un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Dulceață de ardei iuți Trinidad Scorpion sau Carolina Reaper

18 Feb 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

14 comentarii

Este o băcănie pe Văcărești (se cheamă chiar Băcănia Văcărești) și pe un raft am văzut borcanele de mai jos: dulceață de ardei iute făcută din specia Trinidad Scorpion, iar alt borcan era din Carolina Reaper. Strong!

Eram cu Matilda acolo, care este fan mâncare iute, așa că am cumpărat un borcan. Am ales la întâmplare pe cel de Trinidad Scorpion. Nu mai știu cât a costat, că am luat mai multe produse de acolo și a plătit Matilda, dar pe site-ul oficial este 38 de lei un borcan.

Este moartea. Nu-i genul de dulceață de ardei din care să pui o lingură într-un sandviș ca să îi dea textură și dulceață și poate o urmă de iuțeală, cum se întâmplă cu altele din comerț sau făcute în casă. Nu, aici pui pe limbă un vârf de linguriță de zeamă de la această dulceață și deja simți căldura. Mai mult de atât și ai nevoie să bei apă.

Trinidad Scorpion Butch T este un ardei iute originar din Trinidad Tobago. Are o iuțeală de 1,4 milioane pe scara Scoville. Carolina Reaper este ardeiul care l-a întrecut în cartea recordurilor cu aproape 1,6 milioane de unități Scoville. Prin comparație, un jalapeno are până în 10.000, iar un habanero până în 350.000 de unități.

Chillitaste.com scrie pe etichetă. Pot fi comandate de acolo, dacă vreți senzații tari. Mă bucur că produc și românii astfel de sosuri. Pe vremuri mai luam ceva marca Hot Gipsy, dar au dispărut.

    14 comentarii

  1. Interesant. Asta numesc eu otrava. Pe mine ma intereseaza pe langa iuteala sa aiba si aroma. Am gustat ardei iuti care nu prea aveau gust, aroma. Altii chiar daca iti lua gura foc aveau un gust foarte bun.
    De regula dulceata isi mai pierde din iuteala dupa ce ia contact cu aerul. Avand in vedere ca e borcanul destul de mare pentru cat de iute este, probabil, pe parcurs va deveni mai tolerabil.
    Jalapeno ala e masa verde, nu stiu cum au masurat 10.000.

      (Citează)

    • De-aia îmi place ardeiul Madame Jeanette, că pe lângă iuÈ›eală e È™i foarte aromat. De obicei luăm bocane de piccalilly făcut cu ardeiul ăsta.

        (Citează)

    • are aroma, eu o simt, ii stiu de cativa ani pe cei din articol (dar prefer sosurile). mentiunea e ca trebuie sa fii obisnuit sa mananci iute, altfel nu poti sa simti asta.

        (Citează)

    • @zup È™i mie mi se pare aromata dulceaÈ›a, nu doar mega iute. Trebuie sa reziÈ™ti într-adevăr la iuteala, sa fii puÈ›in obiÈ™nuit cu asta, ca să o distingi însă.

        (Citează)

  2. Mmm, scotch bonnet si habanero.
    Acum ca m-am mai temperat consum blended lemon yellow, super aromat si nu te omoara, poti sa arunci lejer 2-3 intr-un sandwich ca sa-ti crantane in gura :)

      (Citează)

    • De unde iei?

        (Citează)

    • Am luat seminte de pe fataliiseeds si cresc la socru la tara :)

      Acum cativa ani gasisem niste site-uri romanesti care vindeau habanero standard (rosu) si scotch bonnet, dar n-as mai sti sa zic cum se numeau.

      Daca n-au dat faliment poate gasesti pe Google.

        (Citează)

    • incearca un carolina reaper crud, o sa-ti schimbi toate definitiile despre ce inseamna iute :-)

      ce ai dat tu acolo e departe de ce e in articol.

        (Citează)

    • Avem È™i din alea si ne plac, dar o dulceață e un produs complet diferit.

        (Citează)

  3. Când mergeți la Văratec Neamț, să încercați produsele de panificație de la brutăria măicuțelor (posibil sa aibă și dulceață de ardei iuți), iar la Mănăstirea Paltin, lângă Petru Vodă, să știți că au magazin de produse naturiste (laborator propriu al măicuțelor). PS. Se poate comanda și telefonic la Paltin, trimit în țară.
    #nu fac reclamă, doar informez despre produse cât de cât mai naturale decât în comertz

      (Citează)

  4. SERJFKT: SERJFKT18

    E mult prea sarat. Doua diferite la interval de doua luni am luat si este excesiv de sarat! Nu era asa acum 2+ ani. Am renuntat la ei din acest motiv

      (Citează)

  5. Recomand https://www.spicemountain.co.uk/product-category/chillies-and-paprika/ din UK, care livrează și internațional. Au și 2 tarabe prin Londra, pentru vizitatori. Am de la ei niste Moruga scorpion măcinat și afumat de câțiva ani buni deja, absolut delicios.

      (Citează)

  6. eu personal ma consider un hot & spicy enjoyer si n am avut probleme cu nimic, pana am dat de habanero. o muscatura crud si am bocit 10 minute, asta cu 2L de apa fara oprire :)))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus