un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Credeți că arabii dau petrol în lume? Topul producătorilor pe 2021 arată altceva

5 Mar 2022  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

Uitați topul producătorilor de țiței în 2021:

Este luat dintr-un articol CNN despre Rusia, de asta sublinierea aceea.

SUA pe primul loc. Poate părea surprinzător, având în vedere toate vorbele acelea despre cum SUA vrea mereu petrolul altora. SUA, însă, are rezerve substanțiale în Golful Mexic (J.R. Ewing de acolo avea banii) și în Alaska. Acum câțiva ani, SUA accelerase atât de tare extracția de țiței încât Arabia Saudită și restul țărilor din Golf au fost nevoite să scadă mult prețul propriului țiței pentru a-l face pe cel american neprofitabil, că salariile sunt mari în SUA și costul de extracție per baril este de obicei mai mare decât în alte țări. Așa că atunci SUA a mai închis din propria producție și a cumpărat mai mult petrol din Golful Persic, mai ieftin.

Rusia este pe locul 2. Au rezerve prin Siberia. Asta înseamnă că nici dacă le tai tot petrolul din exterior, nu le vei schimba prea mult țara. Au de-al lor.

Arabia Saudită este abia pe locul 3, iar Emiratele Arabe Unite pe 8 și Kuweit pe 10. Arabia Saudită este un stat imens, de 8 ori cât România, are de unde. Pentru Emirate și Kuweit mi se pare o reușită să producă atâta petrol din suprafețele lor mult mai mici.

Irak ar putea trăi bine, dar n-a avut noroc de lideri pe măsură și conflictul general între șiiți și suniți n-a ajutat. Canada produce puțin pentru că nu are nevoie mare, cu doar 30 de milioane de locuitori, însă are rezerve estimate la a fi mai mari decât ale SUA.

Observați că în top 10 nu apar alte țări cu rezerve mari, precum Venezuela, Norvegia și alții. Le țin pentru mai târziu. Oricum, jucătorii mari precum SUA, Rusia și China par să aibă suficient petrol propriu chiar și în caz că se închide importul.

    17 comentarii

  1. “Rusia este pe locul 2. Au rezerve prin Siberia. Asta înseamnă că nici dacă le tai tot petrolul din exterior, nu le vei schimba prea mult țara. Au de-al lor.” – nu cred ca se gandea cineva la sanctiuni de genul “sa blocam exporturile de petrol spre Rusia”. Rusii exporta, aici va fi buba mare – ca ei vand mult in tarile Europei, care consuma la greu. In afara Chinei, n-au cui vinde resurse – tarile care ii sustin sunt vai de mama lor din punct de vedere economic, sunt la mari distante, sau au resursele lor.

    Iar cu tinutul rezervelor pentru mai tarziu – in 10-15 ani totul va fi electric. Cumva, nu prea cred ca Norvegia are strategia asta “hai sa pastram si sa vindem mai tarziu” – odata ce nu va mai exista cerere mare, preturile vor scadea mult. Ca nu mai spun ca tari ca Norvegia au alta optica: ei vor sa limiteze exploatarea de petrol pentru a reduce poluarea. Sunt primii in lume la masini electrice, citisem undeva ca anul trecut peste 85% din masinile noi cumparate in Norvegia, au fost electrice.

      (Citează)

    • Exporta mai ieftin catre china, china pune un 10% in plus si da mai departe..

        (Citează)

    • @Alin, sunt 2 mini probleme pentru Rusia daca incearca sa se bazeze prea mult pe China:
      1. Statele occidentale pot impune anumite sanctiuni si asupra Chinei. Aici am avut noroc cu Trump care, desi parea putin nebun uneori, a demonstrat ca la nivel tehnologic, China are nevoie de patentele americane pentru a ramane relevanta pe piata.
      2. O dependenta atat de mare de China, va transforma Rusia intr-un fel de vasal al acesteia. Sa nu creada nimeni ca Xi Jinping este baiat bun si vrea sa-si ajute vecinii. Ii va ajuta doar atat cat tara lui are de castigat.

      La nivelul acesta nu prea exista prietenii, exista doar interese.

        (Citează)

    • La munca importam piese din Rusia. A fost panica cand a inceput razboiul, dar firma ruseasca a gasit repede solutia prin china. Pretul cu 10% mai mare. Nu stiu daca e fezabil pe timp lung, dar mometan asa se rezolva.

        (Citează)

    • În ce domeniu de activitate importați aceste piese, de curiozitate?

        (Citează)

    • Da, asta pana apare concurenta care va vinde aceleasi piese la un pret cu 5% mai mic. Sau vor incepe sa apara intarzieri datorate transportului prin doua tari diferite sau a lipsei de materie prima pentru fabrica de acolo.

      Este clar ca Rusia va reusi rin diverse metode sa-si vanda in continuare o parte din productia interna, dar va face asta sacrificand si o parte din profit.

        (Citează)

    • Nici o șansă cu totul electric mai ales pe un orizon atât de scurt de timp. Sunt multe probleme acolo, de la necesarul de litiu și până la generarea de electricitate pentru încărcare. Cred că putem spera la un 50-50, cel mult, sau la hibride sau la electrice cu range extender. O să detaliez cândva asta.

      Personal nu știu dacă în lume cererea de petrol crește sau scade. Adică apar mașini electrice, dar vorbim de mii, sute de mii de bucăți pe an. În paralel, zeci de milioane de oameni poate ies din sărăcie și își cumpără mașină normală sau se mai construiesc vreo 5 nave cargo care folosesc mai multe hidrocarburi decât compensează electricele sau zboară mai multe avioane sau e nevoie de mult mai mult plastic pentru că a crescut consumul.

        (Citează)

  2. Radu, o tara ca Venezuela care moare de foame din cauza restrictiilor, degeaba are petrol. Nu poate vinde pentru ca au embargo, nu ca il tin la pastrare pentru urmasi. Cam asta e ideea cu sanctiunile. Cat despre rusi, sa manance petrol pe paine pana se satura.

      (Citează)

  3. Cand este vorba de petrol si zacaminte trebuie de asemenea discutat daca si cat de “dulce” este. Cu cat continutul de sulf este mai mare, cum este la petrolul din Irak de exemplu, cu atat rafinarea este mai grea si mai scumpa.

    Acum, nu sunt specialist in petrolul din Rusia, dar ce am vazut pe net sugereaza ca ar avea cam acelasi gen de petrol cu continut mare de sulf ca Irakul. Poate ca de aceea nu se grabesc americanii sa la aduca si lor democratia.

    Pentru Kuweit care are petrol mult mai “dulce” decat cel din Irak – si asta a fost unul din motivele pentru care a fost invadat – SUA au pornit razboiul din Golf. De doua ori! Pentru Ucraina vad ca se mai gandesc.

    Romania avea ceva zacaminte importante de gaz in Marea Neagra, nu vad pe nimeni grabindu-se sa inceapa exploatarea lor. Ai fi crezut ca asta ar fi o prioritate acum, cu Rusia pusa la colt si cu consecinta evidenta de a renunta la gazul lor.

      (Citează)

  4. Rușii au în Siberia petrol cît cuprinde, dar e tare greu de extras din cauza solului, uneori chiar imposibil.
    Harăpii au vrut să le ia fața cu exportul, dar la peste 72 dolari barilul americanilor le rentează extragerea din șisturi și arabii nu le fac față, că au depozite imense în șisturi.

      (Citează)

  5. Pai din graficul asta rezulta ca arabetii (luati toti la un loc) chiar dau petrolul in lume.

      (Citează)

    • Ar mai trebui luat in calcul si consumul fiecarei tari/regiuni. De exemplu SUA produce 10 milioane de barili pe zi, dar consuma 20 de milioane de barili. La fel si China care produce 4 milioane, dar consuma aproape 13 milioane.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus