un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nu vă panicați, dar începe distribuția pastilelor de iod către cei sub 40 de ani

28 Mar 2022  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

Rafila, ministrul sănătății, a anunțat că săptămâna viitoare începe distribuția pastilelor de iod către populația eligibilă. Eligibili sunt toți cei sub 40 de ani. Medicii de familie vor repartiza aceste pastile celor de pe listele proprii. Treaba asta va dura și ea câteva săptămâni, contactați-vă medicul de familie pentru informații. Pastilele se vor da gratuit populației.

Nu-i motiv de panică, dar Antibiotice Iași a produs pastilele și sincer să fiu este mai bine ca acestea să stea în casa fiecărui om, nu în depozitele statului. În caz de atac nuclear prin Ucraina, nor toxic, accident nuclear prin preajmă și alte asemenea pericole, iodul trebuie administrat rapid, nu putem aștepta după sistemul de distribuție al statului român sau haosul ce va urma acolo.

Dacă ați urmărit știrile, probabil ați văzut că mai mulți analiști dau ca posibil un atac nuclear rusesc în Ucraina, chiar dacă nu unul de amploare mare. Ceva micuț, cât să arate că rușii fac ce vor ei, nu ce vrea comunitatea internațională, este mereu posibil. La fel de posibil este și un accident nuclear la centralele din Ucraina, la Cernavodă sau în alte locuri.

Ca un scurt reminder, iodul (de fapt iodura de potasiu, că asta vom primi) nu se ia preventiv. Substanța este destul de periculoasă și trebuie administrată doar în caz de incidente nucleare.

Cum funcționează iodul în caz de atac nuclear?

Mecanismul este următorul. În caz de incidente nucleare, în atmosferă apare iod radioactiv (izotopul Iod-131). Iodul este rapid absorbit de glanda tiroidă. Dacă tiroida absoarbe iod radioactiv din atmosferă/apă/ce-o fi, se poate declanșa cancerul tiroidian.

Prin urmare, în caz de incident nuclear se prescrie iod curat (acesta pe care-l va distribui statul român). Iei iod cu mâna ta, iar acesta suprasaturează glanda tiroidă. Glanda nu mai absoarbe iod și din alte surse, adică nu mai ia iod radioactiv din mediul înconjurător.

De ce nu se ia iod preventiv?

Efectele negative ale suprasaturării tiroidei cu iod medicinal sunt considerate mult mai puțin riscate decât expunerea la iod radioactiv. Se poate ajunge la hiper- sau hipotiroidism, probleme gastrice, diverse alte afecțiuni nu tocmai ușor de dus, dar preferabile radioactivității.

Dacă vreți de curiozitate să aflați niște cantități, o tabletă din aceasta de iodură de potasiu conține cam 65 de miligrame de iod, de sute de ori doza zilnică recomandată, ceea ce și produce suprasaturarea glandei. De asta iodul găsit în mod normal în farmacii nu are nici un efect. Acela are o cantitate de ordinul microgramelor, asemănător cu doza zilnică normală a unui adult, și se prescrie celor care au nevoie de un supliment în alimentația zilnică ca parte dintr-un tratament medical.

Ar trebui să luați sute de pastile uzuale de iod din farmacie ca să constituiți doza de urgență în caz de căldură-mare-monșer.

Ce faceți dacă nu știți cine este medicul vostru de familie sau nu aveți unul?

Nu-i bai, nici eu nu știam până anul trecut, că n-am fost niciodată la el sau ea. Puteți face următoarele:

  • pentru BucureÈ™ti, intraÈ›i aici pe pagina CASMB, introduceÈ›i CNP-ul È™i vă va spune dacă sunteÈ›i în evidenÈ›a unui medic de familie sau nu. Pentru alte judeÈ›e nu È™tiu.
  • nu cunosc nici o metodă de a afla la ce medic sunteÈ›i înregistrat. PuteÈ›i însă să mergeÈ›i la un alt medic de familie È™i să-i spuneÈ›i că vreÈ›i să vă transfere pe lista lui. Asta este o procedură pe care o face medicul în sistemul informatic al statului È™i după câteva zile veÈ›i figura pe lista acestuia. Poate fi medic de familie inclusiv unul din sistemul privat de sănătate, poate unde aveÈ›i abonament medical, câtă vreme medicul are contract cu CAS.

Singura problemă este să găsiți un medic de familie care mai are locuri disponibile sau mai vrea pacienți, că majoritatea sunt destul de aglomerați deja.

De ce nu se dă iod și celor trecuți de 40 de ani?

Se pare că tiroida absoarbe mai puțin iod pe măsură ce îmbătrânești. După 40 de ani se consideră că este mai periculos pentru tiroidă și întreg corpul tău să-i dai o supradoză de iod curat din pastile decât să o lași să absoarbă iod radioactiv din mediul înconjurător.

În general, persoanele mai tinere sunt expuse unui risc mai mare în caz de accidente radioactive și de asta se repartizează pastile de iod doar celor sub 40 de ani.

    23 comentarii

  1. Sterge linkul de la CASMB. Trimiti oamenii sa bage CNP-ul intr-un form peste http.

      (Citează)

    • Nu e nici o problema daca nu e https in cazul de fata. Acolo iti cere doar CNP-ul nu si numele sau altceva personal. Deci nu poate fi asociat cu nimic. Daca iti cerea si o parola era altceva.
      Asta presunand ca tu esti mama lui Gigi Becali si cineva are intrese sa-ti intercepteze traficul http.

        (Citează)

    • Desi in mod normal o astfel de pagina ar trebui sa fie securizata, nu vad niciun risc major daca introduci CNP-ul fara sa fie legat de nici o alta informatie personala. Are aproape aceeasi valoare ca un generator de CNP-uri.

        (Citează)

  2. Te-ai lungit și reformulez eu, mai succint:

    “Cei peste 40 de ani nu primesc iod pentru că statului nu-i pasă de pensionarii care fac cancer. ”

    Bine, nu-i pasă de nimeni, dar trebuie să mimeze ceva preocupare.

      (Citează)

  3. Dar nu ti se pare ridicol faptul ca un ministru da pastile catre populatie direct si se asteapta sa stie ce sa faca cu ele?

      (Citează)

  4. Adică am luat degeaba atâta ulei ?

      (Citează)

  5. Eu am luat iod in 1986, aveam 25 de ani si timp de trei luni am avut senzatia unui “nod in gat” care a trecut lent. Nu am avut alte probleme, dar ¨morcov” am avut, mai ales ca nu toata lumea a manifestat chestia asta.

      (Citează)

  6. Si inca ceva important, dupa accident s-au nascut multi copii cu malformatii sau boli grave, multi nu au supravietuit. Au fost afectate mai ales gravidele aflate in primele luni de sarcina, cand se formeaza organele interne ale fatului. Sotia fratelui meu a trecut printr-o asemenea nenorocire care a marcat-o cativa ani. Nu stia daca e din cauza radiatiilor sau a unei anomalii genetice a cuplului. Dupa trei ani a avut curajul sa incerce din nou si a nascut un copil perfect sanatos. Nu cred ca veti gasi informatii statistice despre lucrul asta.

      (Citează)

  7. Interesanta platforma de la CNAS, statul imi ia lunar bani, si aparent figurez ca neasigurat, ar trebuii sa intreb medicul de familie sa aflu ce apare la el ? Banuiesc ca e acelas sistem.

      (Citează)

  8. Am trecut notabil de 40 de ani așa că mi se pare cretin ca statul nu dă pastile pentru toată lumea. După ce plătesc atâția bani la sănătate, de care nu beneficiez cu zecile de ani, o nenorocită de pastilă puteau să îmi dea ca să dorm liniștit.

    Pentru cine nu mai È™tie cum a fost în ’86, TOATÄ‚ lumea a primit pastilă, inclusiv tata care trecuse atunci 48 de ani. Partidul È™i guvernul de atunci erau mai îngrijoraÈ›i de sănătatea forÈ›ei de muncă decât impotenÈ›ii indolenÈ›i de acum.

      (Citează)

  9. Pai asa poti spune ca ti se pare ridicol ca o persoana de 40 de ani si 1 luna si 2 zile nu primeste iod si una de 39 si 11 luni si 29 zile primeste.

    Mie mi se pare ridicol ca aduci astfel de argumente.

      (Citează)

    • OK, dar de ce È›i se pare ridicol? De asemenea, n-am înÈ›eles comparaÈ›ia ta, ai un delta de +1 lună È™i 2 zile cu unul de -1 zi.

        (Citează)

  10. in scenariul declararii starii de urgenta pe fondul unei probleme nucleare, vor fi bagati la inaintare rezervistii intre 40 si 60 de ani, pentru ca nu prea avem rezervisti sub 40 de ani.
    nesimtire? imbecilitate?

      (Citează)

    • daddy:
      in scenariul declararii starii de urgenta pe fondul unei probleme nucleare, vor fi bagati la inaintare rezervistii intre 40 si 60 de ani, pentru ca nu prea avem rezervisti sub 40 de ani.
      nesimtire? imbecilitate?

      daddy:
      in scenariul declararii starii de urgenta pe fondul unei probleme nucleare, vor fi bagati la inaintare rezervistii intre 40 si 60 de ani, pentru ca nu prea avem rezervisti sub 40 de ani.
      nesimtire? imbecilitate?

      stiu…stiu ca e frustrant…eu am 46 de ani…dar sa fim cinstiti…nu ar fi normal sa fie trimisi copii de 19-20 de ani care au tot viitorul in fata…corect?

        (Citează)

    • Prima data vor fi soldatii actici si apoi rezervistii voluntari. Nu cred ca se va ajunge la rezervistii peste 40 de ani.

        (Citează)

    • in timp ce, in caz de ceva, nu ti s-a alocat pastila cu iod!

        (Citează)

  11. Nu ne pot obliga sa luam pastilele.

      (Citează)

  12. Cineva are de vandut niste pastile cu iod.
    Aia prin Ucraina au dat pastile inca ?

    Rafila asta ce a facut de cand e ministru? Pe Voiculescu l-au injurat toti pe unde l-au prins, Rafila ce a facut mai exact ca MInistru ?

      (Citează)

  13. Las linkul ăsta aici pentru cei interesați de subiect:
    https://www.health.ny.gov/environmental/radiological/potassium_iodide/fact_sheet.htm

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus