un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

OnePlus 10 Pro a fost lansat oficial, pare bun și scump, vine mai târziu în România

11 Jan 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

OnePlus 10 Pro 5G este lansat momentan doar în China, iar lansarea din Europa va avea loc “mai târziu în 2022”. Pare ciudat că n-au programat încă o dată exactă, dar vom vedea ce și cum se întâmplă. Eu din acea exprimare înțeleg “în martie sau mai târziu”.

Telefonul arată bine și este și foarte performant. Întâi aspectul. Mi se pare că pe spate s-a inspirat de la Samsung S21 cu felul în care camera bump-ul curge spre lateralul carcasei și arată foarte bine așa. Modelul verde arată excelent, dar pe cel negru parcă se pierde un pic acest design plăcut vizual.

Îmi place și că-și asumă camera bump-ul. Este mare, vizibil pe spate, posibil chiar să ajungă atât de mult pe centrul telefonului încă să fie mai redusă mișcarea acestuia dacă-l pui pe spate pe masă.

Specificațiile hardware sunt foarte bune: ecran 6,7 inci de 3.216 x 1.440 px acoperit cu Gorilla Glass Victus. Ca și în trecut, este în tehnologie LTPO cu refresh de 120 Hz, adică poate varia refresh-ul foarte des, în funcție de situație și între multe valori. Inclusiv în acest an doar flagship-urile mari au ecran LTPO. Samsung, de exemplu, folosește doar pe modelul Ultra.

Chipset Snapdragon 8 Gen 1 cu 8/12 GB RAM și 128/256 GB stocare internă. Bateria are capacitate mare, 5.000 mAh cu încărcare la 80W pe cablu (inclus în cutie) și 50W pe wireless. Tehnologia de încărcare se numește acum Supervooc, adică a luat numele celei de la Oppo. De fapt telefonul este lansat în China cu ColorOS, interfața Oppo, pe când în restul lumii va fi lansat cu OxygenOS, software-ul OnePlus. La anul, însă, probabil va avea ColorOS la nivel global, cele două companii fiind în curs de integrare.

Trei camere pe spate: principală de 48 megapixeli, f/1,8, OIS, ultrawide 50 megapixeli, zoom optic 8 megapixeli cu OIS. Pe față selfie cam de 32 megapixeli. Are din nou tuning Hasselblad și probabil este una foarte bună.

Cea ultrawide are un unghi de 150 de grade, cam cât un GoPro pe setarea maximă, ceea ce înseamnă că surprinde imagini foarte distorsionate. Poți bifa însă reducerea distorsiunilor, caz în care imaginea ia un crop cam cât una ultrawide de pe alte telefoane. Ideea este că, dacă vrei sau ai nevoie, poți surprinde și un unghi mult mai mare și sunt multe situații când acest lucru poate fi un avantaj, chiar și cu acele distorsiuni în imagine. Toate trei camerele pot fotografia în mod raw pe 12 biți și sunt curios câte detalii în plus poate scoate editarea direct a formatului raw.

Așa că noul OnePlus 10 Pro arată ca un flagship de top, cu tot ce se poate mai bun. Mă aștept să coste însă foarte mult în România, peste 4.500 de lei la lansare.

    22 comentarii

  1. Dacă te uiți atent la spec sheet e la nivelul (dacă nu peste) unui laptop de 5 mii + lei, iar laptopul nici n-are camerele alea. De ce ar trebui să fie mai ieftin? că e mai mic și intră mai puțin material?

      (Citează)

    • “Chipset Snapdragon 8 Gen 1 cu 8/12 GB RAM și 128/256 GB”

      ai baut gaz?

        (Citează)

    • Așa și? Cu soft dedicat n-ar avea puterea de procesare a unui laptop?

        (Citează)

    • Ba da, există laptopuri cu Snapdragon adaptat și Windows pe ARM. Dar treaba este că nu există mult software pentru procesoare ARM.

      Personal nu cred că ai plăti atât de mult pe un laptop cu această specificație. Flash-urile de stocare și memoria RAM nu este atât de scumpă.

        (Citează)

  2. dam167:
    Așa și? Cu soft dedicat n-ar avea puterea de procesare a unui laptop?

    Nu.

      (Citează)

    • Vezi că sunt unii care cam au succes și cu altceva decât x86. N-am zis că iei fix chip-ul ăla, dar ar putea fi adaptat pentru laptop-uri. Dar să ai și soft pentru, pe cât posibil fără emulare.

        (Citează)

    • ahhh vesnica discutie ARM vs x86

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      11/01/2022 la 3:23 PM

      E irelevant dacă ar avea sau nu puterea de procesare a unui laptop, că nu faci cu telefonul ce faci cu un laptop

        (Citează)

  3. Pai si OP10 fara pro unde-i, ca nu vad sa se scrie nimic de el?

      (Citează)

  4. Fostul CEO OnePlus, Carl Pei, după ce a părăsit compania anul trecut, și-a schimbat telefonul cu un iPhone.

    Atât de bune sunt OnePlus-urile ăstea.

      (Citează)

  5. dam167:
    Așa și? Cu soft dedicat n-ar avea puterea de procesare a unui laptop?

    Nu cred ca ar putea sa ruleze softurile mele de analiza de baze de date, dar daca zici tu ca ar putea, incep sa ma indoiesc. Doar am citit pe internet.

      (Citează)

    • Deci dacă nu rulează softurile tale, clar e degeaba. Ideea nu e nouă (Samsung DeX sau chromebook-uri), dar toată lumea așteaptă, developerii hardware și cota de piață, cei cu hardware pe primii. Ideea nu era că mâine treci pe ARM, ci că e posibil.

      Nici n-am zis că n-o să mai existe i9, dar un ultrabook s-ar putea să meargă cu așa ceva. Dar nu, laptop = toate laptopurile evăr. Și mai ales că nu există deja pe piață așa ceva.

        (Citează)

    • Te vad cam jucaus. O dai in baliverne cu DEX si chromebooks, faci #banipenet? Eu nu. Cei mai multi oameni nu. Telefonul inca este o chestie de pierdut vremea, iar PC-ul o chestie de facut bani ca sa poti pierde vremea. Dar tu, sunt sigur, esti un caz special. Ma retrag.

        (Citează)

    • Apple demonstrează că arhitectura ARM poate fi foarte bună pentru un computer generalist. Ce este în chipsetul M1 diferă însă mult de ce este într-un A15 de telefon mobil. Nu-i suficient să ai arhitectura și gata.

      Eu cred că ar trebui să apară în curând și laptopuri cu Snapdragon. Este însă un cerc vicios, că e nevoie de laptopuri ARM, Windows pe ARM și programe compatibile. Încă nu face nimeni toate acestea împreună. Apple are avantajul că le fac singuri pe toate.

        (Citează)

  6. Noroc că se poate comanda de pe situl lor la pret oficial cu transport gratuit. Se pare că va costa 650 euro

      (Citează)

  7. Don’t buy chinese phones bro’

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus