un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Samsung Note20 Ultra: foarte bun, dar de nișă

18 Aug 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Note20 Ultra este cel mai bun telefon produs de Samsung în acest an, rezolvând chiar câteva dintre problemele seriei Note din alți ani și îmbunătățind totul inclusiv față de recentul S20 Ultra. Ca să explic însă titlul, mi se pare că s-a întâmplat ceea ce era previzibil în ultimii doi ani: Note20 Ultra nu mai este telefonul pe care ar trebui să și-l dorească toți fanii Android, considerând că prețul n-ar fi o problemă, ci se adresează doar celor ce vor un telefon de mari dimensiuni și cu stylus inclus și orientat pe zona business.

Specificații Note20 Ultra:

  • ecran 6,9 inchi 1.440 x 3.088 pixeli, refresh variabil max 120 Hz, Gorilla Glass Victus, Dynamic AMOLED 2x
  • chipset Exynos 990 octa-core, 7 nm, 12 GB RAM, 256/512 GB stocare internă și microSD
  • modem 5G NSA/SA Sub6 și mmWave, dual sim hibrid
  • trei camere foto: normală 108 megapixeli OIS F/1.8, zoom optic 5x 12 megapixeli F/3, ultrawide 12 megapixeli F/2.2, filmare 4K@60 fps și 8K@24 fps
  • senzor amprente în ecran, stylus S Pen, Wi-Fi 6, wireless DeX, USB-C cu ieșire DisplayPort, UWB
  • 164,8 x 77,2 x 8,1 mm, 208 grame, IP68
  • baterie 4.500 mAh, încărcare 25 W cablu și 15 W wireless, reverse wireless charging

Preț: 6.300 de lei acum la eMAG și PC Garage. Culmea, este mai ieftin decât S20 Ultra la lansare, deși are hardware îmbunătățit și stylus în plus. În precomandă primiți gratuit căștile Buds Live, cele noi cu anulare activă de zgomot. Există și versiunea Note20 normală la 4.600 de lei, tot flagship, dar cu mici modificări în jos.

VIDEO

Uitați-vă direct la review-ul video, e mai rapid decât romanul de mai jos:

Susține-mă cu un Subscribe:

CE INCLUDE PACHETUL

Telefonul, un încărcător pe cablu de maxim 25 W, cablu USB-C la USB-C și căștile pe fir AKG negre cu în total 3 perechi de adaptoare siliconice. Nu, nici o husă de 2 dolari în cutie, ca să nu scapi telefonul până cumperi una.

CUM ARATĂ TELEFONUL

Culoarea Mystic Bronze e foarte reușită, face telefonul să arate elegant, dar fără a da acea senzație “wow, e de aur” pe care o aveau unii la generații anterioare cu nuanțe apropiate. Le-a ieșit bine.

Îmi place cum este construit, pare a fi cea mai bună reușită a Samsung de până acum. Bezel foarte mic sus, deasupra ecranului, iar jos ai unul de vreo 2 mm. Carcasa Mystic Bronze este mătuită, dar pe laterale există o zonă mai glossy pe carcasă care-i dă exact tușa de culoare necesară pentru a scoate în evidență design-ul.

Ecranul este rotunjit exact cât trebuie pe laterale pentru a da impresia că nu are ramă, dar nu cât să-l apeși din greșeală cu mâna. Stylusul este acum în stânga și butoanele au fost deci mutate pe dreapta, o poziție mult mai naturală (generațiile anterioare le aveau puse pe stânga).

USB-C jos și difuzor extern, sertarul dual-SIM în partea de sus. Stylusul stă bine fixat în locul său și este tot în culoarea telefonului.

“Plita” camerelor foto este foarte ieșită în relief, cred că sunt 2-3 milimetri acolo în bump. Mă așteptam la asta, S20 Ultra are un design similar din cauza camerei periscopice și poate și a senzorului mai mare din cea normală, dar tot este un pic șocantă atunci când o vezi prima oară.

Per total, este excelent construit, dar mie mi s-a părut prea mare. Telefoanele Note au crescut cu 1-2 milimetri de la o generație la alta până când, iată, pot spune că au devenit prea mari chiar și pentru mâna mea. Sau, mai degrabă, pentru buzunarul meu, că este un telefon greu de purtat în buzunar, poate gândit pentru cei ce-l pun la piept la sacou sau în geantă sau poșetă.

Culmea este că stylusul mi s-a părut mic. Aș fi vrut să fie mai lung tocmai pentru că ecranul este atât de mare încât simțeam că alerg cu mâna prea mult pe el și mi-aș fi dorit un stylus mai lung.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

S-ar putea să nu fie cel mai rapid în benchmark-uri, deși procesorul și memoria sunt în continuare de top, dar pentru mine rămâne cel mai performant telefon prin prisma tuturor tehnologiilor integrate în el.

De exemplu, ecranul este acoperit cu Gorilla Glass Victus, noua generație a sticlei rezistente la zgârieturi și acum și la anumite șocuri. Note20 este primul telefon lansat cu Victus.

Ecranul are rezoluția maximă de 1.440 x 3.088 pixeli, dar funcționează la 60 Hz în acest mod. Note20 Ultra oricum vine configurat pe o rezoluție 1.080 x 2.316 pixeli în care totul arată oricum foarte finuț desenat, iar refresh-ul este aici variabil până la un maxim de 120 Hz.

Da, variabil până la 120 Hz, nu fix 120 Hz ca la seria S20. Faptul că-i variabil este bine, că dacă te uiți la YouTube sau Netflix la un film cu 30 de cadre pe secundă, nu are rost ca ecranul să se reîmprospăteze de 120 de ori pe secundă; sau când citești un mesaj SMS, să zicem. Dacă, însă, joci ceva sau pur și simplu te plimbi prin meniuri, refresh-ul mai mare se face imediat simțit. Faptul că-i variabil duce per total la o autonomie mai mare a bateriei.

E un Note, deci bănuiesc că nu mai trebuie să zic că ecranul este foarte luminos, culorile sunt vii și stă foarte bine la toate capitolele acestui punct.

Acumulatorul, apropo, este de 4.500 mAh. Se încarcă la 25 W pe cablu și 15 W pe wireless și telefonul include reverse wireless charging, adică poți încărca pe spatele său căști, ceas sau alt accesoriu compatibil, chiar și un alt telefon. Autonomia uzuală este de două zile.

Stylus-ul a fost vizibil îmbunătățit. Au scăzut timpul de răspuns al ecranului de la 42 la 9 ms, așa că S Pen-ul se simte ca un pix, ca un creion, atunci când desenezi pe ecran, toate gesturile tale fiind mai bine și mai rapid redate și transcrise.

Chipset-ul este un Exynos 990 pentru majoritatea piețelor, inclusiv a noastră, și vine la pachet cu modem 5G (NSA și SA, Sub6 și mmWave). Există și o variantă de Note20 Ultra 4G, dar nu cred că va fi adusă în România. Rezultatele sunt bune, în benchmark-uri a fost semnificativ peste Snapdragon 855+ și trebuie să așteptăm review-urile unor versiuni americane pentru a-l compara cu Snapdragon 865. Modelul testat de mine a avut 12 GB RAM și 256 GB stocare internă.

Punctaje pentru comparația cu alte telefoane:

  • 3DMark Sling Shot Extreme – 6.612 puncte OpenGL, 5.529 puncte Vulkan
  • PCMark Work 2.0 – 11.802 puncte
  • Geekbench – 940 puncte single-core, 2.831 puncte multi-core, 5.452 puncte grafică

Un detaliu despre stocarea internă: Note20 Ultra are și microSD (e dual-sim hibrid, adică sim+sim sau sim+microsd), Note20 standard nu are microSD.

Senzorul de amprentă din ecran funcționează rapid, parcă un pic mai rapid decât pe S20. Difuzoarele sunt de bună calitate, sunetul este bine redat. Mai ai la bord Wi-Fi 6, NFC, Bluetooth 5 și acel nou Ultra-Wide Band, o tehnologie care permite transfer la viteze mari între dispozitive, dar care momentan este disponibil doar pe Note20 Ultra și deci nu l-am putut încerca. Totuși, cool stuff, bro!

CAMERA FOTO

Camerele foto sunt asemănătoare cu soluția de pe S20 Ultra. Avem așa:

  • normală de 108 megapixeli, binning 3×3, F/1.8 și stabilizare optică, senzor mare de 1/1,33 inchi
  • zoom optic 5x, 12 megapixeli, F/3
  • ultrawide 12 megapixeli, F/2.2

Camera aceea normală scoate rezultate incredibile pentru un telefon în majoritatea situațiilor. Culorile sunt perfect reglate, cred că-i primul telefon la care pot spune asta fără nici o urmă de îndoială, iar calitatea detaliilor fine, a texturilor și gamei dinamice ar fi fost considerate probabil imposibile pentru un telefon mobil acum câțiva ani.

Zoom-ul optic 5x este mișto de tot, altceva ce nu părea posibil pe un telefon acum mulți ani. Poți face și zoom hibrid până la 50x (Samsung a renunțat la 100x), dar după 20x deja nu mai există detalii fine în imaginea respectivă. Am fost însă uimit să văd că fotografiile la 50x făcute din mână sunt neașteptat de bine stabilizate, în ciuda aspectului de pictură în ulei.

În noapte rezultatele sunt asemănătoare cu ce scoate S20-ul meu. Night Mode îmbunătățește substanțial imaginea finală dar, ca și la S20, durează aproape 10 secunde să faci o astfel de fotografie, ceea ce mi se pare prea mult.

Problema telefonului este aceeași ca și pe S20 Ultra: senzorul este prea mare. Știu că are doar 1/1,33 inchi, ceea ce n-ar fi deloc mare pentru aparate foto, dar este mai mare decât al majorității telefoanelor și asta duce la alte probleme. Mai exact, un senzor mare atrage un fenomen optic ce ține de coliniaritatea razelor de lumină ce ajung în senzor și generează o adâncime de câmp foarte mică.

Uitați-vă la fotografiile de mai jos. În prima, centrul frunzei este focalizat, dar partea de sus și de jos deja iese din focus. Prăjitura este focalizată, dar lemnul pe care a fost adusă deja este în bokeh total.

Cum spuneam, este un fenomen optic ce nu poate fi corectat software. Cum fac aparatele full-frame cu senzorul lor de-a dreptul uriaș să-l evite? Păi au obiective cu diafragma variabilă, iar când vrei adâncime mare de câmp treci de la F/1.8 la F/5.6 sau F/11 sau F/22 și ai surprins clar toate planurile scenei. Închiderea diafragmei face, de fapt, ca doar razele de lumină din față, care sosesc bine focalizate, să ajungă la senzor.

Pe telefon nu este posibil acest lucru, că obiectivul are F/1.8 fix pentru a lăsa cât mai multă lumină în interior. Unele fotografii au deci adâncime de câmp foarte mică și mie personal nu-mi place asta. Genul de fotografii pe care-l fac eu au nevoie de adâncime mare de câmp. Eu vreau să surprind toată farfuria în focus, nu doar centrul unui preparat.

Majoritatea oamenilor cred însă că nu vor fi deranjați de acest fenomen optic, așa că nu-l voi pune la aspecte negative, dar cei care se tem de el trebuie să știe că există. Alții, din contră, probabil vor aprecia ce bokeh frumos obține telefonul.

Filmarea a fost și ea îmbunătățită în principal prin eliminarea hunting-ului de focalizare de care suferea S20 Ultra. Nu am mai văzut probleme de această natură. La fel de important, în modul Pro Video poți alege cu care microfon să fie înregistrat sunetul (ambele, cel frontal sau cel de pe spate), ceea ce este foarte mișto. De exemplu să zicem că filmezi o scenă gălăgioasă și tu vorbești ca să explici ce este acolo. Pe modul Pro Video alegi deci microfonul dinspre gura ta și astfel vocea ta se va auzi bine pe clip, nu ceea ce filmezi.

Filmează și 8K în raport 21:9, nu doar 16:9, dar nu-i pasă nimănui de asta în acest moment.

INTERFAȚĂ

Samsung a adus îmbunătățiri și prin interfață. Cum spuneam, telefonul a devenit unul de nișă, iar nișa este cea a oamenilor care vor să muncească și de pe telefon. Ai wireless DeX pe telefon, programul de notițe se sincronizează cu Onenote, există integrări mai bune cu diverse aplicații Microsoft și Google.

Stylus-ul în sine este principala “armă” de productivitate, că poți scrie mai ușor cu el, poți desena, poți controla un PowerPoint (iar portul USB-C are și ieșire DisplayPort, deci teoretic poți ține prezentarea direct din telefon), îl poți folosi și ca telecomandă pentru camera foto, la o adică.

O colaborare între Samsung și Microsoft nu va fi însă disponibilă în România, din păcate. Mă refer la faptul că utilizatorii de Note20 Ultra vor primit acces gratuit vreo 3 luni la serviciul xCloud de cloud gaming al Microsoft. Cei din țările unde serviciul este oficial disponibil se vor putea juca pe telefon tot felul de jocuri randate în Cloud. Nasol de români, dar Microsoft și Xbox ignoră de mulți ani țara noastră, așa că nu mă mir.

Note20 Ultra vine cu Nearby Sharing preinstalat, adică noua funcție Google pentru transmis simplu și rapid fișiere celor din jur. Am testat-o în clipul de mai jos. Nearby Share a fost lansat și pe alte telefoane Samsung și va fi lansat de Google pe orice telefon cu Android, așa că aici va fi o compatibilitate largă.

Susține-mă cu un Subscribe:

CE E BINE

CE E RĂU

  • Foarte bine construit, butoane în dreapta.
  • Tot felul de tehnologii noi la bord.
  • S Pen îmbunătățit simțitor.
  • Nimic crucial, dar a ajuns atât de mare încât își micșorează numărul de potențiali clienți.

CONCLUZIE

Note20 Ultra este un telefon foarte bun. Excelent construit, hardware foarte bun în interior, îmbunătățiri în tot felul de aspecte secundare precum la S Pen sau software. Adâncimea mică de câmp a camerei foto mă deranjează pe mine, dar probabil că mulți nici n-ar observa o astfel de problemă.

Telefonul, însă, a devenit un model de nișă. Pentru mine ar fi prea mare, prea greu de purtat în buzunar și utilizat în mod uzual. Dacă vă gândiți să-l cumpărați, asigurați-vă întâi că sunteți în target, adică vreți un telefon cu ecran mare și stylus și funcții orientate spre zona business.

Preț: 6.300 de lei acum la eMAG și PC Garage. Există și versiunea Note20 normală la 4.600 de lei, tot flagship, dar cu mici modificări în jos.

    8 comentarii

  1. 6300 lei un telefon :o

      (Citează)

  2. Era interesant să fie și buds în pachet ca să fie complet.

      (Citează)

  3. Momentul ăla când trebuie să te asiguri că ești în targhet.

      (Citează)

  4. meh, ma lasa rece.
    astept note 21, cu lansare tot in 2020, care o sa fie CEL MAI BUN telefon, tot de anul asta. se stieee

      (Citează)

  5. Nu m-am uitat la video, dar review-ul (și reacțiile) vin cu idei ciudate:
    – Preț mare – doar dacă citești specurile și vrei foto/video, ecran, conectivitate și puterea de procesare o să vezi că 6 mii de lei nu e mult pentru tot pachetul;
    – Business – nu cred că cineva care poartă costum apreciază un telefon mare, iar într-o servietă poți duce o tabletă care chiar îți rezolvă mai toate problemele. În general tot ce se subliniază în review (bezel FFS) nu interesează pe cineva în costum;
    – „Note20 Ultra nu mai este telefonul pe care ar trebui să și-l dorească toți fanii Android” – văd că fanii Android vor bezăl mic și specs, apăi dacă pe ăsta nu-l vor, nu știu ce altceva ar putea să-și dorească;
    – E greu – sigur, e mai ușor să cari un aparat foto și un mp3 player pe lângă telefon.

    Eu zic că asta cu bisnisul e o percepție în general românească pentru că tot ce era scump era cică pentru bisnis. Așa se zicea și de aifon, laptopuri sau despre electronicele scumpe în general.

      (Citează)

  6. de ce ai scris legat note20?

      (Citează)

  7. Eu astept să se facă 100 de milioane de ROL telefonul. După aia o să fiu convins că lumea nu e sănătoasă la cap. Așa, am doar o bănuială.

      (Citează)

  8. Nici asta nu vine cu vreo 2 mingi de ping-pong văd.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus