un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

N-aș fi ghicit niciodată că acest telefon recondiționat nu este unul nou-nouț

2 Sep 2021  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

35 comentarii

Dacă vă gândiți să vă schimbați telefonul, puteți să vă orientați spre unul recondiționat din portofoliul Orange. Programul de vânzare de telefoane recondiționate a pornit luna trecută exclusiv prin site. Telefoanele oferite vin cu 12 luni garanție, posibilitatea de retur gratuit în 30 de zile dacă nu-ți place modelul ales și, probabil cel mai important aspect, sunt recondiționate profesionist și testate. Orange are un parteneriat recent cu Recommerce pentru a aduce telefoane premium în această ofertă.

Telefoanele sunt și deblocate, de asemenea, și vin în pachet cu încărcător și hands-free. Oferta actuală poate fi văzută pe site-ul oficial Orange. Sunt acolo iPhone 8, Xr și Xs, Redmi Note 9 Pro, Samsung Note10, Samsung S20 FE, Oppo Reno4Z și multe alte modele mid-range și flagship, în variante cu și fără abonament.

Înainte de vânzare nu sunt doar recondiționate pentru aspectul fizic, ci și reparate dacă este cazul, poate cu bateria înlocuită dacă se impunea asta, apoi testate. Ca la un service profi, până la urmă.

Am testat un astfel de telefon recondiționat pentru acest articol și n-aș fi crezut niciodată că nu este nou-nouț. Aveam impresia că un astfel de telefon va avea mici zgârieturi pe ecran sau pe carcasă sau alte urme uzuale de utilizare, dar nu a fost cazul.

Modelul pe care mi l-a trimis Orange s-a dovedit a fi un iPhone 8 (pentru că telefoanele Apple au fost introduse în iulie în ofertă, înainte nu erau). A venit într-o cutie diferită de cea clasică Apple, o cutie a programului de recondiționate:

Înăuntru am găsit telefonul împachetat într-o țiplă, plus accesoriile într-o punguță: adaptor de priză și cablu Lightning, plus căști cu hands-free pe Bluetooth și un încărcător special și pentru ele. Accesoriile sunt 3rd party, dar e bine că sunt incluse.

Mai este acolo o cărțulie cu rol de manual ce explică programul de telefoane recondiționate.

Telefonul arăta impecabil, nu mi-a venit să cred că nu-i nou. Nici o zgârietură pe ecran, spate sau laterale, am fost chiar uimit de cum se prezintă. Este și excelent curățat, fără nici o urmă de utilizare pe la butoane sau pe senzorul TouchID din butonul Home sau pe la îmbinarea ecranului cu carcasa.

Singurul element de uzură l-am găsit pe cele două șuruburi stea de lângă portul Lightning, dar acelea au cam 1 mm în diametru și doar cu camera macro am văzut că au clasicele urme de uzură. Telefonul acesta a fost deci desfăcut și sigilat la loc după service.

L-am deschis și activat. Totul funcționează foarte bine. Versiunea de iOS era 14.4, dar s-a updatat automat la 14.7.1, care în acest moment este cel mai recent iOS disponibil (este atât de simplu pe un iPhone vechi de câțiva ani, în timp ce pe Android nu poți decât să speri la mai mult de un update).

Ecranul nu avea nici o problemă. Vibrația funcționează cum trebuie, sunetul la fel, GPS-ul m-a poziționat imediat cu precizie. Bateria, spune telefonul, este la 100% battery health:

Camera nu are probleme. Am făcut câteva fotografii și focalizarea și senzorul au funcționat așa cum te aștepți să o facă.

Per total, un telefon în stare perfectă, chiar aș fi zis că acum a fost scos pentru prima oară din cutie. Și vine așa cu 12 luni de garanție și, dacă nu-ți place ce-ai comandat, 30 de zile de retur. Mai contribuiți un pic și la economia circulară, dacă vă interesează asta, right to repair și refolosire pe termen îndelungat a unui bun și a resurselor din care a fost produs.

 

    35 comentarii

  1. Phoneurile asteau au ajuns la masinile second hand. Decat sa-si ia o masina relativ noua, oamenii isi cumpara ceva “lux” de acum 10-15 ani. De ce sa iti iei in 2021 un iPhone 8 ce a fost lansat acum 4 ani? :)

    Dar in rest intr-adevar, arata bine si nu prea merita sa le cumperi noi.

      (Citează)

    • Pt ca merge mai bine decât orice android și costa foarte puțin! Si pt ca nu ai nevoie de mai mult. Și cu siguranta va funcționa mai mult ca orice android…

        (Citează)

    • Intrebarea nu e de ce sa iti iei iphone 8, intrebarea e de ce sa iti iei phone 8 la pretul ala? In acest moment, un iphone 8 reconditionat e 1747 de lei la Orange. Un iphone 11 nou e 2892 de lei la emag.
      Pentru o economie de 40% din pret primesti jumatate din garantie si mai putin de jumatate din durata de suport software (sa zicem ca un iphone primeste actualizari timp de 5-6 ani).
      Plus un telefon cu istoric incert: nu stii ce reparatii au fost facute, nu stii unde, nu stii cu ce piese.
      E buna initiativa, dar la preturile astea nu cred ca isi va atinge scopul declarat. Ideea ar fi sa “salvezi” cat mai multe telefoane si sa le vinzi aproape de cost, nu sa faci un business cu marje de profit de tip Apple.

        (Citează)

    • Complet de acord Sorin. Nu am știut ca e 1700. Am cumpărat maică-mei la început de 2020 cu 800lei de pe OLX iPhone 8 128GB impecabil… Nu e bun de nimic acest program de la Orange atunci…

        (Citează)

  2. Faină ideea, sper doar să nu îți fi trimis ție cel mai bun telefon recondiționat al lor, doar pentru reclamă. Până la urmă, e o loterie asta cu telefoanele recondiționate, la fel cum e cu orice chestie second hand.

    Mai sunt cei de la https://flip.ro/ care cumpără telefoane (Apple și Samsung, în principal), le recondiționează și le vând mai departe. Are Dan Cadar (zonaIT) ceva video cu ei (impresia lui: sunt ok, per total se țin de cuvânt).

      (Citează)

    • Normal ca sunt ok, dacă a fost platit pentru video ala. Ai vrea sa spună ca sunt nașpa?

        (Citează)

    • Cred că toate arată bine pentru că așa le ia Orange. Oriunde vrei să dai un telefon mai vechi ți se spune că trebuie să arate impecabil.

        (Citează)

    • Am comandat si eu de la flip si mi-au trimis un alt model fata de cel comandat (unul mai ieftin putin), asa ca m-am dezumflat cu ei; l-am returnat si a durat o saptamana sa primesc banii inapoi, apoi mi-am luat un telefon nou de la eMAG.

        (Citează)

  3. Multumesc pentru articol! Tocmai vroiam sa-i cumpar nevesti-mii un telefon si l-am gasit pe asta, https://www.orange.ro/magazin-online/telefoane/samsung-galaxy-a72-128gb-white-reconditionat , dar… am mai cautat un pic si l-am gasit pe astalalt, https://altex.ro/telefon-samsung-galaxy-a72-128gb-6gb-ram-dual-sim-white/cpd/SMTA72128WH/ . Care ziceti ca e mai bun? Care (se) merita? Decizii, decizii…

      (Citează)

    • Nu Samsung seria A.
      Nu,nu,nu !
      Mai bine fara tel, măcar ramai sanatos psihic.

        (Citează)

    • Pai telefonul nu-i pentru mine ci pentru nevasta-mea. :D
      In plus, diferenta era de maxim 50 de lei intre cel nou si cel vechi. Asta era ideea de baza a comentariului meu. In fine…

        (Citează)

    • Mergi pe ala de la orange. E testat. Merge sigur. Asa la altex, telefon nou, poate nu merge, poate vreun defect din fabrica. Deci clar la mana a doua la aceiasi bani.

      P. S acu serios vorbind, decat un cap de serie de acu x ani, la mana a doua (sau cine stie a cata) si un tel nou, merg pe nou clar. Chiar daca in aceiasi bani poate ala nou e mai slab ca performante. Totusi e nou!

        (Citează)

  4. La uzura morala pretul mi se pare mare. In plus e de urmarit daca chiar toate vin asa sau a ajuns la Radu un telefon pentru prezentare. Aveam nevoie de un al doileas telefon si am vazut reclama Orange. M-au dezumflat imediat preturile!

      (Citează)

    • Cred ca majoritatea arata impecabil. Adica faptul ca Orange iti ofera o perioada de 30 de zile in care poti sa returnezi telefonul daca nu esti multumit, mi se pare o garantie suficienta a calitatii echiapamentelor.

        (Citează)

  5. Sunt client Orange de peste 15 ani, în care am fost tentat sa ma mut la concurenta, însă nici ceilalți nu sunt sfinți deloc (vorbim aici de serviciile abonamente de telefonie și internet), însă experienta mea cu telefoanele refurbished de la Orange nu e chiar asa roz:
    1. In urma cu vreo 8 ani probabil, am luat un Samsung galaxy s3, care se bloca, se reseta într-o veselie, l-am returnat și l-am schimbat cu altul la care am avut tot fel de probleme mărunte și a vulminat cu mufa de încărcare stricata după câteva luni.
    2. Anul trecut am luat un xiaomi redmi note 9 Pro (după multe probleme cu comanda de care nimeni nu știa nimic, dar asta e alta poveste) care uneori începea sa se reseteze și mi-am dat seama ca se întâmplă asta pentru ca rămânea butonul de Power blocat (e un buton mare cu cititor de amprenta, dacă îl apăsam pe coltul de sus era ok, dar în rest dacă îl apăsam rămânea blocat) , dus la garanție și s-a rezolvat.
    3. Se zice ca a treia e cu noroc, am luat de câteva luni un Huawei p30 pro care momentan nu are nicio problema.

    Impresia mea e ca telefoanele astea nu sunt recondiționate atât de profi cum se lauda orange, trec printr-o verificare rapida și gata e ca nou, e vorba mai mult de noroc, depinde cine l-a returnat dacă avea probleme cu el (pe care Orange le repara sau nu prea) sau doar s-a plictisit de el.

      (Citează)

  6. Habar nu am care sunt preturile la telefoane, dar nu mai bine iti iei un resigiliat de la emag (Care e practic nefolosit/nou)? Astea de pe orange (cel putin la aifoane ma refer) nu par a avea preturi asa wow.

      (Citează)

  7. eu zic ca dacă voiai sa fii corect, ai fi zis și de preturile cam mari pt niște telefoane refurbished. Da, stiu, e campanie, Orange e mare, ai tot felul de beneficii de la ei, dar nu se putea face abstracție de preturile măricele.

      (Citează)

  8. Orange nu are nici o sansa la mine, la cat m-au furat la factura si m-a mintit cand erau Dialog. Intai au zis ca dupa 6 luni de contract poti sa iti mai iei un teefon mobil la pret redus. S-au facut cele 6 luni, vreau sa iau telefonul, nu, nu e la un an. Trece anul, vreau sa iau telefon nou, nu, nu, la 18 luni. Ghici ce s-a intamplat la 18 luni, nimic din partea lor, inchidere abonament cand a expirat perioada de contract din partea mea si plecat la Connex.

      (Citează)

    • Nr actual este portat.
      Am stat inițial la oringi 2 ani, apoi am stat la Digi cu abonament de 2 euro dar semnalul prin 2014 era vai mama lui, iar apoi cartelă Vodafone de 6 ani.
      Cât bagi, atât consumi. Nu te fură nimeni, ai reîncărcare automată și 7 zile să bagi credit pentru opțiunea aleasă.
      Nu merită complicații cu abonament.
      Abonamentul merită dacă telefon subvenționat + abonament lunar in care este sau nu inclusă rata este mai ieftin decât telefonul la preț întreg la liber+ o valoare medie a reîncărcărilor pe 2 ani.
      Eu de un an de zile am un Xiaomi. Nu e wow, nu mă plâng de el. Vine cu mult bloatware, dar se scapă foarte ușor de el, fără Root sau alte proceduri complicate.
      Când face 2 ani, că e bun sau nu, iau alt telefon de maxim 1000 de lei nou. Pe ăsta am dat 800.

        (Citează)

    • @Gaeles, dude, serios? Esti suparat pe Orange fiindca o alta entitate te-a pacalit pe tine cu o oferta comerciala acum 20 de ani?
      Presupun ca si pe Telekom esti suparat fiindca acum vreo 40 de ani nu au vrut sa ii monteze telefon unei vecine a verisoarei bunicii tale.

      @Ionut M, la mine este exact invers. Consider ca nu merita sa te complici cu cartela preplatita, sa stai de fiecare data sa iti aduci aminte sa o incarci. Sau daca vrei sa platesti de exemplu o rovinieta prin SMS sa nu poti face asta fiindca nu ai destul credit.

        (Citează)

    • Am cumparat mai multe reconditionate de la Orange in trecut. Majoritatea erau fara probleme, dar am nimerit si doua telefoane, un Samsung A5 2017 ce avea umflatura pe spate din cauza bateriei care era aproape sa pocneasca si un Huawei P10 ce avea ecranul iesit partial din carcasa in coltul stanga jos, semn ca a fost re-montat prost. Adevarat ca in ambele cazuri am primit banii inapoi fara probleme.

        (Citează)

    • Orange este Dialog redenumit, este aceeasi companie.

        (Citează)

    • =))))))))))))))))))))))

        (Citează)

  9. Ce ironic este cand telefoanele reconditionate vin cu mai multe accesorii in cutie decat telefoanele noi. Iar Radu spune ca asta este un lucru bun, desi inainte insista foarte mult ca nu trebuie sa ai incarcator in cutie, fiindca il folosesti pe cel pe care il ai deja acasa.

      (Citează)

    • Probabil că persoana care a vândut acel iPhone 8 de mai sus și-a păstrat încărcătorul – dar oricum nu cred că-l băgau Orange în cutie pentru că alea de la Apple sunt lucioase pe lateral și se văd zgârieturile, mai ales după câțiva ani. Eu unul aș fi preferat un încărcător original în cutie, chiar și puțin zgâriat.

      Cât despre căștile alea… lasă, mai bine fără decât cu așa ceva. Ideea e să cumperi strict ce folosești, nu să aduni chestii primite care oricum nu îți sunt bune.

        (Citează)

    • @dam167, cum adica sa preferi un incarcator in cutie? Fie el original sau aftermarket.
      Nu spuneai si tu ca ideea de a elimina incarcatoarele este cel mai bun lucru facut vreodata de un producator de telefoane?
      De ce nu poti folosi unul dintre incarcatoarele pe care le ai deja prin casa? Sau… daca nu ai niciun incarcator prin casa iti cumperi tu un incarcator cu specificatiile dorite. Ce mare efort?

        (Citează)

    • N-am zis că-i cel mai bun lucru eliminarea încărcătoarelor, am zis doar că e o problemă mai mică decât urlă unii – și dacă așa lumea va fi mai responsabilă și va folosi mai puține, e și mai bine.

      Am zis că aș fi preferat accesorii originale, dacă telefonul vine cu ele. Mi se pare aiurea să ceri un preț mare pe un telefon uzat care arată bine și să pui acceesorii de 2 lei. Dacă eu aș fi cumpărat telefonul din articol n-aș fi folosit nici încărcătorul, nici căștile, deci deșeuri, că alea nu sunt accesorii pe care să le dai cadou.

        (Citează)

  10. Mie nu-mi place genul ăsta de afacere, la noi cel puțin, pentru că sunt telefoane care arată impecabil date la buy back pe bani de nimic. Cine a vrut să dea un iPhone la Orange sau la iStyle știe deja, iar iPhone au mai fost la Orange (recondiționate). Asta cu right to repair și mediul sunt povești, e mult mai corect ce se întâmplă pe piața SH – apropo, dacă ai un telefon de dat iei de 2-3 ori mai mulți bani dacă-l vinzi tu cuiva decât de la Orange. Faptul că ăia îl „recondiționează” nu face decât să consume bani și piese ca să-l facă să arate nou – că nu e nici pe departe, e un telefon folosit câțiva ani și cu bateria schimbată. Mai bine cumperi de la cineva un model de 1-2 ani decât un telefon destul de uzat dar care a stat în nu știu câte folii ca să arate bine.

    Ca să nu mai spun că la telefonul din articol nici nu au dat accesorii originale.

      (Citează)

  11. Dan:
    Pt ca merge mai bine decât orice android și costa foarte puțin! Si pt ca nu ai nevoie de mai mult. Și cu siguranta va funcționa mai mult ca orice android…

    Well, that’s bullshit. Ca utilizator de iphone 12, pot sa-ti zic ca nu merge mai bine decat orice android.

      (Citează)

    • Vinde-l și cumpără Xiaomi.
      iPhone 8 e încă un telefon bun, ușor și micuț.

        (Citează)

    • Nu, că Xiaomi e de rahat. OP7Pro-ul meu de acum 2 ani merge mai bine decât iPhone-ul de anul ăsta, în schimb.
      Asta e chestia pe care apple fanboys nu o înțeleg și ajung să se lanseze în afirmații stupide. O fi 8 bun, ușor și micuț, dar nu e nici pe departe mai bun decât orice android. Pentru că nici 12 nu e mai bun decât orice android.

        (Citează)

  12. E o idee bună, dar sunt 2 probleme: unele telefoane o să fie de nereparat în curând(surface de la Microsoft și iPhone deja sunt dificil de reparat pe modelele noi) și a 2-a problemă este prețul la care sunt oferite.

      (Citează)

  13. Orange fac asta de câțiva ani, iar pe langa câteva oferte ce sunt pont, majoritatea au preturi foarte mari. iPhone 12 64gb la 4200 lei. Pe eMag nou e 4240 lei. Cam cum?
    Tocmai am plecat spre Vodafone după 12 ani de Orange, pentru că au devenit infecți de la preturi până la angajați. Unde mai pui că am primit telefon de la ei “să mă întorc” după 2 zile de migrare, când oricum aveam contractul semnat în partea astălaltă. Good job boys :)))

      (Citează)

  14. Cătălin Tănase

    02/09/2021 la 1:51 PM

    Pentru cei care se plâng de prețuri:

    Orange pune intenționat un preț mai mare pentru achiziția “la liber”, pentru a împinge clienții către abonament, unde prețurile sunt mult mai ok.

    Orice operator de telefonie mobilă face bani din abonamente, nu din vânzarea terminalelor.

      (Citează)

  15. Sorin:
    Intrebarea nu e de ce sa iti iei iphone 8, intrebarea e de ce sa iti iei phone 8 la pretul ala? In acest moment, un iphone 8 reconditionat e 1747 de lei la Orange. Un iphone 11 nou e 2892 de lei la emag.
    Pentru o economie de 40% din pret primesti jumatate din garantie si mai putin de jumatate din durata de suport software (sa zicem ca un iphone primeste actualizari timp de 5-6 ani).
    Plus un telefon cu istoric incert: nu stii ce reparatii au fost facute, nu stii unde, nu stii cu ce piese.
    E buna initiativa, dar la preturile astea nu cred ca isi va atinge scopul declarat. Ideea ar fi sa “salvezi” cat mai multe telefoane si sa le vinzi aproape de cost, nu sa faci un business cu marje de profit de tip Apple.

    Mai mult, iphone 8 NOU la emag e 1950 lei. La Orange reconditionat e 1747 lei.
    Merita 200 lei asta cu reconditionarea? Nici mie nu prea imi surade…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus