un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noiembrie este o lună bună pentru cărți science-fiction

2 Nov 2021  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

20 comentarii

Leviathan Falls, ultimul volum din seria Expanse, se va lansa pe 30 noiembrie. Este al 9-lea volum din serie. Nu m-am uitat la serialul Amazon făcut după cărți, așa că nu știu pe la ce volum sunt ei acolo. Ceva îmi spune că serialul nu va finaliza niciodată cărțile, dar dacă v-a plăcut ce-ați văzut la televizor, citiți întreaga serie – este foarte bună!

Volumele sunt în general scurte și prezintă o poveste interesantă, chiar misterioasă, a omenirii care descoperă artefacte extraterestre ciudate și le folosește pentru a se extinde în galaxie, cu toate riscurile și pericolele ce apar de aici, cu toate problemele politice, revoluțiile și situațiile inedite imaginate de cei doi autori.

Pentru cei care citesc însă mult mai mult SF, noiembrie este o lună cu adevărat bună:

Perhaps the Stars, de Ada Palmer, va finaliza seria Terra Ignota pe 3 noiembrie.

Elder Race, de Adrian Tchaikovky, este o poveste nouă a acestui autor apreciat pentru seria Children of Time, pe 16 noiembrie.

The God is Not Willing, de Steven Erikson, este prima carte dintr-o nouă trilogie în lumea imperiului Malazan, pe 16 noiembrie.

N-am scris niciodată pe blog despre seria Malazan. Sunt 10 cărți, în jur de 9.000 de pagini în total. O poveste uriașă, de multe ori fără cap sau coadă, greu de înțeles și urmărit în unele cazuri. Am citit-o pe toată, cred că mi-a luat aproape un an prin 2017 și 2018. Uneori, însă, are mult umor, are personaje impresionante, drame, eroi principali care mor când nu te aștepți, zei, magie, monștri, lupte de amploare. Este și bună și rea, dar cu siguranță memorabilă pentru toate acestea și la final am simțit că trebuie să primesc vreun badge de genul “a terminat Malazan Book of the Fallen”. Ziceți în comentarii dacă ați citit-o, cred că și în română s-au tradus primele două volume.

Termination Shock, de Neal Stephenson, pe 16 noiembrie. Stephenson a stat ceva ani după Seveneves pentru a scoate o nouă carte. Și în aceasta scopul este tot salvarea Pământului, subiectul său preferat.

Cytonic, de Brandon Sanderson, pe 23 noiembrie. Este a treia carte din seria Skyward, una young adult cu piloți de nave și extratereștri răi. Uneori puerilă, dar totuși curge frumos și le-am citit pe primele două cu plăcere.

 

    20 comentarii

  1. Ultimul volum din serie. Speeer să nu dea cu mucii în fasole. După zeci de ore petrecute în universul ăsta, nu vrei să descoperi că baubau-ul e banal și cu personalitate tip tinder.

      (Citează)

  2. Bune de cadou. Auto-cadou :)

      (Citează)

  3. Noi cu copiii ne ostenim cu Dune vol.1 in engleza..
    Zi-ne si noua ce lampă de citit miraculoasa ai de ai reusit 9000 pag. intr-un an..
    Eu pot citi de placere numai la lumina naturală…

      (Citează)

    • Eu am ajuns sa citesc numai noaptea, din lipsa de timp. Bine, mi-a luat 6 luni seria Dune, care are doar vreo 2-3000 de pagini, deci nu ating performantele lui Radu. Recomand un ereader cu iluminare, te ajuta in cazul in care nu esti singur in camera si nu poti sa aprinzi lampa magica. Nu e la fel de odihnitor pentru ochi ca hartia in lumina naturala, dar nici la fel de obositor ca tableta sau monitorul.

        (Citează)

    • Petronius: Zi-ne si noua ce lampă de citit miraculoasa ai de ai reusit 9000 pag. intr-un an..
      Eu pot citi de placere numai la lumina naturală…

      Am citit pe tabletă, că nu am veioză.

      Înainte citeam pe Kindle. Paperwhite are lumină interioară și este foarte odihnitor pentru ochi. Este și ușor de ținut în mână, nu ai ditamai cartea de susținut.

      Seria Dune este lungă, e de tras la ea pentru că uneori simți că nu se întâmplă nimic, apoi totul se rezolvă într-un paragraf pe care dacă-l ratezi ai pierdut totul. Dar e mișto, merită citită.

        (Citează)

  4. Nu neaparat legat de noiembrie dar mie mi-au placut ff mult toate cartile lui Andy Weir (Martian, Artemis, Hail Mary)
    Mi se par super documentate si ff interesante dpdv stiintific (ceva mai rar in sf-ul din ultimii ani care e mai mult f decat s)

      (Citează)

    • Am citit doar The Martian și este bună. Filmul a urmat-o aproape la literă.
      Am Hail Mary în plan, am auzit că-i bună.

      Dacă-ți plac cărțile hard science fiction, dar cu mai multă ficțiune decât The Martian, încearcă Three Body Problem a lui Cixin Liu, Seveneves a lui Stephenson, Rama de la Arthur C Clarke.

        (Citează)

  5. Astept de la Brandon Sanderson continuarea cu Kaladin, eroul super-depresiv din seria Stormlight.

      (Citează)

    • Peste vreo 3 ani. Mie deja nu mi-a plăcut unde a dus seria. Primele 2 volume te fac să crezi că este o lume mică, deja cunoscută, dar apoi s-a tot extins și parcă scoate din burtă inamici, alte popoare și probleme noi. Plus că se complică inutil cu legăturile cu Cosmere.

      Dar na, o să o citesc când apare…

        (Citează)

  6. Am început Wheel of time in română, pare ok pentru fanii fantasy.

      (Citează)

    • Vezi că am impresia că nu a fost tradusă până la final. Seria este foarte bună. Se lungește prea mult pe la volumele 5-9, dar per total este printre cele mai bune.

        (Citează)

  7. Seveneves a continut 500 de pagini de SF pur si dur. Fara magii si fara fantesy.

    Probabil o sa ii cumpar cartea.

      (Citează)

    • Citește Anathem de Stephenson, este excelentă, dar îți trebuie niște cunoștințe despre matematică, fizică și dezbaterile filosofice din aceste domenii. Mie mi s-a părut una dintre cele mai bune cărți, am recitit-o cu plăcere anul trecut.

        (Citează)

    • Am medalia de cititor a seriei Malazane, toate zece , plus cele 5 nuvele atasate. Greu de citit, de urmarit fluxul, dar odata intrat in poveste , mu mai iesi. Dupa mine este o serie superba, merita cu prisosinta anul folosit pentru a le termina.

        (Citează)

  8. Avem parte de SF la tot pasul în România de când cu pandemia. La ce mai avem nevoie de cărți? :)

      (Citează)

  9. nwradu:
    Vezi că am impresia că nu a fost tradusă până la final. Seria este foarte bună. Se lungește prea mult pe la volumele 5-9, dar per total este printre cele mai bune.

    Nu a fost tradusă pana la final, dar anual mai scoate RAO câte un volum. Nu înțeleg politica de traduceri/vânzări a editurilor din Ro, sunt parțial împotriva cititorului.

      (Citează)

    • Politica este: traducem doar dacă se vinde. Testează și ei cu primul volum dintr-o serie și, dacă merge, continuă. Dacă nu, abandonează. 90% din vânzările de cărți sunt din acelea motivaționale sau virale din beletristică.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus