un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Îmi voi cumpăra noul iPad Mini 6 (plus părerea mea despre iPhone 13 și restul noutăților Apple)

14 Sep 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

67 comentarii

Vreau să cumpăr noul iPad Mini prezentat astăzi, probabil modelul albastru. Culmea este că nu-i tableta pe care mi-o doresc, dar este tableta de care am nevoie.

Aș fi preferat una cu Android, desigur, ca să nu mă lupt cu iOS și integrarea serviciilor Google în acest sistem de operare și aplicații pe care probabil va trebui să le cumpăr din AppStore deși le aveam pe Android. Problema este că nimeni din tabăra Android, de câțiva ani, nu mai produce tablete de dimensiuni mici și cu hardware performant și asta deși Apple dovedește constant că există o piață pentru ele. M-am săturat să aștept, că sunt deja vreo 3 ani de când fac asta.

Noul iPad Mini 6 (prezentare oficială, comunicat de presă, specificații) este mai performant și mai scump decât iPad-ul clasic ce-a fost introdus tot acum. Apple mizează suplimentar pe gama Mini, cum ar fi.

Mi-a plăcut ce-au zis despre el. Ecran bun, chipset performant, este chiar noul A15 Bionic de pe iPhone 13. Se trece la USB-C, adică o veste foarte bună pentru toate cablurile mele, și are în continuare senzor de amprentă. Are suport pentru a doua generația de Apple Pencil, cu atașare magnetică pe lateral.

Preț: de la 549 euro, preț luat de pe Apple Germania. Scumpă, după cum spuneau și zvonurile din ultimele zile!

Știți ce m-a uimit? Imaginea aceea din capăt, cu un ecograf portabil conectat la o tabletă. Tare de tot!

Probabil o să-mi iau și vreo husă cu tastatură și un Apple Pencil, chiar dacă nu din prima zi. Și na, aș fi luat cu plăcere de la Samsung sau Xiaomi sau whatever, dar n-am ce.

Trei lucruri mă încântă, însă: știu că iPad Mini este o tabletă foarte performantă; știu că va avea suport software mulți ani de acum încolo, nu doar un an de update-uri, doi dacă am noroc și se îndură producătorul de mine; știu că iPadOS este superior Android-ului de tabletă, care pare să fi fost uitat de Google de la dezvoltare


Iată părerea mea și despre celelalte noutăți Apple.

APPLE WATCH 7

Apple Watch 7 (prezentare oficială, comunicat de presă, specificații) îmi place, are un design plăcut și sunt sigur că-i foarte bun. Probabil că ceasurile Apple sunt cele mai deștepte ceasuri în termeni de funcții și ajutor efectiv pe care ți-l dau ziua ca dispozitiv complementar unui telefon, deși noile WearOS trag tare să redevină asta.

Autonomie de 18 ore, însă? Nu cred că aș avea disciplina să-l încarc zilnic. Cumpărătorii de Apple Watch sunt foarte dedicați!

Zvonurile despre problemele de producție au fost însă reale. Restul produselor sunt disponibile peste câteva zile, dar Watch 7 undeva “mai târziu toamna aceasta”, adică probabil noiembrie. Apple Watch 3 se vinde în continuare ieftin și este menținut în gamă și rămâne o soluție bună pentru cei ce vor un ceas și atât.

Preț: 399 euro sau chiar 429 euro, rămâne de văzut.

iPAD generația 9 (10,2 inci)

iPad 9 (prezentare oficială, comunicat de presă, specificații) este un best-buy pentru cei ce vor o tabletă bună, dar de 10 inchi. 379 de euro, să zicem, la noi, dar primești un procesor rapid, ecran bun, iPadOS și diverse accesorii.

Apple nu s-a mai ferit de comparații cu competiția și, deși nu le-a zis pe nume, a spus că această tabletă este de 3 ori mai rapidă decât un Chromebook și de 6 ori mai rapidă decât cea mai bine vândută tabletă cu Android. Nu scrie nici în notele de subsol care este acea tabletă, ci doar “bazat pe datele publice despre vânzări din ultimele 12 luni”. Sunt sigur că este vorba de vreo tabletă mid-range, însă iPad 9 acolo se plasează și el ca preț, chiar dacă nu și ca performanță, care-i ceva mai sus.

Sau, ca să zic altfel, cred că iPad 9 la 379 euro este mai bună decât orice laptop de același preț. Pentru persoanele care vor un laptop de fapt doar pentru browsing, email, Facebook șamd, poate părinții noștri sau ca dispozitiv secundar când mai citești una-alta pe canapea, este greu de bătut.

Preț: de la 379 euro.

iPHONE 13 și PRO

iPhone 13 (prezentare oficială, comunicat de presă, specificații) a ieșit cam așa cum îl dădeau și zvonurile. Avem în continuare iPhone 13 Mini, normal, Pro și Pro Max și se păstrează dimensiunile din trecut. Chipset mai bun, ecran mai luminos, autonomie un pic mai mare, cum era de așteptat.

Am remarcat însă că Apple a insistat foarte mult pe video în această generație. Au adăugat un mod Cinematic care face adâncime de câmp, dar nu este foarte clar cum lucrează. Într-un interviu cu un regizor, acel om a zis “choose focus later”, ceea ce este foarte tare. Este scris și în pagina oficială acum și Cinematic devine astfel o funcție utilă, chiar dacă am impresia că este limitată la Full HD.

Mai mult, varianta Pro (prezentare oficială, comunicat de presă, specificații) nu doar că poate filma în format Dolby Vision (ceea ce este foarte costisitor de prelucrat până la capăt într-un flux de producție), dar acum și în ProRes, care-i un codec mult mai permisiv decât h.264 dpdv al editării video. ProRes comprimă mai puțin, probabil scoate detalii mai multe, dar și fișiere mai mari. Pentru editare video, însă, este excelent și rapid.

Nu știu cât de mulți dintre cei ce știu sau folosesc astfel de detalii avansate despre filmare sau editare folosesc apoi un iPhone pentru a filma, nu o cameră cu senzor mare și controale diverse pe ea. Dar na, Apple speră că mulți.

Sunt niște schepsis-uri aici. iPhone 13 Pro și Pro Max au stabilizare sensor-shift, dar și optică, pe camera normală, și doar optică pe camera zoom. Mai rar vezi două tipuri de stabilizare pentru aceeași cameră! Apoi, în fineprint scrie că filmarea ProRes se face 4K la 30 fps, dar pe variantele de 128 GB stocare se face doar Full HD la 30 fps, probabil pentru că mănâncă stocare în draci.

Mi-au plăcut și obiectivele de pe variantele Pro. Camera normală are f/1,5, adică foarte deschisă, poate prea deschisă. Cea ultrawide are f/1,8, o altă deschidere foarte bună. Nu știu dacă așa erau și anul trecut, dar e bine, intră multă lumină, iar algoritmii de noapte probabil vor scoate imagini foarte bune la final. Camerele de pe Pro fac toate trei Night Mode, iar acum apare și un mod macro cu focalizare la 2 cm folosind camera ultrawide, nu una dedicată de macro, adică ai rezoluție mare și senzor de calitate pentru acest tip de fotografiere.

Din cum se prezintă partea de foto și video, cred că iPhone 13 Pro va fi greu de bătut în orice comparație foto cu rivalii săi direcți.

Ecranul de pe Pro aduce în sfârșit refresh adaptiv de 120 Hz pe iPhone. Este refresh-ul adaptiv “ăla bun”, cu schimbare rapidă în intervalul 10 și 120 Hz, în funcție de context.

Mi s-a părut că văd o ușoară mârlănie în prezentare. S-a spus despre un nou portofel MagSafe de lipit magnetic pe spatele telefonului. Pentru acest nou wallet, telefonul se prinde când se deconectează de el (adică îl pierzi) și îți poate arăta pe hartă unde s-a întâmplat asta.

MagSafe, introdus anul trecut, a avut mereu cip NFC de identificare în accesorii. Altfel spus, și wallet-ul de anul trecut avea în el un cip NFC și deci telefonul detecta când îl conectai, dar și când se deconecta. Dacă nu-mi scapă ceva, te-ar fi putut avertiza încă de anul trecut că ți-ai pierdut portofelul și să-ți spună unde s-a întâmplat asta. Dar na, poate era nevoie de o funcție nouă în acest an. Sau poate mă înșel eu și iOS 15 va activa această funcție pentru orice accesoriu MagSafe.

Ca să fie clar, în articol am enumerat funcțiile sau noutățile care mi se par interesante și remarcabile, nu bifam știrile. Sunt mult mai multe de zis despre noile dispozitive, dar site-ul oficial își face bine treaba la acest capitol.

Preț: iPhone 13 Mini de la 799 euro, iPhone 13 de la 899 euro în varianta cu 128 GB.

iPhone 13 Pro de 128 GB costă 1.149 euro și un iPhone 13 Pro Max costă 1.249 euro. Stați jos pentru următoarele prețuri, că poate vor fi șocante. Variantele cu 1 TB costă 1.729 euro și respectiv 1.829 euro!

Concluzie: mi se par iPhone-uri foarte bune. Modelul 13 și 13 Mini sunt doar mici salturi evolutive, dar 13 Pro și Pro Max aduc multe noutăți și majoritatea par dezirabile. Cred că va fi o generație de succes, mai ales dacă cei care au ținut anul trecut de bani vor face acum upgrade la un iPhone nou.

Cred și că noul Mini va avea succes, la fel și noul iPad 9. Despre ceasul Watch 7 sunt mai rezervat, pe mine nu mă atrage, dar știu deja că Apple vinde volume record de wearables și deci probabil va avea și el succes. Dacă nu el, atunci se vor vinde bine generațiile anterioare.

Adăugați aici și un iPad Pro 2021 foarte performant, plus prin octombrie probabil încă o conferință ce va anunța rezultate bune pentru Apple Silicon și probabil noul chipset Apple M1X pentru MacBook. Cred că anul acesta va fi excelent pentru Apple, probabil cel mai bun din istorie.

    67 comentarii

  1. O să trec de la S20 Ultra, cel mai prost device pe care l-am avut, la iPhone 13 Pro Max.

    Apropo: Low-Temperature Polycrystalline Oxid, or LTPO, is an OLED display backplane technology developed by Apple.

      (Citează)

    • Ai grija, sa nu iti para rau. Eu am trecut de la Galaxy S9+ la 12 Pro Max. Telefonul e fantastic construit, jos palaria. Bateria inca tine doua zile, ecranul e lacrima, touch-ul sensibil… Dar soft-ul…. pff. Zici ca e facut pentru persoane cu handicap, nimic nu poti face in el. Un iPhone cu Android e combinatia perfecta. Eu am bagat totul de la Google pe el, Photos, Maps, Calendar, Drive, Keep, Mail, asta sa nu trebuiasca sa folosesc prostiile dezvoltate de Apple, insa tot ma lupt cu iOS-ul. Tastatura lor e praf, ai optiunea sa bagi SwiftKey, insa mie mi-o schimba mereu inapoi, de fiecare data cand vreau sa scriu un mesaj trebuie sa schimb iarasi tastatura. Vrei sa dai mai incet la un video? Felicitari, tocmai ai dat mai incet si la soneria telefonului, desi ai specificat clar in setari ca tastele de volum sa fie doar pentru media.

      Nu stiu ce sa mai iau, as incerca pe viitor cu Pixel de la Google, dupa ce imbatraneste asta suficient.

        (Citează)

    • Skyler, la treaba cu sunetul esti sigur ca ai bifat ce trebuie cum trebuie? Ca treaba asta functioneaza cum trebuie la multi pe care ii stiu cu iphone, inclusiv pe telefonul meu.

      Despre soft probabil ca ar trebui sa scapi putin de android love si sa te obisnuesti cu tastatura si gesturile, dupa aia vei incepe sa le cauti pe telefoanele cu android.

        (Citează)

    • @Mario, si telefoanele cu Android au optiunea de gesturi.

        (Citează)

    • Swiftkey de iOS am impresia că este inferior celui de Android.

        (Citează)

    • Radu, felicitări pentru articol! Pentru cat ai muncit ca sa faci repede un rezumat suficient încât sa ne dam seama despre ce este vorba. Inca nu am vazut în alta parte o astfel de descriere.

        (Citează)

    • @Adi: mulțumesc, apreciez gândul!

        (Citează)

    • @Skyler – de acord, tastatura e varză, pe lângă celelalte lucruri. Pe mine faptul că nu există un gest unic pentru back mă enervează rău de tot. Adică știu că există UN gest, dar ăla nu merge în 30% din cazuri. Uneori există un buton în stânga sus (wtf, stânga sus, de parcă în 2021 nu e clar că partea de sus a ecranului e pentru conținut și partea de jos pentru interacțiune) dar alteori nu. Plm, iOS e incoerent rău la navigare.

      Uneori mai pun mâna pe fostul meu OP7Pro și îmi pare rău că am renunțat la el.

        (Citează)

  2. Am trecut iar pe iPhone, defapt urmeaza sa trec. Am optat pentru 12, doar ca am deja 1 luna de cand il astept la operator. Sunt curios cand vor reveni stocurile, bine astept si midnight blue. Sunt curios la ce pret va fi listat iPhone 13 si cand va ajunge si la noi.
    Utilizez Macbook constant, de fiecare data cand sunt plecat sau la taskuri la care desktop-ul se misca mai greut si sunt foarte multumit, la momentul achizitie raport, pret, calitate, greutate a fost cea mai optima solutie pentru mine. Recent m-am jucat putin cu un iPad, cred ca pro, cu o folie ce imita oarecum hartie + pen, m-am indragostit de optiunea de a lua notite si ulterior sa le trimit in format .pdf. Ma uitam si eu de o tableta mid range pentru citit stiri, bloguri, un film in avion etc…ma uitam pe la un Samsung, dar acum parca noul iPad suna tentant rau.

      (Citează)

  3. Yup după 4 ani de iPhone X a venit timpul pentru iPhone 13 pro max

      (Citează)

  4. ignor orice cu iphone * mini.
    iar pt iphone pro – care e de fapt iphone NORMAL, care e inovatia?
    INOVATIA!?
    nu gogosi ca 120 hz. sau sa zici ca aia e miezu din gogoasa, SE MERITA 1200 eur pt asta? nu!
    ca face poze mai bune POATE noaptea? hai serios….
    Again, ce e wow la iphone 13?

    eu vreau sa mi iau un iphone nou, dar da ba nene 1-2 new features sa rupa gura targului. ca ceri un pret PRO pt asta.

      (Citează)

    • Nu e nimic wow la iPhone 13 (pro) si toata lumea stie asta. Totusi, oricat de suparat esti pe ei, o sa cumperi un iphone pentru ca celelalte optiuni sunt cacat in ploaie.
      I know, I’ve been there acum 2 luni. Cautam un telefon usor, frumos si care sa aiba un trecut bun ce-mi va garanta 3-4 ani de folosire fara probleme; nu exista altceva decat iPhone.

        (Citează)

    • De ce trebuie să fie ceva wow? Este îmbunătățit? Da. Ai nevoie de telefon nou? Atunci e bun. Dacă nu, rămâi la al tau.

      mircea: da ba nene 1-2 new features sa rupa gura targului.

      Astea apar când cercetarea permite să apară, nu la comandă. Și poate nu apar oricum în direcția dorită de tine, gen night mode sau magsafe sau altceva introdus pe telefon în ultimul an.

        (Citează)

  5. speedy.gonzales

    14/09/2021 la 11:55 PM

    he-he-he
    la iphone iau au revenit la design-ul de la iphone 4 sau 5 (taiat drept pe margine) dar i-au pus mai multe camere.

      (Citează)

  6. acum am avut o revelatiune: ia zi bobita cook, icloud storage e tot decat 5gb?
    dai by default 128gb storage, dar cu icloudu ce facem?

      (Citează)

  7. Bobita mircea, dacă nu ai 0.99$ pentru 200GB în iCloud poate că nu ar trebui să cumperi iPhone. Ce legătură are spațiul în iCloud? Vrei spațiu? Plătești. Atât de simplu.

      (Citează)

    • România3 (RON)
      50 GB: 4,49
      200 GB: 12,99
      2 TB: 44,99

        (Citează)

    • Sofa, dai pace.
      De aia are apple profit imens, de la aia gen Claudiu care după ce dau preț premium pe device, ii mai face de bani apoi și luna de luna

        (Citează)

    • Mircea:
      Sofa, dai pace.
      De aia are apple profit imens, de la aia gen Claudiu care după ce dau preț premium pe device, ii mai face de bani apoi și luna de luna

      Și probabil și abonamentul telefonic ar trebui să fie inclus pe viață în prețul acesta :)

        (Citează)

    • @Iulian, este o diferenta fiindca la iPhone este inclus serviciul iCloud, doar ca ti se ofera un pachet foarte foarte limitat.
      Este ca si cum ai lua telefonul de la un furnizor de telefonie si ai primi obligatoriu si un abonament cu doar 100 de minute incluse in retea la care sa fie nevoie sa platesti suplimentar daca ai nevoie de mai mult.

        (Citează)

  8. Dacă nu ai vrut să iei Huawei M5 de 8″ la timp, plătește acum dublu pentru iPad.

      (Citează)

  9. Se mai intampla. De asta nu comentez inainte de a ma baga la somn.

    Robert:
    Am trecut cu vederea primele greșeli de exprimare, dar m-ai cucerit cu adevărat la citirea expresiei „cea mai optimă soluție“. Momentul acela în care realizezi brusc că trebuie să te oprești din citit și să dai delete la tot ce ai introdus anterior în memoria de scurtă durată în așteptarea concluziei comentariului.
    Maestrul Gheorghe Dinică ar fi mândru. Cel mai om deștept din lume.

      (Citează)

  10. Sorin:
    Nu am gasit nicaieri mentionat, deci presupun ca iPad-ul de 10″ ramane cu lightning, nu?

    Scuze, nu era reply pentru Mircea

      (Citează)

  11. Eu zic sa mai aveti rabdare cu jucariile astea pana la anul, ca alea de la anul o sa fie si mai bune!
    :-)

      (Citează)

  12. Ca posesor de iPhone și Apple Watch din generația de anul trecut, sunt foarte dezamăgit de produsele anunțate ieri, fiind prea puține îmbunătățiri, singura excepție fiind noul iPad Mini care arată foarte bine.

      (Citează)

    • De ce sa fii dezamăgit daca ei fac asta din totdeauna. Mereu o generație are schimbări mai puternice iar alta vine doar cu S, cu mici optimizări. Pentru mine e momentul potrivit sa trec de la xs la 12. Și asta doar pentru că m-a cucerit cat e de ușor și de fain de ținut. In rest ca soft nu am văzut vreo diferență.

        (Citează)

    • Mno pai asta e și idea, nu trebe sa fim toți oi sa cumpărăm ultimul model.
      Ma bucur ca s a ajuns aici, sa se deștepte și mãru ca fie inovează, fie îl dau afara pe timulet

        (Citează)

    • Poate sunt eu batran si ramolit, dar produsele astea imi asigura mie un minim de confort. Imi cumpar apple o data la fiecare 3 ani (Xs se va schimba in 13 pro) si reciclez in familie telefonul meu. Astfel ajungem sa folosim un telefon pana la 6 ani (iphone 6s merge si azi foarte bine la tatal meu). Probabil sunt si in zona android exemple asemanatoare. La mine este obisnuinta si deja sunt client in interiorul sistemului (icloud de 13 lei merge mult mai usor decat dropbox sau onedrive doar pentru ca este integrat la nivel de sistem). Mi-ar trebui o perioada de acomodare si momentan nu sunt dispus la acest efort.
      Asadar sa vina la mine noul iphone 13 pro pe albastru (nu va grabiti il iau la prelungire de abonament in ianuarie-februarie).

        (Citează)

    • dumy: Ca posesor de iPhone și Apple Watch din generația de anul trecut, sunt foarte dezamăgit de produsele anunțate ieri, fiind prea puține îmbunătățiri,

      Ar trebui să te bucuri, înseamnă că ale tale sunt încă foarte performante și valorează mult.

      iOS primești vreo 4 ani pe telefon. Teoretic îl poți schimba la 4 ani. Chiar și dacă-l schimbi la doi ani, vei vinde ce ai acum cu preț bun.

        (Citează)

  13. Exact aia ma gândeam și eu, acum o sa poți lua 12 la un preț mai bun
    Fraierii pot lua 13 lejer

    Robert:
    De ce sa fii dezamăgit daca ei fac asta din totdeauna. Mereu o generație are schimbări mai puternice iar alta vine doar cu S, cu mici optimizări. Pentru mine e momentul potrivit sa trec de la xs la 12. Și asta doar pentru că m-a cucerit cat e de ușor și de fain de ținut. In rest ca soft nu am văzut vreo diferență.

      (Citează)

  14. Notch, dupa vreo 3 sau 4 generatii inca prezent. Hai ca designul merita!

      (Citează)

  15. cei care sustin ca nu exista altceva bun in afara de iPhone sunt la fel de amuzanti ca cei care spun ca toate aifonurile din ultimii ani sunt la fel si ca nu merita banii.

      (Citează)

  16. Am sa trec fara nici un fel de dubiu de la iPhone X – utilizat 4 ani – la iPhone 13 Pro Max 256GB. O investitie de 6800 lei in inca 4 ani de utilizare placuta.

      (Citează)

  17. Și mie mi se pare puțin cam scump iPad Mini, aș vrea să fac cadou unul de sărbători. Ideal era să fie pe la 2 mii de lei, dar asta e. Gama mini nu se va vinde oricum în volum mare, e oarecum normal să fie puțin mai scumpe.

    Pentru cei care vreți 12, urmăriți blec fraidei (de luna viitoare până în ianuarie sau februarie) că probabil vor mai tăia puțin preț.

      (Citează)

  18. “mai ales dacă cei care au ținut anul trecut de bani vor face acum upgrade la un iPhone nou”

    Crezi ca lumea mai face upgrade anual si sunt exceptie cei care sar un an?
    Mai ales in ultimii 5-6 ani, saltul tehnologic e prea mic de la o generatie la alta ca sa merite un upgrade anual, nici macar unul la 2 ani.

    Eu inca mai folosesc un Samsung S9 (care a primit de curand un update la soft) si ma tenteaza un iphone 13 mini pe care sa-l tin la fel, vreo 3-4 ani.

      (Citează)

    • C: Crezi ca lumea mai face upgrade anual si sunt exceptie cei care sar un an?

      Nu, la iPhone probabil 2 sau chiar 3-4 ani.

      Mă referam însă la cei care n-au cumpărat anul trecut nimic, indiferent de ce aveau atunci. Adică poate aveau iPhone 8, dar au zis “acum în pandemie nu-i momentul să trec la iPhone 12”.

        (Citează)

  19. Inca folosesc un iPhone 8 , il am din Ianuarie 2018 si se misca mai mult decat decent, bateria este la 80% – imi ajunge pentru o zi de utilizare medie.

    Probabil il voi schimba cu un 12 mini sau 13 mini (daca diferenta de pret nu este prea mare) prin Ianuarie 2022.

      (Citează)

  20. Tot citind despre iPad-uri, am avut o revelatie: cu tristete in glas si durere in suflet anunt ca in familia mea, numeroasa de altfel, absolut toate tabletele au decedat in felul cel mai trist: functionale, dar uitate pe diverse rafturi.

    Combinatia smartphone cu diagonala mare/laptop a inchis orice discutie. E cumva si logic, ca, de exemplu, e greu de gasit logica unei tablete separate de 8 inch, cand tu ai deja un smartphone de 6,5.

    Am fost curios si m-am uitat si pe statistici. Din anul de varf, 2014, vanzarile de tablete au scazut in continuu pana in 2020. Care a fost un an atipic, am avut cresteri pe toate segmente, din motive de pandemie si scoala/lucru de acasa. Oricum, s-a temperat puternic entuziasmul din 2014-2015, cand se proclama sfarsitul erei PC.

      (Citează)

    • Teoria mea este că mulți oameni au cumpărat tablete din alea slabe, vândute la 600 de lei, și apoi n-au avut ce face cu ele. O tabletă lentă îți taie cheful de utilizare.

      Eu am un Samsung Tab S2 de mulți ani, încă îl folosesc pentru citit, browsing, emailuri, în loc de laptop în călătorii scurte șamd. Am încercat cu telefonul mobil și este prea mic, în special dacă-l folosesc seara în pat. Trebuie să-l țin bine cu o mână, pe când tableta o pot rezema de picior, de exemplu.

        (Citează)

  21. De ce toate reclamele Apple sunt cu negri si asiatici?

      (Citează)

  22. nwradu: Ar trebui să te bucuri, înseamnă că ale tale sunt încă foarte performante și valorează mult.

    iOS primești vreo 4 ani pe telefon. Teoretic îl poți schimba la 4 ani. Chiar și dacă-l schimbi la doi ani, vei vinde ce ai acum cu preț bun.

    Al meu 6s inca e cu updates la zi. Presupun ca acum cand se va trece pe iOS 15, voi ramane la 14 doar cu niste update-uri de securitate, cum primesc la 6-le normal. Deci, vreo 6 ani de updates. Voi presupune ca vor continua in directia asta, intrucat salturi mari de performanta nu au mai fost facute in intervalul asta de timp. Doar daca nu cumva iphone 14 sau 15 va veni cu un increase mare, desi ma indoiesc.

    Oricum, anul asta a venit momentul sa schimb 6s-ul cu 13 mini, chit ca inca se misca ok pentru ce il folosesc eu: browsing, mesaje, apeluri, desi in video calls cam are niste delay-uri.

      (Citează)

  23. Iphone se face upgrade la 2 ani, și Apple 100% știe asta, și se vede în oferta lor.
    De exemplu Apple by default finanțează în US achiziția cu 0% dobândă pe 2 ani, nu pe 1 an.

    Asta cu 1 an cred că vine de la cocalarii noștrii și de la fetele din ‘IT’ care se postează non stop cu ce-i mai nou, dar realitatea e minim 2-3 ani, maxim 5.

    Eu o să fac acum upgrade, pentru că stau pe 7 Plus, care apropo, lansat în 2016, are cel mai nou iOS și e complet funcțional cu el. Ceea ce cu oricare Android am avut, inclusiv Nexus-uri, n-am putut spune asta niciodată după 2-3 ani.

    Google trebuie să ia niște decizii acolo, dar nu o va face cât timp îi intră bani din reclame. Nu-mi convine să dau 1k pe un telefon și să fie plin de bloatware care nu-l pot scoate, reclame care nu știu cine le trimite, 2-3 aplicații care să se bată pentru aceleași funcții, etc.

    Haos general. Deși dpdv hardware pe Android găsești telefoane mai bune, dar fără un OS curat care să primească 5 ani update-uri, nu faci nimic.

    Ce să mai zic de devalorizare, dacă pun un iPhone 7 din 2016 azi pe net sigur îl vând. Dacă pun un Android din 2016, chiar și flagship, nu mă sună nimeni.

      (Citează)

  24. Andrei G:
    @Mario, si telefoanele cu Android au optiunea de gesturi.

    De vreo 2 ani chiar.

      (Citează)

  25. un om:
    La mine este obisnuinta si deja sunt client in interiorul sistemului (icloud de 13 lei merge mult mai usor decat dropbox sau onedrive doar pentru ca este integrat la nivel de sistem).

    Nici Dropbox nici OneDrive nu aparțin de ecosistemul Google. Pentru poze ai Google Photos iar pentru random storage crap ai Google Drive/Google One care amândouă sunt super bine integrate in sistemul de operare.

      (Citează)

  26. @Radu, daca ar fi sa alegi o tableta cu Android, ce ai alege? Vreau sa cumpar una pentru mama (stiri, poze, youtube). Thanks!

      (Citează)

    • Orice samsung cu minim 3 gb ram. Am luat eu de curand un A7 10″ 3gb ram ptr doamna. Merge brici ptr navigat, mail, youtube etc. Plus ca am umplut-o eu de joculete si nu da rateuri.

        (Citează)

    • Tab S6 Lite de la Samsung, probabil. 10 inchi, mid-range ca performanță, dar merge.
      Probabil ai ieși și mai bine cu iPad-ul de anul trecut, dar dacă vrei Android, aș merge pe Tab S6 Lite.

        (Citează)

  27. dimensiunile nu au ramas la fel.Telefoanele sunt mai groase ca sa incapa noua materia mai mare.
    si notch ul a fost micsorat f putin

      (Citează)

  28. Awww :) <3 Chiar mi se pare super frumos ca ai lasat comentariul asta. Ma gandeam ca la cate articole mai citesc si le apreciez in mintea mea, foarte rar ma obosesc sa si las un mesaj in sensul asta.

    Adi:
    Radu, felicitări pentru articol! Pentru cat ai muncit ca sa faci repede un rezumat suficient încât sa ne dam seama despre ce este vorba. Inca nu am vazut în alta parte o astfel de descriere.

      (Citează)

  29. sunt in dubii daca sa trec de la xs la 13pro.
    poate daca prind un pret bun, la prelungire abonament sau ceva.
    altfel astept cuminte 14pro..
    xs meu merge ca in prima zi, luat de la lansare, iar ce au prezentat aseara nu m-a facut sa zic “shut up and take my money” :))

      (Citează)

    • prelungire abonament adica 50 eur pe luna?
      vezi ca la 5 euro – tai un zero – zero ala pe care l ai mancat la costul icloud upgradeului, revenind – la 5 eur abonament pe luna ai aceleasi beneficii.

      dealul il face operatorul, nu tu.

        (Citează)

  30. iPad pare singura chestie care merită cumpărată pentru filme, notițe and stuff. Că e ieftin și merge cu pen.

    Ceasul e o glumă proastă și asta doar din cauza bateriei. Nu înțeleg de ce are sleep tracking și 18 ore autonomie, ceva nu se leagă aici. Tot la fenix rămân. 2 săptămâni parcă e mai bine.

      (Citează)

  31. Ma gandeam sa incerc si eu un iphone dar nu are amprenta, nici double tap to wake/sleep si nici dual messenger

      (Citează)

  32. ba baiatu nu mai dezinforma, ca te acuz ca te a platit apple
    calmate si pune ochelarii

    Gabi:
    E 5 lei pe luna upgrade ul la 500gb ..
    5 lei!!!

      (Citează)

  33. mircea:
    ba baiatu nu mai dezinforma, ca te acuz ca te a platit apple
    calmate si pune ochelarii

    fii tu mai calm si incearca sa intelegi ca am adaugat un 0 din greseala :)
    sunt convins ca altfel ai fi platit imediat cei 5 lei (care sa fim ultracorecti sunt 4.49 lei) catre apple :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus