un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Samsung S21 FE: performant, dar ilogic de scump pentru momentul lansării

10 Jan 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Samsung S21 FE (Fan Edition) este un telefon bun. Mă așteptam să se facă diverse compromisuri pentru a-i scădea prețul. N-a fost cazul, însă. Este un membru cu puteri depline al generației S21, practic o nouă dimensiune disponibilă în gamă. Și, din păcate, nici la preț nu s-a umblat.

Așa că este un telefon performant, dar nu înțeleg strategia de preț legată de acesta. Spock is confused.

DESPRE CE VORBIM

S21 FE are ecran de 6,4 inci (Dynamic AMOLED 2x, refresh maxim 120 Hz, rezoluție 1080px) acoperit cu Gorilla Glass Victus. Chipsetul este un Snapdragon 888 cu 6 sau 8 GB RAM și 128 sau 256 GB stocare internă, fără microSD. Bateria are 4.500 mAh, încărcarea se face la 25W pe cablu, 15W wireless și are și reverse wireless charging.

Camerele foto sunt tot trei la număr. Cea principală are 12 megapixeli, f/1,8 OIS; cea ultrawide are tot 12 megapixeli; cea zoom optic 3x este una de 8 megapixeli, stabilizată optic. Camera frontală a crescut la 32 megapixeli. Filmează 4K la maxim 60 fps.

Mai are difuzoare stereo, senzor optic de amprente sub ecran, modem 5G. Telefonul vine din cutie cu Android 12 și OneUI 4. Asta e ceva normal pentru un flagship Samsung, până și S20-ul meu a primit zilele trecute acest upgrade. Apropo de cutie, aceasta nu include încărcător.

Preț: 3.700 de lei la eMAG, în precomandă în varianta 6 GB RAM cu 128 GB stocare internă. Precomanda include și căști Samsung Buds2, un avantaj în aceste zile.

VIDEO

Dacă vreți direct părerea mea pe video, clipul este pe YouTube de câteva zile:

Susține-mă cu un Subscribe:

CUM ARATĂ

Telefonul are aspectul de S21, cu modulul optic curgând în lateralul carcasei. Varianta testată de mine, pe negru, nu are însă nici o înfloritură de design în acea zonă, precum generația S21. Mai degrabă seamănă cu cele din seria A52.

Pe spate este din plastic, dar așa este și clasicul S21. Doar S21+ avea sticlă. Personal nu văd acestea ca pe minusuri, oricum aș pune husă pe telefon.

CE MI-A PLĂCUT

Mi-a plăcut că nu s-au făcut compromisuri, după cum ziceam mai sus. Toată lumea, inclusiv eu, se aștepta ca Samsung să umble pe sub capotă la aspecte neesențiale, micșorând prețul telefonului Fan Edition, dar lăsându-l la un statut de best-buy/aproape-flagship.

N-am găsit multe compromisuri. Ecranul este de aceeași calitate ca pe S21. Aceeași tehnologie, refresh de maxim 120 Hz (nu dinamic ca pe Ultra), doar că altă diagonală. S21 avea 6,2 inci, S21 FE are 6,4 inci, S21+ are 6,7 inci. Practic, cele două telefoane au primit un frate mijlociu ca dimensiune.

Hardware-ul este bun, Snapdragon 888 este un chipset performant. Atenție ca este și aragaz, se încălzește rapid dacă vă jucați ceva și intră automat în throttling. Un stress test în 3D Mark arată că, după câteva minute, performanța scade destul de mult, dar asta e situația cu Snapdragon 888. A prins însă 1.104 pct single-core și 3.329 pct multi-core în Geekbench, un rezultat foarte bun, la fel și 5.832 pct în 3DMark Wild Ride.

S21 FE are 6 GB de RAM, pe când S21 venea direct cu 8 GB. Există însă și S21 FE cu 8 GB de memorie RAM.

Bateria este proporțională cu diagonala. Cea de pe S21 FE are capacitate mai mare decât pe S21, mai mică decât pe S21+, dar tot cu 25W încărcare pe cablu și primești chiar și reverse wireless charging.

Camerele sunt foarte bune. Focalizează rapid, culorile sunt bine reglate, Night Mode este foarte performant. Camera de zoom nu mai este una de 64 megapixeli care să facă zoom-ul în mod digital, ci ai un zoom optic “tradițional”, tot 3x, cu senzor de 8 megapixeli. Nu mi s-a părut vreo problemă.

Altfel spus, greu de găsit vreo problemă cu telefonul. S21 FE este un model performant în toate aspectele hardware, dar oarecum banal ca design.

CE NU MI-A PLĂCUT

Am găsit un compromis. Senzorul de amprentă de sub ecran este optic, nu cu ultrasunete. Îl vezi cum aprinde ecranul ca să-ți ilumineze degetul pentru citirea amprentei și mi s-a părut că, per total, este mai lent decât cele ultrasonice. Dacă vă uitați la clipul video de mai sus veți vedea că întârzierea nu este ușor de observat, ci este mai degrabă sesizabilă doar când compari cu un alt telefon pe care-l ai în mână. Pentru 700 de euro, însă, aș fi vrut senzorul ăla rapid.

Cum mai spuneam, chipsetul Snapdragon se încălzește destul de mult, dar așa fac toate. Cred că meritul mare al acestui model este că deja pleci cu așteptări un pic mai joase sau cu ideea că-i vei ierta micile probleme, iar apoi te surprinde plăcut.

CARE ESTE DE FAPT PROBLEMA

Să recapitulăm. S21 FE se plasează între S21 și S21+. Același ecran, dar diagonală de 6,4 inci între 6,2 și respectiv 6,7 inci. Chipset la fel de rapid, poți avea la fel de mult RAM sau stocare. Camere la fel de bune. Baterie tot între cele două modele, proporțional cu dimensiunea telefonului. Materiale foarte asemănătoare, dar design-ul mai puțin rafinat.

Altfel spus, este încă un model în seria S21.

Problema lui este că e lansat acum, la exact un an după S21 și S21+, dar cu preț de 2022! Acest telefon trebuia lansat prin august sau septembrie 2021 pentru ca Samsung să concureze cu un model fresh împotriva lui iPhone 13 sau Google Pixel 6. Diverse probleme cu semiconductoarele l-au făcut să fie lansat abia în ianuarie 2022 și costă ca și cum ar avea cea mai recentă tehnologie în interior, nu cea din ianuarie 2021.

Nu știu cu cât se ieftinesc anual componentele, dar sigur se ieftinesc. S21 FE costă prea mult. Iată o comparație cu prețuri de la eMAG: S21 8/128 GB costă 3.310 lei (și zilele trecute a fost 3.115 lei!), S21 Plus 8/128 GB costă 3.759 lei, S21 FE 6/128 GB costă 3.700 lei. Același preț cu S21 Plus, dar mai mic și cu mai puțin RAM.

Dacă vreți să comparăm edițiile cu 8 GB RAM și 256 GB stocare, S21 FE costă 4.000 de lei, pe când S21 costă 3.537 lei.

Și peste câteva săptămâni se va lansa generația S22. Poate va costa un pic mai mult decât S21 FE, dar va merita diferența, zic eu, având în vedere că zvonurile vorbesc despre bezeluri mici, camere mai bune și, până la urmă, tehnologie de 2022.

Așa ca nu știu care ar trebui să fie fanii pentru Fan Edition. Cei care vor fix diagonala de 6,4 inci, nu S21+ mai mare, chiar dacă acesta este mai ieftin? Momentan acest telefon nu pare a-și găsi locul într-o strategie logică de piață. Cine știe, poate peste câteva luni va fi puternic redus la preț în diverse oferte și se va vinde atunci, dar momentan pare doar un alt membru al familiei S21, ceea ce este bine, dar lansat prea scump într-un moment când ar fi trebuit să fie mai ieftin.

    14 comentarii

  1. Senzor amprente optic, se incalzeste si costa cat costa. Pas.

      (Citează)

  2. Trebuie sa invatam sa scriem nesimtit de scump.

      (Citează)

    • Nu știu dacă nesimțit e un cuvânt bun. Nu știu dacă nu cumva problemele de aprovizionare și producție l-au făcut așa scump. Zic doar că, la acest preț, parcă nu are loc pe piață. S22 este mult mai tentant, la fel și S21+.

        (Citează)

  3. World Atlas of Coffee by James Hoffman…..a man of culture. Puncte in plus la respect

      (Citează)

  4. Am asteptat mult modelul acesta dar dezamageste..cel putin din punct de vedere al pretului.

    Crezi ca ne putem astepta la o scadere de pret dupa lansarea lui S22 ?

      (Citează)

    • Da, dar cred că vor scădea mai mult S21 și S21+ după lansarea S22. FE-ul va scădea după aceea, că-i prea nou pe piață pentru un discount așa rapid.

      Dacă vrei musai S21 FE, pândește oferte, dar vom vedea ce și cum se întâmplă de fapt. Ieftiniri cred că vor fi prin martie sau aprilie, că S22 s-ar părea că va fi lansat la final de februarie, iar Samsung de obicei scade prețurile după încă vreo lună.

        (Citează)

  5. Nu trebuie comparat cu pretul de lansare a lui s20 fe. Este mai degraba un intermediar intre s21 si s22.
    De acord ca a fost lansat tarziu, dar au scuza cu semiconductoarele. Prin vara va avea un pret competitiv pentru cei care nu vor sa aiba ultimul model de telefon.

      (Citează)

    • Așa este, lumea aștepta un S20 FE mai nou, dar s-a dovedit un S21 de dimensiuni mai mari.

      CatalinR: Prin vara va avea un pret competitiv pentru cei care nu vor sa aiba ultimul model de telefon.

      De acord, dar de ce n-ai lua S21 sau S21+ chiar și atunci? Nu sunt diferențe semnificative, iar prețul acestor două modele este din start mai bun.

        (Citează)

  6. Un Pixel 6 este 3.300 Ron, in august apare o versiune mai buna, pretul la samsung nu reflecta realitatea dar nu cred ca va putrezi pe rafturile magazinelor

      (Citează)

    • Eu nu-l compar cu Pixel 6. Dacă ai probleme cu Pixel, mult noroc cu garanția, pe când Samsung are service într-o oră. Nu mai zic de accesorii.

      Concurența cu Pixel 6 era pe piața americană. Aici nu prea contează.

        (Citează)

  7. Ma bucur ca nu am așteptat după el.
    Prețul e la fel de logic precum la iPhone.

      (Citează)

  8. Asta nu-i nimic, uitați-vă dacă nu știi deja la preturile la placi video. Pe eMAG la o placa de 999 lei am văzut un comentariu din 2019 unde cumpărătorul se plângea ca e scumpa, dăduse 400 lei!!!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus