un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Șiiii… măștile s-au dus!

12 Mar 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

40 comentarii

M-am dus ieri prin Băneasa ca să mă întâlnesc în secret cu Kamala Harris, apoi am dat o tură prin mallul din Băneasa. De la IKEA am luat niște bavete și un bol special de bebeluși, că începem să-i dăm și burgeri în curând. În mall am mers la magazinul Vodafone și am activat 5G pe abonamentul meu curent.

Aveam nevoie de un SIM mai nou, că cel din telefonul meu nu știa de rețeaua 5G. SIM-ul trebuie să aibă în propria memorie datele despre o rețea, chiar dacă nu o folosește. Așa că oamenii de la Vodafone mi-au schimbat SIM-ul și apoi au sunat ei undeva “în centrală” pentru provizionarea 5G pe abonamentul meu. În 3 minute era totul funcțional și telefonul conectat la 5G. Am scăpat ieftin, mă gândeam că va trebui să schimb abonamentul pentru acces la 5G, dar s-a putut pe al meu (ceva de 10 €).

Apoi am luat niște Taco Bell la pachet și m-am dus acasă, că deja bătea la ochi că-mi tot fac de treabă pe afară.

Anyway, mai puțin de 2% dintre cei din mall și IKEA purtau în continuare mască. De fapt, din sutele de persoane la care m-am uitat, cred că vreo 5 purtau mască. Știu că nu mai este obligatorie în interior, ci doar recomandată, dar pare o recomandare bună. Îmi spuneau mie niște oamenii că, deși masca nu mai este obligatorie, este purtată în continuare. Yeah, right!

Mallul era plin, era vineri seară, erau mulți adolescenți, la mâncare erau cozi peste tot, pungi cu cumpărături se mișcau în toate direcțiile. În ritmul acesta, peste o lună avem valul 6 și vom vedea atunci cu ce impact asupra sistemului sanitar. Personal mă așteptam ca oamenii să fie mai precauți din alt motiv: nu o fi Omicronul așa grav, dar să faci covid tot te blochează acasă câteva zile în izolare și parcă ai vrea să eviți asta, plus ideea de a da boala unora mult mai vulnerabili.

În sondajul făcut pe 9 martie aici pe blog, 49% au votat că n-au făcut covid. Am fost uimit de ponderea foarte mare a acestei opțiuni. Într-o discuție cu vreo 20-30 de persoane din bula mea acum două săptămâni, am avut senzația că 70% au făcut Omicron în ianuarie-februarie. Mă așteptam să ziceți la fel. Felicitări?

Puteți vota în continuare aici, dacă vreți să contribuiți la statistici.

Iată alt sondaj mai jos, dacă tot suntem aici:

V-ați testat RT-PCR până acum?

Loading ... Loading ...

Cum a ieșit?

Loading ... Loading ...

    40 comentarii

  1. Eu nu am ajuns prim mall-uri de când cu eliminarea restricțiilor dar îți pot spune ce se întâmplă la noi la job de vreo 2 săptămâni: aproape toți vaccinați și/sau trecuți prin covid (la unii e a 3-a oară, cu tot cu copil mic), bântuie un fel de viroză (tuse seacă, 1-2 zile febră 37-38, muci, unii roșu în gât), teste se făceau doar rapide (plătite de firmă), care au simptome poartă măști și se mai învoiesc până se pun pe picioare, durează 4-5 zile.
    Aparent, nimic deosebit față de era ante-covid.

      (Citează)

    • Exact ce spuneam si eu. Covid de doua ori, forma usoara, copiii 100% fara nici un simptom. Eee, acum a venit viroza asta, care cu tuse seaca, care cu febra, e jale.
      Daca esti tanar, Covidul e lejer pe cand o viroza de gradinita te pune la pamant.

      Offtopic: Eu nu am putut sa votez la sondaj pentru ca nu puteai sa alegi mai multe optiuni.

        (Citează)

  2. Deci de asta nu avem 5G pe telefoanele Samsung, pentru ca sunt SIM-urile vechi.

      (Citează)

  3. “dar să faci covid tot te blochează acasă câteva zile în izolare”

    Nu mai există izolare, este doar o recomandare sa stai acasă.

      (Citează)

  4. Am cartela prepay, vodafone de 5ani+, am pornit 5G pe samsung s21 si merge ok. Fara alte modificari sau altceva. Am 9 teste pcr facute, 8 negative si unul pozitiv. De cand a inceput pandemia.

      (Citează)

  5. Si eu m-am mirat de cei ~50% ce au zis “nu”, dar ma indoiesc; la fel cum nu am crezut colegii care au dus o viata aproape normala (mers la birou din cand in cand, calatorii peste granita, intalniri de grup) si ziceau la fel. Mai plauzibil forme usoare fara simptome.

      (Citează)

    • Marius: Mai plauzibil forme usoare fara simptome.

      De aia e demn de ignorat. Eu n-am avut covid si nici test n-am facut niciodata. Daca am fost asimptomatic si pozitiv nu stiu si nu mai conteaza deloc, nici altora nu le-am facut nimic, caci altfel stiam (zic de apropiati, de strainii din metrou nu stiu si deja nu mai intra in sfera normalitatii sa ne pese de whataboutisme intrucat aceeasi logica o putem aplica si alora care nu purtau masti in jurul nostru si totusi n-am murit nici asa).
      Parerea mea e ca la stadiul actual n-ar trebui sa mai luam pandemia in serios, cred ca deja a fost luata in serios mai mult decat a fost cazul. Cand aveam zeci de mii de cazuri pe zi cu mastile purtate pe strada chiar nu cred ca mai poate dovedi cineva cat de necesara a fost masca mereu desi infectia tot se raspandea. Si daca se raspandea cu simptome nu era departe de o simpla raceala la cei mai multi.

        (Citează)

  6. Nu mai exista nici izolare, daca faci COVID esti liber sa te duci cu el inapoi la mall.

      (Citează)

    • Oribil…

        (Citează)

    • Ești tu sigyr de asta? Eu am citit cum spunea clar că oamenii se vor izola în continuare, doar că nu-i va mai verifica nimeni. Nu fiți nebuni, e aberant să nu se mai izoleze lumea atunci când e nevoie.

        (Citează)

  7. Am fost și eu joi seara la cumpărături la Carrefour-ul ăla din mall Băneasa, m-am mirat că max 10% eram cu măști, ba chiar I got publicly shamed – 2 femei au făcut mișto de 2 mine că port mască. 🤷‍♀️
    În metrou parcă eram ceva mai mulți cu măști, deși era gol.
    Poate că toți ăștia de se plimbă acum fără mască au trecut recent prin boală?
    (Bula mea clar nu e reprezentativă: toți poartă în continuare mască, lucrează de acasă, nu ies la restaurante etc).

      (Citează)

    • Sper ca nu au fost agresive, este dreptul tau, dar un ‘facut misto’ este bine-venit in astfel de situatii.

        (Citează)

    • și eu am avut parte de o interpelare de genul „da’ știi că nu se mai poartă mască înăuntru, nu?” de la un tip din fața mea de la o coadă.

      atât s-a putut…

        (Citează)

    • Bă okochea, mai ia bă pauză, semnalizezi de mult pe aici.

        (Citează)

    • O sa port masca in continuare in spatii închise, dacă întreba sau face cineva mișto, o sa le zic ca am covid, și o sa îmi dau masca jos zicând ca acum respir mai bine.

        (Citează)

    • Doua proaste.

        (Citează)

    • Eu port masca în interior, dar ies în restaurante, lucrez cu oameni, că de aceea m-am vaccinat de trei ori, ca să-mi pot recăpăta viața normală. Nu văd de ce să-mi fac vaccinurile și să stau ascuns în casă, mai departe. Așa viață nu vreau, îmi asum riscuri rezonabile pentru a avea o viață cât se poate de normală.

      E adevărat că am făcut și Covid a 2-a oară la 3 săptămâni după doza 3. Primul Covid l-am efectuat în nov. 2020, când încă nu erau vaccinuri.

        (Citează)

  8. Okochea:
    Sper ca nu au fost agresive, este dreptul tau, dar un ‘facut misto’ este bine-venit in astfel de situatii.

    De ce? Știi tu situația persoanei respective? Dacă e bolnav sau are apropiați bolnavi?

      (Citează)

  9. Dar purtați, fraților, mască, nici acum nu vă convine că alții nu poartă? Mai faceți o doză de faizăr din cînd în cînd, să fiți mai liniștiți. Recomand și un xanax.

      (Citează)

  10. speedy.gonzales

    12/03/2022 la 12:17 PM

    lasa ca nu s-au terminat bine restrictiile ca un sef ne-a chemat sa venim luni la birou.
    asta dupa ce in urma cu 3 sapt urla ca sa nu cumva sa venim la birou, ca jumatate din echipa e deja in medical cu covid si ca daca se mai imbolnavesc 2-3 nu mai are cine ii face treaba.

    in plus sambata cica e concert pe arena nationala cu inna, armin van buren si altii. iar la concert o sa participe zeci de mii de spectatori intr-un spatiu partial inchis. si pot sa pun pariu ca foarte putini spectatori vor purta masca.

    asa ca s-ar putea ca peste vreo 2-3 sapt sa mai avem inca o runda de covid chiar mai serioasa de ce am avut in octombrie-noimebrie 2021.

      (Citează)

  11. Dar dacă ești praf de la boala, cam stai acasa…
    Eu încă port masca in interior, se uita lumea ca la prosti dar e treaba lor. BTW, masca Ffp2, care ar cam trebui sa ma protejeze și pe mine

    Joe:
    “dar să faci covid tot te blochează acasă câteva zile în izolare”

    Nu mai există izolare, este doar o recomandare sa stai acasă.

      (Citează)

  12. PartidulCarantinaRomânia

    12/03/2022 la 1:32 PM

    Eu tot nu am înțeles, valul 6 ar fi bine să mă găsească vaccinat?

      (Citează)

  13. Matilda:
    As face, dar nu îmi da nimeni doza 4😅

    off v-a dresat rau no offence dar chiar mai vreti o doza?

      (Citează)

  14. Eu nu mai port masca, am facut covid de 2 ori, m-am vaccinat, aia e…

    Dar pe dobitocii care poarta masca pe gusa nu ii inteleg, ori o porti corect, ori nu o mai porti.

      (Citează)

  15. @Radu poate era bine la pool sa lași posibilitatea de a alege variante multiple… eu am făcut covid de cel puțin 2 ori. Prima data a fost cred delta prin August 2021 la fix o saptamana distanță de doza 3. A fost horor, am avut toate simtomele(lipsa pofta mâncare, vărsături, diaree, febra in prima saptamana după care tuse care a trecut după 3luni, lipsa gust care a revenit după o luna, lipsa miros după vreo 2sapt, și saturație oxigen 86% am fost la limita sa merg la spital) și am ieșit cu 15kg in minus din boala care le-am recuperat rapid din păcate. In Decembrie 2021 am făcut doza 3. Și prin ian-feb 2022 am făcut și Omicornul, care a fost ca o răceala…

    PS: și eu as face doza 4. Am simțit-o pe pielea mea ca după 6 luni nu mai are nici un efect doza precedenta…

      (Citează)

  16. Radu, pentru că nu ai citit mesajul meu, îl las din nou pt că ai amintit iar de sondajul cu imbolnăvirile Covid.

    Sondajul tău merge pe premisa FALSĂ că nu poți face decât o singură dată Covid. (Maximum number of choices allowed: 1). Eu am făcut de două ori. Și nu pot participa la sondajul tău pentru că nu-mi lași opțiuni.

      (Citează)

  17. Emil C:
    Mihai, tu esti in sectă, nu ceilalți.

    Te-ai simțit ca să comentezi.

      (Citează)

  18. Nu s-au dus încă de tot, mai sunt niște înțepați care le poartă.

      (Citează)

  19. Pe mine cand ma intreaba lumea de ce inca port masca in locuri aglomerate din moment ce nu mai esti obligat le spun: port masca pentru ca respiratia ta miroase mai urat decat “ra**tul” meu.

      (Citează)

  20. Confirm treaba cu viroza cu tusea seaca si ceva febra light pentru baiatul mare . Noi avem doar simptome light ceva stranutat si curs de nas. Copilul poarta masca si la scoala (ca avem un bebe mic 2 luni) , dar ceilalti nu mai poarta si probabil asa a luat .
    Testele RT-PCR au iesit negative si la repetare dupa 4 zile.

      (Citează)

  21. Matilda:
    Cum, și dacă ești oficial pozitiv, nu doar la test făcut acasă?

    Vineri 11.03. pitica a iesti pozitiva, la un test facut la Marie Curie, pe langa faptul ca la plecare m-a pus sa semnez ca am cu ce pleca acasa ( masina proprie) ca altfel au spus ca imi cheama o ambulanta , nu ma lasau sa o iau eu asa cu metroul pana in Tineretului…sambta m-a sunat si DSP -ul de la care am primit decizie de carantinare pt cea mica, cu recomandarea sa stam si noi in casa…ceea ce bineinteles ca facem.

      (Citează)

  22. speedy.gonzales

    14/03/2022 la 11:47 PM

    azi dimineata seful care ne chema la birou ne-a trimis un mail ca duminica a fost confirmat cu covid si ca nu mai poate veni la birou. cand am vazut mailul lui am ras de ma tineam cu mana de burta !!! ca sa vezi ce inseamna ironia sortii :)
    mai frumos era daca afla marti ca are covid, adica dupa ce s-a intalnit cu toata echipa la birou ca apoi toata lumea sa se duca sa se intrebe daca au luat si ei sau nu. si bineinteles chestia asta sa ajunga si pe la HR.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus