un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am folosit PC-ul ca o consolă de sufragerie prin GeForce Now

29 Mar 2022  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

GeForce NOW, serviciul de cloud gaming și streaming al NVIDIA, a trecut recent prin câteva schimbări. Anul trecut au introdus un abonament cu ray tracing inclus și era disponibil doar cu plata anuală. Recent abonamentul a devenit unul disponibil cu plată lunară, ceea ce mi se pare foarte bine pentru cei ce vor să testeze opțiunea, să compare RTX on cu off sau pur și simplu să-l activeze doar când au de jucat ceva compatibil cu această tehnologie.

Ce mi se pare uimitor, până la urmă, este că acum te poți juca cu ray tracing activat pe orice PC. Procesarea și randarea se face în cloud, nu în computer, deci nu contează ce hardware ai în el, poate fi și un ultrabook fără placă grafică. De fapt, am văzut că pe televizoarele mai noi de la LG, Philips și alții este disponibilă direct aplicația smart tv GeForce Now. Conectezi la televizor prin bluetooth un controller sau mouse și tastatură (probabil merge și cu dongle USB) și te joci direct pe televizor, fără un PC în preajmă.

Probabil că poți face același lucru și cu o tabletă sau chiar un telefon Android, câtă vreme ai un cablu care să facă video output din dispozitivul mobil în televizor. Conectezi un controller la tabletă sau telefon, pe acesta la televizor printr-un cablu USB-HDMI și asta ar fi treaba. Cea mai micuță consolă de gaming, dar cu jocuri din Steam sau Epic sau Ubisoft.

Cei de la NVIDIA mi-au dat și mie un trial de GeForce Now cu RTX. Am preferat însă să testez ideea mea de “consolă PC”. Peste câteva luni biroul meu va deveni camera lui Alice, cel mai probabil voi renunța la marele desktop din prezent și deci sunt curios ce alte soluții de gaming “de sufragerie” există pentru jocuri de PC.

(Nu uitați că GeForce NOW este disponibil și gratuit, dar sunteți limitat la sesiune de câte o oră. Tot este suficient pentru anumite jocuri, mai ales că apoi puteți continua cu altă sesiune de o oră. Dacă jucați și jocuri disponibile gratuit (Fortnite, World of Tanks, ce-a mai dat Epic moca de-a lungul timpului șamd), la propriu vă jucați gratuit pe orice computer, că face cloud-ul procesarea.)

Și totul a funcționat foarte bine. Configurația a fost următoarea: am instalat aplicația GeForce NOW pe ultrabook-ul meu (un model Asus de vreo 3 ani) și mi-am conectat în ea conturile de Steam, Epic și Ubisoft, ca să văd ce jocuri sunt compatibile cu sistemele NVIDIA.

Laptopul l-am conectat prin HDMI la televizor. Televizoarele mele sunt prea vechi ca să aibă aplicația GeForce NOW direct în sistemul lor, duble bummer la treaba asta, așa că am avut nevoie de laptop. Am setat laptopul să afișeze doar pe televizor și i-am și închis capacul apoi în timp ce mă jucam.

Am conectat un controller de PlayStation la laptop. A început să-mi placă gaming-ul pe PC cu controller. Joc Elden Ring așa și este mult mai ușor, că din taste și mouse este mult mai dificil să faci dodge în direcțiile potrivite. Este și mult mai relaxant, că pot sta cum vreau eu în scaun, iar majoritatea jocurilor din prezent suportă oricum controller.

Pisica apare ca prin minune de câte ori se uită cineva la acel televizor. Practic face parte din configurație.

Steam știe direct de controllerul de PlayStation, dar îl mapează ca pe unul de Xbox. Nu-i bai, butoanele sunt fix în aceleași poziții, doar că oficial în setări se numesc A, B, X și Y în loc de pătrat, triunghi, cerc și ce are PlayStation. Dacă vreți  un controller pentru PC, sfatul meu ar fi să cumpărați unul de Xbox sau vreun Logitech. Se poate juca foarte bine și cu unul de PlayStation, dar jocul va crede că-i de Xbox (iar dacă nu-l păcălește Steam automat cu asta, există DS4Windows care ce vreți voi din controllerul conectat).

Dintre jocurile mele, am deschis Elex 2. Este un RPG stil Fallout, foarte mare și complex, cu o lume descrisă de ei drept “science-fantasy”, adică ai arme laser și avioane, dar există și substanța misterioasă Elex care dă puteri stil magie oamenilor, plus diverși monștri ca-n scenariile fantasy. Elex 2 este cu aliens care invadează planeta respectivă și tu trebuie să unești facțiunile și să te lupți cu ei, dar într-un RPG open world în care faci ce vrei, upgradezi arme, atribute și restul chestiilor uzuale de RPG.

Și cum spuneam, a mers totul foarte bine. GeForce NOW deschide Steam în numele tău pe platforma virtuală din cloud-ul NVIDIA, dar inclusiv acolo vedea controllerul meu conectat prin bluetooth la laptop. M-am jucat stând pe canapea, cu controllerul wireless în brațe, Alice mergând de-a bușilea pe la picioarele mele și laptopul meu pus lângă televizor.

Jocul a mers foarte bine. Grafica era la maxim. Un test de rețea din aplicație indica un latency de sub 35 ms. Banda wifi necesară este de vreo 30 Mbps, aveam și asta pe laptop. Nu a existat nici o latență deranjantă în controlul personajului, senzația a fost aceeași cu gamingul pe o consolă PS în această privință.

Evident, nu mă forța nimeni să joc cu controllerul. Pentru control precis sau latency și mai mic poți juca din mouse și tastatura laptopului. Mie mi s-a părut mai interesant acest test de “PC ca o consolă” și mi se pare că programul l-a trecut cu brio. Laptopul nici măcar nu l-am alimentat la priză, ci a funcționat pe bateria sa întreg timpul. Nu i se activa ventilatorul, deci nu e vreun mare efort să facă streamingul prin wifi și output pe televizor.

Mă uitam că mai am prin biblioteca mea de jocuri și Everspace 2, un space shooter care a fost gândit și pentru controllere, deci în curând poate-l joc și pe acela, că i-au mai adăugat mult conținut în ultimul an. Am și trilogia Tomb Raider, alt joc care-i perfect pentru stilul de consolă, iar Shadow of the Tomb Raider are ray tracing de amploare, e folosit și în benchmark-uri pentru asta. La Fortnite nu mă pricep.

Mi-a părut rău că n-am Assassin’s Creed Valhalla cu noul expansion Dawn of Ragnarok pentru un test. Seria AC este una care se poate juca foarte bine cu un controller wireless în mână. World of Tanks la fel, iar acela este chiar gratuit, la fel și Fortnite și câteva alte jocuri de acolo. Este o listă lungă de jocuri compatibile cu GeForce Now, de altfel.

Oricum, bine de știu că și un laptop poate deveni o consolă de sufragerie prin GeForce Now. Este un pic de muncă la început cu împerecherile bluetooth și video out, dar apoi merge direct treaba. Am fost dezamăgit că televizorul meu nu primește aplicația GeForce NOW. Acela mi se pare următorul nivel, să folosești televizorul și atât pentru gaming (eventual cu ray tracing).

    14 comentarii

  1. C1-ul meu are aplicatia Geforce Now, dar neavand un controller nu am putut testa. Pentru o experienta decenta trebuie facute ceva investitii:
    – un controller wireless, 50~150 euro
    – abonamentul lunar la Geforce, 10~20 de euro
    – jocurile cumparate oficial

    Problemele sunt destul de multe:
    – nici una din variante nu este 4K nativ
    – nu include nici un joc platit in abonamente
    – conturile jocurilor gratuite sunt greu de transferat
    – nu gasesti o lista clara de controllere suportate pentru TV

      (Citează)

  2. Eu ma joc ocazional pe un tv-box chinezesc ( Tanix TX3 s905x3/2gb ram/Android 9 ) conectat la TV+gamepad aferent. Merge bine pana si cu device-uri ultra low end ( bine, tot este mai performant decat mai toate televizoarele smart de pe piata, avand si root, dar tot mediocru este ). Geforce Now este aur curat pentru cei care nu au un pc capabil sa ruleze jocuri mai noi, mai ales la ce pret au placile video in ultimii doi ani.

      (Citează)

  3. Sung gamer si lucrez la una din companiile de telecomunicatii din RO si va zic ca pana nu aduc servere in RO o sa mearga prost…In momentul de fata cel mai ok merge serverul din Frankfurt….
    Dar avem si in Sofia,dar cum peeringul este cam prost in zona noastra catre extern .Latenta este undeva 30-40ms~

      (Citează)

  4. Eu nu inteleg o chestie. Acum cateva zile mi-am conectat controller-ul de la xbox la laptop si am jucat bine mersi Wolfenstein New Order, fara probleme.
    Recent mi-am luat la oferta AC Valhalla de pe Epic si jocul nu-mi vede controller-ul desi este conectat cu laptop-ul. In setarile jocului imi arata doar tastatura.

      (Citează)

    • Se pare ca trebuie sa fie wired ca sa mearga:

      PC
      Keyboard and mouse
      Xbox One Controller (wired)*
      DualSense Controller (wired)
      Dualshock 4 Controller (wired)*

      luat de la Ubisoft Support

        (Citează)

    • Sorin:
      Stadia nu e disponibil oficial in Romania

      Ba da e disponibil

        (Citează)

  5. Mai e si o opțiune sa îl joci direct pe tv (nu mai ai nevoie de pc )
    din nefericire nu se găsesc acele tv uri în România

    https://www.lg.com/us/support/help-library/compatible-lg-tvs-with-nvidia-geforce-now-beta-CT10000020-20152438861512

    Pentru celelalte marci încă nu exista o aplicație :(

      (Citează)

  6. Mi se pare mizerabil serviciul . L-am avut cumparat in versiunea PRO un an . Jeg . Nu aduce nimic nou , de multe ori stai si astepti dupa servere sau ai lag (chiar daca am gigabit) .

    Radule tu ai controller roz bre ? Acolo m-am oprit … :)))

      (Citează)

  7. Incearca si Stadia, cred ca ai o luna gratuita. Nu ma pricep la specificatii tehnice prea tare, dar merge fara probleme HDR 4k si au o baza de jocuri bunicica. Eu platesc lunar pentru ca se mai joaca fetita mea jocuri adventure din cand in cand.

      (Citează)

  8. Eu mi-am luat Steam Deck pentru PC gaming de pe canapea.

      (Citează)

  9. Sorin:
    Stadia nu e disponibil oficial in Romania

    Este disponibil de mult timp. Controllerul nu poti sa il cumperi direct in Romania, dar multe jocuri se pot juca cu mouse si tastatura, iar daca chiar vrei sa cumperi controllerul se poate comanda prin eshopwedrop foarte usor. Eu recomand controllerul cu tot cu stick-ul google tv la pachet. Amandoua apar la pachet, la oferte foarte bune din cand in cand.

      (Citează)

  10. un singur cuvant: INPUT LAG! :D
    mai bine iti iei un PC capabil in rate decat sa platesti acel abonament la aceste servicii..

      (Citează)

  11. Eu nu stiu cum am reusit, dar pe ambele laptopuri din casa a mers foarte prost. Viteza la net decenta, nu apareau probleme de conexiune dar vedeam lagul cu ochii. Am incercat mafia 2 si m-am blocat in a doua misiune de la un bug. Am dat reset de 3 ori la joc si tot acolo ma blocam.

    In jocul cu bicicleta, am uitat cum ii zice, jocul era f smooth, dar controlul din tastatura era greoi, intarziat. Initial am zis ca wow, o sa platesc de acum forever abonamentul, dar dupa 3 zile de nervi m-am linistit.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus