un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Apple a lansat un nou procesor M1 Ultra care este wow, noul iPhone SE și un iPad Air îmbunătățit cu M1

8 Mar 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Cred că pe bash.org era un citat: dacă lipești două țestoase spate în spate, sunt invincibile.

Nu cred că merge la țestoase, dar la procesoare Apple face ceva de genul acesta și pare că acolo iese bine. În mod casual, ca și cum n-ar fi nici o mare scofală, au zis că noul M1 Ultra este printre altele cu 60% mai rapid decât un Intel Xeon cu 28 de nuclee.

NOUL M1 ULTRA și MAC STUDIO

Ideea este simplă. Cei de la Apple au luat două chipseturi M1 Max, care erau cele mai puternice ale lor, abia lansate, și le-au conectat într-un soi de procesor dublu numit M1 Ultra.

Au gândit de la început arhitectura pentru așa ceva. Interconectarea folosește niște magistrale care pot atinge 800 GB/s rată de transfer, dacă am reținut bine, imens față de alte procesoare. Rezultă că M1 Ultra are 20 de nuclee din care 16 de performanță și 4 optimizate pentru eficiență energetică, o placă video cu 64 de nuclee (există și o variantă cu 48 nuclee) și performanță de nivelul RTX 3060 Ti, un engine neuronal pe 32 de nuclee, totul construit în 5 nm. Poate oferi aceeași performanță ca un Intel cu 16 nuclee pentru 100 de wați mai puțin. Ah, și poate controla până la 128 GB de memorie RAM.

Acest procesor va fi parte dintr-un nou desktop numit Mac Studio. Cum spuneam, Apple a spus că este cu 60% mai performant decât propriul lor Mac Pro cu Xeon de 28 de nuclee la bord. S-a mai zis și că poate edita simultan 18 streamuri de rezoluție 8K în format ProRes 4:2:2. Ce să mai zici la asta?

Mac Studio începe de la 2.000 de dolari pentru că poate fi comandat și cu procesor M1 Max. Este un computer gândit pentru editare video avansată, programare și randare și simulare complexă șamd, mai ales că placa video poate accesa foarte multă memorie. Este genul care simulează cum se învârte Universul. Este și foarte compact și nu necesită ventilație stil uragan.

Varianta cu M1 Ultra începe de la 4.000 de dolari cu 64 GB de RAM. Varianta de top, cu M1 Ultra cu 64 nuclee pe GPU, 128 GB RAM și 8 TB stocare, costă 8.000 de dolari. Un preț acceptabil pentru puterea sa, având în vedere că va fi folosit doar în aplicații care generează înapoi venituri considerabile.

Mi-ar plăcea să am unul. N-am ce face cu el, chiar deloc, dar mi-ar plăcea să am cel mai rapid computer personal de pe planetă. Din partea mea, primește nota 5 dragoni negri, cea mai mare care există.

STUDIO DISPLAY

Studio Display este un nou monitor 5K de 27 de inci, lansat la 1.600 de dolari. Pro Display XDR-ul lansat acum câțiva ani este 6K la 32 inci și costă 5.000 de dolari, așa că noul Studio Display se duce de fapt într-un segment mai jos în domeniul monitoarelor profesionale sau măcar pentru creare de conținut.

Are webcam ultrawide și 6 difuzoare. Sunt sigur că e bun. 4 dragoni negri.

iPhone SE

Să revenim la dispozitive ceva mai lumești. Noul iPhone SE este de fapt vechiul SE, dar cu procesor Bionic A15 de ultimă generație, același ca în seria iPhone 13. Costă 519 euro, disponibil din 18 martie probabil și la noi.

Problema, zic eu, este că design-ul este același. Buton rotund jos, cu cititor de amprentă, ditamai bezelul în partea de sus. Apple are multe astfel de carcase în stoc sau așa ceva.

Mi se pare că iPhone SE 2022 este mai degrabă un telefon pentru cei cărora nu le pasă de aspectul său și îl acceptă pe cel de acum 5 ani, dar vor un procesor foarte rapid. Este un telefon 5G, are carcasă IP67, se încarcă la 20W și are funcții foto îmbunătățite.

iPhone-ul SE anterior mi s-a părut un best buy. Acesta însă mi se pare că folosește un design prea îmbătrânit, cel de pe iPhone 8 din 2017. Nu butonul mare de Home de sub ecran mă deranjează, ci diagonala de 4,7 inci și fruntea mare de deasupra ecranului, pur și simplu nu mai arată a telefon modern.

De asemenea, varianta cea mai ieftină vine cu 64 GB stocare internă, ceea ce nu văd cum mai poate fi suficient pentru cineva, mai ales când OS-ul ocupă din start aproape jumătate din memorie. Procesorul acela îți permite sa te joci orice, să faci fotografii și clipuri cu poftă mai mare, dar mi se pare automat că varianta cea mai rezonabilă este deci cea de 128 GB și care costă 569 de euro. Are ratingul de două broaște țestoase nelipite din partea mea.

iPad AIR 5

Noul iPad Air vine din start tare în piață pentru că are chipset Apple M1, nu A15. Asta înseamnă că este o tabletă la nivelul de Macbook Air din 2020 și oferă performanță foarte bună acum.

Este un fel de frate mai mic pentru iPad Pro. Cu M1 la bord, înseamnă că te joci orice vrei și că poți rula foarte bine programe de editare video sau foto precum LumaFusion sau Lightroom. Are suport de stylus, USB-C mai rapid, senzor de amprente în buton, modem 5G, ecran de 10,9 inci.

Știți ce mi se pare ridicol? Că și acest iPad Air vine în variante de 64 GB sau 256 GB stocare internă. Nu doar că mi se pare ridicol că există o variantă de 64 GB pe o tabletă deja orientată spre productivitate, că nu vorbim de un Mini sau un iPad normal aici, dar mi se pare ridicol și că singura alternativă este de 256 GB. Este o tabletă care poate face mult mai multe decât altele. Unde sunt variantele de 512 GB, poate chiar 1 TB?

Din partea mea, are patru urși bruni.

Ah right, prețurile. 64 GB wifi: 679 euro. 64 GB cu 5G: 849 euro, diferență foarte mare. 256 GB wifi: 849 euro, iar 256 GB cu 5G costă 1.019 euro.

iPhone 13 verde

O nouă culoare. Arată bine. L-aș cumpăra pe verde, dacă aș cumpăra acum un iPhone 13. Doi dragoni negri upgradați.

    12 comentarii

  1. Poate imi schimb si eu acum hoasca de iPhone 7. Chiar daca are iOS 15, a inceput sa mearga cam greu.

      (Citează)

  2. M1 Max era comparat cu 3060 Ti, M1 Ultra cu 3090 !
    Dpmdv, oricum ar fi, astea nu sunt procesoare pt “civili” ci pt profesioniști.

      (Citează)

  3. John:
    520 euro pt un telefon cu display 750p și nici măcar nu e amoled
    N-ai cum

    De ce sa nu ai cum? Nu toți sunt interesați de aspecletele ce le-ai menționat tu…Lumea care cumpara iPhone’uri ieftine, o fac pt ca rezista mulți ani fără sa le schimbe și funcționează de fiecare data când au nevoie de ele…

    Dețin iPhone din 2014 și momentan am iPhone 12 Pro Max de 128GB. In decursul anilor am acumulat multe poze și aplicații(multe nu le mai folosesc) și momentan am ocupat 70GB. Am 2TB de storage cumpărat, care îl împart cu familia, unde merg toate pozele, filmările și restul. Dacă as activa ‘offload apps’ sigur as ajunge la cel mult 45GB. Deci nu e nevoie de mai mult de 64GB dacă plătești storage…

      (Citează)

  4. Interconectarea folosește niște magistrale care pot atinge 800 GB/s rată de transfer, dacă am reținut bine

    Din cate vad in alte parti, interconectarea are de fapt viteza de 2.5 TB/s iar viteza memoriei RAM este de 800 GB/s

      (Citează)

  5. Nu stiu de ce ne miram ca iPhone SE care costa 500 de euro vine in varianta de baza cu 64 GB de stocare interna, in conditiile in care telefoane de peste 1200 de euro (cum ar fi iPhone 13 Pro Max) vin cu 128 GB si toata lumea considera ca asta este normal.
    Ar fi fost ciudat sa aiba acceasi memorie interna ca varful de gama al companiei.

      (Citează)

    • Dacă nu filmezi proRes nu ai nevoie de mai mult de 128GB. Trust me. Dețin și 12 pro max și nevastă-mea are 13 pro max. Cumperi iCloud și ești safe…Oricum cumperi Cloud dacă îți permiți tel astea…nu vrei sa se strice sau sa îl pierzi și sa pierzi toate pozele…

        (Citează)

  6. iPhone SE e un telefon făcut să fie ieftin și se adresează fie celor care nu vor să dea așa mulți bani pe un telefon, sau celor care n-au avut iPhone și nu vor să cumpere din prima unul scump. Au zis asat chiar în prezentare, dacă rezistai chestiilor siropoase de la început.

    Deci cine se uită la SE nu vrea „procesor rapid”. Sunt 2 motive principale pentru care procesorul ăla e acolo: camera foto și update-uri în timp, iar asta îți oferă o experiență bună în timp, nu ți se pare că telefonul e depășit după 2-3 ani. Na, poate și 5G.

    Iar stocarea în general vrem să fie cât mai multă ca să putem ține toate prostiile posibile. Există opțiuni de stocare pentru cei ce au nevoie, iar cei ce n-au nevoie nu sunt obligați să plătească pentru ce nu folosesc. Valabil și pentru iPad Air.

      (Citează)

    • Iphone SE 2022, nu mai e chiar atat de ieftin cum a fost cel din 2020, dar daca vrei cel mai ieftin iPhone care sa te tina cat mai mult timp, da, este best buy in continuare.

      @radu super amuzante ratingurile produselor

        (Citează)

  7. Probabil pentru profesionisti merita sa arunce tona aceea de bani pe sistemele de editare video si foto si pe monitorul acela.

    Isi recupereaza banii si trebuie sa faca impresie la client, nu se pica in spagat daca ai HP sau Dell pe birou.

    Cel mai mult imi place si ma amuza cum pot da unii mii de dolari pe un ecran si pe urma isi mananca de sub unghii si nu iau un colorimetru pentru calibrat acel monitor.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus