un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum credeți că se termină? PNL + PSD sau PNL + USR?

2 Nov 2021  ·

GÂNDURI  ·

58 comentarii

Eu zic că sunt șanse pentru amândouă.

O alianță PNL cu PSD ar asigura majoritatea necesară unei guvernări lungi. Cei din PNL care vor să fure o vor putea face în voie alături de PSD, este o complicitate bună acolo.

Dezavantajul, în opinia mea, este ca o alianță cu PSD acum va elimina PNL din politică în viitor. Cu siguranță partidul nu a uitat cum Crin Antonescu a fost dat ușor la o parte de Ponta în vechiul USL. Cred că o bună parte din electoratul PNL va părăsi partidul, dezamăgit de o astfel de alianță. Cum te aliezi cu PSD după ce ai făcut campanie împotriva ciumei roșii, iar Iohannis i-a acuzat de atâtea ori, pe față, de hoție?

În plus, PSD va folosi puterea pentru a crește și mai mult în preferințele alegătorilor prin măsuri populiste scoase cu bani care nu există, care vor adânci și mai mult criza ce se prefigurează. Asta este dependența de putere. Vrei să fii șef chiar dacă țara ajunge la faliment, stil Coreea de Nord.

Refacerea alianței cu USR ar fi o variantă mult mai bună. I se împotrivesc orgolii. În primul rând, PNL ar părea ridicoli dacă s-ar împacă cu USR după ce s-au certat cu ei din proprie inițiativă. Adică PNL aruncă țara în criză și apoi se împacă și vrea să meargă totul ca înainte?

Cum te împaci cu USR după ce în ultimele săptamani i-ai numit vinovați de tot ce-i rău în România, inclusiv rulând reclame în acest sens?

Tot la capitolul orgolii, Cîțu este președinte de partid. USR nu-l vrea prim ministru. Cum treci peste asta ca președinte de partid? Nu-i clar că, orice penelist ar fi propus prim ministru, va fi de fapt marioneta lui Cîțu?

Așadar, voi ce credeți că se va întâmpla? Ce “principiu” va fi încălcat primul?

Îngrozitoare mai este nevoia asta de a fura. Tot ce avea PNL de făcut era să stea curat la putere acești 4 ani și să schimbe România în bine. Asta le-ar fi adus o popularitate mult mai mare la următoarele alegeri. Nu s-a putut. La fel ca vaporul acela inaugurat de Raluca Turcan și scufundat după o lună, tentația celor din partid de a fura, de a trage în piept, de a duce banii în curtea lor nu a putut fi amânată mai mult de un an.

În toată povestea asta mă întreb foarte serios dacă nu ar trebui desemnat un premier de la UDMR. Ăia par oameni mai serioși decât actualii păcălici. Oricum sunt mereu la putere. Poate ar trebui să li se dea ocazia să inițieze ei alianțe și să ia decizii. Cât de rău poate fi un prim ministru UDMR față de Cîțu, Orban, Dăncilă, Tudose, Grindeanu…?

 

    58 comentarii

  1. Prost, cum altcumva sa se termine pentru noi?

      (Citează)

  2. Daca avem noroc PSD+PNL+IML

      (Citează)

  3. Andrei Serbanescu

    02/11/2021 la 4:10 PM

    Nu e ca și cum cei din UDMR ar fi cunoscuți pentru cinste și onoare. Județele “verzi” sunt ținute sărace chiar de ei. Să nu uităm și de “drujba lui Dumnezeu”..

      (Citează)

  4. USL + UDMR

      (Citează)

  5. Cât de rău poate fi un prim ministru UDMR față de Cîțu, Orban, Dăncilă, Tudose, Grindeanu…?

    La fel de rau, dar ideea e ca pierd capital politic ( din ce mai au) daca fac asta.

    Cei din PNL care vor să fure o vor putea face în voie alături de PSD, este o complicitate bună acolo.

    O sa ii toace USR + AUR , iar tura urmatoare ies in castig ei. Ca de facut treburi impreuna nu-s in stare – doar malagambe.

    Dezavantajul, în opinia mea, este ca o alianță cu PSD acum va elimina PNL din politică în viitor.

    Cum asa? Cum a fost eliminat si PDL ( sunt cumva toti la PNL? ), cum a eliminat si PNL-ul, data trecuta ? Poate ca sta o tura, dar atat.
    —-
    Bine ar fi sa ajunga la anticipate. Da’ nu vor niciunii, ca le e un pic frica ca rezultatele nu-s cuantificabile fix cum se vede prin sondaje.

      (Citează)

    • Teoretic, după ce Orban a plecat cu 15 parlamentari PNL, văd doar o alianță PSD-PNL.

        (Citează)

    • Catalinx: O sa ii toace USR + AUR , iar tura urmatoare ies in castig ei.

      Dacă te referi că tura viitoare iese în câștig USR, nu cred. Cred că există un plafon de alegători peste care nu pot trece prea ușor. Cred că mai degrabă mulți votanți PNL se vor întoarce la PSD.

        (Citează)

    • Nu am de unde sa stiu daca USR o sa iasa in castig net (organic), ca depinde si de cum performeaza ei. Au avut ceva reusite, dar si esecuri, iar cand iti demiti propriul guvern ( indiferent de motivele pe care le-au avut) pierzi ceva capital. Dar din opozitie, macar nu risca sa piarda prea multa incredere politica.

      Dar ideea e ca o sa ii toace pe aia de la PNL, daca ajung in opozitie, iar tura viitoare e probabil sa iasa mai bine decat PNL-ul, chit ca nu le creste lor scorul.

      Asta daca nu fac PNL vreo miniune la o ipotetica guvernare cu PSD-ul si probabil ca nu fac, ca PSD-ul cum ajunge la putere o sa faca exact ca in 2012, vor incepe sa le dea la gioale si sa arunce cu laturi in ei.

        (Citează)

  6. Eu cred ca pana la urma o sa lase Ciolos de la el si o sa fure impreuna in continuare. Pare ca PNL a vrut sa fure mai mult decat s-au inteles la inceput cu USR-istii si astia au strambat din nas asa ca i-a lasat Cutzu fara minsitrii. Drept razbunarea USR-ul a votat motiunea. Pana la urma tot a furat PNL de unde a vrut . Cand o sa se puna de acord din nou fiecare de unde si cat sa fure o sa isi dea toti mana si au sa zica ca au trecut peste orgolii pentru binele poporului.

      (Citează)

  7. USL, evident. Astia de la USR nu erau parte din mafia lor, nu furau la fel, mai voiau sa faca si treaba, ce-i asta, se faceau de ras. Cine a mai vazut asa ceva sa vii la putere pentru altceva decat sa furi? Mai bine cu mafioti de-ai lor, cu aia macar impart prada si vorbesc dupa aia aceeasi limba.
    Mi-e scarba. Ce mascarada e democratia la noi.

      (Citează)

    • grigo: Mi-e scarba. Ce mascarada e democratia la noi.

      Se întâmplă în multe țări. Sunt alte țări unde încă n-au guvern deplin, o tot țin în alegeri anticipate șamd. Democrația nu-i musai curată și cuminte.

        (Citează)

  8. PNL+PSD, cel mai probabil. USR a fost prea incomod, plus sunt multi care balesc la amintiri cu USL si cuplul de papagali ce-l conducea.

    Cei mai castigati din toata porcaria asta, cel putin pe termen scurt, sunt AUR si decreieratii ce-i sustin (si care fie n-au pus in viata lor mana pe o carte de istorie, fie au vise umede cu garda si capitanu’).

      (Citează)

  9. Se termina cu anticipate și AUR ia 30% și abea atunci am belit p**a…nu mai e nici un dubiu ca AUR e sus de tot, iar nepăsarea celor mai mulți le face foarte mult bine…

      (Citează)

    • 30%⁉️ să nu fie mai mult , că toți romănașii frustrați și semianalfabeți vor ieșii la vot dacă primesc ordine pe Facebook.

        (Citează)

    • Doc: că toți romănașii frustrați și semianalfabeți vor ieșii la vot dacă primesc ordine pe Facebook.

      Totusi, zic ca nu e chiar indicat ca tu sa razi de unii ca sunt semianafabeti. Sau vroiai sa ne zici ca votezi AUR?

        (Citează)

    • De ce s-ar ajunge la anticipate?

        (Citează)

  10. Eu in locul celor de la USR nu m-as asocia cu PNL-ul lui Cîțu in veci. Probabil se va termina cu o guvernare PNL+PSD, am mai avut, cunoastem ce fel de oameni sunt. Macar acum stim unde stam.

      (Citează)

  11. E sinistru ce se intampla, sunt chiar un pic uimit de cat de porci s-au dovedit a fi Catu si Iohannis.

    In mod normal ar trebui alegeri anticipate, dar evident ca nu se va duce mai nimeni la vot in afara de electoratul PSD si AUR (eu de exemplu nu mai mai duc), deci nu vrem asta.

    Asa ca o sa fie PNL + PSD, cu castigator pe termen lung PSD.

    Tara asta nu mai are speranta.

      (Citează)

    • De ce nu te mai duci la vot? Emigrezi in perioada urmatoare?

        (Citează)

    • Intamplator, da, emigrez. Dar cred ca nu m-as mai fi dus oricum. Am votat de fiecare data in ultimii 20 de ani, nu cred ca am ratat vreun vot. Dar pur si simplu nu mai are sens.

      Pana acum 1 an inca ziceam ca sa nu te duci la vot e o mare prostie, dar adevarul e ca e o mare prostie doar daca inca mai speri, fie si fara sa o recunosti fata de tine insuti – altfel nu e prostie, e perfect rational.

      Or, eu am incetat sa mai sper, definitiv si irevocabil. E momentul sa o spun: fuck this country. Fugiti.

        (Citează)

    • Unde emigrezi?

        (Citează)

  12. Pe mine m-a prins anaf ca am vandut la remat 2 televizoare si un monitor vechi, mi-a trimis scrisoare acasa ca le datorez impozit pe venit, am ramas stupefiat cum o institutie aparent impotenta, corupta si incapabila este asa eficienta.

    Pe timpul psd, lumea revoltata, proteste, lupte in strada, dar astazi cand mor 500oameni pe zii, odata pe luna mai mor 10 arsi, preturile cresc ca bitcoinul, lumea e pe relax, dna/anaf/diicot is in vacanta de craciun, viata-i buna.

    In timp ce oamenii de la tara si-au vandut votul pe o portie de mici, eu l-am dat gratis pe o m***.

      (Citează)

  13. La fel de rău, că un președinte sas.

      (Citează)

  14. Miroase a anticipate și pe Aurolaci luînd peste 35% și făcănd guvern cu PSD iștii.Atunci să ne vezi trimiși obligatoriu la pupat ciolane și icoane și mărșăluind pe marșuri legionare.

      (Citează)

  15. USL2
    Puteai sa faci un Poll

      (Citează)

  16. Presimt că PNL va avea o surpriză la negocierile cu PSD. Păi de ce sa fie ei vioara a doua?

      (Citează)

  17. Și, dacă PNL se aliază cu PSD, ce treabă mai are UDMR?

      (Citează)

  18. Pe termen scurt, nici una nici alta.
    PNL e cu spatele la zid. Daca merg pe refavere coalitie, pot spera in cel mai bun caz la parteneriat egal. Nu cred ca problema ar fi majoritatea in parlament (cred ca Orbanistii vor vota, atat timp cat Citu nu e premier, va fi distractiv sa il vada in postura ingrata a lui Orban atat de rapid). Problema va fi ca USR-ul va pune niste conditii dure si aici se va opri treaba.

    Dar daca PNL merge pe PSD, atunci nu mai.vorbim de parteneriat egal, vor fi carpa de sters pe jos a pesedistilor, PSD va impune tot. Ar fi o capitulare neconditionata, un Versailles al nemtilor. Cred ca si aici vor esua deci negocierile.
    Asa ca pe termen scurt ramanem cu Citu interim.

    Ce sa zic, gg Iohannis, te-ai … pe un partid, un guvern, o coalitie, o tara, un popor..

    Pe termen lung, pana la anticipate ( de vazut daca PSDisti joaca totusi cartea asta.. mai sunt multe proceduri, mai pot trece luni intregi pana la dizolvarea Parlamentului.. se mai pot intampla multe si dinamica negocierilor se poate schimba. Raman necunoscute precum: ruperea PNL in 2, suspendare KWI..

      (Citează)

  19. Alex: Totusi, zic ca nu e chiar indicat ca tu sa razi de unii ca sunt semianafabeti. Sau vroiai sa ne zici ca votezi AUR?

    Te deranjează adevărul că mulți români sunt semianalfabeți ❓ Se pare că faci parte din ei.

      (Citează)

  20. Atata timp cat mesajul lui Iohannis in campanie (vezi poza de mai sus) a fost Pentru O Romanie Normala (PORN!), exact la asta ar trebui sa ne asteptam. La o M$# pe care ne-o cam meritam si in nici un caz una care sa se termine bine pentru noi, ca popor…. :(

      (Citează)

  21. nashu_mare:
    Ce anume a furat?l Cioloș sau a fost de acord sa fure?

    Au furat e termenul generic pentru tot ce fac in interesul propriu , trafic de influenta, contracte catre clientela partidului, angajati incompetenti pe pile, etc. Nu exista in politica in general oameni curati, ca sa nu mai zic de colonia astia pe care o numim tara…

      (Citează)

    • Ok, dă exemple de chestii din alea pe care le-a făcut Cioloș!

        (Citează)

    • @Ian: lăsând la o parte că ai dat definiția politicii și, surpriză, în nici o țară nu există democrația utopică pe care o cauți tu, dă niște exemple, totuși.

        (Citează)

  22. Stai ca vine neamtu, da cu paltonu da pamant si face ordine.

      (Citează)

  23. nashu_mare:
    Ok, dă exemple de chestii din alea pe care le-a făcut Cioloș!

    Practic tot parcursul lui profesional si faptul ca a infiintat PLUS impreuna cu altii de la SRI ar trebui sa fie de ajuns

      (Citează)

  24. Hai ca ai bifat si azi portia de hate, e ok.
    Poti adauga si link-ul de la comentariul tau pe raportul zilnic de activitate.

    Ian:
    Eu cred ca pana la urma o sa lase Ciolos de la el si o sa fure impreuna in continuare. Pare ca PNL a vrut sa fure mai mult decat s-au inteles la inceput cu USR-istii si astia au strambat din nas asa ca i-a lasat Cutzu fara minsitrii. Drept razbunarea USR-ul a votat motiunea. Pana la urma tot a furat PNL de unde a vrut . Cand o sa se puna de acord din nou fiecare de unde si cat sa fure o sa isi dea toti mana si au sa zica ca au trecut peste orgolii pentru binele poporului.

      (Citează)

    • Sa inteleg ca tu ai doar dragoste pentru clasa politica ? Nu te enerveaza sa dai 45% din leafa statului si statul inapoi sa nu iti dea nimic ?

        (Citează)

  25. ăștia cre-că mizează pe faptul că românul a uitat, dar nu cred că e așa. daca fac guvern cu PSD s-a terminat totul pentru PNL pe termen mediu / lung. pe termen scurt o să mai tragă niște sfori, o să mai fure niște contribuabili…

      (Citează)

  26. Vorbiti cu mare lejeritate de AUR la 30%, unii chiar la 35%. Calm your tities. Chiar daca exista o moderare a cifrelor in sondaje ca sa nu isi ia elan prea mult, AUR nu se bate cu PSD la intaietate in Romania. In primul rand ca undeva la 50% din elcetoratul care voteaza e membru sau ancorat/dependent de sursele de bani ghidonate de partidele mari (PSD si PNL). Mai sunt pensionari care voteaza din convingere cu PSD-ul, mai pui acolo un 5%. UDMR e partid de 5-6%, iar USR, fara sa luam in calcul favorabilitatea primita dupa ce Citu si ai lui si-au dat arama pe fata, sunt la orice ora la 15%. Vreo 10% se duc la partidele lui Ponta, Dragnea, PMP, Dan Voiculescu. Iti raman 15% maxim pentru AUR, asta daca excludem minoritati si alte partide frimitura care mai sparg si alea 3-5% din voturi. Nu uitati ca frustratul nationalist care pune botul la sosocisme si simionisme pune burta inaintea “idealurilor”. Cand o veni popa si primarul sa ii ia la vot, sa vezi ce sanse are AUR sa ramana cu procent dintr-o cifra. Mai luati in calcul si faptul ca niciun partid din cele care au acces la informatii si structuri, dar nici lumea care are interese financiare nu vor sta cu mainile in san ca imbecilii aia sa creasca periculos. My 2 cents

      (Citează)

    • In primul rand sondajele prezinta o tendinta si mai ales cum se raporteaza oamenii la scena politica. Categoric exista niste oameni care cred ca AUR ar face diferenta, cum la fel exista si oameni care cred la fel despre USR. Problema este ca acum in aceste momente este nevoie de coerenta in guvernare si mai ales o asumare a anumitor masuri dureroase. Istoric PSD niciodata nu a putut sa taie in carne vie si a lasat misiunea asta altor partide. PNL s-a imbatat cu apa rece si s-a bazat pe un om lipsit de viziune si de intelegere a realitatilor romanesti. USR a fost un partid care voia sa faca treaba, dar care nu prea intelegea cutuma prin institutiile de stat, respectiv nu stiau destul de bine birocratia si administratia publica romaneasca. Chestiile astea se vad la primarii lor, care nu au livrat si care au fost prinsi in mrejele sistemului birocratic. UDMR+minoritatile au fost oamenii pragmatici pe care la o adica s-a putut conta si care si-au tinut cuvantul si nu au tradat. UDMR are o legatura foarte problematica cu FIDESZ-ul din Ungaria si este de vazut daca o pierdere a puterii de catre FIDESZ cum ii va afecat pe ei.
      In toate aceste partide a aparut si AUR un partid care a avut curajul ca in plina pandemie sa mearga sa vorbeasca cu omul de rand. In mare politicienii AUR comunica cu oamenii foarte direct prin retele de socializare si folosesc foarte mult mesajele video, deoarece oamenii se exprima foarte simplu si fara prea multe pretentii. AUR cauta oamenii dincolo de zona politica traditionala si nu are o problema sa-i asculte si sa vorbeasca cu ei. Este strategia aplicata si in cadrul Brexit, dar si de catre Trump in 2016. Strategie care nu este prinsa de nici un sondaj sau ancheta sociologica.
      Asa ca da sansele ca AUR sa aibe 30% exista si nu trebuie sa ne surprinda. Mai mult momentan timpurile pe care le traim sunt dramatice se moare foarte mult in Romania, iar lumea este cu nervi la pamant. Este nevoie doar de o scanteie si lucrurile pot degenera foarte repede. Pe langa asta absolut toate modele electorale sunt profund dependente de prezenta la vot si nu tin cont de realitatile curente. Fix din cauza asta foarte putine dintre partide isi doresc anticipate. Sunt prea multe necunoscute si rezultatele sunt imprevizibile. Mai bine vi frumos guvernezi, dai tunuri si-ti faci mendrele linistit urmatorii 2 ani si aia e. Speri ca 2023-2024 pandemia sa fie istorie si sa poti controla tu lucrurile in modul cum se vor desfasura.

        (Citează)

    • Sondajele nu sunt foarte bune în acest moment. Depinde în ce zone ale țării se fac, iar dacă se fac online, depinde ce bulă de oameni găsești acolo.

      Eu nu cred că AUR poate trece de 10-15%. Sau, dacă trece, fură de la PSD de fapt, ceea ce cam tot aia este.

      În toată Europa au crescut la un moment dat partide ultra-naționaliste sau extremiste. După un timp lumea s-a calmat cu ele pentru că fie s-a dovedit că erau finanțate de ruși, fie au ajuns parțial la putere și s-a dovedit că-i doar vorba de ele.

        (Citează)

    • @nwradu
      Sondajele surprind anumite mișcări și sunt bune pentru a vedea un trend. În general se fac cam pe aceleași eșantioane la diferite momente de timp. Faptul ca anumite partide cresc sau scad reprezinta un bun model de evaluare al strategiei lor politice.
      Acum AUR este pe creștere și nimeni nu poate masura real creșterea în voturi. Și este cam singurul care chiar are de câștigat electoral din scenariul anticipatelor. La celelalte partide în cel mai fericit caz cresc ușor sau își mențin voturile. Caz aparte e PNL care o poate mierli din cauza luptelor interne.
      În acest moment e multa emoție și nervozitate, iar lumea este cuprinsa de un gând sa dea foc lumii din cauza acestor vremuri. Mai mult povestea cu prezenta la vot nu mai prinde deoarece mulți sunt resemnați privind puterea votului.
      Istoric vorbind multe partide își joaca destinul pe următorii 10-20 ani și deciziile luate ii vor ajuta sau nu.

        (Citează)

  27. PNL+PSD+stransura = supermajoritate. Ii sfatuiesc sa schimbe legile electorale astfel incat sa ramana doar ei cu sistem bipartid + cateva locuri pentru unguri si alte minoritati. Proteste?! Nu…. bataie! E urgenta, e pandemie… Presiuni de la Bruxelles?! Suntem solidari cu Polonia si nu ne trebuie bani de la UE ca nu putem sa-i furam! Primit fratele Xi in vizita cu ajutoare.

      (Citează)

  28. O sa se termine cu PSD la guvernare, si PNL la groapa de gunoi – ca altfel n-are cum sa se termine cand esti prost.

    Bine ar fi sa se termine si cu Iohannis suspendat si demis, ca o sa-l mai voteze Pulea Spataru la referendum.

      (Citează)

  29. “În toată povestea asta mă întreb foarte serios dacă nu ar trebui desemnat un premier de la UDMR. Ăia par oameni mai serioși decât actualii păcălici.”

    Cand esti tot timpul la putere, cu absolut oricine (DA, PNL, PDL, PSD, PNL din nou) esti mai relaxat, nu crezi?

    Si, doi: pari seriosi, sa le dam premierul. Poate nu ar strica sa iti amintesti ca UDMR a votat in martea neagra alaturi de USL. Sau ca UDMR-ul a sustinut mai toate mizeriile facute de PSD-ul impotriva justitiei, omul UDMR din comisia Iordache, Marton Arpad, find chiar mai nociv decat insusi Iordache in macelarirea codului penal si a legilor justitiei.

      (Citează)

    • Păi să nu-i dea chiar lui Marton Arpad nominalizarea. Dar na, a mai fost salvată o dată România de către un principe german, poate se repetă istoria.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus