un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

iPad-urile noi au apărut la precomandă, iPhone mai așteaptă

18 Sep 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

54 comentarii

iPad Mini 6 la eMAG, iStyle, Altex. Livrări din 24 septembrie.

Prețurile sunt aceleași peste tot, că așa este regula:

  • 64 GB wifi: 2.750 lei
  • 64 GB cu 5G: 3.560 lei
  • 256 GB wifi: 3.560 lei
  • 256 GB cu 5G: 4.380 lei

Nu știu ce să iau. Adică eu eram setat pe cel de 256 GB, că 64 GB mi se pare puțin. Pe de altă parte, este o tabletă. Nu o să strâng în ea clipuri video multe de văzut sau editat, că pentru călătorii de durate mari o să am laptop. Pentru acțiuni scurte, pot avea memoria ei liberă și gata.

În același timp, o astfel de tabletă o voi folosi 4-5 ani minim și cine știe ce strâng prin ea. Chiar mi-e greu de zis, fiind și (viitorul) prim produs Apple (non iPod).

Dacă aveți experiențe în această privință, să-mi spuneți ce recomandați.

Am aflat între timp că iPad Mini cu 5G are doar modem Sub6, nu și mmWave. Nu-mi pasă, oricum și Sub6 prinzi sute de Mbps dacă e cazul, iar până vom vedea rețele mmWave în România mai durează. E o tabletă, în majoritatea timpului stă pe wifi oricum, de asta nici nu mă gândeam la modelul 5G oricum.

Mai sunt niște teste care zic că chipsetul A15 din iPad Mini s-ar putea să fie subtactat față de cel din iPhone 13. Nici asta nu m-a interesat prea tare. Cred că și subtactat și tot este cel mai performant din piață. Câtă vreme rulează blană OS-ul și aplicațiile sale, nu mi se par relevante comparațiile cu Android.

iPad 10,2 generația 9 este și el listat la eMAG, iStyle, Altex, tot din 24 septembrie va fi livrat.

  • 64 GB wifi: 1.920 lei
  • 64 GB cu 5G: 2.600 lei
  • 256 GB wifi: 2.750 lei
  • 256 GB cu 5G: 3.410 lei

Nu știu cum se face că din nou eMAG iese în față. La momentul scrierii articolului, eMAG are produsele listate, accesibile prin filtre. La iStyle nu este afișat prețul decât dacă intri în pagina de produs, că în category page scrie “Detalii”. La Altex încă nu merg bine filtrele. Dacă eram deja decis ce să iau, ghiciți unde dădeam deja precomandă.

iPhone 13 și Pro-urile sunt în continuare pe “în curând”, fără detalii de preț sau disponibilitate. Poate apare și acesta.

    54 comentarii

  1. E puțin 64. Și eu am iPad mini pe listă și mi-aș fi dorit 128. Deci cred că voi lua de 256…

    Cum ai zis și tu, se strâng multe în anii de utilizare (poze, video, cache, etc) și nu zic că nu te descurci cu 64, dar trebuie să faci curat des.

      (Citează)

    • Dacă plătești la Apple storage nu ai nevoie de mai mult de 64gb. Plus iOS dispune de arhivarea automata a aplicațiilor care nu le folosești des, economisind astfel mai mult spațiu.

        (Citează)

    • Pentru utilizatorii ecosistemului Apple, consider că la prețul de 50 lei pe lună pentru un spațiu de stocare de 2 TB în ICloud nu mi se pare mult! Este cea mai bună opțiune fără să te mai gândești cât spațiu de stocare ai pe device-urile pe care le folosești și poți să lucrezi pe ele în continuare!

        (Citează)

  2. 800 de lei diferenta pentru vreo 200 GB de memorie in plus, in conditiile in care un card de memorie de 256 costa in jur de 200 de lei.

    Seems about right. :-))

    Scuze, gasesc amuzant articolul asta. Adica, esti decis sa cumperi un produs despre care stii din start ca este overpriced, si apoi iti faci calcule in legatura cu pretul :-))

    Cum sa faci o tableta cu 64 de GB si sa o vinzi la pretul de 2700 de lei, Apple, cum?! Ce an e asta, 2010?

    Si inca ceva amuzant: dilemele de genul asta ma fac sa vreau sa cumpar si eu un ceva de la Apple, pe cel mai scump, ca sunt 10 ani de cand am avut iPhone.

    Adica, vreau sa verific personal daca merita banii, ca poate imi scapa mie ceva, poate satisfactia pe care ti-o da un produs Apple chiar este over the top, ceva ce nu poti primi de la alt producator, oricati bani ai da.

    Adica, sunt miliarde de fani Apple, nu pot fi toti in negare, nu? Sau pot? :-))

      (Citează)

    • Merita bani! Experiența creste proporțional cu cât deții mai multe produse de la ei: MacBook, iPhone, iPad, pencil, ipods, airtags și altele…dacă la telefoane e discutabil, legat de tablete chiar nu se compara nici un android cu iPad…

        (Citează)

    • A, deci ca sa fii cu adevarat satisfacut e necesar sa cumperi cat mai multe produse de la ei?

      Funny. Very funny.

      Ref tablete, obisnuiam sa cred ca sunt device-urile cele mai inutile inventate vreodata dar in ultimul an le-am descoperit utilitatea ca dashboard / centru de comanda pt HomeAssistant. Adica ele stau pe perete si te mai uiti la o temperatura, mai verifici o camera, mai comanzi un intrerupator, unele pornesc cand treci prin fata lor ca sa nu stea tot timpul aprinse etc

      Acum la mine treaba asta e facuta cu brio de o tableta Lenovo din 2012, pe care am primit-o gratis cand am cumparat o camera foto si pe care nu am folosit-o niciodata. Nu e capabila de mai mult decat sa afiseze o pagina web statica, dar pt HA nu e nevoie de mai mult.

      Oare sa o inlocuiesc cu acest iPad minune de 2700 de lei? De fapt, probabil nu se poate instala full kiosk pe ea, ca e nevoie de admin. Ma mai gandesc.
      :-))

        (Citează)

    • Stai linistit, nu merita banii. Singurele chestii mai bune la iPhone decat la OP7Pro sunt CarPlay si intrgrarea cu Garmin. Dar si acolo, mi se deconecteaza ceasul cel putin o data pe zi, ceea ce nu se intampla la Android.

      In rest, iPhone e o mizerie comparat cu OP.

        (Citează)

    • Ipad de 9-10 ani (cred ca primul Air). Se misca mai bine decat un Huawei 4/64.

        (Citează)

    • @Marean: da, asta e, nu am alternative. Cumpăram cu plăcere o tabletă similară cu Android, dar nu există.

      Dacă eram decis la cât spațiu îmi trebuie, dădeam deja și comanda. Mă enervează că nu au o variantă de 128 GB. Acolo e manevra, nu la prețul memoriei, ci la faptul că nu există un “mic” upgrade, ci doar un “mare” upgrade.

      Dacă nu-ți trebuie tabletă pentru un nivel avansat de muncă pe ea, eu îți recomand să aștepți noul Xiaomi sau altceva la preț decent.

        (Citează)

    • Adevarul este ca daca la telefoane exista destule alternative cu Android, pe piata de tablete bune exista doar Apple. Restul parca nu vor sa riste sa scoata un produs modern cu procesor bun si suficienta memorie RAM.

      @Radu, nu stiu daca merita sa iei in calcul versiunile cu 64 GB, mai ales fiindca asa cum spui si tu, este un produs pe care cu siguranta nu il vei schimba in urmatorii 5 ani. 64 GB se umplu foarte repede si nu cred ca vrei sa stai sa te chinui constant sa muti fisiere intre 2 ecosisteme diferite.

        (Citează)

  3. Radu, eu o sa-mi cumpar varianta de 64 de gb si ceva stocare in Icloud.

      (Citează)

  4. Ca si consumator Apple de cativa ani, am mers tot timpul pe mana Istyle. De apx 2 ani sunt insa varza. Anul acesta de ex, Ipad Pro 2021 il aveam in mana de la emag iar istyle il avea la “precomanda”. Zic “precomanda” pentru ca la ei inseamna un formular de contact si las’ ca va sunam noi iar la emag inseamna ca bagi cardul si stii ca atunci cand vine il ai

      (Citează)

  5. Personal iti recomand 256 gb. Daca era un produs pe care sa il schimbi dupa 2 ani era ok si un 64 gb, dar cum ai zis si tu, sunt sanse mari sa tii iPad-ul peste 4 ani asa ca e mai bine sa ai mai multa stocare. E posibil ca dupa ce nu il mai folosesti tu sa ajunga la copil, asa ca nu strica sa aiba spatiu de toate jocurile si aplicatiile posibile.

    Eu as fi preferat unul de 128 gb, dar mai mult ca sigur prin ianuarie ma voi orienta la un iPad normal de 256gb.

      (Citează)

  6. Eu am un iPad Air 2020 de 64 GB cumpărat în primăvară. Oricât am încercat să-l folosesc pentru productivitate, iPad-ul rămâne un dispozitiv de consum media. Momentan am ocupat 28 GB din 64 și cel mai mult ocupă fotografiile pe care pot să le șterg oricând pentru că sunt în cloud. Pe lângă fotografii mai am și o grămadă de jocuri pentru copil.
    Cred că te descurci și cu 64GB cu un pic de micromanaging din când în când. Dacă vrei să-l ții 4-5 ani cum zici aș merge totuși pe varianta de 256GB.

      (Citează)

  7. Intotdeauna exista optiunea de Cloud.
    iCloud / Google One: Platesc 5 Lei/luna pentru 50GB in iCloud. Imi sunt suficienti.
    OneDrive: Am 1TB de la Microsoft 365 Personal, care costa 180 Lei / An. Best buy!
    Google Workspace Business Plus: Nelimitat storage pentru 50 Lei lunar.

    Mi-a trecut prin cap si optiunea unui NAS. Nu vreau sa imi bat capul cu configurarea, securitatea, costurile initiale deloc mici, schimbat HDD-uri periodic si intotdeaua va exista un risc mic de crash (la disk sau raid).

    Am preferat cloud-ul. Costurile sunt foarte rezonabile.

      (Citează)

    • De curiozitate m-am uitat peste planurile de la Google.
      Drive Secure cloud storage
      30 GB / user – 6$/luna
      2 TB / user – 12$/luna
      5 TB / user – 18$/luna

      Ce plan folosești pt nelimitat și la 50lei/luna (12$) ?

        (Citează)

    • Am și eu OneDrive. Problema este că eu aș instala un număr mediu de aplicații, aș ține vreo 5-10 GB de muzică în tabletă, aș descărca 2-3 filme pentru vreun zbor cu avionul. Mai mult, la deplasări de 1-2 zile s-ar putea să pun în ea clipuri video filmate și apoi să editez direct acolo un clip. Pentru mai multe zile, probabil voi avea laptop.

      Chiar nu știu ce să aleg acum.

        (Citează)

  8. Maricica diferență de preț, într-adevăr. Al meu iPhone e de săraci, 64, îl am de un an jumatate și nu l-am curățat o data. M-am uitat acum că m-ați făcut curios, am 13 GB poze, 7gb jocuri și alte lucruri și mai am 10 GB liberi. Pentru zecile de poze făcute săptămânal domnișoarei din apartament, eu mă declar total mulțumit :))
    Iar când voi rămâne fără memorie dau un clear all că oricum sunt salvate în google photos. Asta daca nu trec pe 12 in perioada următoare, în funcție de reducerile de preț.

      (Citează)

  9. Depinde la ce il folosesti: am avut ipad cu 128GB cu SIM care era aproape gol si acum 9 luni am luat un ipad air 3 cu 64GB doar cu wifi care este mai mult decat jumatate gol. Dar eu il folosesc doar la browsing si putine alte aplicatii, nu filme, nu editari etc.

      (Citează)

  10. Eu as merge pe un pro cellular de 11″ de 2tb, e cel mai potrivit pentru ce ai tu nevoie!

      (Citează)

  11. Dacă folosești video poze pe iPad atunci se merita 256, altfel nu. Doar pt apps ajunge 64

      (Citează)

  12. Nu m.am apropiat niciodata nici macar de 32GB spatiu de stocare, in 3 ani de cand stau zilnic pe vechea tableta. Pe de alta parte, nici nu am jocuri, nu fac poze/video cu ea. Daca, in majoritatea timpului, o vei folosi ptr. filme, citit, browsing, etc, nu au cum sa nu iti ajunga 64GB.

      (Citează)

  13. Intre timp Consiliul Concurentei doarme pe ei si nu se agita daca nu primeste pont sau auto-denunt. Este imposibil sa rezulte acelasi pret fara o intelege prealabila intre toti sau fara sa fie impus de importator.

    Evident trebuie varianta de 256Gb, in cei 64Gb este si sistemul de operare, nu? Se mai adauga aplicatiile, asa ca 64Gb se umplu destul de repede si destul de mult.

      (Citează)

    • E prețul de vânzare fixat de Apple. Se întâmplă în multe domenii, nu are de ce să se sesizeze cineva.

      Gaelex: Evident trebuie varianta de 256Gb, in cei 64Gb este si sistemul de operare, nu? Se mai adauga aplicatiile, asa ca 64Gb se umplu destul de repede si destul de mult.

      Intră și iPadOS, dar cică ocupă sub 10 GB. Cu aplicații și niște muzică, hai să zicem 30-35 GB. Tot mi se pare că ar rămâne 30 GB liberi pentru nevoi de moment: niște filme descărcate când pleci cu avionul, niște clipuri video de transferat din cameră pentru editare etc.

        (Citează)

    • Cel putin in UE este cat se poate de ilegal si interzis ca producatorul sa aiba orice influenta asupra fixarii pretului sau de vanzare de catre distribuitor sau retailer.

      Piata libera, concurenta si alte tampenii din astea, cel putin la nivel declarativ.

        (Citează)

    • Diferențe de preț vor exista, dar este încă la început…probabil ca un magazin care își permite sa coboare prețul mai mult(eMAG) decât alți, a făcut-o…din momentul ăla ceilalți au fost nevoiți sa se conformeze dacă vor sa vândă…estimez ca prețul e destul de mic și profitul lor la fel de mic…Speram ca pe viitor sa vina Apple și in partea asta mai săracă a Europei. Din ce știu nici unguri nu au.

        (Citează)

    • @Gaelex, in UE este legal ca un producator sa impuna un pret maximal de vanzare pentru un anumit produs, pentru ca o astfel de masura duce la beneficii pentru clienti.
      Tinand cont ca stocurile alocate pentru fiecare vanzator autorizat din Romania sunt foarte momentan, cel mai probabil vor fi mai mlte comenzi decat produse disponibile. Si astfel, vanzatorii aleg sa puna pretul maximal astfel incat sa-si maximizeze profitul.
      Peste cateva luni cand vor fi stocuri suficiente va fi concurenta si vor varia si ofertele.

        (Citează)

  14. 256 fara 5G. oriunde vei fi cu tableta, vei avea si telefonul cu tine deci hotspot si ai si net. Scapi de inca un sim (cheltuiala) pe care ar trebui sa il tii activ.
    Dar te poti descurca fara probleme si cu varianta de 64Gb daca nu instalezi zeci de aplicatii (aici tu decizi cum o vei folosi).
    Ca idee, am un Ipad 4 (2012) cu 16gb care inca ruleaza foarte bine (desi are ecranul spart/crapat) pentru un copil de 5 ani. Astora mici nu le pasa prea mult de A15 vs A14 sau ultimul ios sau de ‘inovatii’. Daca se incarca youtube kids si se pot uita la desenele preferate, sunt multumiti. Cand asta chiar va fi complet depasit, am un Ipad mini 3 (2014) pe care il folosesc zilnic la youtube, browsing si niste jocuri light care poate trece la copil fara probleme. La vremea lui, si asta a costat 2400 lei. Daca acum costa cu 500 lei mai mult cu toate upgrade-urile din ultimii 7 ani, eu zic ca merita.

      (Citează)

    • Asta cu hotspot-ul pe telefon nu prea e genul meu. Adică doar consumi bateria telefonului rapid și se mai și încinge.

      Ce-i drept, însă, am impresia că în 90% din cazuri aș sta pe wifi și doar în 10% aș avea nevoie de rețea mobilă pe tabletă. Dacă apare nevoia asta des, pot cumpăra un modem 4G portabil care să coste mult mai puțin decât diferența plătită la Apple și este și mai versatil în utilizare.

        (Citează)

    • Este mai incomod sa stai sa te plimbi dupa tine si cu moedemul 4G. Varinata cu hotspot de pe telefon pentru momentele alea in care nu ai acces la o retea Wi-Fi este mult mai eficienta.

        (Citează)

  15. Diferența de capacitate o vezi când instalezi programe și nu ai loc, ca e Full. Pentru altele (foto,video) ai Cloud. Dacă exista varianta de 128 gb de ce nu. Ai in vedere ca și sistemul de operare mănâncă spațiu plus fiecare update are minimum 400mb, maxim am văzut pe iPhone meu 1,1 gb update :))) de ex pe telefon sistemul ocupa aproape 8 gb iar pe langa aplicațiile mai consuma și ele gen Spotify 7 gb sau whatsapp 4 cu Facebook 2 gb, plus altele grămada care ocupa și ele mai puțin spațiu dar când le aduni te ia capu :)) ca am peste 200 de aplicații. Pe tableta in schimb nu o sa instalezi fără număr ca pe telefon. Pe telefon sincer am 256 de gb capacitate cu 1 tera in Cloud. Cloud nu e gratis, dar suma e infima pentru mine. Ziceai ca vrei sa o ții vreo 4-5 ani, poate doar tu ca după o vei dona cuiva și o mai tine și respectivul încă 4 ani.
    LE: am un nepotel care are are iPad prima generație și încă merge intr-adevăr a trebuit sa fac niște artificii sa ii meargă. YouTube dar pentru nevoile lui (desene animate) e perfecta.

      (Citează)

  16. Doar pentru aplicații sunt suficienți 64, am un iPad și știu despre ce vorbesc.

      (Citează)

    • Eu am iPad mini 2 de 16GB si este suficient pentru multimedia. 100%. Ia-l pe cel de 64.
      Poze nu faci cu tableta, Pentru filme ai Netflix, etc.

        (Citează)

  17. Dacă aveți experiențe în această privință, să-mi spuneți ce recomandați.

    Nu am tableta. Recomand.

      (Citează)

  18. OK, înclin mai mult acum spre 64 GB. Adevărul este că nu strică o economie, că fix acum a apărut și Hero10 ăla…

      (Citează)

    • Regula la device-uri din astea e simpla: iei varianta cea mai mare de memorie, mai ales daca planuiesti sa o tii pe termen lung.

      Pentru munca, pentru blogger, nu vad cum ai putea sa te descurci cu 64Gb.

      Daca te descurci, inseamna ca nu prea ai nevoie de tableta pt munca.

        (Citează)

  19. fii apple cool, ia-o pe cea mai scumpa. dupa care tot cu telefonul o sa faci pozele in urmatorii 5 ani

      (Citează)

  20. nwradu:
    Am și eu OneDrive. Problema este că eu aș instala un număr mediu de aplicații, aș ține vreo 5-10 GB de muzică în tabletă, aș descărca 2-3 filme pentru vreun zbor cu avionul. Mai mult, la deplasări de 1-2 zile s-ar putea să pun în ea clipuri video filmate și apoi să editez direct acolo un clip. Pentru mai multe zile, probabil voi avea laptop.

    Chiar nu știu ce să aleg acum.

    Singurul lucru care conteaza este cat content media vrei sa editezi la un momentdat, intre 2 sesiuni de upload/download icloud.
    Daca de exemplu tragi clipuri 4k 60fps 2h pe zi, nu iti ajunge.
    Daca insa te limitezi la 5GB de content de editat pe zi, iti ajung lejer 64GB.

    Cu icloud se lucreaza foarte bine, iOS stie sa faca offload de orice seamless, nici nu iti dai seama.

      (Citează)

  21. Serios, mergi pe iPad Pro + Magic Keyboard, o să renunți la laptop când mai pleci pe undeva. Ecranul mini-LED este superb și nici nu cred că mai are rost să mai spun ceva de procesorul M1.

      (Citează)

  22. Folosesc Google Workspace (gSuite Business Plus).

    Florin:
    De curiozitate m-am uitat peste planurile de la Google.
    Drive Secure cloud storage
    30 GB / user – 6$/luna
    2 TB / user – 12$/luna
    5 TB / user – 18$/luna

    Ce plan folosești pt nelimitat și la 50lei/luna (12$) ?

      (Citează)

  23. Daca iti permite bugetul si vrei neaparat ceva “future proof” iti recomand 256GB. In combinatie cu cloud-ul pe care il ai deja la OneDrive, eu cred ca este arhi suficient.

    nwradu:
    Am și eu OneDrive. Problema este că eu aș instala un număr mediu de aplicații, aș ține vreo 5-10 GB de muzică în tabletă, aș descărca 2-3 filme pentru vreun zbor cu avionul. Mai mult, la deplasări de 1-2 zile s-ar putea să pun în ea clipuri video filmate și apoi să editez direct acolo un clip. Pentru mai multe zile, probabil voi avea laptop.

    Chiar nu știu ce să aleg acum.

      (Citează)

  24. Pentru IPhone aveți idee de ce nu au pornit precomenzile ?

      (Citează)

    • Când vreodată au pornit precomenziile la noi la fel cum au pornit în alte țări? Vine în Octombrie și la noi.

        (Citează)

    • @Claudiu
      Anul trecut! Au avut evenimentul pe 13 Octombrie și au anunțat ca pe 6 Noiembrie încep precomenzile pentru iPhone 12 Pro Max. Pe 6 Noiembrie am precomandat 2 buc: unul la Vodafone RO și unul la eMAG.

        (Citează)

  25. @nwradu, nu fă prostia de a lua varianta de 64GB. Cumpără 256GB și nu mai sta pe gânduri.

      (Citează)

  26. gicu:
    Ipad de 9-10 ani (cred ca primul Air). Se misca mai bine decat un Huawei 4/64.

    Poate dacă e defect Huawei-ul, M5-ul meu se mișcă foarte bine în continuare, 3 ani și un pic de când l-am cumpărat. Și nici un reset to factory deocamdată.

      (Citează)

  27. Eu as merge pe varianta 256GB+5G.

    Din cate stiu, varianta Wi-Fi (non-cellular) nu are GPS, care este colocat pe modem. Asta daca vrei sa folosesti vreodata si navigatia de pe iPad. Corectati-ma daca gresesc.

      (Citează)

  28. ai auzit de tigari? e fix la fel

    Gaelex:
    Cel putin in UE este cat se poate de ilegal si interzis ca producatorul sa aiba orice influenta asupra fixarii pretului sau de vanzare de catre distribuitor sau retailer.

    Piata libera, concurenta si alte tampenii din astea, cel putin la nivel declarativ.

      (Citează)

  29. 64 gb

      (Citează)

  30. e ok.. e doar Gaelex gaelexand…

      (Citează)

  31. Radu îți mulțumesc pt. acest articol, am făcut precomanda imediat după ce l-am citit și surpriză, tocmai l-am primit. Recunosc ca m-am panicat un pic și l-am comandat și dimineață:) și a venit și acela. Din păcate va trebui sa renunț la al doilea.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus