un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Oare nu există metode mai bune de testare a medicamentelor decât păcăleala cu placebo?

18 Feb 2022  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

Când am citit despre pastilele anti-covid Pfizer și Merck, am dat peste rezultatele testelor făcute de ei. Sunt pe acolo exprimări de genul:

One patient in the molnupiravir arm died, versus nine in the placebo group.

iar în altă parte:

Overall, there were no deaths in the treatment group and 10 deaths in the placebo group.

Mi se pare ridicol și chiar crud felul în care se fac astfel de teste. Pe scurt, procedura este următoarea: Înrolezi un număr mare de oameni pentru un tratament nou, experimental. La jumătate le dai tratamentul real, cealaltă jumătate primește un placebo, adică o pastilă de zahăr sau o injecție cu nimic. Bolnavii nu știu dacă au primit medicamentul real sau placebo.

Dacă din grupul ce a primit medicamentul real mor 5 oameni, iar din grupul cu placebo mor 10 oameni, atunci se zice că medicamentul are o eficiență de 50%.

Practic, pe niște oameni bolnavi îi lași intenționat fără tratament pentru a observa cât de repede se îmbolnăvesc sau mor față de cei ce primesc tratamentul, dacă suferă mai tare, dacă simptomele lor sunt mai puternice și evoluția mai nefavorabilă.

Mă întreb dacă cei din Big Pharma, atunci când organizează astfel de teste, se bucură în secret când moare un pacient cu placebo. Cu cât mor mai mulți pacienți pe placebo, cu atât medicamentul tău este deci mai eficient, cresc acțiunile, vin miliardele în cont, se comandă mașini și iahturi la top management.

Unele teste au astfel de numere mici precum mai sus. 9 decese, 10 decese… Pe o perioadă de 1-2 luni de testare, un deces este deci un eveniment remarcabil. Mă întreb dacă șefii își dau între ei mesaje de genul “–băi, a mai murit unul pe placebo! Acum mi-au zis de la spital, tocmai a murit! –Și în continuare nici un decese din grupul real? –Nici unul! Suntem tari!”

Știu că, indirect, cele 9-10 decese din faza de testare vor duce la aprobarea unui medicament care va opri sute, poate mii de alte decese, iar uneori milioane de decese. Tot mi se pare însă că ar trebui găsită o metodă de testare mai bună decât prin a aștepta să moară cei din grupul celor cărora le-ai zis că primesc un tratament, dar de fapt le-ai dat zahăr sub formă de pastilă.

Și nu-i vorba doar de covid, care măcar beneficiază de testare accelerată și aprobare de urgență. Majoritatea testelor de fază 3 durează 1-2 ani și rezultatele se analizează poate încă atât după aceea, ca să fie siguri că nu există efecte secundare. Aceleași teste se fac și pe bolnavi de cancer și multe alte boli cu rată mică de supraviețuire. Sunt oameni care astăzi mor pentru că au primit zahăr. Așa s-a decis aleator, în timp ce bolnavul de lângă ei a primit medicamentul experimental și poate a supraviețuit.

Să vă dau și alt exemplu care mi-a sărit recent în ochi. Cel mai scump medicament din lume este unul numit Zolgensma, costă 2,1 milioane de dolari doza. O singură doză este suficientă. Tratează SMA-ul, spinal muscular atrophy, amiotrofia spinală, o boală cruntă și de obicei mortală pentru copii, cauzată de un defect genetic.

2,1 milioane de dolari! Și nu o vindecă, ci doar prelungește și îmbunătățește calitatea vieții. În acest articol puteți citi despre cum părinții unui astfel de copil nu au fost nevoiți să plătească această sumă deoarece fiul lor a fost inclus în programul experimental de tratare. Mă întreb ce-au simțit părinții copiilor care probabil au primit placebo-ul și cărora la final li s-a zis “medicamentul funcționează, dar trebuie să strângeți 2,1 milioane de dolari pentru el, că voi ați fost în grupul de control”.

    23 comentarii

  1. Ar fi interesant de știut ce șpăgi s-au dat de România a luat pastilă Merck și nu Pfizer.

    Eu am auzit niște zvonuri ca Pfizer nu a vrut să dea nimic, Merck a dat asa ca România a luat de la cine a dat.

      (Citează)

  2. Am gasit un articol bun legat de subiectul asta:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3844122/

    TL;DR: sunt anuminte situatii unde se justifica folosirea placebo si probabil ca nu ar fi posibile altfel.

      (Citează)

  3. Asta e protocolul acceptat pentru medicamente noi. Daca exista deja un tratament, se compara medicamentul nou cu cel vechi.

      (Citează)

  4. Problema este că până la aprobare substanță respectiva nu poate fi considerata medicament, ci un potențial medicament, care poate să te vindece sau nu, care poate să dea efecte secundare extrem de nasoale sau nu.

    Articolul pleaca de la presupunerea că toate medicamentele care ajung la faza de testare pe oameni sunt eficiente și practic cei care nu primesc medicamentul sunt ghinioniști, deoarece pierd o șansă de vindecare – dar este posibil sa fie exact invers, medicamentul să aibă efecte secundare extrem de nasoale, astfel că cei care nu îl primesc sunt de fapt cei norocoși.

    Eu sunt convins că dacă ar fi existat o procedura mai rapida de testare ar fi fost folosita, că nu are nimeni chef să facă 1-2 ani teste pe.oameni, toți ar prefera sa dureze mai puțin.

      (Citează)

  5. Salut Radu, vreau sa te intreb ceva offtopic: acum ca aveti copil, ce ati facut cu pisicile? si daca le tii , cum se comporta langa copil sau cum procedati?
    Merci

      (Citează)

    • Pisicile evita copilul cu religiozitate 😆 la început, când tipa, fugeau afara din camera speriate. Acum rămân în camera și poate maxim se agita puțin. Uneori motanul portocaliu îl musca de ceafa pe ala gri, sa îl liniștească dacă tipa Alice. Mai recent unul din ei a căpătat curaj și se apropie de Alice sa o miroasă și a stat sa și pună mana pe el foarte puțin, după care s-a retras. Celalalt încă o ignora complet.

      Nici unul nu a fost agresiv cu ea în vreun fel. Noi nu ii lăsăm să calce pe spațiul ei de dormit. Am montat pătuțul înainte ca să îl studieze ei bine și apoi a fost off limits. Noi am ținut și o perna antireflux sub saltea, care făcea toată salteaua sa stea înclinată. Și cred ca nici nu le plăcea sa stea asa în panta. Acum s-au învățat și nici nu calcă acolo.

      Le-a fost greu pisicilor o vreme, au fost super stresate, mai vomitau prin casă. Dar acum și-au revenit și sunt ca înainte.

        (Citează)

  6. In legatura cu SMA, cunosc si eu un caz de la mine in oras, o fetita de 5 ani,
    Initial tratamentul costa 2,1 milioane $ dar ieri seara au anuntat ca pretul s-a schimbat si acum este 1,82 milioane. Ei au reusit sa stranga aproape 2 milioane multumita prietenilor, asociatiilor din oras si nu numai dar si bineinteles cu ajutorul retelelor sociale.

    Doamne ajuta sa fie bine.

    Detalii aveti aici, este pagina mamei fetitei: https://www.facebook.com/cristina.nazare.351/

    Si povestea: https://www.facebook.com/groups/749355595491433/posts/1452438135183172/

      (Citează)

    • Wow… este impresionant ca au reusit sa stranga o suma atat de mare. Felicitari tuturor celor care s-au implicat si i-au ajutat!

        (Citează)

    • Da, parintii se chinuie de prin 2017 sa stranga banii. Nu a fost usor. Ei sunt oameni modesti, care nu se etaleaza pe retelele sociale. Insa au fost incurajati de prietenii lor si nu numai, care au dat foarte des share la acest caz, au organizat targuri, evenimente. Oameni simpli care au ajutat fiecare cum a putut. Nu a fost usor dar speram sa fie totul ok in continuare. Asta inseamna sa nu renunti si sa ai oameni buni aproape si oameni buni la suflet care doneaza. A contat mult ca acest caz a fost real, garantat de oameni (prietenii familiei, prietenii prietenilor…) si nu un scam. Din pacate, de aia oamenii se feresc sa doneze…..ca multi fac pagini de donatii pentru cazuri false.

      Acum am vazut ca s-a schimbat numele grupului. Inainte, campania era dedicata fetitei….

        (Citează)

  7. Parcă Mengele nu mai pare așa inuman…

      (Citează)

  8. Cred ca e puțin greșita premisa de la care plecați. Scopul unui test de genul asta nu e sa vadă cine dezvolta simptome și mai grave pentru ca a primit placebo, ci cât de bine funcționează la cei care au primit potențialul viitor medicament.
    Randomized controlled trial, cum se numește este printre cele mai bune metode disponibile pentru a testa medicamente.
    Gândește-te numai la câte persoane ai auzit ca imediat după vaccinul anti covid 19 au avut simptome. Cu siguranta in multe cazuri chiar a fost un efect al vaccinului dar au existat garantat și efecte “placebo” la vaccin. Atunci când evaluezi un potențial tratament ai nevoie de cifrele reale, din care trebuie eliminate toate simptomele….subiective sa le zicem.
    Sunt studii in care ambele doua grupuri au primit placebo dar strict pentru a studia efectele.

    Nu vreau sa spun ca e moral sau imoral, este din păcate singura metoda adevarata disponibilă. Asta pana când vom descoperi o cale prin care mentalul uman sa nu afecteze rezultatele unui placebo.

    Ca idee vezi toate “medicamentele” minune, cele homeopate (nu naturiste) sunt cel mai bun exemplu, unde producătorii fug ca de tămâie de astfe de teste (făcute by the book)…

      (Citează)

  9. Multe studii nu sunt doar medicament nou vs. placebo, ci medicament nou vs. standard of care, adică tratamentul obișnuit, care poate nu e specific (de exemplu tratament cu paracetamol). In plus multe medicamente noi pică la studiul vs. placebo, adică nu sunt mai eficiente decât o pastilă falsă. Si ce e si mai interesant e că efectul placebo pare să fie din ce in ce mai puternic. Sunt niște articole foarte interesante despre asta.

      (Citează)

  10. Va trebui sa citesti mai multe despre cum se desfasoara un studiu clinic si ce presupune el.

    In primul rand, toti pacientii sunt informati despre toate riscurile stiute la care se expun. Si sunt informati si ca pot exista riscuri nestiutie. Daca pacientii nu sunt de acord, ei nu vor participa in studiu. Lista de riscuri se culege in timpul fazelor de studiu, pornind din laborator (pre-clinical), apoi cativa oameni sanatosi care primesc doza mica (faza 1), apoi cativa oameni bolnavi care primesc doza marita (faza 2), apoi grup extins de oameni bolnavi care primesc doza ce se vrea a se pune pe piata (faza 3) si, la final, dupa ce medicamentul a fost pus pe piata, se urmaresc efectele pe termen lung de utilizare (faza 4). Alternativ, dupa faza 3, se mai desfasoara studii observationale sau non-interventional, unde doar se strang date.

    Fiecare eveniment, de orice fel, se numeste efect advers. Indiferent daca in realitate efectul advers este datorat medicamentului sau nu, el se contorizeaza si, la final, se analizeaza daca intradevar are legatura cu medicamentul sau nu. Legatura este stabilita statistic, iar datele acestea le gasesti si pe prospect.

    Revenind la subiectul articolului, big pharma nu stie imediat daca un pacient care a murit a primit placebo sau nu. Studiile comparative de cele mai multe ori sunt “blinded” (pacientul nu stie ce a primit) sau “double blinded” (nici pacientul si nici medicul nu stie ce a primit pacientul), adica exista un numar restrans de oameni care stiu cine ce a primit, tocmai pentru a nu influenta rezultatul studiului (ex. “am vazut ca o anumita categorie de oameni reactioneaza mai bine la tratament, hai sa inrolam cat mai multi din aceasta categorie, pe cand altii nu raspund asa bine, hai sa bagam mai putini dintr-astia”). Criteriile de inrolare sunt stabilite la inceputul studiului, aprobate de autoritati, si orice alta modificare pe parcursul studiului trebuie din nou aprobata de autoritati. Autoritatile majore care aproba sunt FDA in state, EMA in Europa, MHRA in UK si PMDA in Japonia. Daca vrei sa scoti un medicament pe una dintre pietele acestea, va trebui sa obtii aprobarea lor si, in marea majoritate a cazurilor, se construieste un protocol care sa satisfaca cerintele combinate ale tuturor).

    Referitor la moartea pacientilor, nici un pacient nu e lasat “sa moara”. Cei ce au primit placebo si cei ce au primit medicamentul, sunt scosi imediat din schema de tratament “experimentala” si bagati in terapie aprobata. In cazul medicamentelor anti-covid, nu au murit 10 oameni care au primit placebo si 0 care au primit medicamentul, ci grupul placebo a “produs” 10 oameni care au ajuns in stare grava si au si murit, pe cand grupul ce a primit medicamentul nu a “produs” nici un pacient care sa ajunga in stare grava si apoi sa moara. Ca la vaccin, care nu impiedica imbolnavirea, dar ajuta la reducerea riscului de a ajunge la ATI.

    Ca sa ating si subiectul Zolgensma, studiul clinic pentru acest tratament a fost open-label (toti stiau ce primeste pacientul) si nu a fost comparativ (nu a existat un placebo). Nici un parinte nu a trebuit sa stea ingrijorat fiindca toti participantii au primit tratamentul.

      (Citează)

    • Felicitări pentru comentariu, Andrei! Mai rar atât de bine documentat.

      Și da, uneori Radu insistă cu articole pe subiecte pe care nu le stăpânește suficient. Nu înțeleg de ce…

        (Citează)

    • Andrei pare că lucrează „în domeniu” :D

        (Citează)

  11. Radu, iarta-ma, dar discutia e mai complexa de atat. Studiile clinice sunt extrem de bine reglementate legal, in orice tara civilizata din lume.
    Vorbim de medicamente noi, inovatoare, nu de generice, da? Adica un medicament absolut nou, despre care nu sunt foarte multe informatii clinice.
    Pacientii selectati pentru un astfel de studiu clinic sunt voluntari carora li se explica foarte bine ce implica un astfel de studiu. Nu sunt cobai!
    De cele mai multe ori astfel de pacienti sunt in diverse faze terminale sau care nu au alternativa terapeutica. Tu ce-ai alege pentru cineva din familia ta? Voluntar intr-un astfel de studiu clinic in care ar avea o sansa sau fara nicio sansa?
    Cei care sunt inclusi in grupul cu tratament medicamentos nu primesc garantii despre reusita studiului clinic. Posibil sa supravietuiasca sau nu. Un studiu clinic nu inseamna automat un succes. Sunt sute de studii clinice care nu au fost decat esecuri. Dar stiinta astfel progreseaza, doar asa putem invata. E modul poate dur, dar e singurul la acest moment.
    Oamenii implicati in realizarea acestor studii clinice nu sunt Dr. Mengele, iar corporatiile din Big Pharma nu sunt diavolul pe pamant.

    Un foarte mare like pentru comentariul lui Andrei de mai sus!

      (Citează)

  12. up vote pentru Andrei

      (Citează)

  13. No offence, dar asta e genul de articol care ilustreaza efectul dunning-kruger: te gandesti tu la un subiect si pentru ca nu esti constient sau alegi sa ignori faptul ca s-ar putea sa iti lipseasca foarte multe informatii, ajungi la concluzia ca ce ai gandit tu despre subiect este tot ce se poate gandi despre subiect.

      (Citează)

  14. Mi se pare interesant că ești în stare să citești cum funcționează NFT și alte mizerii și să faci un articol despre astea, dar despre cum funcționează lumea științifică medicală nu e timp. Cam tot ce se știe ca valid din punct de vedere științific măcar din sec. XIX încoace, medicina a tot înglobat, a adaptat și a revalidat metode și tehnici. Au apărut materiale noi, s-au făcut instrumente medicale, fire de sutură, ace, proteze, stenturi etc.

      (Citează)

  15. Chiar nu reusesc sa inteleg ce vi se pare imoral in asta. Maxim as zice ca e nasol ca si cei care s-au inrolat in test au dorit sa-si asume riscul sa nu ia placebo (si sa pateasca nasoale cu un medicament nou ne-testat in prealabil)
    .
    Dar faptul ca ei au murit…pai in acelasi timp au mai murit de covid inca 100.000 de indivizi. Nu e ca si cum pe astia din placebo i-ar fi tratat altfel cu altceva.

    Si da, nu se fac teste cu placebo in care se intrerup tratamente pentru boli terminale. Adica daca se incearca un medicament nou pentru cancer asta nu inseamna ca pacientii care se inroleaza (placebo sau nu, evident) sunt foratati sa termine chimioterapia (daca asta e indicatia lor terapeutica).

    Vreti ceva my mind-bending….medicamentele/orice medicament nou pentru copii.
    E cam nasol ca acolo responsabilitatea pentru inrolatul in teste sta la parinti, si hai sa zicem ca nu vorbim de o boala grava (in care poti sa presupui ca parintii oricum sunt dispusi sa incerce orice), dar daca ai un tratament nou pentru colici de exemplu, nu poti sa faci teste de genul asta, pentru ca nu o sa gasesti subiecti dispusi sa participe la asa ceva.

      (Citează)

  16. Eu ma intreb ce procent din aia carora li s-a administrat vaccinul au murit sau ce reactii adverse au avut…

      (Citează)

  17. A zis cineva mai sus despre cum se fac studiile medicale. Gold standard-ul la aceste cercetari este studiul (peer reviewed) randomizat in dublu orb. Altfel, vom avea parte doar de oscilococcinum si alte presudo-terapii cum este craniosacrala de exemplu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus