un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Zvonurile despre noile Samsung S22 sunt toate bune (inclusiv stylus integrat în S22 Ultra, ca la seria Note)

7 Feb 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Noile Samsung S22 vor fi anunțate pe 9 februarie, spre finalul zilei. Mai sunt câteva zile până atunci. Eu unul am urmărit cu interes mare toate zvonurile apărute până acum deoarece eram decis de ceva vreme să cumpăr un S22+. Mai mare ca diagonală decât ce am acum, dar de când cu Alice (vorba aceea, unde dai și unde crapă, nu?) am început să simt nevoia unui telefon mai mare.

Și apoi în ultimele două săptămâni au apărut alte zvonuri atât de interesante despre S22 Ultra încât mă fac să mă întreb dacă nu mai bine merg direct all-in, iau un S22 Ultra și mă bucur vreo doi ani de cel mai bun telefon de pe piață. Aștept cu interes lansarea ca să văd dacă zvonurile despre stylusul integrat în telefon, ca la seria Note, se confirmă.

Iată zvonurile sau leakurile sau cum vreți să le ziceți de până acum. Din experiența anterioară, mă aștept să se confirme toate.

S22 ULTRA

Cel mai important zvon (sau leak, dacă vreți) mi se pare cel legat de stylus-ul S-Pen, care acum va fi introdus în interiorul telefonului S22 Ultra, exact ca pe seria Note. Mișcarea aceasta ar fi excelentă din partea Samsung pentru că ar aduce toate avantajele defunctei serii Note (adică stylus, ecran mare, baterie mare) pe un telefon cu camere foto foarte performante, ceea ce în opinia mea chiar ar crea un fel de “one phone to rule them all”. Ar fi o soluție bună pentru fanii Note și, dacă va funcționa bine, chiar nu știu ce i s-ar mai putea reproșa lui S22 Ultra.

Stylusul funcționa și pe S21 Ultra, dar nu puteai să-l introduci în carcasa acestuia. Se purta în buzunar sau într-o husă specială, dar părea o soluție de compromis față de ceea ce oferise seria Note în toți anii anteriori.

Treaba asta cu stylusul pare ca și confirmată de o declarație a președintelui Samsung, care a spus “we’ll introduce you to the most noteworthy S series device ever created”, iar acel noteworthy a fost considerat de mulți un joc de cuvinte pentru ce urmează.

Este de asemenea menționată de majoritatea zvonurilor recente. Au scăpat pe net multe imagini de presă cu noul S22 Ultra, dar încă nu am văzut una care să arate clar S-Pen-ul introdus în telefon. Totuși, uitați mai jos un mic bump dintr-o astfel de imagine, bump care arată exact ca un stylus introdus în seria Note. Acolo apeși ca să-l scoți afară trăgând de “căpăcelul” sau butonul său fals din vârf.

Interesant este și designul telefonului. S22 Ultra probabil nu va avea aspectul general al seriei S22 (rotunjiri, un camera bump care curge în lateralul carcasei), ci seamănă mai degrabă cu un Note20 Ultra, mai puțin rotunjit sus și jos. În plus, nu are deloc camera bump tradițional, stil “aragaz”, ci obiectivele foto par să iasă doar ele din carcasă. Uite că se poate și așa.

Zvonurile vorbesc aici de cameră normală de 108 megapixeli, cameră ultrawide și două camere cu zoom optic, probabil 3x și 10x ca și anul trecut. Rămâne de văzut la lansare ce îmbunătățiri au fost aduse. Am trecut de mult de etapa în care contează megapixelii, acum e mai importantă procesarea AI din spatele senzorului și felul în care este reglată procesarea suplimentară.

Ca hardware, se vorbește despre ecran de 6,8 inci și baterie de 5.000 mAh. Ecranul probabil va fi tot un LTPO, tehnologie care suportă refresh cu adevărat variabil, nu doar în câteva trepte discrete, și se zice că va fi foarte luminos. Chipsetul în România cel mai probabil va fi un Exynos 2200, că Samsung folosește Snapdragon doar în țările în care este forțată de patentele Qualcomm să facă asta. Personal nu văd asta ca fiind o problemă, am avut Exynos pe toate telefoanele Samsung de până acum și mereu am fost mulțumit de el.

Ambele chipseturi sunt mai performante decât le pot solicita aplicațiile curente, ambele sunt produse în 4 nm (și ambele în fabrici Samsung), iar noi benchmark-uri scăpate pe net arată că Exynos 2200 este cu câteva puncte în fața Snapdragon 8 Gen 1 în teste de procesor. Rămâne de văzut la grafică cum stau lucrurile. Personal sper doar ca Exynos-ul să se încălzească mai puțin și să nu intre în throttling la fel de repede ca un Snapdragon, că asta este marea problemă Qualcomm din ultimii doi ani. Mai sunt ceva neclarități legate de memoria RAM și de stocarea integrată, aspecte ce vor fi lămurite la lansarea oficială.

S22 și S22+

Cele două telefoane par din nou identice cu excepția diagonalei. Zvonurile vorbesc despre 6,1 și respectiv 6,6 inci pe diagonală, o scădere cu 0,1 inci față de seria S21 pentru ambele modele. Pe lângă ecranul mai mic de pe S22+ față de S21+, carcasa ar fi în total cu vreo 5 mm mai puțin lungă, unul dintre motivele pentru care zic că e mai ușor să trec la acest telefon.

Odată cu diagonală variază și capacitatea bateriei, desigur. Zvonurile spun că ambele vor avea capacități mai mici decât pe seria S21, ceea ce nu este o veste bună. Măcar scăderea va fi compensată de chipseturile mai eficiente (se trece la 4 nm) și ecranele cu refresh variabil.

Cel mai îmbucurător zvon este legat de schimbarea modulului foto-video. Seria S21 a avut practic același modul optic ca și S20, iar diferența notabilă a fost la design-ul general al telefonului. Acum se pare că seria S22 va păstra design-ul seriei S21, dar va schimba radical modulul foto-video.

Leak-urile dau cameră principală de 50 megapixeli pe S22 și S22+, în rând cu flagship-urile concurenței. Sper ca acest zvon să se adeverească pentru că modulul de 12 megapixeli de până acum a îmbătrânit. Aceleași leak-uri dau camera cu zoom de 10 megapixeli, ceea ce înseamnă că acum are zoom optic. Cele din trecut, cu 64 de megapixeli, făceau zoom digital 3x, deși diferențele de calitate în teste au fost mereu greu de văzut.

Design-ul pare similar cu cel din trecut, au scăpat aici toate culorile ce vor fi disponibile. Camera bump frumos reliefat și care curge în lateralul telefonului, ca la seria S21. Nu e clar dacă pe spate va fi plastic sau sticlă; personal sper să fie cel mai ieftin material dintre cele două, că oricum îi pun o husă.

Prețuri

Pe acestea le-a zis cineva pe net acum două săptămâni:

  • S22 8/128 – 849 euro
  • S22+ 8/128 – 1.049 euro
  • S22 Ultra 8/128 GB – 1.249 euro

Adică ar fi cam aceleași prețuri ca la lansarea seriei S21. Prețurile sunt bune, dacă se vor dovedi adevărate. S22 ar fi mai ieftin decât un iPhone 13, de exemplu, și sunt sigur că aceasta este ținta.

Cred că S22+ se conturează ca o afacere mai bună decât Xiaomi 12 și OnePlus 10 Pro (care nici măcar nu sunt disponibile oficial pe piața noastră, dar ar putea fi până la lansarea din magazine a noilor Samsung). S22 Ultra este greu de comparat la preț cu alt telefon tocmai pentru că are stylus integrat în carcasă, dar este scump.

Lansarea oficială are loc pe 9 februarie la ora 17 și o voi urmări pe YouTube, deci vom afla atunci cu certitudine toate specificațiile și prețurile.

    15 comentarii

  1. Zoom optic 3x cand Huawei are deja in P30 Pro-ul vechi de 3 ani 5x, o adevarata performanta pentru Samsung sa fie cu ani de zile in urma.

    Procesoarele Exynos sunt proaste fata de Qualcomm si Samsung stie si de asta lanseaza FE cu Qualcomm. Singurul avantaj e ca la frigul din case te mai incalzesti la Exynos-uri un pic.

    Preturile sunt absolut nesimtite, nici un telefon nu merita mai mult de 499 de euro, cat de flagship o fi el. La banii de S22 iau un laptop LG Gram sau un OLED de 55″, produse pe care le folosesc mult mai mult.

    Astept sa vad daca in urma lansarii S22 se duc cu preturile lui S21 pe langa 2499 lei, unde le este si locul de altfel.

      (Citează)

  2. Există cineva… sau câte persoane există pe lume, care să aibă nevoie de 108 meegapixeli PE TELEFON?

      (Citează)

  3. Adrian:
    Există cineva… sau câte persoane există pe lume, care să aibă nevoie de 108 meegapixeli PE TELEFON?

    Ai auzit de “pixel binning”?

    iar prețurile sunt stabilite inclusiv de piață (cerere/ofertă). Discuțiile astea gen nu tb. să coste mai mult decât X euro, că așa a zis cineva (bazându-se pe . . . mda), sunt total aiurea. Zici că vorbim de firme non-profit, de niscaiva ONG-uri.

      (Citează)

  4. Eu sunt curios ce-l face pe S22 Ultra cel mai bun telefon de pe piață. Ah, cel mai bun pt tine? Asta da, posibil :)

      (Citează)

    • Toate topurile dau azi S21 ultra drept cel mai bun telefon din câte exista. De presupus ca S 22 va peste 21. Deci…..A, că fanilor Iphone nu le convine, asta e altceva.

        (Citează)

    • mai slab cu updaturile, dar alea sunt ceva neglijabil.

        (Citează)

    • @Anda, modelele din seria S de la Samsung sunt telefoanele care primesc cel mai rapid update-uri de software. Nu luam in calcul seria Pixel pentru ca acolo Google deja sunt gata de deploy in momentul in care fac publica noua versiune de Android.

      Comentariul asta a fost doar asa, un hate gratuit.

        (Citează)

    • Mai nou, gama S21 si S22 vor primi 4 update-uri de OS. Google ofera doar 3.

        (Citează)

  5. Anunta tot atunci si A53/A73?

      (Citează)

  6. În plus, nu are deloc camera bump tradițional, stil “aragaz”

    Astea-s cu cu plita vitroceramica, sa ma citati in viitor!

      (Citează)

  7. 1249 de euro? Ar trebui să se numească SCAMsung S22 Ultra. Până și iPhone 13 Pro Max este mai ieftin și ăștia de la Samsung nu au nici măcar costul de dezvoltare OS.

    Când am avut seria Note, calitatea Pen-ului era slabă și pe lângă asta, avea un joc, nu stătea fix Pen-ul.

      (Citează)

    • Intradevar ai dreptate cand spui ca telefoanele au ajuns exagerat de scumpe. Dar gresesti cand compari costurile pentru dezvoltarea OS-ului intre Apple si Samsung.

      1. Samsung nu foloseste Andoid out of the box. Lucreaza destul de mult sa-l adapteze la telefoanele lor. Inclusiv interfata OneUI genereaza niste costuri de dezvoltare.
      2. Apple, pentru ca isi dezvolta singuri sistemul de operare, au niste beneficii venite chiar de la Google. Se estimeaza ca au platit in 2021 aproximativ 15 miliarde de dolari catre Apple pentru a pastra Google ca motor default de cautare in iOS. Veniturile astea (care nu exista la restul producatorilor) acopera fara probleme costurile cu dezvoltarea unui sistem de operare.

        (Citează)

  8. Am Samsung Note 9 care a ajuns la copil si Exynos vs. Snapdragon se simte, cel putin pentru mine asa a fost. Dupa o varsta, telefonul avea nevoie de un factory reset , incepea sa agate samd.

    Nu ma deranjeaza sa vinzi cu alt procesor pe alte piete daca performantele sunt identice, dar cum nu sunt, eu platesc in plus ca sa ce.

    Lui nevasta-mea i-am luat S20FE cu Qualcom si merge brici, eu am zis pas la Samsung si am trecut la Xperia si nu-mi pare rau.

      (Citează)

    • @Silvanus, mi se pare ca majoritatea vorbiti prostii cand spuneti de factory reset. Ce legatura are puterea procesorului cu erorile de software? Eu nu am dat niciodata factory reset la niciun telefon de la Samsung si nu am simtit ca se misca mai prost decat la inceput.

      Daca ar fi asa cum spui tu, ar insemna ca la orice telefon care nu are ultimul model de procesor Snapdragon, ar trebui facuta o resetare trimestriala cel putin.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus