un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cine asociază Guvernul, președintele și premierul cu corupția ori incompetența e suspect de propagandă rusă

11 Mar 2022  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

Asta este propunerea pentru o platformă informatică făcută de autorități, care vrea să scaneze blogurile, presa online și forumurile pentru surse de propagandă și dezinformare venită pe filiera rusă. Și, în mintea lor, oricine critică autoritățile române pentru corupție și incompetență face jocul rușilor.

Treaba asta mi se pare îngrijorătoare deoarece eu unul consider că majoritatea autorităților și politicienilor români sunt corupți, incompetenți sau nepăsători cu problemele cetățeanului de rând. Ca să nu fiu bănuit de propagandă rusă, o să zic aici și că Putin este un criminal de război, împreună cu toți apropiații săi, iar poporul rus ar trebui să pornească o revoluție prin care să-i dea jos de la putere, că altfel Rusia n-are șanse la a fi o țară normală. Metoda Ceaușescu trebuie aplicată și în URSS-ul de astăzi, că în ’89-’91 nu prea au avut pe cine la ei acolo.

Revenind însă la planurile autorităților române, pare mai degrabă că vor să își protejeze pielea de critică și investigații, decât să securizeze țara. Libertatea aceea de exprimare pe care spuneam că trebuie să o apreciem? Devine un pic mai bolnăvioară cu această ocazie, dacă această platformă va fi pusă în practică.

Comunicatorii guvernului consideră că, în actualul context, narativul „Palierul de decizie de la București este corupt” este un narativ al dezinformării și propagandei.

Guvernul României n-a avut o problemă pe vremea când prostituate finanțate pe față de ambasada Rusiei îndemnau oamenii la proteste împotriva principiilor democratice europene. Acum s-a trezit vigoarea în el, deși al doisprezecelea ceas a trecut de mult, iar astăzi este resetat și defect. Dacă trebuie să anunți public că faci o platformă de luptă împotriva fake news și propagandei altui stat, înseamnă că deja ai eșuat în lupta cu propaganda și fake news-ul.

Marius Sescu are un articol despre asta în care adună mai multe opinii și reacții la acest subiect.

Chestia asta este a doua veste îngrijorătoare pe care o văd prin presă în aceste zile.

Prima a fost cea legată de controalele la benzinării și de acum câteva zile la companiile rusești din România.

MOL a luat ieri amendă în timp record pentru tâmpenii făcute cu prețurile. ANAF verifică de fapt toate companiile din piața de combustibil, inclusiv benzinăriile și distribuitorii en-gros. ISU a pornit de asemenea verificări în benzinării. Ați mai văzut autoritățile să se miște așa rapid cu alte ocazii, indiferent de natura lor? Nu, dar cineva de la putere s-a supărat, așa că s-a dat ordin să se facă ceva și toți au sărit să o facă.

La două zile după ce rușii au invadat Ucraina, ANPC a pornit controale de amploare la Lukoil și Gazprom și magazinele Berezka (unu, doi). Au dat amenzi de milioane de lei, au închis câteva zeci de puncte de lucru.

Știu ce o să ziceți aici: sunt ruși, dă-i în mă-sa, să-i amendeze! Da, nu-mi pasă de amenzi, nu despre asta este vorba acum. Personal chiar vă sfătuiesc să nu cumpărați de la companiile cu acționariat rusesc pentru că iată unde se ajunge.

Problema mea este alta: amenzile date cu așa rapiditate arată clar că toate aceste autorități s-au dus rapid acolo la ordin politic, accent pe politic, iar asta mă sperie. Dacă autoritățile de control nu sunt transparente în activitate, nu urmăresc un plan și un calendar de control, ci se duc la ordinul politic al cuiva de sus și rup amenzi, ce fel de țară suntem? Al cui ordin îl ascultă și de ce?

Dacă mâine un ziar sau un blog îi critică pe cei de la putere, oare vine ANAF în control, apoi vine și ISU să vadă că n-au stingătorul pe dreapta, ci pe stânga? Îl oprește Poliția Rutieră pe autor, ca să-i ridice plăcuțele de înmatriculare? Dacă ești patron de cafenea și cineva din guvern ar vrea acel spațiu, îți poate trimite ANAF și ISU și DSV și pe oricine altcineva în control, să te falimenteze? Dar dacă vrea casa în care stai, că ar merge un bloc construit în locul ei? Dar dacă vrea șpagă și tu nu dai?

Și exemplul bun este chiar acesta cu controlul la companii rusești. A venit ordinul de sus să fie sancționați niște ruși. Cineva s-a gândit unde sunt rușii în România. A ales cele trei companii despre care știa că au treabă cu rușii: două lanțuri de benzinării cu afaceri de milioane de euro și un magazin care vinde zacuscă și colțunași (sau whatever), că scris “magazin rusesc” pe firmă. Asta deși a circulat pe Facebook o listă cu companii din România cu acționariat rusesc și găsiți pe acolo ALRO Slatina și TMK-uri cu sute de milioane de euro afaceri sau firme mici precum Boutique de Pain sau Dodo Pizza. Dar na, a venit ordin și deci s-a acționat la ordin unde s-a putut.

Asta este periculos. Și se întâmplă des prin România, amintiți-vă de plăcuțele suedezului ridicate rapid de Poliție la ordinul lui Dragnea sau de ce făcea Tudorache la sectorul 1 cu Poliția Locală și alte exemple. Iar acum autoritățile vor chiar să legitimizeze acest comportament prin care autorități cu competențe în diverse domenii non-politice răspund la ordin politic împotriva unor inamici ai oamenilor politici din țară. În lupta cu propaganda rusească, autoritățile folosesc chiar metodele statului polițienesc făcut și de Putin în Rusia tocmai pentru a-și ascunde corupția.

Dacă vreți să citiți ce-a fost prin istorie cu astfel de idei, uitați-vă pe McCarthyism-ul de la americani în anii 40 și 50 și audierile de la Un-American Activities Committee și “the Red Scare”. Ca să nu am probleme, închei spunând că Ciucă și Iohannis și toți cei din Guvern, Parlament și alte autorități sunt cei mai români dintre români, măreții conducători care țin țara pe picioare, cei din ochii cărora ne luăm zilnic lumina, eroi, izbândă și drapel. Și alte cuvinte grețoase pentru care m-am inspirat de aici.

Poeziile de altădată despre Ceaușescu, Primul Bărbat al țării

    22 comentarii

  1. 1984

      (Citează)

  2. Deci nu putem sa ii dam o placuta suedeza si lui Putin dar si lui Iohanis, Ciolacu sau Citu.

    Ok, as intelege sa fie ceva de genu daca critici deciziile legate de bugetul apararii, achizitii de avioane, etc. Dar sa consideri propaganda ruseasca atunci cand critici puterea referitor la orice altceva e fix comunism.

      (Citează)

    • Nici macar atunci cand critici deciziile legate de bugetul apararii nu ar trebui sa iti fie interzis dreptul la libera exprimare. Asta se intampla in Rusia acum, cei care critica interventia in Ucraina sunt pasibil de amenda si inchisoare. Si pare ca nu ne convine asta, ca il criticam pe Putin pentru ce face.

        (Citează)

  3. Era cumva inițiat de un oenge care voia desființarea siij, dar acum nu mai vrea?

      (Citează)

  4. Fix aceste controale ordonate de Iohannis, Ciuca si clica lui de corupti infecti indica cat de corupte sunt aceste personaje, precum si cei care le sunt subordonati. Sa nu-i fie nimanui rusine sa fie catalogat ca propagandist/a rus/a, cata vreme spune adevarul despre sobolanii astia care ne conduc temporar.

    Cat despre faptul ca s-au dat amenzi, aici sunt doua variante:
    1. benzinariile chiar aveau chestii in neregula si atunci ma bucur ca macar cu ocazia asta s-a facut putina curatenie
    2. benzinariile si-au luat amenda strict pt chestiunea legata de pret, caz in care probabil vor da statul in judecata si vor castiga.

    Este o piata concurentiala, bazata pe cerere si oferta iar pretul se regleaza in piata. Sanctiunile statului sunt un abuz si ar trebui pedepsit aspru.

      (Citează)

  5. Au facut treaba buna meseriasii din guvern, cu toate controalele astea. Ati vazut ce-au scazut preturile la carburanti. Daca acu 3 zile era si 7.2 litru, azi e minim 8. Bravo baieti.

      (Citează)

  6. Sunt de acord ca aia cu ANPC la lukoil si berezka a fost o magarie (si inca o dovada ca si controalele alea din ultimele luni de la mega, auchan etc, erau de fapt comandate), dar sa nu comparam asta cu faza cu benzina. La faza cu benzina (care dupa cum stii s-a facut orchestrat si in bulgaria si serbia), nu numai amenzi pe partea economica trebuie, ci puscarie pentru cei care au declansat-o pentru subminarea statului si inchis definitiv afaceri daca se demonstreaza ca a fost condusa la nivel de companii. Una e sa te duci peste unii care stau linistiti si sa ii intrebi “de basca” doar pentru ca sunt rusi, alta e sa stai impasibil cand companii mari declanseaza isteriii nationale in mod organizat si coordonat la nivel international.

      (Citează)

    • @Boris, nu era mai frumos daca statul roman detinea in continuare Petrom si putea sa contracareze lejer orice tentativa de a crea panica? Oare a meritat sa vinzi cu 4 miliarde de euro o companie care are profit de peste 500 de milioane de euro in fiecare an?

      Si sa nu ne mintim singuri ca amenzile alea date de ANPC au afectat cu ceva companiile. De exemplu MOL are peste 200 de statii in Romania, asta insemnand ca amenda aia de 100.000 de lei se traduce in mai putin de 500 de lei/statie (adica un plin de benzina).
      Iar preturile au ramas la fel sau au mai crescut putin fata de acum 2 zile, nu au scazut nicaieri in afara de statia aia din Beius.

        (Citează)

    • Andrei istoria ne spune ca statul (nu doar ala roman) e prost gestionar. Frumos ar fi fost sa nu il vanda ungurilor, kazhilor, rusilor, chinezilor, turcilor etc ca orice alta investitie strategica in romania. Trebuie o lege generica, nici o asociatie/companie/etc din tari de genul asta nu au dreptul sa participe la licitatii pentru bunuri ale statului roman. Crezi de exemplu ca o companie din coreea de nord ar fi putut participa la privatizarea petrom? La fel trebuia facut si cu restul.

      Cat despre amenzi, da, ai dreptate, tocmai de aia zic: puscarie, expulzare din tara (daca nu sunt cetateni romani).

        (Citează)

    • sigur, daca statul roman detine romgaz si transgaz, nu s-au triplat facturile la gaz!
      daca controleaza 80 din productia si transportul energiei electrice, tocmai s-a ieftinit curentul, nu s-a scumpit, cum minte presa.
      pe vremea cand petrom era 100% de stat, contributia sa la buget tindea spre zero, mare parte din carburanti se livra catre intermediari care ”uitau” sa plateasca accizele si celelalte taxe. daca petrom-ul era acum de stat, preturile la benzinarii erau aceleasi, dar la buget s-ar fi colectat praful de pe toba.

        (Citează)

  7. “Eu propun sa se stabileasca si amenzi sau eventual arestari pentru cei care ies din propaganda aberanta. Nu se poate sa nu aplaude toata lumea si sa inghita orice rahat e servit. Ma intreb cu ce ne mai diferim atunci de ce face putin cu bagatul pumnului in gura alora care nu sunt de acord cu el.

    Nu combatem afirmatia cuiva cu argumente cat de cat logice si verificabile, ci o combatem cu stampila de “trol rus” si ne intoarcem la cercul nostru de confirmari reciproce?” spunea ieri Ionut într-un comentariu și nu-l aproba nimeni.
    Au mai incercat să spună asta și alții în ultimii doi ani, dar și-au luat-o rău prin comentarii.
    Pentru cine avea dubii că nu e așa, tocmai a sosit aceasta inițiativa legislativă.

      (Citează)

    • Ahahahahhaahha.

      Ai incercat sa combati cu argumente logice trompetele psd-iste de pe aici ?

      Risipa cumplita de timp si efort.

        (Citează)

    • @Marius, problema e ca asta cu combatutul cu argumente este o lupta asimetrica in ziua de azi.

      Toate retelele de socializare au algoritimi care ofere reach de zeci si sute de ori mai mare postarilor “troll” (controversate) decat raspunsurilor lor sau posturilor non-troll.

      Era acu cateva zile un printscreen pe twitter: un troll zicea ceva si aducea ca argument un articol al unui anume X. Ei bine X i-a raspuns la tweet si i-a zis ceva de genul “ai interpretat fix pe dos ce am scris eu in articol”. Trollul avea zeci de mii de retweturi si likeuri, raspunsul aluia avea cateva zeci.

      Deci tu lupti in primul rand cu algoritmi retelelor (nu doar cu reteaua de trolli in sine) si nu ai nici o sansa sa aplici ce zicea ratiu in ’90 (citand in altii): “am sa ma lupt pana la ultima suflare sa ai drfeptul sa ma contrazici” (sau ceva pe acolo). Din pacate logica asta (care da, pe hartie suna fairplay si corect) este depasita de tehnologia de azi (si nu, nu stiu cum se poate rezolva problema fara sa pici in latura cealalta a cenzurii).

      Adauga la asta miile si miile de reporturi date la profile evident false (cu poze de profil luate de pe stock photos) la care FB da decline de fiecare data (si ale mele si a altor zeci de cunsocuti) si o sa intelegi ca a te lupta cu trolli pe retele sociale e ca si cum te-ai bate cu dracii direct in iad.

        (Citează)

  8. Comunism 2.0

      (Citează)

  9. Andrei G:
    @Boris, nu era mai frumos daca statul roman detinea in continuare Petrom si putea sa contracareze lejer orice tentativa de a crea panica? Oare a meritat sa vinzi cu 4 miliarde de euro o companie care are profit de peste 500 de milioane de euro in fiecare an?

    Si sa nu ne mintim singuri ca amenzile alea date de ANPC au afectat cu ceva companiile. De exemplu MOL are peste 200 de statii in Romania, asta insemnand ca amenda aia de 100.000 de lei se traduce in mai putin de 500 de lei/statie (adica un plin de benzina).
    Iar preturile au ramas la fel sau au mai crescut putin fata de acum 2 zile, nu au scazut nicaieri in afara de statia aia din Beius.

    Nu se spune nicaieri conform caror legi s-au dat amenzile alea. Imi pare doar populism ieftin. Maine o sa contesta aia amenzile si o sa le plateasca statul daune din banii contribuabililor. O eventuala intelegere (gen cartel) pentru preturi nu se demonstreaza intr-o zi.

    Petrom da profit tocmai ptr ca a fost vanduta, listata la bursa, guvernanță corporativa = adica transparenta, samd
    Pentru toti postacii PSD-isti de mai sus, Petrom e listata la bursa, cod SNP, in loc sa dati din gura mai bine puneti bani, cumparati actiuni, votati Consiliul de Administratie si o conduceti voi cum vreti.

      (Citează)

  10. Nu prea comentez, dar f bine punctat in articol, felicitari.

      (Citează)

  11. Cred ca este mai simplu sa ii dam puterea la Putin…

      (Citează)

  12. Cand dai prea multă putere unui arab fara copii se întâmplă chestii naspa. Daca mai pui la socoteala si un președinte care gândește doar pentru viața si confortul lui si al primei duamne iti poți face o parere.

      (Citează)

  13. Articolul ăla din profit.ro este discutabil.
    Am auzit ieri seara la RFI România un interviu cu un reprezentant al ONG-ului care a propus monitorizarea in online. Nici măcar nu știau de unde au apărut acele cuvinte cheie in Mass-media.

    Îl găsiți aici: https://m.rfi.ro/politica-social-143410-mecanism-de-monitorizare-propaganei-pro-ruse-sau-ministerul-adevarului

      (Citează)

  14. Și partea mai nasoală este că știau de probleme (nu pe principiul că oricine are) dar le-au ținut la ”rezervă” pentru cînd e nevoie, că prea s-au dus la fix și ”rezolvat” instant…

      (Citează)

  15. Mda, amenzi cu hei-rup, contestatie, anulare, n-o sa mai scrie nimeni de ele, o sa fie praful de doua degete peste problema atunci. Ura, autoritatile si-au facut datoria!
    Apropo de lista de firme cu actionari rusi, implcit de sabotat, imi aduc aminte ca era acolo o fotografa de copii cu nume rusesc. Aia o sa-l doara pe Putin cel mai tare.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus