un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

SpaceX își face turn care trebuie să prindă rachetele la aterizare

20 Jan 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

SpaceX își construiește o bază în Texas și acolo vor avea un turn care va prinde cumva rachetele la întoarcerea lor pe Terra. Nu-i clar cum se va întâmpla asta. Turnul are și două brațe care probabil se vor deschide și vor prinde apoi între ele racheta, cu câteva secunde înainte ca aceasta să aterizeze vertical pe sol. A fost arătat recent într-o filmare.

O rachetă Super Heavy (booster, cum se zice) are vreo 70 de metri înălțime. Turnul are 143 de metri. Ca referință, clădirea SkyTower din Floreasca are vreo 90 de metri. Așa că va fi probabil foarte interesant de văzut cum o astfel de construcție ridică pe poziție pentru lansare și apoi prinde rachetele când vin înapoi.

Bănuiesc că dificultatea la o rachetă foarte lungă este fix etapa de aterizare și stabilizare pe picioarele ei. Pentru decolare poate fi susținută de un sistem extern de picioare (proptele, cum se zice în industria spațială) și de turnul de lansare, dar la întoarcere se poate baza doar pe propriile picioare, iar acestea nu pot fi foarte mari și ample din rațiuni constructive și de greutate.

Așa că racheta, după ce lansează în spațiu încărcătura ei (o navă Spaceship) probabil va fi programată să coboare vertical chiar pe lângă turnul nou-construit. Au precizia aceasta, dovadă că aterizează pe barje pe apă și foarte rar pe lângă barje în apă. Turnul apoi va “îmbrățișa” racheta și o va susține în etapa de așezare pe sol. Aștept cu interes să văd o demonstrație.

sursa: Gizmodo.

    6 comentarii

  1. Sky Tower are 137 m :)

      (Citează)

  2. Ne bucuram enorm, abia astept sa-mi trimit copii sa creasca pe marte, o frumuseste. ELON MUSCHI e seful nostru, cel mai tare din parcare!

      (Citează)

    • Erau mulți care se îndoiau de utilitatea electricității acum ceva vreme. Societatea a evoluat dincolo de ce au înțeles ei…

        (Citează)

    • Corect. Te invit sa te muti pe Marte dacă tu înțelegi mai mult, mie unul îmi place aici, pe pământ.

        (Citează)

  3. Voiam sa zic ca e cam greu sa nimereasca turnul. Dar daca reusesc sa aterizeze la punct fix pe barje in Ocean probabil se vor descurca si cu turnul.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus