un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Comisia Europeană pune capăt portului Lightning obligând toți producătorii de telefoane (și altele) să folosească USB-C

24 Sep 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

36 comentarii

Comisia Europeană a propus ieri legislație pentru a forța producătorii de electronice să folosească un singur port pentru încărcarea dispozitivelor. Acel port este USB-C.

Momentan este o propunere. Trebuie votată de Parlamentul European pentru a deveni lege și apoi producătorii de electronice vor avea 2 ani la dispoziție pentru a face modificările. Sunt însă sigur că va trece.

Practic propunerea aceasta are efect doar asupra companiei Apple și portului Lightning. Toți ceilalți producători de telefoane deja foloseau USB-C. Mai sunt telefoane cu microUSB? Dacă da, sunt în cantitate neglijabilă.

Părerea mea este că în următorii doi ani Apple ar fi trecut oricum de la Lightning la USB-C. Deja dau semne de această intenție. iPad Pro folosește USB-C, la fel și noul iPad Mini 6 pe care l-am precomandat și aștept să vină. Unii credeau că iPhone 13 va folosi USB-C. N-a fost să fie.

De fapt, lipsa USB-C este unul dintre motivele care mă fac să nu trec la un iPhone, deși sunt tentat. Prea multe cabluri și accesorii de înlocuit sau modificat. Știu, e o scuză slabă, sunt destule adaptoare. Nu-i singurul motiv, dar este pe listă.

Mai sunt și alte dispozitive afectate de această modificare:

USB-C will become the standard port for all smartphones, tablets, cameras, headphones, portable speakers and handheld videogame consoles.

Again, majoritatea căștilor și boxelor și consolelor moderne folosesc deja USB-C. Despre camere foto recunosc că nu știu, poate unele au în continuare vreo mufă rotundă sau altceva. O astfel de propunere ar fi fost bună acum vreo 5 ani, nu astăzi, dar inerția decizională face uneori lucrurile inutile.

Lipsesc însă din ecuație laptopurile. Nu orice laptop se poate încărca pe USB-C. Cele mari de gaming, cu plăci NVIDIA RTX, necesită mai mulți wați decât poate da portul USB-C. Cred însă că propunerea ar fi putut forța laptopurile care necesită o putere mai mică, în limita standardului USB, să folosească acel port pentru încărcare, nu ce conector vrea fiecare.

    36 comentarii

  1. De vreo doi trei ani mă tot gândesc ce tableta să-mi iau și văzând că tu ai decis să îți iei iPad mini, știu pe cine sa dau vina acu in caz că nu-mi va plăcea.

      (Citează)

    • daca te gandesti de trei ani, inseamna ca chiar ai nevoie de ea.

        (Citează)

    • Anda:
      daca te gandesti de trei ani, inseamna ca chiar ai nevoie de ea.

      Cel mai tare comentariu :)

        (Citează)

    • @Kllaus: fiind primul meu produs Apple în afară de un iPod, sper să nu mă fi înșelat nici eu alături de tine!

      @Anda: păi și eu tot de vreo 3 ani caut tabletă, așa se întâmplă în acest domeniu…

        (Citează)

  2. Era deja ceva similar la nivel de UE și Apple făcea cu bolta pe legile lor.
    La fel și acum. Plus UE s a văzut ce uniune e odată cu covidel, nimic unificat și unit, fiecare tara a făcut ce a vrut

      (Citează)

    • Ai uitat cum s-au negociat/cumparat vaccinurile si cum orice tara bananiera (eg RO) a primit procentual doze de vaccinuri?
      Intradevar, naspa UE-ul asta, mai bine era in Uniunea Eurasiatica unde poate primeai niste Sputnik.

        (Citează)

    • Mircea, da un pic jos folia de aluminiu de pe cap si citeste cu atentie:
      “Era deja ceva similar la nivel de UE și Apple făcea cu bolta pe legile lor.”

      Lege despre care vorbesti tu este de vreo 8-10 ani si impune ca incarcatoarele (stecherul pe care il bagi in priza) sa fie cu mufa USB (mai intai de tip A, acum tip C). Legea aia e respectata si de Apple si e facuta sa elimine incarcatoarele care aveau cablul lipit de ele. Cu schimbarea asta, daca se rupe cablul nu arunci si incarcatorul.

        (Citează)

    • Propunerea era de mult, producătorii s-au jurat că nu e nevoie de lege, ca se aliniază ei din proprie inițiativă. Nu au făcut-o (sau nu toți) așa că acum devine lege.

        (Citează)

    • Pyro: Ai uitat cum s-au negociat/cumparat vaccinurile si cum orice tara bananiera (eg RO) a primit procentual doze de vaccinuri?
      Intradevar, naspa UE-ul asta, mai bine era in Uniunea Eurasiatica unde poate primeai niste Sputnik.

      O fi fost ordin să se schimbe istoria că de fapt UE n-a făcut rost de vaccinuri.

        (Citează)

  3. Apple tine cu dintii de mizeria aia de Lightning pentru ca fac foarte multi bani din cabluri si incarcatoare. Daca nu platesc licenta la ei, la urmatorul update de iOs nu mai functioneaza.

    Din cate stiu type-C suporta cel putin 90W, daca e sa ma iau dupa Xiaomi suporta si 120W pentru ca ei cu atata zic ca se incarca telefoanele lor noi. De cati watti are nevoie un laptop de gaming?

      (Citează)

  4. Am un laptop HP care are mufa de la incarcator proprietara, ceva rotund. Dar are si port USB Type C, unde arata si un fulger. Prin acel port se poate incarca cu orice incarcator compatibil, practic il pot incarca cu incarcatorul de la telefon (Nu la aceeasi putere pentru ca e de 15-20 W).

      (Citează)

    • Ai raspuns doar sa consumi curent, emiti pareri dar nu prea stii mare lucru despre acel subiect!

      Acel port USB-C cu fulger poate incarca dispozitive (telefonul) si …ghici…poti incarca laptopul pe acolo! Pune un incarcator de telefon, fie fast fie normal, si o sa vezi ca se incarca laptopul. Mai incet, dar se incarca.

      Nu toate laptopurile suporta incarcare prin usb-c, depinde de placa de baza.
      Acel port usb-c de pe laptop, ar putea scoate semnal video pt tv -> convertit la hdmi cu un dispozitiv (dock) – depinde de laptop.

        (Citează)

    • @VR Tu furi curent. Eu am zis: Chiar daca au incarcator proprietar, deja unele laptopuri pot fi incarcate si prin USB C cu orice ai la indemana.

        (Citează)

    • Mi-e greu să înțeleg reacția lui VR, dar în fine. Ce n-ați spus niciunul dintre voi e că fulgerul ăla înseamnă thunderbolt, care știe să facă multe lucruri (de exemplu să transmită imagine și să primească curent în același timp). Problema cu usb-c la laptopuri e că trebuie să te documentezi legat de ce poți face cu portul respectiv, iar omul de rând poate lega un laptop la un monitor cu un cablu usb-c și n-o să se întâmple nimic, iar el n-o să știe care-i problema. Asta nu s-a mai întâmplat până acum, majoritatea conectorilor făceau un singur lucru, iar asta nu e mai e valabil la un conector cu aceeași formă, dar funcții diferite.

      Nu toate laptopurile pot fi încărcate încă prin usb-c, nu toate scot aceeași putere (valabil și la usb-a) și nu toate au thunderbolt. Iar alea care au thunderbolt, nu toate au aceeași bandă.

        (Citează)

    • Nici eu nu înțeleg reacția mult prea dură a lui VR. O pun pe seama interacțiunii via monitor, nu față în față.

      Există laptopuri precum cele zise de Okochea. Au încărcător separat, cu mufă whatever, dar se pot încărca și lent pe USB-C cu încărcătorul de telefon. De obicei puterea aia abia ajunge de un browsing, dar te scapă de necaz, la nevoie.

      Trebuie însă ca producătorul să prevadă laptopul cu circuit de încărcare prin acel port. Dacă nu-i conectat și la baterie, să ducă acolo electronii, degeaba.

        (Citează)

  5. “Lipsesc însă din ecuație laptopurile. Nu orice laptop se poate încărca pe USB-C. Cele mari de gaming, cu plăci NVIDIA RTX, necesită mai mulți wați decât poate da portul USB-C. Cred însă că propunerea ar fi putut forța laptopurile care necesită o putere mai mică, în limita standardului USB, să folosească acel port pentru încărcare, nu ce conector vrea fiecare”

    Nu lipseste acest lucru, citeste despre USB Power-delivery, standardul acopera si acest lucru fara nicio problema.

    “USB Power Delivery offers the following features:
    Increased power levels from existing USB standards up to 240W.
    New 28V, 36V, and 48V fixed voltages enable up to 140W, 180W and 240W power levels, respectively.
    An adjustable voltage supply mode allows the device being powered an ability to request intermediate voltages between 15V and up to the maximum available fixed voltage of the charger.
    Power direction is no longer fixed. This enables the product with the power (Host or Peripheral) to provide the power.
    Optimize power management across multiple peripherals by allowing each device to take only the power it requires, and to get more power when required for a given application.
    Intelligent and flexible system level management of power via optional hub communication with the PC.
    Allows low power cases such as headsets to negotiate for only the power they require.”

      (Citează)

  6. Apple o sa scoata de tot mufa.O sa mearga doar pe MagSafe

      (Citează)

    • Cum adica? Vrei sa spui ca Apple nu este o companie dedicata 100% mediului inconjurator si ar alege sa promoveze incarcarea prin Wireless care este cu pana la 50% mai ineficienta si in plus necesita echipamente mult mai voluminoase decat un singur cablu?

        (Citează)

    • Nu-i rea nici ideea asta. Încărcarea wireless a ajuns acum pe la 55W sau cât. Se poate și fără cabluri.

        (Citează)

  7. Eu nu cred că cineva alege un dispozitiv în funcție de portul de încărcare, I call it BS. Nici eu nu suport micro usb, dar tot aș cumpăra un dispozitiv care-l are dacă de aia am nevoie – încă mai sunt multe pe piață așa, baterii externe, becuri pentru biciclete, căști etc.

    Probabil Apple ține încă de lightning din cauza ecosistemului, sunt tablete, mouși, tastaturi și telefoane care au încă asta și oamenii au deja cabluri. Cu toate că asta nu i-ar opri din a-și lua iPhone 13, de exemplu, dacă ăsta nou venea cu usb-c pentru că sunt doar cabluri. Dacă urmează să scoată de tot portul, n-are sens să mai treacă la usb-c.

    Pentru cine are lightning acum n-ar fi mai comod să se renunțe la el, dar pentru cine n-are nimic Apple probabil că ar fi. În oricare situație ar fi cineva ofuscat, deci nu există o soluție unică care să-i satisfacă pe toți.

    asta cu căratul a mai multe cabluri după tine iar mi se pare o scuză slabă. Dacă mă uit în rucsac tot timpul am avut mai multe cabluri și adaptoare și așa e pentru oricine folosește mai multe electronice zi de zi. Cei ce nu sunt ca mine o să ia cablul de care au nevoie fără să-și facă prea multe porbleme. Așa că nu prea înțeleg înverșunarea niciuneia dintre tabere.

    Apropo, lightning a fost conceput de Apple pentru standardul usb-c nu era gata, asta probabil înainte de 2010-2011 când au început să lucreze la 5.

      (Citează)

    • dam167: Eu nu cred că cineva alege un dispozitiv în funcție de portul de încărcare, I call it BS.

      Contează și încărcarea. Aceeași mufă de încărcare te scoate din necaz dacă ți-ai pierdut încărcătorul de laptop. Îți mai permite și să pleci în concediu cu un singur încărcător și de acolo să încarci telefon, căști, ceas, baterie externă, GoPro și aparat foto, cum fac eu. Sper să adaug și laptop listei.

        (Citează)

  8. Cam clickbait titlul, cum spuneai și tu în text, e doar o propunere momentan.

      (Citează)

  9. Astept legea in care ii forteaza sa imi puna incarcator in pachet.
    Cea mai mare mizerie facuta de Apple si pe urma Samsung cand au scos incarcatorul din pachet.

      (Citează)

    • @L!nuX, cred ca mai ai fosrte mult de asteptat. In actuala propunere legislativa se discuta si despre eliminarea incarcatoarelor din toate pachetele. Adica toti producatorii sa fie obligati sa iti vanda incarcator separat, nu la pachet cu echipamentul cumparat.

        (Citează)

  10. Eu aleg SI din aceasta cauza, in anul 2021 sa mai existe altceva decat type-c mi se pare ridicol. Am un singur incarcator pentru toate device-urile (telefoane, tableta, casti wireless, power bank, laptop). Este mega simplu.

    dam167:
    Eu nu cred că cineva alege un dispozitiv în funcție de portul de încărcare, I call it BS. Nici eu nu suport micro usb, dar tot aș cumpăra un dispozitiv care-l are dacă de aia am nevoie – încă mai sunt multe pe piață așa, baterii externe, becuri pentru biciclete, căști etc.

    Probabil Apple ține încă de lightning din cauza ecosistemului, sunt tablete, mouși, tastaturi și telefoane care au încă asta și oamenii au deja cabluri. Cu toate că asta nu i-ar opri din a-și lua iPhone 13, de exemplu, dacă ăsta nou venea cu usb-c pentru că sunt doar cabluri. Dacă urmează să scoată de tot portul, n-are sens să mai treacă la usb-c.

    Pentru cine are lightning acum n-ar fi mai comod să se renunțe la el, dar pentru cine n-are nimic Apple probabil că ar fi. În oricare situație ar fi cineva ofuscat, deci nu există o soluție unică care să-i satisfacă pe toți.

    asta cu căratul a mai multe cabluri după tine iar mi se pare o scuză slabă. Dacă mă uit în rucsac tot timpul am avut mai multe cabluri și adaptoare și așa e pentru oricine folosește mai multe electronice zi de zi. Cei ce nu sunt ca mine o să ia cablul de care au nevoie fără să-și facă prea multe porbleme. Așa că nu prea înțeleg înverșunarea niciuneia dintre tabere.

    Apropo, lightning a fost conceput de Apple pentru standardul usb-c nu era gata, asta probabil înainte de 2010-2011 când au început să lucreze la 5.

      (Citează)

  11. Anda:
    daca te gandesti de trei ani, inseamna ca chiar ai nevoie de ea.

    Pai nu am nevoie; e singurul lucru care chiar îmi lipsește din “inventar” iar tabletele de 10-11-12 inch chiar sunt prea mari.

      (Citează)

  12. L-am auzit azi pe Petreanu la radio și îi dau dreptate: legea e o mizerie. Practic UE nu mai lasă loc de inovație în ceea ce privește portul de încărcare. Au hotărât ei că asta e macimul de dezvoltare în domeniul ăsta, gata, s-a terminat cu șmecheria. Dacă cineva vrea să inventeze un port nou, mai eficient, trebuie întâi să ceară voie birocraților de la UE.

      (Citează)

    • E atat de versatil portul incat nu cred ca o sa fie o problema minim 10 ani.
      Petreanu bate campii, pe chestii tehnice sa se abtina.
      Standardizarea nu s-a inventat degeaba si are rostul ei.

        (Citează)

    • Vezi că USB tocmai s-a modernizat masiv zilele trecute trecând la 240W maxim.

      Iar USB4 și Thunderbolt vin cu destule inovații.

      UE n-a stabilit că standardul de comunicație USB trebuie acum utilizat forever. Ei doar au zis că mufa de încărcare trebuie să aibă forma celei USB-C.

      Doar pentru că toate mașinile au aceeași gaură prin care bagi benzină (sau același tip de conector pentru electrice) nu înseamnă că dispare inovația.

        (Citează)

  13. Excelent ! Ma bucur nespus ca iese in sfarsit ceva bun din UE ! Asta e un mare plus . In rest restrictiile de carbon si alte initiative legislative mi se par fail , fara un plus enorm , sa restrictionam masinile , dar Germania alimenteaza cu carbuni la greu ! Deci … lasati

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus