un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

ANCOM lansează licitația 5G, termen de depunere a ofertelor 15 noiembrie

13 Oct 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Sunt minim 2 ani întârziere în acest demers, dar acum probabil că va lua startul. Mai știți că înainte de pandemie era marea discuție legată de 5G și antene și frecvențe și cum ne vor omorî pe toți? Ehe, nici nu știam noi ce lucruri te pot omorî de fapt!

Anyway, ANCOM a publicat pe site-ul oficial anunțul privind organizarea procedurii de selecție competitivă, cum se zice. Participanții pot cumpăra dreptul de participare după ce plătesc 5.000 de lei. Caietul de sarcini este disponibil pe site-ul ANCOM.

Se vor vinde blocuri în 800, 2600 și 3600 MHz, diverse loturi.

Iată frecvențele ce vor fi licitate:

Și organizarea lor pe loturi:

Și prețul de pornire pentru fiecare lot în parte:

Acel lot unic de 2 x 5 MHz în 800 MHz va porni de la 22 de milioane de euro. Foarte scump, dar este unul singur și cred că toți operatorii îl vor dori pentru că acea frecvență asigură acoperire mare. Vom vedea cu cât se va da.

Situația actuală a spectrului în 800 MHz este cea de mai jos:

Vodafone și Orange sunt la egalitate cu 2 x 10 MHz, Telekom are un 2 x 5 MHz. La noua licitație Telekom nu va participa. Părerea mea este că Telekom Mobile nu are ce să vândă în România decât spectrul deținut. Nu poate vinde clienții de mobil, așa cum a făcut cu cei de fix către Orange, deoarece portarea în domeniul comunicațiilor mobile este foarte simplă. Pentru un alt operator probabil e mai rentabil să facă o campanie de atragerea a abonaților Telekom spre rețeaua lor, decât să-i cumpere bulk și să spere că vor rămâne acolo.

Digi nu este în listă pentru că nu deține nimic în 800 MHz. Dacă va participa la licitație, se vor lupta deci 3 operatori pentru acel unic lot de 2 x 5 MHz. Un alt operator va putea cumpăra spectrul Telekom cândva în viitor. Al treilea operator va rămâne fără spectru în 800 MHz, cel puțin acum. Nu știu dacă în viitor mai are statul român niște frecvențe de vândut.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor inițiale este de 15 noiembrie 2021. După acea dată poate vom afla ce a ofertat fiecare operator.

sursa: ANCOM via Revista Biz.

    17 comentarii

  1. tot in ziarul Lumina se publica ?

      (Citează)

  2. asa au zis si de vaccinul de covidel, nu are shefu nici o reactie adversa, e cel mai sigur.
    pana au inceput sa apara diverse efecte, ce sa vezi.
    uitati-va la cum se jura ghita vaccinistu pe rosu la inceput ca vaccinul e sigur.

    pe de alta parte, licitatia asta aduce iar in atentie minciuna operatorilor cu 5g, care vand telefoane 5g si semn de retea de 5g, cand ei nici nu au licenta si nu folosesc banda de 5g.
    BA TU ITI DAI SEAMA??

      (Citează)

    • mircea:
      asa au zis si de vaccinul de covidel, nu are shefu nici o reactie adversa, e cel mai sigur.
      pana au inceput sa apara diverse efecte, ce sa vezi.
      uitati-va la cum se jura ghita vaccinistu pe rosu la inceput ca vaccinul e sigur.

      pe de alta parte, licitatia asta aduce iar in atentie minciuna operatorilor cu 5g, care vand telefoane 5g si semn de retea de 5g, cand ei nici nu au licenta si nu folosesc banda de 5g.
      BA TU ITI DAI SEAMA??

      Cine zice ca nu au licenta si … care e banda de 5G?

        (Citează)

    • @ Mircea: Fiecare lucru pe care l-ai spus este greșit, dar începe să fie un obicei. Las-o mai ușor cu minciunile, că încep să cred că le faci cu intenție, nu din lipsa de informații corecte.

        (Citează)

    • @Mircea: acum, sigur, dacă pentru tine durerea în braț este un efect advers grav, asta e. Unora le este frică de ace, nu-i vreo rușine.

        (Citează)

    • Mircea, tu ești un pic mai deștept decât ăla care îi spăla chiloții lui Dragnea la pușcărie.

        (Citează)

  3. @mircea Nu prea exista banda de 5G exclusiv, cel putin in frecvente mici. Pe cea de 800 o pot folosi pentru ce vor ei.
    De ex Orange:
    2G = 900 Mhz / 1800 Mhz
    3G = 2100 Mhz / 900 Mhz
    4G = 800 Mhz / 1800 Mhz / 2600 Mhz.
    Dar asta inseamna ca pentru a folosi 5G pe 800Mhz ar trebui sa foloseasca o parte din ce folosesc pe 4G.

      (Citează)

    • De fapt, poți transmite 3G, 4G, 5G, wifi6 și ce vrei tu pe orice frecvență. Sunt doar moduri de a împachetat datele într-un semnal.

      La nivel global s-au stabilit cândva niște frecvențe păstrate libere pentru comunicații mobile. Restul sunt alocate radiourilor, armatei etc.

      Avantajul standardizarii frecventelor este că producătorii de telefoane pot face modemuri care merg oriunde. Dacă fiecare țară băga 5G pe ce frecvență avea chef, ieșea haos.

        (Citează)

  4. care vreo 2 zile de stare de leguma, cu frisoane si tot tacamul. asta la zeneca, nu am facut, stiu PERSONAL colegi. sefu, nici de la covidu adevarat nu am fost cum ziceau aia ca au patit de la vaccin.
    la fizer care miocardite.
    si acum se coace alta, ca se plangeau britanicele sau care erau ca li s a dat peste cap perioada aia din luna cand se tau toate in gard, ma intelegi ce zic?

    poate exagerez si eu cu opiniile ca nu le ambalez frumos pt popor, dar hai si voi sa nu il luati pe nu in brate.

    nwradu:
    @Mircea: acum, sigur, dacă pentru tine durerea în braț este un efect advers grav, asta e. Unora le este frică de ace, nu-i vreo rușine.

      (Citează)

    • Serios, mi te închipui isteric în fața ecranului. 3.856.000 de doza 2 Pfizer băgate în România, 7.396 reacții generale, care de obicei înseamnă dureri de cap și frisoane o zi.

      Compară cu decesele de covid și zi apoi ce preferi. Dacă ai avea mâine de ales între a te injecta cu vaccin sau a te injecta cu covid, ce ai alege?

        (Citează)

  5. ANCOM lansează licitația 5G, termen de depunere a ofertelor 15 noiembrie

    Ne bagam sa licitam pentru aia mai ieftina ? :D Pe urma vindem 5G la bucata, mai scump.

      (Citează)

  6. e putin gresit info
    asta e licitatia pre 5G cu spectrul ramas nevandut din 2012 de la licitatie precedenta
    (de aici si termenul scurt de licentiere pt ce a ramas nevandut in 2012 in 3.4-3.6 -> doar pana la sfarsitul lui 2025)

    cea pt 5G va veni la anul( sa speram) si va contine frecventa in 700(n28) , 1500 mhz(n50,n51,n75,n76) , 3.4-3.8(n77, n78) ghz pe o perioada mai lunga si 26ghz

    info de aici cand visau cu grindeanu in 2019
    ancom.ro/conditiile-si-procedura-de-acordare-a-spectrului-radio-pentru-5g-in-consultare-publica_6074

    “În acest an, ANCOM va pune la dispoziţia operatorilor interesaţi spectrul disponibil în benzile 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz. În banda de 700 MHz este disponibilă o cantitate de 2 x 30 MHz (FDD) şi 1 x 15 MHz (SDL), în banda de 800 MHz – 2 x 5 MHz (FDD), în banda de 1500 MHz – 1 x 40 MHz (SDL) şi în banda de 2600 MHz – 2 x 40 MHz (FDD)
    În ceea ce priveşte banda 3400-3800 MHz, se vor putea aloca maxim 90 MHz (în regim de funcţionare TDD) pe un termen mai scurt, de 6 ani (în perioada 01.01.2020 – 31.12.2025) şi 400 MHz (tot în regim TDD) pe un termen mai lung, de 10 ani (în perioada 01.01.2026 – 31.12.2035). Scopul acordării drepturilor de utilizare pe un termen mai scurt îl reprezintă alinierea datei de expirare a acestor drepturi cu a celor care au fost deja acordate în această bandă de frecvenţe”

    adevarat ca ancom nu impune ce tehnologie sa foloseasca pe frecventele achizitionate, dar operatorii evita sa foloseasca pt 5g frecvente exotice(non standard la nivel eu) din cauza costului ridicat pt echipamente si compatibilitate scazuta cu telefoane

      (Citează)

  7. Stie cineva, daca am Pfizer la raman la Vodafone, sau frecventele Orange sunt mai bune pentru vaccinul meu.
    La fel daca am Pfizer 1 si 2 si fac Moderna 3, cum o sa fie semnalul la Vodafone in baie?

    mircea:
    asa au zis si de vaccinul de covidel, nu are shefu nici o reactie adversa, e cel mai sigur.
    pana au inceput sa apara diverse efecte, ce sa vezi.
    uitati-va la cum se jura ghita vaccinistu pe rosu la inceput ca vaccinul e sigur.

    pe de alta parte, licitatia asta aduce iar in atentie minciuna operatorilor cu 5g, care vand telefoane 5g si semn de retea de 5g, cand ei nici nu au licenta si nu folosesc banda de 5g.
    BA TU ITI DAI SEAMA??

      (Citează)

  8. Pai probabil ca cei doi granzi vor supralicita doar sa nu castige DIGI frecventa de 800MHz, ca Doamne fereste asta ar insemna semnal bun peste tot, si preturi mici … nu-si doresc ei asa ceva . Le tin la sertar ca si pe celelalte frecvente neutilizate din portofoliu !

      (Citează)

  9. dny:
    tot in ziarul Lumina se publica?

    :)) buun

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus