un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Acțiuni, bursă, fonduri, imobiliare – ediția martie 2022

17 Mar 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE, GÂNDURI  ·

51 comentarii

Am scris în state of nwradu în martie că am cumpărat un apartament nou, ca investiție. Hai să vorbim deci despre imobiliare și cum văd eu toată treaba asta, în special cu războiul din Ucraina la granițe. Veți vedea că despre fonduri și acțiuni nu sunt multe de zis.

IMOBILIARE

În primul rând, nouă imobiliarele ni se par investiții bune pe termen mediu și lung. Prețurile apartamentelor cresc constant. Un apartament care în 2015 costa 65.000 de euro se vinde acum cu 100.000 de euro, iar între timp îți produce bani și din chirie. Dacă-i într-un bloc nou și îl mobilezi frumos, nu cu ce ți-a rămas de la casa bunicii, produce chiar mulți bani din chirie și deja știm din experiență că există o piață pentru așa ceva.

Acestea fiind spuse, cea mai mare greșeală a noastră a fost că n-am investit încă de acum 3-4-5 ani într-un alt apartament, cu un credit bancar. Am tot crezut că prețurile vor scădea, că este o bulă, că sigur urmează o corecție. În fiecare an prețurile creșteau și în fiecare an ne spuneam că sigur urmează și o scădere. Și n-a venit niciodată scăderea aceasta.

Personal nu cred că va veni o scădere. Acum din 2022 a crescut plafonul pentru TVA de 5% la aproximativ 140.000 de euro, deci cred că vreo doi ani va urma o stagnare a prețului apartamentelor de 2 camere în jurul acestei valori. Apoi este posibil să crească din nou. Încă nu mi-e clar dacă doar diferența de preț de peste 140.000 de euro se taxează cu TVA 19%, cum spunea o propunere de la Senat, dar dacă va fi așa prețurile vor crește încet.

Prețurile cresc și din alt motiv. În București, cel puțin, salariul mediu este mult mai mare ca în restul țării, mulți oameni trăiesc bine, iar băncile le dau mai ușor credite.

Dar să zicem că vor scădea cândva prețurile. Singurul mod în care asta ar putea fi nasol pentru cumpărător este dacă scad fix după ce ai plătit un preț mare pe un apartament.

Altfel, mai important este următorul calcul: să zicem că acum un apartament costă 100.000 de euro. Peste doi ani, prețul zonei este de 120.000 de euro sau chiar mai mult, cum s-a întâmplat la noi în zonă (true story, se văd URL-urile inițiale din anunț, iar uneori vechile prețuri șterse de pe bannerele puse pe peretele blocului). Mai trece un an, vine o criză și prețurile scad la 100.000 de euro, că se sparge o bulă. Păi nu mai bine cumpărai cu 3 ani înainte, când era același preț, și aveai 3 ani în plus în care primeai și chirie sau locuiai în acel apartament?

Noi așa am greșit masiv. Am așteptat prea mulți ani să scadă prețurile, iar între timp ele au sărit de la 70.000 de euro la 130.000 de euro pe la Timpuri Noi sau în zone comparabile (cifre reale, din experiență proprie, nu le-am scos din burtă). Cât să scadă în caz că ar fi venit o criză? Nu mai bine cumpăram când erau 70.000? Ba da!

 

În vremea aceasta te gândești însă și la Rusia-Ucraina și la criza economică ce se prefigurează. Eu personal nu cred că războiul va ajunge în România. Să nu uităm că în Ucraina au trecut 8 ani de la anexarea Crimeei și până la invazia din 2022. Nici ucrainenii nu cred că și-au oprit viața în acești 8 ani, deși în teritoriile separatiste se dădeau aproape constant lupte. Cred însă în faptul că Rusia nu are nici un interes să escaladeze conflictul într-o țară NATO, cred în antrenamentul și dotarea modernă a aviației NATO, cred în ajutorul pe care l-am primi de la UE și NATO.

Apoi, chiar dacă vine războiul aici, proprietatea tot a noastră va fi. Doar nu pleacă rușii cu blocul respectiv în spate, să-l ducă la Moscova. Dacă nu-l lovește vreo rachetă, ar trebui să fie ok (famous last words, nu?).

 

Se vorbește des despre o nouă criză. OK, dar nu toate crizele sunt la fel. Cea din 2007 a pornit de la bănci, de la credite neperformante, iar asta a făcut ca băncile să devină foarte precaute și să nu mai acorde credite decât greu. Impactul a fost în piața imobiliară, unde de obicei se lucrează cu credit bancar.

Haideți să remarcăm, apropo, că acest impact nu a fost unul imediat. Criza a început în SUA în 2007 și a venit în România prin 2008. Prețul imobiliarelor a scăzut în 2009, o inerție de un an.

(graficul este din statisticile Anunțul Telefonic)

Și apropo de ce ziceam mai devreme, chiar și criza de amploare de atunci a determinat în 2009 o scădere a prețurilor undeva la nivelurile lor din 2006 și 2007. N-a dat piața înapoi cu 10 ani, ci doar cu 3 ani.

Apoi, este de remarcat că pandemia de covid nu a determinat criza la care mulți ne așteptam la început de 2020. Prețurile au crescut constant, de fapt, în ciuda pierderii locurilor de muncă și a scăderii atâtor sectoare ale economiei. Altfel spus, doar pentru că pare că ne îndreptăm spre o criză, nu este musai ca ea să se traducă automat în scăderi de prețuri de apartamente.

 

Acum s-ar părea că ne îndreptăm spre o criză, de fapt spre creșteri de prețuri. Crește petrolul, iar energia electrică și gazul sunt la all time high. Inflația era prognozată la 10-11% pentru acest an înainte să înceapă războiul din Ucraina. Impactul său în economia noastră este încă greu de calculat, la fel și efectul pozitiv al redeschiderii noastre în ciuda cazurilor zilnice covid.

N-am însă de ce să cred că prețurile imobiliarelor vor scădea din astfel de motive. Se va scumpi pâinea, se va scumpi cola, se va scumpi avionul spre Maldive, dar imobiliarele cel mult vor stagna. Mai rău, se vorbește despre scumpiri ale materialelor de construcție, deci posibil ca asta să determine o creștere ușoară a prețurilor.

De luat în calcul și că multe companii trec la un model hibrid de muncă, 2 zile la birou și 3 de acasă, iar oamenii vor case mai frumoase. Nu mai sunt doar un loc unde să dormi, ci stai mai mult timp în interiorul lor. Asta înseamnă spor mai mare în vânzare sau închiriere de apartamente.

 

Recapitulez un pic ce-am zis până acum: nu cred că prețurile vor scădea, ci poate vor stagna o vreme. Nu cred nici că vine războiul aici sau că asta va influența piața imobiliară din București.

Dincolo de toate acestea, însă, mai este vorba și de oportunitate. Noi căutam un anumit tip de apartament: 2 camere, dar decent compartimentat; o zonă cât de cât centrală, cu parc, metrou și magazine în zonă; bloc nou și aproape finalizat.

De ce bloc nou? Pentru că este altă clasă acolo. Când ceri chirie mare contează să arăți chiriașului și un lift modern, un partner bine finisat, un portar la intrare care poate prelua colete, o parcare subterană unde mașina este mereu caldă și deszăpezită, video interfon, uneori tavan înalt de 3 metri, nu de 2,6 metri ca în blocurile vechi. Degeaba faci lux înăuntru dacă ușa de la intrarea în bloc este îndoită și ruginită, iar liftul are un bec chior și sunete de filme de groază.

Și blocul voiam să fie finalizat sau aproape finalizat ca să putem încasa chirie acum, nu peste doi ani. N-am oricum mare încredere în a achiziționa un apartament într-un bloc unde abia începe construcția, deși atunci prețurile sunt mult mai bune. Prea multe lucruri pot merge prost pe parcurs și este plin Bucureștiul de ruine abandonate în timpul construcției.

 

Așa că am cumpărat un apartament în Core Timpuri Noi și loc de parcare. Este pe o străduță, nu la bulevard, destul de liniștită zona, iar în 10 minute pe jos ești la metrou Timpuri Noi sau Mihai Bravu. Sunt clădiri de birouri în zonă. S-au mai construit alte blocuri noi la bulevard (alea cu 155.000 de euro apartamentul, plus un bloc One care este și mai scump, în fața sediului PC Garage) și acum sunt magazine mai de lux pe acolo, plus restaurante bune. Parcul Tineretului este aproape.

Apartamentul are vreo 52 mp, plus un balcon de 6 mp pe care poți pune o masă de 4 persoane. Blocul este finalizat, unii deja s-au mutat în el, se mai lucrează la mici finisaje interioare și la plantat copăcei prin zona sa verde. Are încălzire în pardoseală, trebuie să facem noi finisajele interioare, ceea ce ne convine. O să fac un clip video când mai trecem pe acolo, că încă nu am primit cheile.

 

ACȚIUNI ȘI BURSĂ

They’re fucked. Luna trecută ziceam că în 2022 au fost pe rând o teamă de tech stocks, apoi un val de Omicron, iar acum a început războiul din Ucraina.

Poate că pe noi nu ne afectează în sensul că nu pică bombe aici, dar ați văzut câte companii au renunțat la piața rusească și bielorusă, iar în Ucraina nu cred că mai cumpără cineva iPhone-uri acum. Așa că majoritatea companiilor internaționale de orice tip se așteaptă la vânzări mai mici în Europa. Altele se așteaptă la naționalizări în Rusia, ceea ce este o veste și mai proastă pentru burse.

Au crescut petrolul și energia electrică, deci costuri mai mari de producție. Zona Shenzen ia o pauză de covid, ceea ce doar alimentează criza de transport deja existentă.

Nu vă mirați deci că toată piața este pe minus. Eu sunt pe un minus mare, am și renunțat să mă mai uit în portofoliul din eToro. Cred că am investit bine și aștept să își revină totul, dar după război și peste vreun an.

Aș spune însă că este un moment bun de investit pentru cine vrea să înceapă asta. Este clar un dip. În cuvintele unui clasic, poți să iei desertul. Scăderea ar putea continua însă, atenție la asta, pentru că este greu de estimat ce se va întâmpla în continuare. Niște vești de naționalizări din Rusia ar provoca o nouă scădere.

Recomandarea mea: dacă aveți bani pe care nu vă deranjează posibilitatea de a-i pierde, investiți acum, dar moderat și mai degrabă în indici, nu în tech. Travel ar putea fi o idee bună, cred că anul acesta va crește turismul, dar în același timp pot apărea noi valuri de Omicron sau Deltacron sau whatever care să blocheze anumite țări. Altfel, mai bine stați precauți și așteptați să apară semnele unei îndreptări.

CRYPTO

Personal cred că vin vremuri rele pentru crypto. Bitcoin stagnează de aproape două luni, după coborârea la nivelul 35-40k.

Este posibil ca BTC și alte criptomonede să fie privite nefavorabil pe fondul sancțiunilor împotriva Rusiei. Se vorbește prea mult de posibilitatea ca banii să fie ascunși în cripto sau de big whales cu tranzacții cu miliarde. S-ar putea ca multe țări să anunțe legislație sau interdicții în domeniu, ceea ce le va scădea valoarea.

Oricum nu-i nici un dip serios acum, deci eu nu aș investi în asta.

FONDURI

Și aici a mers prost, desigur. Cred că multe fonduri de investiții din România aveau bani în acțiuni la companii rusești sau din Europa de Est în general și impactul războiului a fost mai mare decât în big tech sau NASDAQ 100 sau SP500.

Fondurile mele din ING/NN mergeau chiar bine până la final de februarie. Aveam randament bun, chiar mai cumpărasem ceva la început de an. Au început să scadă însă și am vândut totul cât încă mai aveam ceva profit la ele, dar le-am vândut pentru că aveam nevoie de bani pentru apartament. Altfel le-aș fi păstrat sau poate reorganizat, vânzând cele riscante și poate recumpărând la un minim.

State of nwradu – ediția de martie 2022

    51 comentarii

  1. Dacă prețul e peste 140k, se aplica direct 19% pe toată valoarea.

    Atenție ca tva de 5% se aplica doar pentru prima locuință cu valoare de pana în 140k. A doua, dacă are valoare de peste 90k, va avea tva de 19%.

      (Citează)

  2. Daca vine razboiul Rusia-NATO, chiar nu cred ca trebuie sa iti mai faci griji pentru apartamentul tau dat in chirie.

    Cat despre bursa, just buy the dip, bro!

      (Citează)

  3. Felicitari pt achizitie :) Din pacate am observat ca preturile la imobiliare au crescut destul de mult , pe la inceputul lui feb cautam pt un prieten un ap intr-o anumita zona si in doua-trei saptamani deja nu mai gaseam ceva decent la un buget zic eu generos de 1800 e/mp . Materialele de constructii s-au scumpit deja , un constructor mi-a povestit cum de la o saptamana la alta in functie de categorie cumpara cu 10-30% mai mult .
    Stiu ca mai aveti mult pana la chirias dar mare grija la contract , faptul ca e intr-o zona buna si chiria nu o sa fie mica asta nu inseamna ca nu exista sanse sa intalniti persoane neserioase .

      (Citează)

    • Da, contract și înregistrare la anaf obligatoriu, ca altfel nu ești în nici un fel acoperit, ca proprietar.

        (Citează)

  4. Si eu am cumparat doua apartamente (doua camere) dar in zona Pallady. Unul l-am cumparat in Februarie 2021 cu 6500 euro cu parcare supraterana. (Astorium MyHome). Complexul arata foarte bine iar chiria pleaca de la 370 de euro in sus ceea ce este satisfacator pentru mine. Am cumparat in faza de constructie, acum acelasi aparatament costa 90.000 de euro (fara parcare).

    In februarie 2022 am dat avansul pentru un apartament cu doua camere tot intr-un bloc aflat in constructie 78000 euro cu parcare inclusa.
    Am preferat sa cumpar infaza de constructie pt ca preturile sunt cu cel putin 30% mai mici decat la finalizare.

    In plus am preferat decat sa cumpar un apartament cu 140.000 euro mai bine cumpar doua in aproximativ acelasi pret, iar chiriile cumulate ale celor doua apartamente fac mai mult decat chiria unui singur apartament.

      (Citează)

  5. Radu ai facut o investitie foarte buna cu apartamentul.

    Pe mine m-au “consiliat” tot felul de prieteni – toti imi spuneau ca nu e ok sa bag banii in imobiliare, ca banii trebuie sa circule, ca nu sunt creativ, ca trebuie sa investesc in piata de capital si in crypto si tot asa.
    Dar pentru ca nu am timp sa stau 6 ore pe zi cu ochii in grafice am bagat banii in imobiliare. Primul semnal pentru mine – in 2005 eu aveam cam 20.000 euro, un prieten la fel – eu am ales da imi cumpar o octavia II – rosie – prima octavia II rosie din Romania, era vedeta, lumea isi facea poze cu masina prin parcari, prietenul meu si-a cumparat o garsoniera in Sebastian, intre timp masina mea s-a dus, garsoniera lui a ramas, si-a triplat valoarea si i-a adus si banii din chirii.

    In momentul de fata am 3 apartamente inchiriate, il astept pe al 4-lea in toamna.
    2 sunt in zona Sebastian in blocuri construite in 1987-88. Al treilea e in Militari la Rotar-I – l-am luat din faza de proiect cu 53.000 euro, cand l-am scos la inchiriat am fost asaltat de agentii care imi propuneau sa il vand pe loc cu 72.000 euro. Cel pe care il astept in toamna l-am luat din proiect cu 76.000 euro – acum pe imobilaire se vand in acelasi complex cu 95.000 euro. Eu zic ca am investit bine banii.
    Toate sunt mobilate si utilate astfel incat chiriasul sa se simta bine si confortabil, toate sunt inchiriate cu 50-100 euro sub pretul pietei – chestie care m-a ajutat sa imi aleg chiriasii – am o familie care sta de 7 ani, alti tineri stau de 3 ani si alt tanar sta de 2 ani. De cand le inchiriez nu am avut nicio luna in care sa stea goale.
    Daca esti cinstit, oferi calitate si nu ceri chirii enorme iesi in castig si dormi linistit. Si credeti-ma, 1.000 de euro pe luna sunt bani buni, avand in vedere ca nu faci nimic, adica e ca si cum am mai avea un angajat in casa.

      (Citează)

  6. add:
    Efortul sa gasesti chiriasi seriosi si sa le rezolvi aproi problemele e mult mai mare la 2 ap ca la unul, trebuie tinut cont si de asta.

    Teoretic da. Practic nu prea.
    Apartamentele sunt noi si in garantie, tot ce am cumparat si voi cumpara sunt produse noi si in garantie. Merg pe principiul de a oferi un pret bun la chirie pentru un chirias serios si pe termen lung.
    Desi mai sunt mici finisaje de facut la bloc am primit deja doua oferte de la posibili chiriasi.

    Ma astept sa fie bine. Stres si posibile probleme sunt in orice domeniu ai activa.

    @nwradu recomand o asigurare facultativa pt a sta fara griji.

      (Citează)

  7. Cat a costat apt + locul de parcare? Stau in apropiere si eram curios.

      (Citează)

  8. Anda:
    Totusi garantie nu inseamna asigurare.

    Asa este. Doar ca atat garantia cat si asigurarea iti ofera un minim de confort psihic.

      (Citează)

  9. În capătul străzii aveți un parc de cartier ok, Parcul Emil Gârleanu. Lidl e foarte aproape, Mall Vitan un alt plus, ceea ce îl face foarte ușor de închiriat, având în vedere și metrou, se pliază pentru multe categorii de oameni. Ați luat o decizie foarte bună!
    Mult succes!

      (Citează)

  10. Sincer, rationamentul legat de blocul nou (evident ca s-ar putea sa fie reclama) nu are nicio legatura cu economia sau cu sfaturile pentru investitii.
    Puteai sa spui ca l-ai luat pentru ca iti place sau ca prin pretul chiriei iti vei selecta chiriasii, ca vrei sa i-l lasi lui Alice, ca etc,etc. Dar din punct de vedere economic, afirmatii de genul “De ce bloc nou? Pentru că este altă clasă acolo.” sunt egale cu zero. Cand vorbesti de investitie scopul principal ar trebui sa fie sa obtii cat mai mult profit din cat mai putini bani, fiind foarte probabil ca un apartament mai ieftin sa fie mult mai rentabil (sa isi scoata banii/sa ajunga pe profit mai repede).

      (Citează)

    • Mishu: Cand vorbesti de investitie scopul principal ar trebui sa fie sa obtii cat mai mult profit din cat mai putini bani, fiind foarte probabil ca un apartament mai ieftin sa fie mult mai rentabil (sa isi scoata banii/sa ajunga pe profit mai repede).

      Da, este posibil. Dar ne-am gândit și la următoarea treabă: să zicem că peste 10 ani sau 20 de ani vindem acest apartament și cumpărăm o casă sau emigrăm în Antarctica. Prefer ca în acel moment să vând un apartament într-un bloc care are în total 10 ani și are aspect considerat modern, nu un apartament care va avea 50-60 de ani în acel moment.

      Toate blocurile se degradează ca aspect și finisaje, dar alea vechi pornesc deja degradate. Știu bine asta, că locuiesc într-unul.

        (Citează)

  11. “imobiliarele ni se par investiții bune pe termen mediu și lung” – 60% crestere pe 6 ani dupa spusele tale

    “actiuni si bursa – they’re fucked” sau “fonduri – si aici a mers prost, desigur” – 40% crestere pe 6 ani (SP500) fara sa ai contact cu agenti, chiriasi, amenajari, acte etc.

    Mmmm… nu stiu ce sa zic sa nu “fiu” rau.

      (Citează)

    • Vezi să nu vină și perioada inevitabilă de corecție și stagnare. Nimic nu crește la nesfârșit.

      Din experiența anterioară, apartamentul se închiriază în 1-2 zile. Ăla e tot contactul cu agenții și chiriașii. Și apoi crește nu doar valoarea apartamentului, dar primești și chirie pe el.

      Oricât ar crește bursa, piața imobilară românească are potențial mai mare, că este un oraș în dezvoltare și încet-încet se aliniază la prețurile din vest.

        (Citează)

  12. Exista un ciclu al imobiliarelor de 18 ani (+-2ani). In Romania s-a termint primul ciclu si suntem cam pe la jumatatea celui de al doilea ciclu. Voi lasa mai jos 2 linkuri (primul e cu graficul unui ciclu de 18 ani, altul este cu evolutia pretului imobiliarelor in ultimii ani. Specialistii estimau (inainte de razboi) ca pretul din acest moment este aproape de minimul de sfarsit de ciclu (practic daca iei acum un ap nu va scadea mai jos de atat). Parerea mea coincide oarecum cu a lui Radu: urmeaza o perioada de freeze pentru ca oamenii sunt speriati de razboi apoi vor creste preturile foarte mult (cresterea pretului materialelor, blocareaza puzurilor care va duce la o oferta mai mica, faptul ca suntem avizi dupa investitii in imobiliare).
    Primul link: https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.propertygeek.net%2Farticle%2Fthe-18-year-property-cycle%2F&psig=AOvVaw1Wz-LASmKAzmei2pd94Fdq&ust=1647593029337000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCMicsL3gzPYCFQAAAAAdAAAAABAD
    https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fcpi.imobiliare.ro%2Fpiata-imobiliara%2Fpiata-rezidentiala%2F2020-o-retrospectiva-cum-au-evoluat-principalii-indicatori-in-acest-an-marcat-de-pandemie&psig=AOvVaw3-NSsFzAp_r-cLYCxyHWqe&ust=1647593070806000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCIjM_M_gzPYCFQAAAAAdAAAAABAK

      (Citează)

  13. Piata imobiliara din Romania este o jungla din care iesi foarte rar pe plus. Si asta se intampla din foarte multe motive pe care unii le stiu sau le banuiesc. Avand in vedere ca ai un copil o investitie imobiliara face sens daca desigur ti-o permiti si in fond copilul o sa-ti multumeasca mai incolo pentru ceea ce ai facut. Prin urmare investitia imobiliara nu e o investitie, ci in fond este un ajutor dat inaintasului tau din care vorba aia mai faci un ban. Asa ca emotional/familial pot intelege, pe partea financiara lucrurile sunt mai complicate.
    Pe partea financiara imobiliarele suna foarte frumos pe hartie, dar in realitate reprezinta un chin oricum ai vrea s-o dai. Si este un chin deoarece legislatia este foarte cretina, trebuie sa ai o incredere orbeasca in oameni, iar in final nu te imbogatesti ci doar ai un flux de bani. In acelasi timp investitia intr-un index fund/etf este mai facila, iar castigurile comparat cu “efortul” facut mi se par mai mari. Si cand spun asta ma refer pe un orizont de minim 10 ani, investind luna de luna o suma de care nu esti foarte dependent(google dollar cost average strategy).
    In rest mult succes si cauta sa schimbi brokerul eToro, deoarece conditiile nu sunt foarte bune(stiu comisioane aproape 0) si actiunile cumparate de la ei nu sunt proprietatea ta din pacate.

      (Citează)

    • Sunt irationalele investiile in imobiliare de multe ori. Efectiv e mai fun sa vorbesti cu prietenii despre apartament, cum l-ai mobilat etc :)) Putin inteleg ca poti face mult mai multi bani din DCA in ETFs – boring este de multe ori cea mai buna cale. :)

        (Citează)

    • @venom
      Investitia in imobiliare are si o componenta puternic emotionala pe care toata lumea o cunoaste. In acelasi timp acest tip de investitie se preteaza pentru un anumit segment de oameni cu niste resurse financiare considerabile. Mai precis fie ai cumva intreaga suma pentru a achizitiona cu banii jos acea proprietate, fie ai banii de un avans pentru a lua prin credit. Si asta e doar pentru partea de achizitie, ca tot ce vine dupa e o alta mancare de peste.
      Dollar cost average(DCA) vine cu avantajul ca este accesibila pentru toata lumea si este eficienta pe termen lung din cauza dobandei compuse. Cand spun accesibil ma refer la faptul ca ai multi brokeri la care poti apela pentru a achizitiona actiuni, respectiv suma nu este una asa de mare ca pretul unui apartament sau avansul pentru acesta. Conditia de baza fiind sa faci asta constant pe urmatorii 10-20 de ani sau pana cand ajunge in punctul in care esti independent financiar i.e costul tau este acoperit de cresterea actiunilor.

        (Citează)

    • Asdad2005: In rest mult succes si cauta sa schimbi brokerul eToro, deoarece conditiile nu sunt foarte bune(stiu comisioane aproape 0) si actiunile cumparate de la ei nu sunt proprietatea ta din pacate.

      Ba da, sunt proprietatea ta https://www.etoro.com/customer-service/help/1281273772/what-do-i-purchase-when-i-buy-stocks-on-etoro/ Mă interesează mai puțin asta, de fapt.

      Și de ce nu-i bun? Că iau și ei comisioane din spread? Eu n-am pretenția să-mi ofere complet gratuit acest serviciu.

        (Citează)

  14. Era util ca parte din postarea asta sa fie si un tabel, ca suntem oameni tehnici, in care sa se puna pe de o parte banii investiti (avans, rata lunara pentru credit, eventuala mobilare etc.) si pe de o parte banii posibil de scos pe luna din chirie (din care sa se scada impozit sau ce alte dari se mai dau la stat – banuind ca faci contract cu chiriasii oficial, nu iei chirie la negru) + posibila crestere a pretului apartamentului in urmatorii zece ani (sau cat e perioada creditului de achizitie facut).

    Cred ca un tabel de genu ar spune multe despre profitabilitatea cumpararii unui apartament cu credit si datul lui in chirie. La care mai adaugi ca riscuri luni in care apartamentul sa stea gol ca nu gasesti chiriasi, stricaciuni, renovari dupa o anumita perioada (reper se poate lua perioada pe care ai luat creditul de cumparare).

      (Citează)

  15. speedy.gonzales

    17/03/2022 la 12:52 PM

    asta cu apartamentul care se scumpeste e wishful thinking din partea ta sau mai bine zis vrei sa iti confirmi ca ai facut o alegere buna.
    daca ai avea chirias 12 luni din 12, daca ar fi chiriasul perfect (nu strica nimic, nu faci mari reparatii, nu te lasa fara facturi neplatitite) iti recuperezi banii pe apartament in 15 ani. daca pui la socoteala ca mai pleaca chiriasul si stai cu apartamentul gol, ca ala te lasa cu datorii la intretinere si la utilitati, ca mai distruge mobila (intentionat sau nu, ca se mai strica si de la utilizare normala) si ca la 4-5 ani trebuie sa mai schimbi diverse elemente de mobila, ajungi sa iti scoti banii in vreo 20 ani si cu multa bataie de cap.
    in 2008 imobiliarele erau pe varf. a venit criza si in vreo 2-3 ani au scazut la 60% din pretul din 2008. aia care le-au luat cu credit deja platesc dublu pe apartamente doar din dobanda.
    daca mai punem la socoteala ca pot sa vina oricand rusii sa ne zica “davai ceas, davai palton, davai apartament” s-ar putea ca apartamentul ala sa nu mai valoreze nici cat o paine.

      (Citează)

    • Basil:
      Una la mana: micsoareaza te rog butonul de reply, pe mobil scroll-and cu mana stanga e imposibil sa nu il atingi accidental.

      Asa e , pe langa asta nu e implementat corect, ca nu faci click ci scroll si nu ar trebui sa ia evenimentul de click.

        (Citează)

    • Partikip! Si pe mine ma dispera comportamentul asta al butonului de reply.

        (Citează)

    • speedy.gonzales: s-ar putea ca apartamentul ala sa nu mai valoreze nici cat o paine.

      Dar pe de altă parte s-ar putea să-mi recuperez banii după 20 de ani și apoi să obțin profit pur din chirie, plus să dețin un apartament scump, nu? Sună… bine?

        (Citează)

  16. Imobiliarele nu-s o investitie cu randament bun, dar sunt o investitie cu risc mic. Pusa intr-un cos cu investitii cu randamente mai bune dar risc mai mare (actiuni, fonduri) scade riscul total al cosului.

    & remember, n-ai pierdut banii la bursa decat atunci cand ai vandut :))

      (Citează)

  17. Cu cat trec mai multi ani de la o anumita criza cu atat oamenii devin din ce in ce mai naivi. “Preturile o sa creasca mereu” – chiar nimeni nu invata nimic din trecut, lucrurile se intampla cam la fel de 150 de ani. Arunca un ochi la cativa tipi extremi de capabili: eg. Ray Dalio, Robert J. Shiller (Irrational Exuberance – este un capitol intreg despre imobiliare) si poti intelege mai bine bulele.

      (Citează)

    • Arunc un ochi de vreo 5 ani și prețurile s-au dublat. Dacă nu aruncam ochiul ăla acum 5 ani, astăzi eram mult mai bogat.

      Lucruri rele se întâmplă mereu. Corecții, crize, falimente, toate apar periodic. Și totuși oamenii nu se opresc din investit în diverse direcții și nici nu abandonează anumite piețe.

        (Citează)

  18. Avut apt intr-o zona mega-cautata de chiriasi, l-am vandut ca ma saturasem sa se strice chestii sau sa fie probleme cu alti vecini. Si nu era Rahova. L-am vandut.
    Un prieten la fel, are o garsoniera care a mers super bine vreo 2-3 ani, acum abia abia gaseste chiriasi.
    Radu, felicitari pentru achizitie. Dar sa zici ca e pe “o straduta”, cand straduta aia e destul de lata si e plina de masini care tranziteaza, dunno. Ma rog, daca facem comparatie cu bloc la Iuliu Maniu, da, aia e straduta. :-)

      (Citează)

    • Apartamentul e în spate, la liniște.

      Tano: Avut apt intr-o zona mega-cautata de chiriasi, l-am vandut ca ma saturasem sa se strice chestii sau sa fie probleme cu alti vecini. Si nu era Rahova. L-am vandut.
      Un prieten la fel, are o garsoniera care a mers super bine vreo 2-3 ani, acum abia abia gaseste chiriasi.

      Noi avem alt apartament luat prin 2016 prin Dristor. De atunci este închiriat cu aceeași sumă, mult peste media zonei. Chiriașii s-au schimbat, că unii și-au cumpărat ei apartament, alții eu emigrat, dar de obicei s-a închiriat în aceeași săptămână în care l-am pus înapoi pe piață.

      Un chiriaș a stricat scaunele, le-a mâncat pisica. A cumpărat el unele practic identice, cu acordul nostru, și aia a fost tot.

        (Citează)

  19. Una la mana: micsoareaza te rog butonul de reply, pe mobil scroll-and cu mana stanga e imposibil sa nu il atingi accidental.
    Doi la mana: cred ca e fezabil planul tau cu 650E chirie. Sunt si vor fi categorii carora li se deconteaza chiria (traiasca statul roman) deci nu ar trebui sa ai probleme, mai ales ca este oarecum aproape de metrou.

      (Citează)

  20. Imobiliarele sunt o investitie buna doar daca cumperi cu bani jos.
    Altfel nici nu merita sa discutam. Poate, poaaate sa iesi in profit si cand compari cu dobanda platita bancii. Dar sa pierzi atata timp si nervi si bataie de cap cu asta…. n-am cuvinte.
    Si da, si “investitorii” ucrainieni din Mariupol, Harkov, etc au considerat ca imobiliarele sunt o investitie buna.

    N-am vandut nimic din fonduri. Chiar am continuat sa cumpar unitati, ca na, erau foarte ieftine, desi ajunsesem pe profit negativ. Acum sunt iar pe plus, om vedea ce va fi.

    Oricum, am ajuns la concluzia cu asta cu pusul banilor sa lucreze pentru tine e o fantasma. Functioneaza de la milionar in $ in sus. Altfel, cand aduni inflatie, devalorizare moneda locala, impozit pe profit si etc etc, descoperi ca banii tai au cam tras chiulul de la munca.
    Daca am fi realisti am spune ca economisim pentru zile negre, nu ca punem banii sa faca bani.

    Vorba lui Seinfeld, nu mai bine continuam noi sa muncim si lasam banii sa se relaxeze?

      (Citează)

    • Eu nu țin să devin milionar din creșterea acțiunilor. Pentru asta trebuie să investești tot milioane.

      Eu sunt fericit și dacă-mi iese de un concediu în plus sau întreținerea pe o lună. Tot am câștigat ceva față de varianta când stăteam cu banii în cont degeaba.

        (Citează)

  21. speedy.gonzales

    17/03/2022 la 5:23 PM

    si ca sa vezi cam cate apartamente sunt goale in diverse blocurile, uite aici un thread interesant: https://forum.softpedia.com/topic/1210016-cate-apartamente-nelocuite-sunt-in-blocul-vostru

      (Citează)

  22. add:

    & remember, n-ai pierdut banii la bursa decat atunci cand ai vandut :))

    mare dreptate ai. mă luase cu răuț luna trecută, pe final, când scăzuseră investițiile mele cu câteva sute de eur :)) aproape că eram la un pas să fac stop loss.

    am strâns din dinți și acum sunt aproape pe zero cu unele. n-am avut stomac să fac double-down, dar măcar n-am ieșit (încă) pe pierdere.

      (Citează)

  23. “ACȚIUNI ȘI BURSĂ
    They’re fucked.”

    https://www.nwradu.ro/2022/02/evolutie-actiuni-bursa-fonduri-februarie-2022/#comment-1473236

    Referitor la sfatul tau legat de investit acum: NU. Urmatorii 4-5 ani sunt probabil necesari pentru a trece prin razboi, schimbare regim Rusia / razboi in Europa, recesiune globala.

    Referitor la portofoliul tau: va continua sa scada si vei vinde bottom-ul in 2-3 ani.

      (Citează)

    • Nu cred chiar în așa scenariu pesimist.

      Se relansează vacanțele și călătoriile, vor crește niște acțiuni acolo chiar și cu războiul din Ucraina. Tehnologia va crește și ea, healthcare la fel.

      Nu toate companiile vor fi atât de negativ impactate de război.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus