un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum funcționează pastilele anti-covid de la Merck și Pfizer

6 Dec 2021  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Am citit un pic despre pastilele anti-covid inventate recent de Merck și Pfizer. Pot fi o soluție pentru tratamentul celor care fac covid, dar nu mi se par o soluție ce va stopa pandemia și va ridica restricțiile curente de prin lume. Nu încă.

Ambele sunt medicamente ce se iau atunci când ești diagnosticat cu covid. Tratamentul acesta accelerează vindecarea și diminuează simptomele periculoase, micșorând riscul de spitalizare și deci de deces.

Merck are un medicament numit molnupiravir. Denumirea comercială, cel puțin în UK, este Lagevrio. Este în curs de aprobare în diverse țări.

Testele clinice au arătat o eficiență de 50% împotriva spitalizării într-un test făcut în octombrie. În noiembrie, Merck a anunțat că teste noi, făcute pe mai mulți pacienți, au determinat o eficiență mai mică, spre 30%.

Ca mecanism de acțiune, pastila Merck (o să-i zic așa) inhibă producția unei enzime care are rolul de catalizator în replicarea codului RNA al virusului. Altfel spus, inhibă multiplicarea virusului, care este unul de tip RNA.

Pfizer a dezvoltat un alt medicament și îl numește Paxlovid. În testele sale, Pfizer a anunțat o reducere cu 89% a spitalizării celor bolnavi care au urmat tratamentul cu Paxlovid în mai puțin de 3 zile după instalarea simptomelor. Este în curs de aprobare.

Paxlovid este de fapt o combinație de două medicamente, unul cu numele de cod PF-07321332, altul numit ritonavir. Ambele inhibă replicare virusului, dar acționând asupra unei alte enzile decât pastila Merck.

Folia de Paxlovid chiar include două tipuri de tablete.

Sunt o grămadă de pastile de luat, de fapt. Tratamentul cu Merck înseamnă patru capsule de două ori pe zi pentru 5 zile, deci în total 40 de capsule.

Tratamentul cu Pfizer înseamnă luarea a două pastile PF-07321332 și o pastilă de ritonavir la fiecare 12 ore, tot 5 zile, deci în total 30 de pastile.

Schema de tratament se poate schimba în funcție de teste și aprobări, desigur.

Tratamentele anterioare, precum cel cu remdesivir, presupuneau administrarea intravenoasă în spital. Pastilele Merck și Pfizer sunt mai ușor și mai ieftine de produs și se vor găsi în farmacie, cea mai bună analogie fiind cu Tamiflu pentru gripă.

Beneficiul lor principal este că micșorează rata de spitalizare și de deces. Salvează în mod direct vieți.

De ce am zis la început că nu sunt totuși o soluție salvatoare pentru oprirea pandemiei? Pentru că vor fi disponibile contra-cost. Și cine știe când și în ce cantități. În plus, acționează după îmbolnăvire și cu o eficiență între 30% și 89%, momentan.

Prin comparație, vaccinul este gratuit, se administrează de două ori și te ferește direct de îmbolnăvire. Când virusul nu găsește gazde în care să se multiplice, dispare, exact cum s-a întâmplat cu orice altă pandemie din trecut. Pastilele acestea presupun întâi că te îmbolnăvești.

În plus, probabil va fi aceeași problemă ca și în cazul vaccinurilor. Țările sărace nu vor avea de unde obține un număr mare de pastile, ceea ce pe termen lung înseamnă că noi variante de covid pot apărea în continuare.

În foarte mult astfel de țări, mă îndoiesc că există accesul la testare gratuită. Iar dacă astfel de medicamente se vor elibera cu rețetă dată de medic (singura metodă de a le face de fapt gratuite), trebuie deci un test pozitiv, mers la medic, luat rețetă șamd.

    21 comentarii

  1. Problema cu aceste pastile e ca trebuie sa fie administrate imediat dupa infectare ca să-și faca efectul. Cum marea problema e ca mai toți au in cap ca “nu exista covid” sau ca “am crezut ca e o raceala” pastilele sunt cam degeaba, eficienta scade sub ce spune producătorul ai sub ce a ieșit in trialurile clinice. Eu vad un câștig in pandemie ca mai mor din proști. Cand va ttece6, ca va trece, sistemul sanitar nu va mai avea presiunea multor bilnaci cronici unii prosti cronic, se cor mai elibera case, sistemul de pensii va fi si el ceva mai fortos. Locuri de parcare ceva mai multe poate, votanți psd ceva mai putini.

      (Citează)

    • “”sau ca “am crezut ca e o raceala” pastilele sunt cam degeaba, eficienta scade sub ce spune producătorul ai sub ce a ieșit in trialurile clinice”

      True dar deja se fac 2 ani. Nu prea poti ca la fiecare nas infundat, stranut sau tuse sa devi paranoia ca ai covid.

        (Citează)

    • @dny, corect nu iei pastila dar iti poți face un test rapid de 8 lei.

        (Citează)

  2. “Vaccinul e gratuit, dar pastilele costa.”
    Te-a ajuns oboseala.

      (Citează)

  3. Sincer nu înțeleg de ce tu și atâția oameni tot insistați cu ideea că vaccinul te ferește de îmbolnăvire, deși după atâta timp de când a apărut boala asta este evident că și cei vaccinați pot lua Covid – diferența este că dacă ești vaccinat ai șanse să faci o forma mai ușoară, poți trece mai ușor prin boala etc.,

    Nu este mai simplu sa spunem că vaccinul este necesar pentru că oferă o protecție mai mare in caz de îmbolnăvire ?

    Mergând pe logica inversa, dacă vaccinul te ferește de îmbolnăvire, de ce mai sunt totuși cazuri de Covid in țările cu acoperire vaccinala mare ????

      (Citează)

    • N-a zis nimeni că te ferește 100%. În curând se face un an de când există vaccinurile pe piață, chiar nu cred că mai trebuie discutat a mia oară cum funcționează ele, ce eficiență au, ce sunt și ce nu sunt.

        (Citează)

  4. problema tarilor vestice, cu vaccin gratuit si aproape obligatoriu, este ca exista tari non-vestice unde vaccinul e un lux, si virusii isi fac de cap. a se vedea traseul variantelor covid, china, india, brazilia, africa sud … tari in care sapunul se foloseste “la ocazii speciale”

      (Citează)

  5. Vaccinul nu te fereste de boala, insa cel mai probabil vei ave o forma usoara, implicit incarcatura mult mai mica si posibil sa nu transmiti mai departe decat eventual persoanei/persoanelor cu care stai bot in bot non-stop. Eu am doua exemple: cumnata-miu testat antigen dimineata, negativ, stat la gratar impreuna, a doua zi pozitivat, nici unul din cei de acolo nu a luat de la el – a avut o forma super usoara. De pozitivat, s-a pozitivat numai nevasta-sa, dar nah, stateau in aceeasi casa si nu au avut unde sa se izoleze unul de altul.

    Iar alt exemplu, din era non-covid, fiica-mea e vaccinata cu toata schema, inclusiv optionale si cand a facut varicela, daca nu mergeam la Babes sa confirmam, nu bagam mana in foc ca are – a avut fix 4 bube pe toata fata si un singur episod de febra 38,5.

    Da, e greu de crezut in vaccin 100%, mai ales cand ai autoritati semi-retarde, insa nu vom scapa de criza asta fara vaccinare pentru a disparea virusul ca si la celelalte pandemii. Plus ca, sincer, nu stiu cati vrem sa fim o cifra in rapoartele Ministerului vs a trai cu familia multi ani de acum incolo.

    My 2 cents…..sanatate tuturor!

      (Citează)

    • nu e gratuit. e 20-30e. Dar de la “taxe”, cum ar veni e preplatit
      Medicamentele astea nu or sa coste doar 20 de euro si s-ar putea sa fii nevoit sa ti le platesti tu. Practic, si cu taxa luata si cu banu dat

      acum intelegi conceptul de “gratuit” din discutie?

        (Citează)

    • plm…s-a dus gresit raspunsu. :D

        (Citează)

  6. Vaccinul e gratuit? Really?

      (Citează)

    • Nu este? Ai plătit bani ca să te vaccinezi?

        (Citează)

    • O fi plătit să se ”vaccineze” :)))

        (Citează)

    • Vreau si eu 1.000.000 de doze daca este gratuit. :)))

      @Radu asta nu e gandire de inginer, daca platesti ceva indirect, dar tot platesti, clar nu este gratuit. Cum spui corect “primaria mi-a astupat gropile din strada gratuit” sau “primaria si-a facut in sfarsit datoria si mi-a astupat gropile”, chit ca nu mi-a cerut bani pentru a face lucrul asta, dar a folosit banii mei din taxe si impozite.

        (Citează)

    • Vaccinul costa intre 2€ si 23€ doza(parca). E gratuit la modul ca statul nu iti cere direct 3×19€ la schema cu Pfizer + booster. Deci cum sa fie gratuit?

      Si cel mai probabil aceste pastile vor fi “gratuite” (cel mai probabil contra unui test pozitiv) cel putin la pana pandemia se termina si invatam sa traim cu acest virus cum traim si cu multe altele.

      Dar gratuite asa, cum le vezi tu. Ca doar nu se produc de Dumnezeu tatal si le trimite pamant.

        (Citează)

    • Mulțumesc Alex si cata, asta voiam sa spun. Evident ca nu sunt gratuite. Nimic pe lumea asta nu e gratuit!
      @Radu – in ultima vreme ai început sa “gândești” diferit. Poate este vorba de nopțile nedormite. Sper!

        (Citează)

  7. Sanatate tuturor si sa nu ajunga nimeni sa aiba nevoie de pastilele mentionate.

      (Citează)

  8. In Romania eu alta solutie nu vad decat daca tratamentul Pfizer (ca Molnupiravirul ar trebui sa iasa din discutie la “eficienta” aia…) ar putea fi prescris doar de medicii de pe ambulante, dupa ce ti-au facut testul rapid si esti confirmat ca esti pozitiv, dupa care fuguta, un membru al familiei la farmacia unde nu s-au facut inca stocuri pentru “esentialii” pnl-psd…
    Hai sa fim seriosi, majoritatea medicilor de familie fug ca dracu’ de tamaie de pacientii infectati, iar telefoanele lor suna in van , la majoritatea…
    In caz contrar, degeaba iei pastilele in a 6-a zi .

      (Citează)

  9. in loc sa zici mersi ca exista alte variante de a te trata de covid, tu continui sa ai razboiul tau cu aia care nu vor sa se vaccineze. cam asta am inteles eu din articolu asta.

      (Citează)

  10. antiviralele astea functioneaza si la tulpinile noi?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus