un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Zona de birouri Pipera este un ghost town

13 Sep 2021  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

37 comentarii

Iată un soi de fotoreportaj făcut de mine. Matilda a intrat la Medicover la niște analize, așa că eu m-am plimbat printre clădirile de birouri de pe Dimitrie Pompeiu și am făcut fotografii. Am fost acolo de 11 ori în ultima lună, de altfel, pentru fizioterapia mea.

De data aceasta, deși era ora 12 într-o zi lucrătoare, nu cred că am văzut mai mult de 50 de persoane în total într-o oră de plimbare prin zonă. Altădată îmi plăcea acea zonă pentru că era foarte agitată în felul ei corporatist. Vedeai mereu sute de persoane afară la țigară sau mergând spre vreun meniul zilei la unul dintre restaurantele din zonă.

Era parada modei la femei, se vedea că unele trag tare să impresioneze pe cineva de se îmbrăcau la muncă aproape ca pentru club. Era imposibil să găsești parcare pe undeva. Erau cozi peste tot, badge-uri peste tot.

Acum e pustiu.

Unele zone arată excelent, precum aceasta dintre două clădiri Globalworth, cu multă apă despărțită de poduri. Aici chiar m-am simțit ca în străinătate.

Dar nu era nimeni. Din această clădire a ieșit un paznic plictisit, aproape ca o babă în fața porții ca să vadă dacă mai trece cineva. Știu că nu se vede în poză, dar se scobea în nas. Mi s-a părut emblematic pentru situația zonei.

Pe aici erau de obicei mulți oameni mergând în diverse direcții. Acum, din cele 4 mese scoase în față de către Gregory’s și Frufru, doar două erau ocupate. Una de mine, am mâncat la Frufru cum fac de obicei acolo (metoda mea de a spune mulțumesc de când mi-au înapoiat portofelul). Alta de niște oameni care, din ce discuții aveau, cred că erau acolo tot pentru o vizită la centrul medical din zonă.

M-am uitat la clădirile din zonă și nu părea a fi activitate la nici un etaj. Pe nici un floor, cum se zice.

Alte zone de obicei pline de oameni erau acum goale.

Multe clădiri par în renovare. O parte din Novo Park pare în lucru din acela cu praf. Jumătate din oamenii văzuți în zonă păreau muncitori în construcții, precum aceștia care traversau strada. M-am mai întâlnit cu un alt grup mare de oameni murdari de vopsea și glet din cap până în picioare. Într-o parcare din Novo Park, pe lângă sediul HP, alți muncitori mâncau niște sandvișuri la pachet în interiorul dubei ce le era “bază”.

Aleea aceasta n-am văzut-o niciodată altfel decât plină de oameni. Țin minte și diverse tonete și chioșcuri cu mâncare sau cafea.

Acum totul pare dezasamblat. Femeia din imagine cred că făcea curat într-una din clădirile de acolo și ieșise să dea un telefon. Este foarte dezolant să vezi genul acesta de arhitectură urbană modernă, dar total părăsită și neutilizată. Nu țin minte să fi mers cu vreo altă ocazie prin astfel de locuri.

Și mai dezolant este la strada mare, la Dimitrie Pompeiu. Chiar și în 2019, înainte de pandemie, zonele care arătau bine erau cele din proprietatea privată a clădirilor de birouri. În afara lor, la propriu dincolo de gard, erau mereu bălării și praf și zone care păreau mai degrabă aparținând unui sat deșertificat, nu principalei zone economice a Bucureștiului. Contrastul de a ieși dintr-o zonă foarte aranjată precum Oregon Park și de a găsi niște blocuri de nefamiliști și bălării mai înalte ca mine a fost mereu unul mare. Să vedeți acum cum este!

O trotinetă Lime pare abandonată la granița dintre bălării și pavaj. Fotografia asta este chiar lângă ieșirea din stația de metrou Pipera, în fața unei alte clădiri Globalworth.

Mașinuța de cafea nu știu dacă-i abandonată sau era doar închisă atunci când am fost eu. Vizavi de ea, însă, 3 localuri aveau în total 5 clienți la ora de prânz. Mă gândesc la câți clienți or fi fost cândva pe acolo dacă există două covrigării Luca, una vizavi de alta pe bulevard.

O babă vindea flori. Am cumpărat și eu niște floarea soarelui de la ea.

Cineva a întins pe trotuar, din loc în loc, mâncare pentru porumbei. M-am simțit ca-n desenele animate cu Roadrunner, mă gândeam că dacă le urmez pas cu pas probabil voi cădea într-o mare capcană sau groapă.

Starbucks-ul era deschis, dar cu luminile aproape stinse și o singură persoană în interior. Undeva mai departe, doar Gregory’s avea clienți. La Frufru am intrat doar eu și asta pentru că știam că este deschis, că de afară nu pare așa pentru că țin lumina aproape stinsă. Urmează tot pe acolo ceva mâncare libaneză unde nu era nimeni, apoi un Subway care era în concediu. Doar Mega Image mai atrăgea clienți.

Pe partea cealaltă a Starbucks-ului este un restaurant Stradale. La ora 12, înăuntru erau vreo 7 persoane. Mie-mi place Stradale, dar țin minte momentele când coada la dat comanda se întindea până la ușă și înăuntru era o agitație plăcută de badge-uri și discuții despre rapoarte.

La altă terasă erau trei oameni la o bere.

După ce-am fotografiat clădirile acestea Globalworth, un paznic a ieșit de la parterul uneia și m-a întrebat de ce fac fotografii. I-am spus că-mi place cum arată clădirile.

Mi-a spus să nu mai fac pentru că este interzis fotografiatul fiind proprietate privată. Eu i-am răspuns că, în acest caz, ar trebui să pună semne cu “fotografiatul interzis”, că altfel lumea nu are de unde să știe.

Paznicul a spus că ei nu sunt bază militară ca să pună semne din acestea. “Este însă proprietate privată și fotografiatul este interzis.”

Am zis că nu-i momentul oportun să am o dezbatere respectivul domn despre unde-i permis fotografiatul, despre ce regim are un spațiu public aflat în proprietate privată și diferența față de curtea unei case proprietate privată, că nu-mi pasă așa tare. O să-i întreb însă pe cei de la clădire când apuc de ce nu este permisă fotografierea într-un spațiu public.

Am rămas însă cu gândul că, dacă pandemia mai ține un an, atunci la anul voi fotografia acolo vulpi și iepuri și fazani, iar pe seară s-ar putea să mă atace vreun animal. Zona este un ghost town veritabil.

Și știți care-i culmea? Că în acele companii se muncește, desigur, în work from home. Oare șefii acelor companii se întreabă din când în când “băi, dacă puteam să ne adaptăm la wfh, de ce am plătit atât de mulți ani chiria pe astfel de spații de birouri?” Vă dați seama câte zeci de milioane de euro s-au investit în construcția de clădiri foarte reușite în interior (am vizitat câteva de-a lungul anilor), când de fapt se putea lucra suficient de bine și de acasă, cu o investiție mult mai mică?

Un întreg domeniu al industriei creat pentru o nevoie care nu există de fapt sau care este mult mai mică decât se credea de fapt că este! Tehnologia modernă o ia în fața nevoii pentru spații de birouri moderne. Sunt curios ce se va întâmpla în viitor.

    37 comentarii

  1. Deci Pipera este un pol al incompetenței, lenei și indolenței.

    Toți ăia ieșiți afară la pierdut timpul nu aveau treabă pe la birou de frecau menta la țigară sau cafea sau restaurant.

    Toate corporatizdele alea gata de club nu puteau să își păstreze jobul sau să avanseze decât prin dezbrăcat.

      (Citează)

    • Well, Gaelex, și eu sunt corporatistă, și te asigur că nu frecam mentă și nici nu mă îmbrăcam ca in club.
      Dar da, unii aveau obiceiul să taie frunza la câini, mai o cafeluță, mai o țigară, timpul trece, leafa merge.
      Radu, eu am lucrat într-una din clădirile din poze și obișnuiam să-mi iau cafea de la nenea ăla cu mașinuța de cafea închisă și plină de graffiti, in prezent.
      In corporația noastră, salariile sunt înghețate de la începutul pandemiei. Nici vorbă să primești ceva in plus pentru consumul extra de electricitate, căldură etc. De aceea mulți și-au dat demisia, multe proiecte s-au inchis.
      Prin alte corporații se încearcă, timid, o variantă de 3 zile WFH, 2 la birou (opțional). Nu sunt mulți amatori. Eu nu văd un viitor bun pentru clădirile acestea, in contextul in care virusul va face partea din viața noastră de acum încolo. E un peisaj dezolant.

        (Citează)

    • Sigur ca exista si exceptii, dar pe acestea nu le vezi facandu-si de cap pe afara pentru ca sunt la birou omorandu-si ochii cu vreun excel sau fereastra de debug.

      Da, ai comentat la postarea de weekend ca ai schimbat felul in care te imbraci acum la maturitate. M-a amuzat ca eu am mers cumva in directia opusa, tricou coloratsi chiar rosu, pantaloni scurti… mai casual.

        (Citează)

    • @Deea, foarte multe companii merg pe ideea ca timpul si banii economisiti cu transportul pana la munca acopera costurile suplimentare electricitatea si caldura pe care le ai acasa. Adica undeva pe la vreo 50-100 de lei maxim.
      Desigur, poti sa spui ca unii au si alte costuri mai mari, de exemplu chiria suplimentara daca te-ai mutat dintr-o garsoniera intr-un apartament cu 2 camere ca sa ai spatiu pentru birou.

        (Citează)

    • @Deea: aveam impresia că lucrai aici la Timpuri Noi Square.

      Și eu cred că salariile nu vor crește prea curând din cauza wfh, care este văzut ca un beneficiu.

        (Citează)

  2. Și iată cum reduci și puțin poluarea și crești calitatea vieții fără să faci mare lucru.

      (Citează)

  3. Și toate acestea de frica unei gripe. Crazy…

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      13/09/2021 la 8:21 AM

      Unei gripe din care se și moare și care se răspândește mult mai repede decât o gripă normală

        (Citează)

    • Catalin, frumos gest, dar nu cred ca ai cui sa explici.

        (Citează)

    • True. Cu diferenta ca la gripa tot zaceai o saptamana. La Covid 10% au probleme serioase, 40% au ceva probleme, iar 50% trebuie sa se testeze ca sa stie ca sunt infectati. Practic totul sta pe loc din cauza a < 10% din oameni.

        (Citează)

    • voi nu ati auzit de “long covid”, este?

      si sunteti foarte amuzanti cu “10% din oameni” – asta pentru ca nu aveti pe nimeni printre cei 10%

      in loc sa fiti recunoscatori ca sunteti norocosi si sa tineti ciocul mic, aveti pareri pe bloguri (si sunt sigur ca nu numai pe bloguri)

        (Citează)

    • @Okochea, cu diferenta ca la gripa doar cei care aveau forme mai grave zaceau la pat o saptamana. Acum cei care au forme grave de Covid zac prin spitale la terapie intensiva.

      Practic printre cei 10% se poate numara oricand si un membru al familiei tale. Merita sa lucrezi de acasa pentru a-i salva viata? Sau preferi sa-l sacrifici doar pentru a nu purta tu o masca atunci cand intri intr-un magazin?

        (Citează)

  4. Iulian:
    Și iată cum reduci și puțin poluarea și crești calitatea vieții fără să faci mare lucru.

    Bine zis.

      (Citează)

    • Salut!
      Dar bordurile, bordurile cum erau pe bulevard?
      Am citit la alți bloggeri că-și doreau mai an niște borduri de calitate, occidentale…

        (Citează)

  5. Tocmai mi-am dat seama ca nu am fost niciodata acolo in ultimii 7 ani, desi lucrez aproape.

    Am lucrat acolo vreun an prin 2013 si am urat din tot sufletul aglomeratia care era acolo, mi s-a parut pur si simplu animalica, asa ca nu am mai calcat de atunci. Evident acum 7 ani nu existau multe din cladirile care sunt acum acolo, deci sunt sigur ca inainte de pandemie aglomeratia era absolut sinistra.

    Acum ar merita sa fac o vizita, sa vad si eu ce a mai crescut.

    Are si parti bune pandemia, orice s-ar zice.

    A aratat tuturor ca tot ce s-a facut acolo e practic inutil: miliarde cheltuite, poluare si stres – toate inutile, se putea foarte bine si fara.

    Asta zice ceva despre capitalism, nu?

      (Citează)

  6. Eu prestez in partea opusa a bulevardului, in Iride, iar lucrurile par sa se aglomereze din ce in ce mai tare și viața sa revină la normal. Mașini parcate pe linia de tramvai, pe trotuar peste tot.

    Săptămâna trecută am plecat de la birou pe la 6:15, iar miercuri, joi și vineri am parcurs distanta dintre Iride și Petricani in 20 de minute.

    In schimb, mi se pare inimaginabil că parcările companiilor stau goale, iar primăria sectorului 2 nu s-a gândit să ofere reduceri sau scutiri la impozit pentru a le transforma în parcări publice.

      (Citează)

    • Parcari publice pentru cine? Pentru angajatii care lucreza tot in cladirile respective, sau pentru vizitatorii lor?
      Asta ar putea sa faca chiar firmele, nu au nevoie sa tina 27 de locuri de parcare rezervate permanent pentru sefi si sefuti care nu mai vin la birou, pot sa le lase pentru angajatii care chiar vor/trebuie sa vina.

        (Citează)

    • Pentru oricine are treaba in zona. Sunt clardiri ocupate care au locuri de parcare foarte scumpe sau deloc si sunt cladiri care sunt goale (Feper) cu parcari imense care nu pastreaza locul pentru nimeni.

        (Citează)

    • @Andrei, la prima vedere poate parea ca sunt sute de locuri disponibile, dar majoritatea sunt rezervate de chiriasii din cladire (unele contracte includ automat si un numar de X locuri de parcare pentru fiecare spatiu de birou). Uite, de exemplu in cladirea Feper despre care ai scris tu mai sunt doar 50 de locuri disponibile:
      https://feper.ro/spatii-noi-de-inchiriat/

        (Citează)

  7. Anul asta ar fi putut fi folosit de primarie sa faca niste lucrari de infrastructura pe acolo. Sau macar curatenie si schimbatul tradițional de borduri, ca pana in anul cu alegeri se aglomereaza la loc zona.
    Nu de alta, dar impozitele se incaseaza si pe cladirile goale.

      (Citează)

  8. Absolut corect.
    Chiar și la alea 40-50 as mai ajusta puțin.

    Iar aia 10% s ar putea sa crească din cauza decreteilor care nu se vaccinează, dar nu ii poți invinovati prea mult având în vedere ce treaba buna au făcut cu vaccinul asta care nu te ajuta mai cu nimic (bosilor la ati nu ajungeți asa ușor)

    Okochea:
    True. Cu diferenta ca la gripa tot zaceai o saptamana. La Covid 10% au probleme serioase, 40% au ceva probleme, iar 50% trebuie sa se testeze ca sa stie ca sunt infectati. Practic totul sta pe loc din cauza a < 10% din oameni.

      (Citează)

  9. Ma simt norocos sa am jobul pe care il am momentan,

    Momentan suntem WFH inca 1 an cel putin. Compania multi nationala mare din afara s-au purtat foarte bine. De cand a inceput pandemia in fiecare quarter primeam intre 500-1000$ pentru cheltuieli de WFH / amenajare birou / luat babysitter what ever no question asked. Primeau toti de la director la interni.

    Mariri au fost dar nu extraodirnare dar bonusul a fost bun spre foarte bun pentru cei high permorferi pentru ca am si avut un an bun.

      (Citează)

  10. American drim…ce vrei mai mult.
    BTW, cam asa arata centrul majoritatii oraselor americane in weekend sau zile libere.
    Ghost town fara pic de activitate economica cand sunt “galerele” goale.

      (Citează)

  11. Am avut coviț, nu exista nimic long. Doar ce am în pantaloni
    Stai jos, nu mai citi toate prostiile

    Marean:
    voi nu ati auzit de “long covid”, este?

    si sunteti foarte amuzanti cu “10% din oameni” – asta pentru ca nu aveti pe nimeni printre cei 10%

    in loc sa fiti recunoscatori ca sunteti norocosi si sa tineti ciocul mic, aveti pareri pe bloguri (si sunt sigur ca nu numai pe bloguri)

      (Citează)

    • da ba, daca nu ai avut tu, nu exista.
      tu esti dintre cei care acum 1 an si ceva erau: “unde e covidu’, ca eu nu cunosc pe nimeni care sa aiba?”

        (Citează)

    • După cum te exprimi singurul lucru lung la tine pare să fie sărăcia (financiară și intelectuală), vai de capul tău de întreținut 🤣

        (Citează)

  12. Deea:
    Well, Gaelex, și eu sunt corporatistă, și te asigur că nu frecam mentă și nici nu mă îmbrăcam ca in club.
    Dar da, unii aveau obiceiul să taie frunza la câini, mai o cafeluță, mai o țigară, timpul trece, leafa merge.
    Radu, eu am lucrat într-una din clădirile din poze și obișnuiam să-mi iau cafea de la nenea ăla cu mașinuța de cafea închisă și plină de graffiti, in prezent.
    In corporația noastră, salariile sunt înghețate de la începutul pandemiei. Nici vorbă să primești ceva in plus pentru consumul extra de electricitate, căldură etc. De aceea mulți și-au dat demisia, multe proiecte s-au inchis.
    Prin alte corporații se încearcă, timid, o variantă de 3 zile WFH, 2 la birou (opțional). Nu sunt mulți amatori. Eu nu văd un viitor bun pentru clădirile acestea, in contextul in care virusul va face partea din viața noastră de acum încolo. E un peisaj dezolant.

    Si eu m-am gandit daca ar fi corect ca firmele sa plateasca compensatii pentru WFH, dar inclin sa cred ca nu. Ai ceva cheltuieli cu casnice in plus, dar pe de alta parte economisesti benzina, timp si nervi, fara naveta zilnica. Pentru mine a fost si foarte convenabil ca am putut sa stau cu copilul acasa pe perioada scolii online.

      (Citează)

  13. hai sa nu putem acum toata lumea in cap pt cativa morti.
    si de gripa se moare si pt asta nu se inchide nimic iarna. ca se stie, vara covidel e in concediu.

    Cătălin Tănase:
    Unei gripe din care se și moare și care se răspândește mult mai repede decât o gripă normală

      (Citează)

  14. Radu, eu lucrez fix in cladirea Globalworth cu piscinutele in fata :)
    Lucram 100% WFH de la inceputul pandemie (inainte de pandemie lucram deja 2 zile pe sapt in WFH)
    Nu am mai fost la firma din februarie 2020 si vazand aceste poze imi dau seama ca arata dezolant zona, fara oameni . Ordinele venite de sus sunt ca nu ne vom intoarce nici anul acesta la birou.
    Cand ne-am mutat in cladirea Globalworth, firma a inchiriat spatiul doar pt 70% din angajati datorita celor 2 zile de WFH. Chiar sunt curios daca vor renegocia contractul si vor inchiria un spatiu minim pt eventuale sedinte & shit

      (Citează)

    • Cred ca in urmatorii 2 ani or sa fie vremuri grele pentru companiile care detin spatii de birouri. Din ce in ce mai multe contracte de inchiriere ajung la termen si multe companii aleg sa nu le mai prelungeasca sau sa resemneze doar pentru un spatiu ceva mai mic. Chiar daca se va reveni la munca la birou, cel mai probabil va fi un sistem hibrid cu 2-3 zile la birou si 2-3 zile acasa sau cu prezenta de maxim 30-50% din angajati prin rotatie.

        (Citează)

  15. 1) Sper sa ramana pustie zona aia multi ani de acum incolo. Pipera pe dinafara a ramas o mizerie pe “bulevardul ala” si nimeni nu e interesat sa se circule cat de cat civilizat pe acolo.
    2) Daca mai dai de din astia cu proprietate privata, intreaba-i daca au chef sa dea cu subsemnatul la politie pentru hartuire si intimidare. 99% o sa dea inapoi, iar la aia 1% le faci plangere sa-si bage minitle in cap, eventual cu un apel la 112 pentru ca s-a comportat agresiv si te-ai simtit amenintat.

      (Citează)

    • Nu ai tu sau Radu autoritate sa ceri la cineva sa dea cu subsemnatul.
      E teren privat nu ai ce cauta acolo punct.
      Ar trebui ala de la paza sa cheme firma de protecție sau politia sa părăsești incinta.

        (Citează)

  16. România, țara lui “nu călcați iarba” și “fotografiatul interzis” !

      (Citează)

  17. Lucrarile din Novo Park au loc pentru ca una din firmele de acolo are nevoie de mai mult spatiu asa ca se reconfigureaza zona folosita anterior pentru cantina si Starbucks.

    Zona dintre G. Constantinescu – D. Pompeiu – Metrou Pipera si Globarworth apartine PMB si este in administrarea PS2 prin ADP. Luna trecuta a fost votata o HCL prin care i se va permite Globalworth sa amenajeze respectivul teren, 09 ph modernizare si reamenajare zona verde adiacenta metrou Pipera: http://public.ps2.ro/Administratie%20Publica%20Locala/Proiecte%20CLS2/2021/2021-08-26%20SEDINTA%20ORDINARA%20ORA%2016.00/

      (Citează)

  18. Am lucrat multi ani in zona si imi aduc aminte de serile cand plecam rupt de la birou seara si mirosea a gaze de esapament. Iar traficul era oribil si la 7.30 sau 8 seara (Pana atunc o “frecam” cum zice Gaelex)
    Am mers acolo cu metroul, cu masina cu bicla.
    Da, unele cladiri noi si Fabrica de Glucoza version 2.0 arata bine, frumos dar nu MI-e dor deloc de mizeria aia de zona din urmatoarele motive
    1. Infrastructura de transport e subdimensionata pentru acel numar de birouri si oameni. Linia de tramvai arata jalnic, statia de metrou e un Colectiv waiting to happen cu o singura iesire. A vrut Global worth sa faca inca o iesire pe banii lor. La Aurel Vlaicu capacitatea e depasita de ani buni.
    2. Preturile apartamentelor vechi mici din Aviatiei sau noi si proaste din Pipera crescusera artificial si la chirie si la achizitie.
    3. Nu mi e dor sa mananc ceva la un impinge tava “premium” tip stradale unde un biet angajat platit cu salariul minim pe economie se chinuie in caldura cuptoarelor sa mi arunce un ghiveci fleoscait denumit de Chef Foa ratatouille. Nu mi e dor de armata de middle manageri care stau cu orele la Starbucks platins 15 Lei pe un latte mediocru in loc sa munceasca. Ajungeau la 5.30 la birou ca sa se uite urat la angajatii care plecau spre casa dupa o zi de munca adevarata.
    5. Nu imi e dor de pitipoancele afectate care erau la tigara 3 ore pe zi barfindu si colegii
    Putem munci si in birouri decente, mai aproape de casa fara stresul, orele pierduta pe drum si mizeria din Pipera. Am lucrat vara asta din Italia, Grecia sau Brasov si zau ca am fost mai eficient si ferixiti decat in Pipera. Sa ramana Skanska si Globalworth cu colosii lor. Pt mine Pipera e doar o platforma industriala comunista reconvertita prost si lipsit de strategie in Pol de birouri peste care s a napustit un babilon de tonete, restaurante si covrigi. Sa ii fie tarana usoara si sa se faca apartamente pt cine o vrea sa stea acolo.
    P. S. Si eu mancam la Fru Fru o fac si acum trec pe la birou si te am vazut facand poze la pranz Radu. Am ezitat sa te salut sa nu te derabanjez. Voiam sa ti spun ca admir munca ta pe blog.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus