un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 5 decembrie 2021

5 Dec 2021  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

Cine a fost Ecaterina Teodoroiu, prima femeie de pe o bancnotă românească modernă. De fapt o chema Cătălina Vasile Toderoiu.

Povestea unei femei care-și caută fiica dependentă de fentanil în San Francisco, împreună cu un reporter care documentează toată aventura. Ce criză puternică și acolo cu acest drog foarte puternic și periculos. Povestea este demnă de un film bun. Sunt mii de oameni fără scăpare din acea situație, încât mă și mir că nu se iau măsuri drastice pentru combaterea drogurilor. Poate că țările asiatice au soluția corectă cu pedepsele lor extreme.

Cele mai scumpe orașe de trăit în 2021. Topul are un lider nou, Tel Aviv ajunge pentru prima oară pe locul 1. Sunt uimit că Viena este așa sus.

18 ore de haos cu Omicron pe aeroportul din Amsterdam. Mi-a rămas în minte următoarea frază: “Paul Hunter is an expert in infectious diseases at the University of East Anglia, who has spent four decades analyzing the spread of things like Covid”. Ce contează că există astfel de specialiști în lume, oameni cu 40 de ani de experiență în domeniu? Sunt unii în România care până anul trecut nu știau nimic despre virusuri, dar acum știu ei mai bine ca oricine cum se dă, cât de bună e masca, vaccinurile și altele.

Asociația La Primul Bebe a strâns 400.000 de euro în 6 zile pentru renovarea unei maternități. Am cumpărat noi un curs de bebelușenie de la ei și așa am aflat ce comunitate frumoasă s-a creat pe Facebook acolo.

Palatul acesta de pe Coasta de Azur este construit recent, deși pare ceva mai vechi:

Trump a fost testat pozitiv de covid cu ceva timp înainte de a se anunța public. Între timp a călătorit în diverse locuri, s-a întâlnit fără mască cu diverse persoane în vârstă, cei din jurul său au ascuns alte teste pozitive pentru a nu da rău în sondaje.

Bune și rele despre România. Unde stăm bine, unde nu.

Părinții unui elev care și-a omorât 4 colegi zilele trecute au fost arestați de FBI. Arma fusese cumpărată de Black Friday. Părinții nu au luat măsuri când profesorii le-au arătat că fiul lor căuta muniție pe Internet de la școală și că avea tot felul de mesaje cu moarte și depresie. 15 ani.

Există influenceri de Excel. Pe TikTok! “It scaled to my first six-figure day a couple of weeks ago.”

Cele mai bune fotografii cu câini. Băi nene, unii sunt artiști.

Un chirurg austriac a amputat piciorul greșit al unui pacient. A fost amendat cu 2700 de euro, iar văduva pacientului a primit 5000 de euro. Dacă se întâmpla în România acest caz, iar ar fi zis lumea cum că doar la noi se poate așa ceva, iar la străini totul este perfect.

Un interviu cu Alec Baldwin despre accidentul soldat cu un deces.

Româncele sunt friguroase. Unele. La noi în casă este invers, mie mi-e frig la 23 de grade și Matilda zice să pornim aerul condiționat.

Un nou trailer Matrix:

Cărți bune ale anului 2021.

Nume populare de câini în 2021: Zoom, Pfizer, Fauci.

Un cocktail cu sake. Și bourbon.

Lifehack bun pentru pachetele de șoricei. Soluție bună ca să nu se smulgă un cablu înnădit cu altul. Împachetări de cadouri.

    22 comentarii

  1. “Sunt mii de oameni fără scăpare din acea situație, încât mă și mir că nu se iau măsuri drastice pentru combaterea drogurilor. Poate că țările asiatice au soluția corectă cu pedepsele lor extreme.”
    Adica pedeapsa cu moartea chiar si pentru utilizatori, oameni bolnavi care au nevoie disperata de ajutor, tratament si terapie psihologica?
    Recomand canalul lui Moise Catalin.
    https://www.youtube.com/watch?v=OPcYSkHoK6c&t=4s&ab_channel=C%C4%83t%C4%83linMoise
    https://www.youtube.com/watch?v=rsrNVYdEMHw&ab_channel=C%C4%83t%C4%83linMoise

      (Citează)

    • Prin toată Asia de sud-est scrie prin aeroporturi de ”pedeapsa capitală pentru traficanții de droguri” și pușcărie pentru pedofili, dar cam peste tot găsești opiu și ecstasy (Indonezia e prim producător mondial) la bătaie de picior. Am dat cu sapa pe acolo mulți ani și știu ce spun.

        (Citează)

  2. Dai link la un articol cu efectele negative ale drogurilor iar in altul catre Vice. Nu prea se pupa astea.
    Iar in trecut laudai o tara europeana ca legalizeaza un drog “usor”. Nu exista drog usor, asta e doar marketing. Un drogat e un drogat.

    Aia careia ii este frig la 28 grade are ceva probleme. Ori infectioase ori este “avec la vache”.

    La cazul de crima am inteles ca va fi judecat precum un adult chiar daca are 15 ani.
    Sunt curios in Romania cum este judecat un criminal de 15 ani.

    Nu conosc comunitatea La primul bebe dar de regula e o intreaga nebunie pe aceste grupuri. M-as mira sa fie diferit aici.

    De experti in virusuri nu ma pronunt. M-am saturat de ei.

    O duminica frumoasa!

      (Citează)

    • Uite că rămâi mirat. Nevasta e pe grup de ani buni. Alea care cer păreri medicale sunt trimise la medic, nu li se oferă soluții pe bază de mămăligă.
      Și da, au strâns de mai multe ori bani pentru diverse cauze.

        (Citează)

  3. Da Radu, toata lumea crede ca ar trebui pedeapsa cu moartea pt droguri ilegale.

    Dar eu zic sa introducem pedepse multe mai dure pt tot ce ne deranjeaza, de ce sa ne oprim la droguri? Ai condus baut – moarte. Ai lasat cacat de caine pe strada – moarte. Ai scuipat pe jos – inchisoare pe viata. Etc

      (Citează)

  4. Faza cu doctorul austriac nu e veche de luni sau chiar ani?

    Și pe urmă au amputat și celălalt picior, de data asta nu mai puteau greși.

      (Citează)

  5. Drogurile și dependenta sunt catalogate după cât de social acceptabile sunt. În România e ok sa fii alcoolic dar nu să fumezi iarbă. Combaterea unei dependente ce își scade nivelul de viață se face prin educație nu prin pedepse.

    Schimbând subiectul, topurile alea cu orașele cele mai scumpe pentru expati, unde a ajuns și Beirut de exemplu sau sunt diverse orașe din Africa, iau în considerare cursul valutar oficial impus ce n-are legătură cu cel de pe piața neagră. Cam cum era în România comunistă. Dacă un străin schimba dolari pe piața oficială, primea 2 lei pe dolar. Dacă îl schimba la negru primea vreo 10 lei. Așa și pe acolo. Totul e sa ai cash.

      (Citează)

  6. Nu, soluția cu pedepsele drastice nu e rezolvarea problemei drogurilor. Din contra. Portugalia, de exemplu, a decriminalizat deținerea de aproape orice drog in 2000, și a creat centre de tratament. Rezultatele sunt foarte bune.

      (Citează)

  7. Em:
    Nu, soluția cu pedepsele drastice nu e rezolvarea problemei drogurilor. Din contra. Portugalia, de exemplu, a decriminalizat deținerea de aproape orice drog in 2000, și a creat centre de tratament. Rezultatele sunt foarte bune.

    Subscriu, solutia este sa ajuti

      (Citează)

  8. “Somați de trupele germane să depună armele, Ecaterina e cea care răspunde în limba germană că se vor preda. Însă înainte de a lăsa arma jos trage într-un superior german, iar asta creează o derută generală în care ea, comandantul companiei și minimum 15 soldați români reușesc să scape. A fost doar primul dintr-un șir de fapte care au transformat-o pe Ecaterina Teodoroiu într-un simbol al luptei de rezistență românească din Primul Război Mondial.”

    Deci practic a facut o romaneasca – sunt niste reguli in razboi, data viitoare cand vor fi incercat altii sa se predea probabil isi vor fi luat in glont in cap, ca deh, Catalina fu smechera.

    *************************************
    “Un chirurg austriac a amputat piciorul greșit al unui pacient. A fost amendat cu 2700 de euro, iar văduva pacientului a primit 5000 de euro. Dacă se întâmpla în România acest caz, iar ar fi zis lumea cum că doar la noi se poate așa ceva, iar la străini totul este perfect.”

    Diferenta e ca la noi primeau mumu compensatii, asta dupa ani de tergiversari.

      (Citează)

    • Exact. Inamicul iti da sansa sa te predai si tu decizi sa il omori pentru ca i-a fost mila de tine.

        (Citează)

    • Imi este lene sa caut unde s-a inventat zicala:
      “in razboi si dragoste nu exista reguli”

        (Citează)

    • @enzo, doar ca stim cu totii ca expresia aia este un rahat si nu este adevarata.
      Daca in razboi totul ar fi permis, atunci nu ar mai exista termenul de criminal de razboi. Si nici Conventia de la Geneva care protejeaza prizonierii de razboi.
      Si daca in dragoste ar fi permis orice, nu ar exista termenul de “adulter” in Codul Penal.

      Acum, ca actiunile Ecaterinei Teodoroiu au transformat-o intr-un simbol pentru soldatii romani din Primul Razboi Mondial este altceva. Dar nu inseamna ca au fost si onorabile faptele ei de vitejie.

        (Citează)

  9. Da, și mie mi-e frig la 23 grade, acum am 22 grade că așa vrea termoenergetica. Am sunat de 3 ori, cică nu sunt avarii deci ar trebui sa fie ok. Am deschis alta sesizare care e in progres de o săptămână.

    Probabil voi lua un calorifer electric,e primul an când am probleme cu căldura.

      (Citează)

    • Cu tot respectul, daca iti este frig la 23 grade, ar trebui sa mergi la medic, ceva nu este in regula cu tine.

        (Citează)

    • @Gerry temperatura se simte diferit in funcție de umezeala și alți factori. De exemplu dacă stai la casa neizolata sau la bloc la parter si subsolul nu mai e încălzit(debranșat de la CET) atunci temperatura de la nivelul pardoselei pana la tavan o sa difere foarte tare(jos vei avea 18grade și sus o sa ai 30 de grade) astfel disconfortul o sa fie foarte ridicat. Un alt aspect este umezeala: într-un fel se simt 23grade la 15% umiditate și altfel la 70%. Așa ca dacă tu mori de cald la tine in casa la 23 posibil ca la mine sa îngheți de frig. Eu țin centrala la 23.5 grade pe hol in cel mai rece punct și in camere temperatura ajunge la ~25 de grade. Dar stau in casa in pielea goală ca așa îmi place mie si altfel mi-ar fi frig; si dorm neinvelit pt ca așa ma simt eu confortabil. Și fac asta de ani de zile fără sa simt vreo problema dpv al sănătății.

        (Citează)

    • Eu zic să te muți. Cred a Nigeria ți se potrivește.
      Cum sa faci sesizare că ai 22 grade în casă?? Și la 150 lei gigacaloria…

        (Citează)

    • @Gerry, fiecare persoana se simte conforrtabil la un anunit nivel al temperaturii. Nu inseamna ca daca tie iti este cald la 22 de grade, altii care prefera o temperatura mai mare au probleme de sanatate.
      In plus, probabil ca cele 22 de grade sunt intr-o anumita zona a apartamentului, nu este o temperatura uniforma.

      @Cipper, daca un serviciu este ieftin inseamna ca nu trebuie sa beneficiezi de el? Situatia asta este ca si cum eu as veni la tine si ti-as spune ca iti dau benzina 3 lei, in loc de 6 lei. Dar esti obligat sa cumperi numai de la mine si nu iti vand decat 10 litri pe luna.

      PS: atata timp cand incalzirea cu centrala proprie de apartament este mai ieftina decat cea oferita de CMTEB, nu mi se pare ca pretul gigacaloriei este unul scazut. Adica se presupune ca incalzirea centralizata ar trebui sa duca la scaderea costurilor, nu cresterea acestora.

        (Citează)

  10. Dan: @Gerry temperatura se simte diferit in funcție de umezeala și alți factori.

    Stiu despre ce spui. Totusi argumentatia ta este evident exagerata (cel putin referitor la diferentele sus-jos, respectiv 30-18, nu mai zic ca nu cred ca cineva are umiditate 70% in casa, poate doar daca locuieste intr-o pestera). Temperatura recomandata dpdv medical este 20-21 grade. Daca iti este frig la 23 grade, sigur ai niste probleme. Eu consider ca ma incadrez in limitele normalitatii, atata timp cat eu ma simt confortabil la 21 de grade, la 20 imi este foarte putin rece, la 22 incepe sa imi fie cald. Sa iti fie frig la 23, indiferent de umezeala din casa, consider ca este anormal si nesanatos.

      (Citează)

    • Mi se pare foarte aiurea atitudinea ta. Temperatura aia e… recomandată, nu dată prin lege și există niște argumente pentru care e așa. Până la umiditate mai e și mediul în care trăiești, că așa ți se obișnuiește și corpul. Dacă la birou stai 8-10 ore la 24-25 de grade acasă îți va fi frig la 22-23. Omul ăla de care ești tu convins că are probleme a zis că vrea să stea gol prin casă și să doarmă dezvelit, nu văd de ce ar trebui să se plieze el pe normalitatea ta. Dezavantajul e că atunci când se îmbracă să plece de acasă probabil transpiră până să iasă pe ușă, dar e treaba lui asta.

      Poate că unii ar trebui să-și pună sângele în mișcare, cum se mai zice, dar „eu sunt normal, tu nu” e pur și simplu aiurea.

        (Citează)

  11. Plin de filantropi cum e si comunitatea asta “La Primul Bebe” – pacat ca au un comision mult prea mare din incasari si atunci oricat de bune ar fi intentiile parca nu mi se pare normal. Adica inteleg ca niste persoane au renuntat la joburi pentru a avea acest job la ONG, insa ar trebui gasita alta sursa de finantare decat donatiile persoanelor fizice. Mai ales ca umbla vorba de 15%-20% bani opriti la fiecare campanie pentru “cheltuieli administrative”.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus