un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Motorola Edge 30 Pro lansat: bune și rele la un preț neașteptat

25 Feb 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Motorola a prezentat ieri noul Edge 30 Pro, ce va fi cunoscut în SUA sub numele de Edge+, deși este același telefon. Din start mare un mixed bag, cu bune și rele.

Eu cred (credeam?) că 2022 va fi un an bun pentru Motorola. Am testat anul trecut generația anterioară, Edge 20 Pro, și mi s-a părut un telefon foarte bun. Un adevărat best-buy era modelul simplu Edge 20, care diferea în aspecte în general neesențiale față de “Pro”, dar costa mult mai puțin. Motorola părea că se poziționează bine ca o alternativă la Xiaomi, mai ales pe fondul scăderii Huawei.

Și acum vine varianta Edge 30 Pro, despre care credeam că va fi una dintre vedetele acestui an, un concurent pentru zona best-buy a flagship-urilor. În câteva aspecte, însă, arată mai degrabă ca un mid-range cu procesor, dar și preț, de flagship.

Specificații Motorola Edge 30 Pro:

  • ecran de 6,7″ pOLED 1080p la 144 Hz, HDR10+
  • Snapdragon 8 Gen 1 cu 12 GB RAM și 256 GB stocare internă UFS 3.1 (adică rapidă)
  • baterie de 4.800 mAh cu încărcare la 68W și wireless charging 12W
  • 5G, Wifi 6e, difuzoare stereo, dual-SIM 5G, senzor de amprentă în butonul On/Off
  • carcasă doar IP52, 163 x 75,9 x 8,79 mm, 196 grame
  • Android 12 curat

Are pe spate două camere foto:

  • principală 50 megapixeli cu f/1,8 OIS și filmare 8K
  • ultrawide 50 megapixeli f/2,2 cu funcție macro

plus o cameră de profunzime care nu contează. Frontal are o cameră de 60 megapixeli!

Preț: 4.000 de lei în România sau 800 de euro, disponibil de astăzi (eMAG, Altex). Cei care-l cumpără până pe 8 martie vor avea și serviciul de garanție Moto Care pe 3 ani, cu protecție împotriva accidentelor.

Per total pare un telefon foarte performant. Chipsetul este de top, la fel și memoria, și remarcați că este primul telefon cu Snapdragon 8 Gen 1 lansat în magazine în Europa. Bateria este mare și cu încărcare rapidă. Putea fi de 5.000 mAh pe acea diagonală, dar nu-i asta o problemă.

Pe partea foto, Motorola spune că senzorul face o focalizare mult mai performantă. Detecția de fază funcționează pe toți pixelii senzorului și este mai rapidă. Nu cred că se plângea cineva de focalizarea altor telefoane, dar noul sistem numit Omni-directional PDAF probabil că elimină mult huntingul și problemele de focalizare în timpul filmării, unde pot apărea mai des defocalizări la schimbarea scenelor.

Nu mă așteptam să aud însă că are o carcasă doar IP52. Nu pare foarte flagshipy prin asta.

Apoi, telefonul costă mult. La 4.000 de lei, mă aștept să primesc 3 camere foto pe spate, adică și una cu zoom optic. Motorola Edge 20 Pro avea o cameră cu zoom optic 5x! După acel review probabil am simțit o înclinare și mai mare spre zoom-ul optic de pe S22 Ultra, că mi-a plăcut ce-am văzut.

Edge 30 Pro nu mai are cameră cu zoom. Pentru mine, înseamnă că telefonul pleacă din zona aproape flagship și merge în cea de mid-range spre high. În plus, Edge 20 Pro costa 3.000 de lei când l-am testat eu, pe final de an. Edge 30 Pro se lansează cu practic același ecran, un chipset actualizat, o cameră foto în minus și 1.000 de lei în plus.

Mai sunt și alte îmbunătățiri, are acum stabilizare optică pe cameră, baterie un pic mai mare și difuzoare stereo, încărcător mai rapid. Este o nouă generație, nu doar un upgrade minor.

Verdictul meu, așa doar pe baza informațiilor primite, este însă că telefonul acesta va fi o afacere bună când mai scade la preț, în viitor. Cei cărora nu le pasă că nu au cameră cu zoom probabil că în general nu sunt foarte interesați de partea foto a unui telefon. De ce să plătești, atunci, 4.000 de lei? Puteți citi un review pe Go4it scris de cei care au avut deja telefonul înainte de lansare, cu tot cu mostre foto.

Sunt curios să aflu și părerea voastră despre combinația aceasta de specificații versus preț, spuneți-o în comentarii.

Ca un posibil disclaimer, trebuie să spun că am văzut prețuri crescute și la noile Redmi Note 11, iar vorba umblă că materialele și chipurile și totul s-a scumpit. Poate că toate telefoanele vor avea prețuri mai mari, inclusiv Motorola, deși noile Samsung S22 uite că s-au menținut la prețurile de anul trecut. Mai trebuie să așteptăm câteva lansări ca să vedem dacă nu cumva astfel de niveluri de preț vor fi uzuale în 2022.

    5 comentarii

  1. S-au uitat prea mult la Samsung, care nu aduce in modele noi nimic nou in afara de cresterea de pret de la o generatie la alta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus