un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vodafone câștigă testul conexiunilor fixe din România

13 Oct 2021  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

49 comentarii

Vodafone Supernet Fibră a ieșit rețeaua cu cea mai bună experiență de utilizare în testele efectuate în România de nemții de la Umlaut.

Mai exact, punctaj 866/1000, primul loc. Următorul clasat a fost la mustață, 842 de puncte. Cei de la Umlaut spun că au făcut scorurile pe baza a peste 5 milioane de pachete de test obținute în 6 luni (din săptămâna 10 până în săptămâna 33 a anului) pe 20.054 de conexiuni fixe din țară. Analiza s-a făcut prin crowdsourcing. Scrie în certificat că Umlaut are integrare cu diverse aplicații ce îi raportează cât de bună este conexiunea la Internet și tipul ei. Ei spun că metoda aceasta este mai bună pentru evaluat calitatea zilnică a conexiuni față de, să zicem, un test Speedtest, pe care lumea de obicei îl face în condiții cât mai bune pentru a vedea un maxim.

Altfel spus, din ce înțeleg eu, Umlaut spune, că în medie de-a lungul perioadei de test, Vodafone a oferit o conexiune de calitate mai bună tuturor clienților săi.

Clasamentul întreg este mai jos, de fapt. De data aceasta au dat și numele celorlalți din clasament:

Au pus și scorul detaliat. Vodafone câștigă la download, care are ponderea cea mai mare. Telekom câștigă la upload, Digi la latență. Per total, Vodafone ajunge la 866 puncte.

Vodafone acoperă cu rețeaua fixă un număr de 3,3 milioane de gospodării, acum că integrează și UPC în întreaga ecuație. Diferența în favoarea lor este posibil să fi fost făcută de echipamentul oferit clienților în casă (adică routerul final) și poate inclusiv vreun QoS care asigură automat tuturor celor din casă o conexiune bună, câștigând astfel când s-a tras linie la puncte.

Cred că și Ookla (cei din spatele Speedtest) ar putea da astfel de rezultate, dar nu le fac publice. Și ei adună date despre conexiunile fixe ale fiecăruia. Eu, de exemplu, am extensia lor instalată în browser și deci Ookla știe care este calitatea Internetului meu în diverse momente, latența cu care se încarcă diverse site-uri șamd. În general însă țin datele doar pentru ei.

    49 comentarii

  1. Au salvat destul padurile si au trecut la minciuna urmatoare?

      (Citează)

  2. Nu știu unde s-au făcut testele astea, dar de cand au preluat portofoliulUPC, conexiunea e foarte proastă. În ultima perioada zilnic cade netul. Până să preia ei, UPC zbârnăia.

      (Citează)

    • Păi și de ce crezi că se întâmplă asta? Că ei au cumpărat o firma, nu cred că au schimbat cablurile. Mai mult ca sigur pe la UPC încă nu s-au schimbat decât antetele de pe hârtie și semnăturile la email.

        (Citează)

    • nwradu:
      Păi și de ce crezi că se întâmplă asta? Că ei au cumpărat o firma, nu cred că au schimbat cablurile. Mai mult ca sigur pe la UPC încă nu s-au schimbat decât antetele de pe hârtie și semnăturile la email.

      Iar tu promovezi cablurile alea de zici ca sunt conexiuni spre Marte

        (Citează)

  3. Hai ca imi vine sa rad Vodafone a primit mai multe pucte la uplink decat Digi

      (Citează)

  4. Radu, te rog, nu te alătura si tu celor dau în alții pentru publicitate mascata si fac exact același lucru. Nu, sa nu imi spui ca scrie undeva jos ca e incadrat la publicitate.

      (Citează)

  5. Nu stiu exact ce date au folosit ei si cat de reale sunt, dar situatia reala nu este deloc asa cum este prezentata in acest raport. Folosind router-ul standard(ce iti este oferit la instalare), frecvent viteza de download era in jurul valorii de 30-35 mbps(pe speedtest, pe fast), deci nu stiu cum le-a iesit lor 450… si nu e ca si cum testam de le un laptop de doi lei sau undeva in coltul apartamentului dupa ce semnalul trecea prin 10 pereti de ciment + fiert beton…

    Nu spun ca sunt rai per total, dar peste Digi nu sunt

      (Citează)

    • Am avut internet de la UPC 2 ani jumate.
      La mine pe tarla aveau cea mai mare viteză de internet. De când i-au preluat Vodafone s-au dus in cap. Pe lângă banda de upload mică. Aia nu era un deranj mare, până am schimbat meseria și am nevoie de upload mărit. Păcat de ei, pentru că aveau un serviciu funcțional și decent.
      Am trecut între timp la FTTH 1 gbps la Digi.

        (Citează)

  6. Asta cred ca e gluma zilei. LOL, auzi acolo Vodafone ofera cea mai buna conexiune fixa din Romania. Cred ca nici ei nu cred prostia asta.

      (Citează)

  7. Gluma buna, hai sa comparam cu digi 10 G b si mai vorbim

      (Citează)

    • Probabil la anul vor sta altfel lucrurile, deși la anul nu cred că vor fi mulți clienți cu 10G. Dar Umlaut n-a măsurat cine are cea mai mare viteză de download pe torrente, ci în general satisfacția clienților.

        (Citează)

  8. Jenante reclamele astea. Inteleg ca iese banu, dar totusi…..
    Folosesti net de la vodafone? Chiar crezi ca e top?
    Sau esti ca influenteritele alea, care fac reclama la orice doar sa iasa banu.
    Sa fim cinstiti, netu fix de la vodafone si teveul e un kkt pansat. La fel ca telekomu. Digi rullllez pe partea asta. Cu toate bubele lor, sint mult peste voma si telepom.

      (Citează)

    • Și pe mine m-au surprins rezultatele. Umlaut n-a măsurat cine oferă cea mai mare viteză de download. Poate unor clienți nu le pasă de acest aspect, ci să meargă suficient de bine rețeaua pentru ce nevoi au ei. Unii vor ușurință în instalare și să le meargă netul pe whatsapp, ca să vorbească cu nepoții.

        (Citează)

    • Din cate vad eu, blacskull a intrebat daca folosesti netul de la VDF, dar nu i-ai raspuns.

      Eu inteleg ca nu folosesti.

        (Citează)

  9. Eu am internet fix vodafone, defapt upc, iar daca digi nu ar fi magari as trage maine internet de la ei.

    Pret 33 lei.
    Download 300mbps
    Upload 25mbps.
    Fibra este pana in bloc, apoi de pe hol in apartament este cablu tv (coaxial).
    Routerul lor, esti obligat sa-l cumperi (ca nu-i gratis), este foarte slab, cam cat un tplink de 200lei, se blockeaza, abia bate 2 camere, iar cand conectezi 3+ device-uri devine si mai frustant.

      (Citează)

  10. Cu asta cei de la Umlaut sau cum își zic acum și-au dat definitiv cu firma în cap. Cum să spui că unii ce ofertă la 95% din portofoliul de clienți upload de 25 Mbps au cea mai bună conexiune fixă? Pe mobil să zicem că îți faci traseul “random” pe unde au ei stâlpi ca să iasă bine, dar la fix? :)

    Hai că am râs.

      (Citează)

  11. Deci stai, daca vreau supernet de-asta e musai sa-mi iau pachet cu TV?
    Ca daca ma uit pe site la oferta de internet e doar o singura optiune, aia cu 25Mbps upload (adica CATV-ul ala vechi de la UPC, am avut acum 10 ani, multumesc frumos)

    Macar o pagina in care sa aflu si eu daca am fibra disponibila la mine in zona? Sau trebuie sa sun si pentru asta?

    Vodafone, serios acum, cum sa promovezi agresiv un serviciu care nici macar nu e descris coerent pe site-ul propriu? Formular de comanda sa ma sunati voi? Macar pe vremuri te duceai la casierie la UPC, mai vedeai oameni, mai socializai, mai schimbai o impresie, te mai uitai in decolteul fetei de la ghiseu.

      (Citează)

  12. “următorul clasat”… ce limbaj de lemn de PR, când următorul clasat nici nu vede vodafone în urmă. Sunt curios câți din cei plătiți în campania asta nu folosesc de fapt digi, pentru că în orice situație în afara unor teste sintetice sau extrem de biased (cum e cazul de față) vdf e echivalentul digi de acum 10 ani.

      (Citează)

    • Da, dar noi suntem în bula în care vrem download rapid. Din milioanele de gospodării, însă, câți crezi că vor asta? Majoritatea oamenilor sunt fericiți să meargă Whatsapp pe video, să nu pice, să fie ușor de instalat, să coste puțin. Dacă VDF bifează acestea pentru ei, clientul este satisfăcut.

        (Citează)

  13. Articolul este incadrat la “reclama, tehnologie” asa ca, este totul transparent.
    Clar este o reclama :) unflata

      (Citează)

  14. Foarte bine. Bune rezultate. Foarte bune.
    Lasa-l pe Vodafone sa ia hotarari de business pe baza rezultatelor astora, ca viitorul ii suna bine. Bine de tot.

      (Citează)

  15. nwradu:
    Da, dar noi suntem în bula în care vrem download rapid. Din milioanele de gospodării, însă, câți crezi că vor asta? Majoritatea oamenilor sunt fericiți să meargă Whatsapp pe video, să nu pice, să fie ușor de instalat, să coste puțin. Dacă VDF bifează acestea pentru ei, clientul este satisfăcut.

    Sorry, dar oricum o dai tot nu iese. Testul e făcut pe unul din ăia 15 clienți ce probabil au fibră de la Vodafone pentru că la upload dau viteze de peste 25Mbps cât au majoritatea clienților lor moșteniți de la UPC. Se vede pe ultimul grafic asta.

    Să modifici metodologia de testare până iese cel mai slab câștigător, e într-adevăr și asta o artă ce doar un auditor cu adevărat independent o poate face :)

      (Citează)

  16. :)))) Merge fibra ca si reteaua.
    Cred ca Vodafone e singura firma care face teste cu firma “independenta” si apoi se bate pe umar ca sunt cei mai tari, arunca comunicatul de presa la toti bloggerii si asteapta clienti. Am intrat acum random la cativa bloggeri random pe care ii mai urmaresc si toti au acelasi comunicat.
    Te apuca si rasul.

      (Citează)

  17. Nu stiu exact ce au masurat ei in pdf-ul ala, insa viteza lor de upload nu are cum sa fie mai mare de 25 Mbps. Chiar asta arata si ei in oferte, si persoane fizice si business, e bine ascuns in pagina numarul ala, trebuie sa-l cauti, dar este acolo:
    https://www.vodafone.ro/servicii-fixe/business/voce-internet-fix/internet-fix/internet-fiber-power
    https://www.vodafone.ro/servicii-fixe/pachete/home-deal-1000

      (Citează)

  18. Acum după ce lăsăm marketing la o parte, hai sa vorbim și de monopolul pe cartiere sau zone intre furnizori?
    Am fibra în zona de la digi si sunt doar ei, nu împart cu ceilalți furnizori.
    Iar alți furnizori nu vin sa tragă fibra.

      (Citează)

    • Se cheama piata libera

        (Citează)

    • Absolut Da da, ma scuzați
      Romanii practicau piața libera înainte sa se fi inventat

      Andrei:
      Se cheama piata libera

        (Citează)

    • @mircea, sunt putine zone in Romania unde exista monopol al unui singur furnizor de internet si catv.
      Iar acolo unde este “monopol” de obicei este in zone de case din rural unde nu se prea justifica sa intre si cel de-al doilea furnizor din cauza numarului redus de potentiali clienti.

        (Citează)

  19. Faina retea..mai stiti vreuna la care 1 luna = 28 zile?

      (Citează)

  20. gospodarii :)))))))
    asa e cand te apuca pandaliile din engleza
    serios ba boss, GOSPODARII??

      (Citează)

    • Dar tu cum ai traduce “household”, lingvistule?
      Sau ce alt termen neaos ai folosi? Haide, lumineaza-ne.

        (Citează)

  21. Vodafone Romania NU ARE UN SITE FUNCTIONAL 100% in 2021 dar se lauda ca au cel mai bun internet din Romania…trist rau ca toti cei ce scriu despre tehnologie pe internet refuza sa vada realitatea…!

      (Citează)

  22. Cea mai buna gluma a lunii, chiar am ras cand am citit articolele acestea sponsorizate pe toate blogurile, de catre Vomafone.

      (Citează)

  23. Acel moment cand testele facute din pix prin birouri iau contact cu realitatea din teren. Sublim.

    Altfel, mi se pare ilar sa scrii in anul de gratie 2021 ca Digi ar avea vreun competitor serios pe piata de internet fix, acolo unde au dus fibra optica pana si-n gospodariile din satele romanilor.

      (Citează)

  24. Caz proaspat de doua saptamani. Zona semicentrala in Bucuresti, socrii mei aveau TV si internet de la UPC de cativa ani. 1000 download, 25 upload. Nu au avut probleme anii acestia cu UPC deloc, decat cu puterea cablului de vreo doua ori.

    Nu au semnat nimic cu Vodafone, au mers cu contractul asa. De o luna si jumatate a cazut internetul de tot. Maxim doua ore pe zi mergea, atat. Mult succes sa vorbesti cu cineva de la Vodafone la telefon! E imposibil sa faci o reclamatie daca esti putin atehnic!

    Au mers in magazin, cerere de reziliere, trecut la Digi.

      (Citează)

  25. De când au preluat Vodafone merge mai prost internetul și mai și sună insistent și fac oferte mai proaste decât ce am acum. Abonament cu 1 euro mai mult dar fără telefon fix și mai puține canale la TV.

      (Citează)

  26. circula pe net in vara o poza facuta in shopul vdf de pe barbu vacarescu, deci la ei acasa in sediul central, unde pusesera in geam un A4 cu: NU FUNCTIONEAZA INTERNETUL.

      (Citează)

  27. Am renuntat si eu la UPC/VOdafone acu o luna desi eram la ei de peste 10 ani iar motivul principal a fost calitatea internetului. Este clar ca lumina zilei ca sunt in urma tehnologic de multi ani si nu au facut nimic sa recupereze din decalaj.

    Aveam net de 500Mb (maximul oferit de ei) dar nu trecea niciodata de 120Mb.

      (Citează)

  28. Vodafone are uploadul limitat la 25 mb deci imposibil sa fi luat mai multe puncte la upload decat digi si orange. Cine stie ce au masurat ei ca sa de-a bine.
    Niciodata nu se explica si modul cum au fost facute testele la genul asta de reclame.

      (Citează)

  29. Hai Radu, pe bune?

      (Citează)

  30. Arhi a pus [P] mare in titlu, mi se pare mult mai fair. Vad ca sunt multi oameni iritati de faptul ca nu markezi mai bine publicitatea si asta nu cred ca ajuta campaniei.

      (Citează)

    • Da, Vdf recomandă p în titlu. Eu pun mare Publicitate sub titlu, cu avantajul că așa se grupează toate articolele acolo în acea categorie și o pot arăta altora.

      Fac asta de vreo 3 ani? Cred că cine citește blogul a învățat deja asta sau poate face minimul efort de a reține acest aspect pentru viitor. Altfel, scuze pentru “a fi iritat” de 4-5 articole publicitare din cele o sută lunare se vor găsi mereu, de parcă aș lua banii de la ei.

        (Citează)

  31. iesi si tu cu un comunicat sa mai apari pe ecranele oamenilor si 100% din comentarii la postare sunt hate :)) money well spent.

      (Citează)

  32. de aia se numeste TRADUCEREA SI ADAPTAREA.

    Marean:
    Dar tu cum ai traduce “household”, lingvistule?
    Sau ce alt termen neaos ai folosi? Haide, lumineaza-ne.

      (Citează)

  33. Doamne , mizerie mai mare ca asta . Deci nu poti spala jegul asta . Reteaua Vodafone e proasta pe linie , apeluri deconectate , lipsa de semnal pe mobil (radio) , iar la partea fixa sunt pamant de flori . Probleme pe linie , dezvoltare pe coaxial ,aberatie cum mama naibii au iesit ei in top acolo … ca nu trebuiau din bun simt sa fie luati in considerare !

    Dovada ca prefera sa bage bani in surle si trambite despre nimic, decat sa dezvolte corect reteaua . Cred ca au acelasi idiot de CEO de la Telepom care cand a transformat din Cosmote in Magenta ,a virat banii pentru dezvoltare / mentenanta in reclame cu prosti pentru prosti . SI uite unde au ajuns .

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus