un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum am gătit rapid un rib-eye de vită (10 minute muncă, medium perfect)

27 Nov 2021  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

17 comentarii

În clipul de mai jos puteți vedea ce ușor este să gătești așa cum trebuie o friptură bună de vită. Cel puțin mie mi se pare ușor, dar veți vedea că operațiunile sunt simple, nu trebuie mare îndemânare, iar uneltele sunt ceva uzual.

Am făcut clipul mai mult de test, ca să văd dacă pot filma ceva cât de cât decent în bucătărie. A ieșit utilizabil. Îl pun și aici din motivele enumerate mai sus. Un ghid de gătit friptură de vită găsiți aici pe blog, dar este vechi și de la începuturile experimentelor mele. Poate voi scrie unul avansat.

Susține-mă cu un Subscribe:

Pe scurt, metoda este reverse sear, adică întâi la cuptor până se face cât de mult dorești carnea, în cazul meu 49 de grade temperatură în centru pentru că țineam mediu, apoi scos din cuptor și dat crustă în tigaie. Crusta asta nu dă doar culoare, ci și un pic de crunch și aromă foarte bună unei felii de friptură. Timpul total de muncă cred că este de vreo 10 minute, total de pregătire vreo 30 de minute, iar singura unealtă cu adevărat indispensabilă este un termometru de carne, ca să știți când ajunge carnea la 48 grade.

Eu folosesc de mulți ani acest termometru Fantast din IKEA, costă 25 de lei. Rețeta merge în orice tigaie, nu trebuie musai fontă pentru asta. A doua zi după ce-am filmat am aflat că se poate folosi uleiul de măsline fără probleme și, într-adevăr, asta am și făcut ulterior cu o vrăbioară Black Angus pe care n-am mai filmat-o (but damn! bună rău, făcută sous vide 90 de minute și apoi crustă). La cea din clip am pus ulei Bunica de floarea soarelui, câteva picături de ulei în tigaie fiind utile pentru a asigura transferul termic între tigaie și carne.

Vita gătită mediu are vreo 53-55 grade în centru. Eu am pus 49 de grade pe termometru pentru că, dacă o scoți din cuptor când atinge această temperatură, oricum va mai crește ulterior până la vreo 52-53, iar apoi cele câteva minute în tigaie pentru o crustă rapidă o gătesc suplimentar. Cuptorul pus la 200 grade, fără a fi încălzit în prealabil.

Carnea a fost Meat Revolution rib-eye din Argentina, luată din Freshful, dar o găsiți și prin unele Mega Image-uri și alte magazine. Cu vreo două săptămâni înainte încercasem vrăbioara de Argentina de la aceeași marcă și mi s-a părut mai moale și mai gustoasă, deși teoretic n-ar fi trebuit să fie așa. Luați vrăbioară, aș zice eu.

Merge cu cartofii aceștia dulci făcuți cu pesmet, la o adică.

    17 comentarii

  1. Parcă vita polua.

      (Citează)

  2. Daca nu pui sare peste cot nu ai facut nimic :-)

      (Citează)

  3. Am dat putin pe sarite, am vazut numai termometre. Unul cu sonda, pe care l-a infipt in bucata de carne, altul cu maner, ca alea de se foloseau la inceputul pandemiei prin magazine, cu care lua temperatura uleiului… banuiesc ca la final a luat si temperatura farfuriei, sa fie undeva la 26,3 grade, fix cum e nevoie la astfel de fripturi.

      (Citează)

  4. Eu îți mulțumesc de rețeta pentru piept de rata la tigaie. O fac cu plăcere de câte ori am ocazia.
    Rețeta asta pentru vita pentru mine e prea complicata, cuptor, termometru, cartofi dulci. Plus ca este destul de scumpă.
    La noi in casa la cuptor se face doar pâine, placinta și cozonac la Paști și la Crăciun. Poate pe la aniversari sa mai facem câte ceva.
    Aștept cu interes și alte retete.

      (Citează)

  5. Uleiul se pune pe carne, niciodata in tigaie!

      (Citează)

  6. Acu ceva ani eram prin franta cu treburi si ne-au dus francezi sa ne cinsteasca. Local de fite gen, vine haleala, ceva zburatoare in farfurie (pui gaina rata, nujtu exact ce rahat era…) arata okeish pana am bagat cutitu-n ea si-a sarit o zeama amestecata cu sange. Cam ca in filmuletu de mai sus. Am decartat chifle, sticksuri si alune toata seara. Si prajitura apropo-excelenta.
    A doua zi ne-au dus sa mancam in alta parte, un fel de mici/chiftele cu garnitura de….ceva ierburi. Astea aratau bine, la chiftele ma refer, rumenite frumos la exterior, pana am muscat: carne cruda. Abia mi-am tinut voma in gat. Le-am zis babaieti ce kkturi mancati ma? La ce va mai chinuiti sa le gatiti, muscati direct din animalu viu, ca tot aia e.
    Stiu sint taran, da’ imi place carnea facuta bine.

      (Citează)

    • Nici eu nu sunt foarte pasionat de carnea cruda, dar friptura din clip nu inra in categoria celor in sange. Adica poti sa o mananci fara probleme.

        (Citează)

    • In film nici macar medie nu e. E trecuta de medie. E aproape facuta bine.

        (Citează)

    • Plus că nu este sânge, deși se zice “în sânge”. Vita stă la scurs în abator. Ce iese din carne este un lichid bogat în fier, de unde și culoarea. Dar na, fiecare cu ale lui, unii nu suportă măslinele.

        (Citează)

  7. Spune mai bine mai multe despre cuptor.

      (Citează)

  8. S-a auzit si gaza mica un pic prin fundal. Trebuia sa se stie ca este si ea pe acolo

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus