcție de nevoi șamd, că un copil te aleargă ceva. Oricum, o schimbare mare în casă.

    48 comentarii

  1. Parallels si MacBook Pro, cu siguranta vor acoperi si pct 2.

      (Citează)

    • Cu siguranță nu, căci Parallels e un soft de virtualizare, nu emulator x86, în concluzie pe un sistem cu procesor M1 vei putea instala doar Windows 10 ARM care e într-un stadiu pre-beta.

        (Citează)

  2. Nu există loc de comparație între MBP prin Parallels și Windows (Gaming). În orice caz, eu prefer să fac o distincție între Business și Personal, așa că pentru business am ales un MBP (M1) iar pentru “personal” am un Lenovo 530S (Windows). Nu mă joc, deci nu-mi pasă. Dar ca idee, dacă aș fi în cazul tău (și bugetul ar permite), așa aș proceda.

    Un MBP pentru business (pentru că vreau să mă pot baza pe el, fără să fac jdemii de instalări, dezinstalări și să f** regiștrii, drivere peste drivere și etc), iar pentru gaming, evident un laptop cu Windows.

    Gigel:
    Parallels si MacBook Pro, cu siguranta vor acoperi si pct 2.

      (Citează)

    • Eu am doi kinderi, și tot nu renunt la desktop. Soția are biroul in sufragerie și al meu e in dormitor. Copiii au camera lor. Eu zic sa nu renunți la desktop doar pentru că sufrageria e loc de băut cafea și uitat la tv. E stupid motivul, mai ales că îți câștigi pâinea in fata calculatorului. Fă-ți ceva mobila la comanda sa se potrivească vizual cu restul sufrageriei, îți schimbi carcasa sau pui un mileu peste și gata, ai rezolvat problema.

        (Citează)

    • @Mihai, nici la Windows nu mai sunt de mult probleme cu dezinstalari, registrii si alte prostii. Daca nu instalezi zilnic softuri luate de pe PirateBay sau Fielist, nu ai nici o problema.
      Din punct de vedere al performantei nu comentaz nimic pentru ca nu stiu cum se misca un MBP cu chip M1, dar ca stabilitate pot sa spun ca laptopul actual de munca are o vechime de 5 ani si nu a necesitat nici o reinstalare de SO in perioada aceasta.

        (Citează)

    • Nu cred ca ai nevoie de ajutorul nostru. Chiar pare ca știi ce vrei așa ca spor la cheltuit banii.

      Așa cum zice și Gaelex, ia-ți un monitor cu o conexiune prin usb type C in loc de hdmi(sau display port) care are in el port Lan, power delivery si scoate usb-uri.
      Astfel vei conecta laptopul la el doar printr-un cablu usb typeC si vei avea retea lan stabilă , incarcare (dacă laptopul permite încărcarea prin usbtype c) si porturi usb instant.
      Ceva in genul: https://www.emag.ro/monitor-led-ips-philips-23-8-full-hd-displayport-usb-c-lan-vesa-negru-243b1-243b1-00/pd/DWNRFMMBM
      Citește descrierea lui, la partea de conectare.

        (Citează)

  3. I feel you, bro. La fel s-a intamplat si la mine, cand a venit plodul: am predat camera. Dar eu mi-am mutat desktopul in sufragerie, folosind OLED-ul de 155 cm drept monitor. Sa stii ca timpul de lucru, incet incet, ti-l adaptezi la noua realitate. Am si laptopuri prin casa, dar nu am reusit niciodata sa inlocuiesc in totalitate puterea unui desktop cu mobilitatea laptopului. Sunt prea multe de luat in calcul: dimensiunea ecranului, m-am obisnuit de multi ani cu monitoare foarte mari; faptul ca un desktop nu imbatraneste niciodata, mereu ii poti upgrada componentele; puterea – chiar daca pe hartie ar avea performante asemanatoare un desktop cu un laptop, mi se pare ca intotdeauna desktopul este cu cateva trepte peste laptop, la viteza de procesare, la FPS-uri, la orice; faptul ca am un sistem audio performant, pe o placa de sunet OZN, care pe laptop e mai greu posibil. Sunt multe aspecte care nu ma conving la laptop. Ce-am facut, in schimb, a fost sa schimb carcasa: aveam un Coolermaster HAF X, uriasa, cea mai mare carcasa pe care am vazut-o… si am reusit sa-mi fac noua configuratie intr-o carcasa de 2 ori mai mica, compacta, neagra, pitita undeva prin mobila, aproape ca nici nu se vede.
    Dar tu stii cel mai bine ce ti se preteaza. Succes.

      (Citează)

  4. Ai uitat de Type-C pentru alimentare si iesire video concomitent ca sa poti conecta laptopul la un monitor 4K folosind un singur fir. Si unele monitoare au HUB integrat, cu diverse porturi.

    Exista deja Dell U2723QE, care este plin de porturi de toate felurile si pentru lucru este exceptional. Un fir intre laptop si monitor, iar tastatura, mouse, firul de la retea etc. toate in monitor, aranjate si ascunse frumos.

    Singurul dezavantaj la acest monitor este refresh-ul pe 60Hz, pentru unii nu este de ajuns pentru gaming. Mie imi convine, dar altora nu le este de ajuns. In plus vine gata calibrat si are culorile destul de reusite, dar se poate si mai bine daca ai colorimetru.

      (Citează)

  5. RIP. Și eu am făcut trecerea de la desktop la gaming laptop acum câteva luni. Pentru ceea ce joc eu, portabilitatea bate nevoia de putere. Plus că încă am geforcenow dacă am nevoie de extra power pe vreun joc mai deoseib.

      (Citează)

  6. Am facut si eu aceasta tranzitie dar nu am putut rezista prea mult pe laptop de gaming. Se incinge foarte tare si, desi au fost cateva situatii unde portabilitatea a ajutat, de cele mai multe ori tot pe birou sta, intr-un cooler stand care sa il ajute atunci cand ma joc.

    Lipsa de “expansiune” mai ales dpdv al stocarii si al memoriei de asemenea ma facea sa ma simt limitat.

    Eu am acum biroul in sufragerie intr-un colt si nu pot spune ca a afectat viziunea mea sau a oaspetilor, dar fiecare are alte preferinte. Il am conectat si la TV-ul mare si pun de pe PC filme pe care nu le gasesc usor pe aplicatiile de pe TV sau pe care vreau sa le vad la viteza marita de redare.

    Eu as spune sa nu vinzi desktopul inca, si sa stai cateva luni pe laptop sa vezi cum e.

      (Citează)

  7. Radu, cum de nu ai luat în calcul și Lenovo Legion? Găsești în același buget versiuni cu aceleași specificații dar primești răcire mult superioară față de competiție. Plus construcție din aluminiu.

      (Citează)

  8. Am renunțat la desktop când a venit copilul și a trebuit să a plec din camera. Desktop’ul l’am înlocuit cu un nas, un laptop și un PS și parca tot îmi lipsește ceva :-)
    In momentul de față nu cred că un laptop poate înlocui un desktop cu totul.
    La prima vedere vei avea cel puțin 2 probleme majore: încălzirea și ecranul mai mic.
    Sfatul meu este să păstrezi desktop’ul, sau dacă ești hotărât sa renunți la el, cel puțin o perioada de câteva luni să’l ții în caz că vrei să te întorci la el.

    Pentru laptop ai putea încerca sa’ți configurezi un clevo la tekadvice în funcție de nevoile tale

      (Citează)

  9. Tu ai nevoie de un desktop replacement, deci clar nu se pune problema de un laptop de 14 inch indiferent cat de performant ar putea fi. Ai spus ca nu vrei cabluri si alte componente inestetice, asadar probabil nu vei folosi nici un monitor extern.
    In conditiile astea in care ecranul laptopului va fi principalul display, poate ca ar fi bine sa te uiti si la modelele de 17 inch. Oricum daca nu este ultrabook, portabilitatea la modul ca ma duc la cafenea sa lucrez nu prea exista. Si, daca pleci la rude cu masina, ce conteaza daca este de 15,6 sau 17 inch? Ca doar nu il cari in spinare.

      (Citează)

  10. Si eu am facut tranzitia acum un an de la desktop la laptop si pentru mine optiunea cea mai buna a fost un mbp de 16 cu m1 max si un ps5 si nu regret nicio secunda ca am luat decizia asta. In cazul tau, cred ca cea mai buna optiune este mbp cu xbox avand in vedere ca flight simulator nu e pe ps.

      (Citează)

  11. Poți opta pentru un laptop performant și foarte slim/portabil la care sa ii conectezi când ai nevoie o placa video externa prin thunderbolt atunci când ai nevoie. Am folosit genul asta de soluție aproape un an și a fost genial. Acum am acea cameră în plus pe post de “birou” . https://i.imgur.com/zYY8fuX.jpeg

      (Citează)

  12. Ionut:
    Si eu am facut tranzitia acum un an de la desktop la laptop si pentru mine optiunea cea mai buna a fost un mbp de 16 cu m1 max si un ps5 si nu regret nicio secunda ca am luat decizia asta. In cazul tau, cred ca cea mai buna optiune este mbp cu xbox avand in vedere ca flight simulator nu e pe ps.

    Scuze, morning moment, am exagerat cu 1 an, sunt cam 6 luni

      (Citează)

  13. Hai nu te mai plange. Cumpara un Mac Studio sau un MacBook Pro. Cu placere 😁

      (Citează)

    • Mac Studio implica o unitate si un monitor separat, nu? Adica exact sistemul la care vrea el sa renunte.

        (Citează)

  14. Eu nu pot lucra pe un laptop orice as face. Am nevoie de o tastatura mare, 2 monitoare mari și în special sa nu facă zgomot. Laptopurile sunt niste elicoptere, mai au puțin și își iau zborul. Mi-am luat un Cirrus7 fanless, mic, modern (Ryzen 5700, 32GB, 2 SSD-uri), lux. E adevărat că nu mă joc deloc.

      (Citează)

  15. Complicata problema. Nu stiu ce sa-ti recomad, dar pot sa sumarizez experienta mea.
    Eu folosesc laptopuri de 17 inch de cand ma stiu pentru lucru + jocuri, dar experienta pe partea de gaming nu e grozava. Din 5 modele pe care le-am avut de-a lungul anilor, unul singur mi s-a parut ca nu se chinuie cu racirea. Era un Asus masiv, dintr-o serie care nu mai exista. Dar avea 4.5 kg fara incarcator.

    In rest, pe majoritatea laptopurilor puternice, da, poti rula jocuri, dar e stresant sa vezi cum procesorul sta aproape la 100 de grade si ventilatorul merge la maxim. Uneori nu poti nici sa tii mainile pe taste din cauza temperaturi si ajungi sa folosesti o tastatura externa, ceea ce inseamna ca trebuie sa stai mai departe de el, deci clar, un ecran mic nu e de dorit pentru scenariu asta. Cand faci research, cauta cat mai multe informatii despre aspectele asta – temperaturi si zgomot, nu doar benchmarkuri de performanta.

    Eu in timp, am cam renuntat sa ma joc chestii intensive pe laptop. Cu League of Legends sau jocuri mai vechi e OK, dar altfel Xbox Series X a devenit platforma de baza. Mai nou, am si un Steam Deck, care e undeva la mijloc intre consola si PC.

      (Citează)

  16. Conectezi PC la tv-ul din living…sau îți iei macbook și folosești platforme de Game streaming…eu nu as arunca bani pe un laptop de gameing…

      (Citează)

  17. Soluția e mult mai simplă. Cumpără un apartament mai mare sau o casă. 🤭 Cu plăcere.

      (Citează)

  18. 1. Primul factor este daca poti sa iti faci treaba pe un laptop. De exemplu, in munca mea sa lucrez pe un ecran de 15-17 inchi inseamna sa imi bat singur cuie-n talpa. Asadar am nevoie de un monitor. Desktop sau laptop atata timp cat are “forta” necesara conteaza mai putin.
    2. Stocarea o poti rezolva relativ usor (dar scump :)) ) printr-un NAS facut cum trebuie pt rapiditate :retea gigabit, SSd-uri pt buffer etc etc. Sunt altii pe-aici care pot da info mai multe.
    3. Nu in ultimul rand factorul timp-productivitate. Ce se intampla peste 3 luni ? Vei avea productivitate , tu stand pe canapea, pe un colt de masuta ? Creste copilul, pana merge la gradinita, ala o sa fie acasa. Galagie, haos , atentie acordata etc. Acum i lejer ca numai sta in patut si eventual baga de-a busilea:))).

    P.S.: Home office cam 7 ani din ultimii 10. 2 prunci.

      (Citează)

    • Cred ca Radu își face mare parte din munca in afara bussines hours cu care majoritatea corporatiștilor sunt obișnuiți…eu cred ca el baga destul de mult atunci când copilul doarme și de aceea e ofticat ca nu o sa mai poată face asta la PC pt ca acolo o sa doarmă fetița…cea mai grea perioada la copii este atunci când încep sa se ridice in 2 picioare și sa tragă de tot ce este la nivelul lor; atunci o sa ai probleme cu tot ce ai pe biroul ăla care l-am văzut într-un articol anterior…o sa vina Alice și o sa tragă de cablul la monitor cu siguranta…îmi aduc aminte cu amuzament cum au dispărut pt vreun an toate lucrurile de pe rafturile de jos de la mobila 😂 nici mai târziu nu se îmbunătățesc major lucrurile si necesita atenție mare: am căutat(si găsit) cheia de la mașina in ghena de gunoi din proximitatea blocului cu mașina gunoierilor lângă așteptând sa ia gunoiul…

        (Citează)

  19. Administrez o rețea cu aproximativ 150 de stații de lucru (Desktop și Laptop), preponderent Windows 10, câteva Windows 11.

    Îți pot spune câteva gherle pe care mi le face Windows (10 și 11), instalate de la zero, fără bloatware, fără soft-uri inutile. Configurat și instalat numai Office, o imprimantă și făcut scurtături la niște aplicații browse-based, rulate din Chrome. Atât.

    1. Nu merge configurat Windows Backup. Folosesc Windows Backup (Atât imagine cât și File History) pe un NAS de 120TB (Synology RS3618XS). Dă eroare pe la jumătatea backup-ului. Am încercat și pe o partiție separată cât și pe un HDD extern. La fel. Windows proaspăt instalat.
    2. Uneori, apăsând WinKey, nu mi se deschide meniul Start (Sau mă rog, eu așa îî zic). Trebuie să apăs Win+S să se deschidă Search-ul.
    3. Random, se întâmplă să primesc Printer Offline. De pe destul de multe stații de lucru. Imprimanta este în regulă, are Ping, totul perfect. Dau restart la Windows și merge perfect.
    4. Nu merge conexiunea Wifi (Laptop-uri). Deși nu se întâmplă atât de des, uneori refuză să mi se conecteze la Wifi. Dau restart și se rezolvă. Repet, Windows proaspăt instalat.
    5. Windows 10 se ceartă cu scannerele Epson Workforce. Am niște scannere enterprise de la Epson. Pur și simplu, uneori nu le vede Windows, fără motiv. Rezolvabil cu restart, dar e frustrant.

    Și multe alte probleme și bug-uri.
    Da, recunosc, față de Windows 7 (Care și el a fost destul de bun!) Windows 10 și mai ales 11 sunt mult îmbunătățite, dar cu toate astea dau gherle.

    Nu arunc cu rahat în Windows, nu sunt fanboy Mac, însă la Mac, mie totul mi-a funcționat din prima așa cum ar trebui (Nu mi-a mers să fac TimeMachine pe un router ASUS AX82U, nu vede SSD-ul/partiția, nu înțeleg de ce).

    Repet, Windows 10/11 sunt mai stabile, extrem de rar (poate de 2-3 ori am văzut BlueScreen la 150 de stații, în 2-3 ani, dar aceste bug-uri de mai sus sunt extrem de frustrante.

    Andrei G:
    @Mihai, nici la Windows nu mai sunt de mult probleme cu dezinstalari, registrii si alte prostii. Daca nu instalezi zilnic softuri luate de pe PirateBay sau Fielist, nu ai nici o problema.
    Din punct de vedere al performantei nu comentaz nimic pentru ca nu stiu cum se misca un MBP cu chip M1, dar ca stabilitate pot sa spun ca laptopul actual de munca are o vechime de 5 ani si nu a necesitat nici o reinstalare de SO in perioada aceasta.

      (Citează)

    • De acord aici, nu uita că mac-urile merg doar pe Apple hardware (mă rog, sunt hackuri sa meargă și pe altceva) dar Windows mere jdemii de placi de baza, procesoare, etc.

        (Citează)

    • @Mihai
      1. De pe MacOS poti sa faci backup pe acelasi NAS? Poate problema este de acolo.
      2. Nu am patit niciodata asta. Nu am lucrat ca tine personal pe 150 de statii de lucru, dar pe am butonat cel putin 10 in ultimul an.
      3. Ma enerveaza in ultimul hal problema asta cu imprimantele. Imi apare si mie random indiferent daca este o imprimanta de 200 de lei sau daca este una de 2000 de eli.
      4. Am problema asta doar la un laptop pe care am o placa de retea de la Intel care aparent este problematica pentru toata lumea.
      5. Scannerele alea functioneaza pe MacOS?

        (Citează)

  20. Din punctul meu de vedere, iti muti desktop-ul in sufragerie, asta am facut eu.
    As capia sa-mi sparg ochii pe un ecran de laptop de 17″, nu mai zic de 14 sau ce mai ziceai.

    Daca totusi decizic sa-ti bati cuie in talpa cum mai ziceau niste colegi pe aici, si ai si chef sa te joci pe el, mergi pe ecranul cel mai mare pe care-l gasesti, cu cea mai buna racire + placa video externa via thunderbolt.

    Altfel o sa fie de cacao mai devreme sau mai tarziu :-)

    Iar daca planuiesti sa legi laptop-ul la un monitor mare, atunci de ce nu ai putea conecta un desktop? Daca nu ma insel un 3080 intra chiar si intr-un BitFenix Prodigy daca e problema de spatiu.

    Cand a inceput kinderul sa mearga mi-am deconectat firul de la butonul de reset, iar pe cel de power l-am dezactivat in Windows, practic putea doar sa-l porneasca.
    Cu cabluri n-am avut probleme ca erau in spate, si era mai ocupat sa-mi arunce cu jucarii in televizor pana cand a reusit sa-mi sparga frumusete de Sony :-)

    Sincer nu vad de ce ai trece pe laptop, ca nu te vad lucrand cu el pe genunchi, si nici jucandu-te pe canapea injurand mouse-ul ca nu merge cum trebuie.

    Ce zic eu, pe scurt:
    – ideal iti faci un colt in sufragerie si pastrezi desktop, fara sa-ti spargi ochii in laptop-uri care vajaie si se incing
    – daca totusi trebuie laptop, cel mai mare ecran si daca vrei sa te joci placa video externa

      (Citează)

  21. 1. Primul factor este daca poti sa iti faci treaba pe un laptop. De exemplu, in munca mea sa lucrez pe un ecran de 15-17 inchi inseamna sa imi bat singur cuie-n talpa. Asadar am nevoie de un monitor. Desktop sau laptop atata timp cat are “forta” necesara conteaza mai putin.
    2. Stocarea o poti rezolva relativ usor (dar scump :)) ) printr-un NAS facut cum trebuie pt rapiditate :retea gigabit, SSd-uri pt buffer etc etc. Sunt altii pe-aici care pot da info mai multe.
    3. Nu in ultimul rand factorul timp-productivitate. Ce se intampla peste 3 luni ? Vei avea productivitate , tu stand pe canapea, pe un colt de masuta ? Creste copilul, pana merge la gradinita, ala o sa fie acasa. Galagie, haos , atentie acordata etc. Acum i lejer ca numai sta in patut si eventual baga de-a busilea:))).

    P.S.: Home office cam 7 ani din ultimii 10. 2 prunci.

    Dan:
    Cred ca Radu își face mare parte din munca in afara bussines hours cu care majoritatea corporatiștilor sunt obișnuiți…eu cred ca el baga destul de mult atunci când copilul doarme și de aceea e ofticat ca nu o sa mai poată face asta la PC pt ca acolo o sa doarmă fetița…cea mai grea perioada la copii este atunci când încep sa se ridice in 2 picioare și sa tragă de tot ce este la nivelul lor; atunci o sa ai probleme cu tot ce ai pe biroul ăla care l-am văzut într-un articol anterior…o sa vina Alice și o sa tragă de cablul la monitor cu siguranta…îmi aduc aminte cu amuzament cum au dispărut pt vreun an toate lucrurile de pe rafturile de jos de la mobila 😂 nici mai târziu nu se îmbunătățesc major lucrurile si necesita atenție mare: am căutat(si găsit) cheia de la mașina in ghena de gunoi din proximitatea blocului cu mașina gunoierilor lângă așteptând sa ia gunoiul…

    Nu lucrez pentru corporatie. Sunt self-employed cum s-ar zice, raspund doar in fata beneficiarilor :). Ce am scris e prin prisma experientei mele. Am incercat intervale de munca incepand cu 4-5 dimineata (4 am – 8 am de ex), apoi stat cu copiii, gradi, scoala etc lucrat din nou pe somnul lor etc. Sau 21.00-03.00 :)). Ideea e ca in orice moment am considerat ca trebuie sa am un loc al meu cat de mic ar fi: un colt de camera/camera in care am un birou, monitor, un loc in care sa pot pune o cana cu cafea. Nu sa stau cu laptopul in brate :)

      (Citează)

    • Era clar si am inteles de la început ca nu ești corporatist, ca ai zis ca ai 7ani de home Office…îți raspund la ora 3 dimineața intr-o pauza de cafea de la lucru :)) și eu sunt self employed și nu raspund decât in fata mea și a ANAF’ului pt cele 2 companii pe care le conduc…una din companii are legătura cu dezvoltare software deci printre altele sunt programator și m-am descurcat atât pe 3 monitoare cât și pe o tableta sa scriu cod…și eu am(discutabil pt ca a cam fost invadat) colțul meu dar am început sa îl folosesc tot mai rar pentru ca perioada ante-pandemie m-a educat sa îmi fac treaba prin aeroporturi, cafenele si alte coclauri, fără zeci de display’uri… fiecare dintre noi își cunoaște bine limitele de productivitate in diferite medii de lucru… am văzut colegi care făceau editare video in premiere pro conectat la un PC remote de pe iPhone pro max…

        (Citează)

  22. Cred ca este gresit sa locuiesti intr-o casa in care nu ai un loc suficient pentru a munci, daca trebuie sa muncesti de acasa. Eu lucrez (si) de acasa din 2007/8 .Majoritar. In 2007 puteam s-o fac intr-o garsoniera, intr-un apartament cu 2 camere. Eram si tanar si nu aveam nici copii. La primul copil (2009 – 2010) aveam desktop ( n-aveam bani de laptop cinstit pe vremea aia, ca eram platit prost si nici laptopuri compaabile cu un desktop mediu nu prea gaseai usor) si lucram din apartament cu doua camere din sufragerie. Nu dormea copilul acolo, dar na. In 2010 ne-am mutat intr-un apartament cu 4 camere, unde puteam sa lucrez nederanjat dintr-o camera . De atunci, doar de anul trecut pana anul asta -> vreo jumatate de an, am lucrat intr-un spatiu care nu-i pentru lucru, dar e un dormitor mare. Acuma e gata biroul. Dar altfel eeu am considerat ca gresit sa ma chinui, insa tu stii mai bine pentru tine.

    Lasand asta la o parte, eu am renuntat la PC de prin 2018 ( inca il am pe la tara prin Romania) sta prin camera centralei, o sa il pornesc de curiozitate saptamana viitoare.
    Dar am renuntat pentru ca pe atunci lucram mult “pe drum”, PC-ul nu il puteam cara oricum dupa mine si nu prea ma joc chestii solicitante. Practic, pentru ce ma joc eu, un laptop e suficient. La fel si pentru ce lucrez. Un laptop puternic dar totusi nu am nevoie de desktop, dar nu e musai sa le fie de ajuns tuturor.

    Nu cred ca exista laptop la fel de puternic ca un desktop puternic, iar daca exista, puterea aia are niste limitari de tipul “thermal throttle”.

    Dincolo de asta mai sunt cateva aspecte. Tastatura de laptop nu e ca cea de desktop. Te inveti cu ea, dar unii oameni nu se adapteaza la fel de bine si prefera sa lege tastatura pe USB/ BT, KVM. Eu unul nu mai pot lucra la fel de comod de pe tastatura de desktop, mi se pare obositor sa apas tastele cu cursa lunga.

    Acestea fiind spuse, nu pot lucra aproape sub nicio forma pe laptopuri de jocuri.
    Tastaturile la tot ce ai postat in articol – am testat versiuni mai vechi – mi se par gunoaie. Orice laptop de business premium de la un brand respectabil ( HP, Dell, Lenovo, chiar si Apple) are tastatura mai OK decat alea de jocuri – zic de business nu jăpci ieftine denumite office entry level.

    A doua mare problema e ca se incind de mori, iti trebuie cooling pads si alte adaugiri. Daca pui tastatura, monitor, cooling pad ajungi la dimensiune comparabila cu a unui desktop.

    Ce zic eu pe scurt e ca daca renunti la desktop ca nu il mai gasesti util, la mine statea nepornit cu saptamanile, e ok, baga, dar ia in considerare ca de pe un laptop de jocuri nu lucrezi nici pe aproape la fel de covenabil ca de pe un desktop.

    Daca renunti la el ca nu ai spatiu suficient de lucru, corect ar fi sa rezolvi problema aia nu sa iti restrangi confortul si capacitatea de lucru. Munca e motorul vietii tale , fara aia nu poti creste copii, nu poti intretine familie, nu nimic. Imi iubesc copiii dar as face oricand compromisuri la spatiul in care dorm ei, vs spatiul in care lucrez eu, daca la asta se reduce. Motivul e ca ei nu pot fi “dati afara” ( citeste intrerupere contract) daca nu performeaza, nici nu divorțează atunci cand sunt sub presiune si nu mai pot suporta.

    Daca renunti la el ca e prea galagios poti sa incerci mai bine, zic eu, racire cu apa atat la placa video cat si la procesor.

      (Citează)

  23. Iti pot recomanda un workstation: Z Book de la HP. Colegii de la birou care au asa ceva (cu aprobare de la VP) sunt in cu totul alta liga fata de noi ceilalti care avem niste Pro Book-uri decente de altfel.

      (Citează)

    • @Morrissey . Normal ca sunt din alta liga. Z book este workstation cinstit, ProBook este un gunoi ieftin vandut cu numele de “business computer” – bullshit total. Nu exista probook decent, decat daca esti cersetor. E doar un calculator de buget pe care poti lucra, in general. Laptopul de business corect de la ei este Elitebook – ala e pro.

        (Citează)

  24. Salut. De ce nu un laptop de genul Asus flow, legat la o placa video externa (merge pana la 3080) si pentru stocare un NAS (poate prelua si functii gen mediaserver, vpn, proxy, cloud, etc.).

      (Citează)

  25. Radu, ia un MacBook si un PlayStation si ai rezolvat ambele probleme. Sa fim seriosi cat o sa te mai joci? Ai alte prioritati acum, te joci cu fetita.

      (Citează)

  26. De ce nu vrei un all in one? Eu am asa de peste 8ani, tot in living.

      (Citează)

  27. Eu nu as renunta la desktop pe workflow-ul tau, as face un cable management atent si as muta biroul in living, nu e asa un dezastru de imagine daca nu esti fumator. Laptopurile de gaming sunt nici cal, nici magar.

      (Citează)

  28. eu as renunta la jocuri.
    asa alegerea ar fi mult mai simpla.
    oricum nu o sa mai ai timp sa te joci cand o sa inceapa sa mearga.

      (Citează)

  29. Cel mai bun – ca recomandare este Zephyrus G14 (de la ASUS STORE RO) au si discount sau RAZER 15 – se poate configura si pe EU .
    Baterie capabila , specificatii suficient de bune pentru cerinta . Nu regreti alegerea .

    Am cochetat mult cu MBP si este super capabil , dar are limitari . Parallels este bun dar nu suficient cat sa-ti acopere necesitatea .

      (Citează)

  30. Cel puțin partea de jocuri nu cred că o rezolvi cu un laptop fără o masă dedicată și periferice. Nici nu mai contează cât e de puternic, ce experiență îți oferă Flight Simulator pe 15 sau 17 inchi? Or dacă ai o masă și periferice poți include și un desktop, eventual într-o carcasă mai mică ca să te încurce mai puțin.

    Altfel ar trebui să le separi – jocurile pe TV + consolă/PC (deci să integrezi cumva PC-ul în jurul TV-ului) și un laptop cu care să faci restul din diverse locuri din casă – dacă îți ajunge display-ul laptopului.

    Parallels nu e o soluție pentru Mac-uri cu M1 dacă ai nevoie de aplicații x86, pentru că te poți trezi că nu merg. Singura soluție decentă e Bootcamp pe Mac-uri cu Intel, dar chiar și așa la jocuri nu excelează. Opțiunile sunt puține și scumpe, nu cred că merită.

      (Citează)

    • Dinescu Radu Stefan

      18/04/2022 la 10:18 PM

      Asus Flow X13 varianta de top cu RTX 3050i, 32GB ram si placa externa Xge 3080 + monitor portabil Asus 17.3″ ASUS XG17AHPE, ai un 3in1 excelent (asa am eu) cu tot ce ai cerut tu mai sus. Ai si laptop ultraportabil, ai si tableta, ai si gaming performant si cu monitor de 240hz.

        (Citează)

  31. Eu lucrez pe balcon (logie, de fapt), iar ca instrument de lucru folosesc de prin 2013 (cred, nu mai știu) un laptop Samsung cu Linux Mint.
    Nu mă joc deloc, pentru mine calculatorul este un instrument ca să fac bani cu el, la fel și telefonul.

      (Citează)

  32. Eu zic sa uiti de laptopurile de gaming. Te orientezi spre un workstation mobil bun cu care vei avea relatii de prietenie ~8-9 ani. Nici un laptop de gaming nu va avea rezistenta fizica de a rezista fizic mai mult de 4-5ani.
    Un Lenovo P1 gen3 sau gen4. Face toata treaba ta de desktop-replacement.
    Pentru vacante ai iPad-ul deja si poate un alt laptop de ~1.2kg.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus