un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Altruism la olimpiadă: un sportiv cedează locul său altui sportiv

20 Jan 2022  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Uitați ce poveste altruistă de la americani. Pentru un sportiv este foarte important să ajungă să concureze la Olimpiadă, da? Nu mai e nevoie de explicații aici. Iar dacă are și șanse la medalie, este cu atât mai important.

Erin Jackson este considerată cea mai bună patinatoare de viteză a SUA în acest moment. Este numărul 1 mondial, deci cu șanse mari la medalie de aur. Și totuși, în calificările din SUA pentru Olimpiadă, a căzut în competiția cu alte patinatoare americane și deci nu s-a calificat pentru olimpiadă. A ajuns pe locul 3. Doar primele două locuri pleacă la Olimpiada de Iarnă 2022 (care are loc prin februarie în China).

Patinatoarea clasată pe primul loc, Brittany Bowe, i-a cedat locul ei. S-a retras din delegația pentru Olimpiadă, deci Jackson a prins un loc.

Bowe a zis că este prietenă bună cu Jackson și nu vrea să meargă fără ea la competiție. Iar dacă este să meargă doar una dintre ele, Jackson are șanse mai mari să aducă o medalie țării și asta contează cel mai mult.

Frumos gest, mai ales având în vedere că nici Bowe nu era de coada clasamentului, câștigând calificările americane. Povestea este pe ESPN.

    18 comentarii

  1. Da, No comment.
    Intre timp la noi:
    “Federația Română de Schi se află, de câteva zile, în mijlocul unor controverse după ce Ania Caill, cea mai bună schioare din România conform clasamentelor FIS, nu a fost inclusă pe lista pentru Jocurile Olimpice de la Beijing” – GSP

      (Citează)

  2. din ce am vazut pe la ultimele editii ale olimpiadelor, mi se pare ca nu toti sportivii tin mortis sa fie prezenti (vezi tenis, fotbal).

    cum adica are loc prin februarie? pune data la care incepe ca esti pe internet, iti ia 10 secunde sa afli. iar daca nu e asa importanta pentru tine, atunci de ce ai mai scris articolul?

      (Citează)

    • Tenis, fotbal, baschet…astea au competiții mult mai prestigioase decât olimpiada, fiind tot timpul la TV, aducând mai mulți bani participanților.

      Dar pt multe alte sporturi, olimpiada is the shit.

        (Citează)

    • @GabrielG, proba de patinaj viteza feminin 500 m care va avea loc in data de 13 Februarie 2022 si va putea fi urmarita in direct pe Eurosport incepand cu ora 15:56. Este mai bine asa?

        (Citează)

  3. GabrielG:
    din ce am vazut pe la ultimele editii ale olimpiadelor, mi se pare ca nu toti sportivii tin mortis sa fie prezenti (vezi tenis, fotbal).

    cum adica are loc prin februarie? pune data la care incepe ca esti pe internet, iti ia 10 secunde sa afli. iar daca nu e asa importanta pentru tine, atunci de ce ai mai scris articolul?

    Somebody needs to take a chill pill!

      (Citează)

  4. Ceva nu se leagă aici – că să ajungi un nivel atât de ridicat ai nevoie de multa ambiție, tărie de caracter, putere de muncă etc. precum și de o dorință enorma de a reuși.

    Olimpiada este odată la 4 ani, iar daca ai ieșit pe primul loc in preselecții si te-ai calificat este absurd să renunți in favoarea altei persoane cu motivul că are șanse mai mari – adică recunoști că acea persoana este mai bună decât tine și nu ai nicio șansă în fața ei – bun și atunci de ce ai mai mers la preselectii ?????

      (Citează)

    • Poate o fi consumat ceva interzis si a zis ca-i mai bine sa nu riste? Altfel chiar n-are logica. Daca ai reusit sa castigi selectia SUA (cea mai tare din lume) nu ai cum sa renunti.

        (Citează)

    • @Kopa_Kopan, sigur nu este asta motivul. Pentru ca patinatoarea respectiva oricum participa la alte 2 probe.

        (Citează)

  5. Pentru suma potrivita, apare si altruismul.

      (Citează)

  6. Totusi nu inteleg de ce nu a renuntat patinatoarea de pe locul 2?
    Adica de ce sa nu plece cea mai buna din momentul preselectiei – Bowe, impreuna cu cea mai bine cotata – Jackson?
    E evident ca cineva nu a vrut sa asculte ordinele de echipa, cine era pe locul 2? Ohh acum se explica …

      (Citează)

  7. Înțeleg că Bowe s-a retras de la o probă, însă va participa la alte două probe la olimpiadă. Așa că ar avea sens retragerea, se va concentra pe cele 2 probe rămase

      (Citează)

    • Cred ca asta este explicatia de fapt. Bowe vrea sa se concentreze pe cele 2 probe (1000m si 1500m) la care a fost campioana, respectiv vicecampioana mondiala in 2021.

        (Citează)

  8. Nu cred ca sunt OK astfel de aranjamente, sportivitate inseamna sa mearga cel mai bun, nu cel cu prieteni.

      (Citează)

    • Îți dai seama că oboseala acumulată în calificarea în 3 probe olimpice poate duce să le rateze pe toate. Așa că e mai bine să rămînă la 2, cresc șansele pentru podium.

        (Citează)

  9. Geme planeta de altruisti cu IBAN.

      (Citează)

  10. Mie nu mi se pare altruism. A fost strict un calcul de oportunitate. A decis ca 3 probe la care sa participe ii scad sansele la medalii, asa ca a renuntat la una. Chiar si daca a ales la care sa renunte in functie de cine are de castigat tot nu e altruism neaparat.

    Jucatorii de tenis de top se inscriu deseori la proba de dublu, iar daca avanseaza mai mult la simplu renunta pur si simplu la dublu, cedand jocul.

      (Citează)

  11. Mirel:
    Ceva nu se leagă aici – că să ajungi un nivel atât de ridicat ai nevoie de multa ambiție, tărie de caracter, putere de muncă etc. precum și de o dorință enorma de a reuși.

    Olimpiada este odată la 4 ani, iar daca ai ieșit pe primul loc in preselecții si te-ai calificat este absurd să renunți in favoarea altei persoane cu motivul că are șanse mai mari – adică recunoști că acea persoana este mai bună decât tine și nu ai nicio șansă în fața ei – bun și atunci de ce ai mai mers la preselectii ?????

    Pentru ca unii nu sunt atat de egoisti si pentru ca stie ca patinatoarea care a terminat pe 3 a termina acolo dintr-un accident, accident care i se putea intampla oricui… de aia ei sunt unde sunt si noi unde suntem, mentalitate.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus