un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am cumpărat Quake 1, că eram dator

26 Aug 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Am jucat Quake toată copilăria mea. Sute de ore de single-player, cu boți, multiplayer real șamd. Am fost și la un concurs organizat de revista Game Over. Aveam jocul piratat.

În România a fost populară o variantă beta piratată. Mi se pare că nu avea ultimul nivel și nici hărțile de multiplayer, DM1 la DM6 cum au fost ele cunoscute, dintre care dm4 și dm6 erau cele mai celebre. Știam însă suficiente trucuri și comenzi de consolă ca să fac boții să meargă pe orice hartă.

La un moment dat mi-a dat un prieten și varianta completă, tot spartă (pe vremea aceea nu existau mecanisme de verificare sau ceva), dar avea toate hărțile și puteai pune și mod-uri. Sute de ore de joacă, știam toate trucurile, toate zonele unde poți face rocket jump din acela mai înalt decât unul normal, pe unde să arunci o grenadă ca să ajungă în complet altă zonă. Cu Quake am învățat să joc FPS-uri, de fapt.

Quake a fost și primul joc pe care l-am văzut pe un accelerator grafic, mai exact pe un Hercules 3dfx Voodoo. 3dfx era o companie ale cărei acceleratoare au fost superioare celor NVIDIA în primele generații, dar apoi NVIDIA a scos o placă numită Riva64 și apoi una numită TNT și de atunci domină piața. Parcă așa țin minte…

Quake 2 am jucat doar multiplayer și doar la săli, că la mine acasă nu mergea. Quake 3 n-am jucat niciodată. Anul trecut am jucat niște Quake Champions, care-i free to play online și destul de mișto.

Ieri am cumpărat însă Quake 1 de pe Steam. Mi-a atras atenția o știre despre cum i-au îmbunătățit grafica până la 4K. Costă 10 euro, include cele două expansion pack-uri oficiale de pe vremuri și încă două neoficiale. Parcă mă simt mai bine acum. Simt că, după sute de ore de distracție, am dat și eu ceva înapoi, chiar dacă banii nu știu dacă ajung la Romero, Carmack, American McGee și restul. Vedeți că Bethesda are reduceri la o mulțime de jocuri, inclusiv seriile Dishonored, Doom, Wolfenstein și celelalte de la ei.

 

    17 comentarii

  1. Fain jocul. Timp liber sa avem.
    Eu cumpar jocuri de obicei de pe Eneba. Primesti cod activare Steam.

      (Citează)

  2. Eu o sa iau age of empires 4, tot asa, for old times sake!

    PS. Deco-urile alea s-au inmultit, de la alea 2 castigate la tine, am ajuns la 6 in doua locatii si inca 5 la o firma.

      (Citează)

  3. pe principiul “a furat dar a și dat înapoi”

      (Citează)

  4. hai sa fiu rau:
    1. joaca acum quake ca apoi vine copilu
    2. ai timp de jucat acum dupa ce ti ai luat uscator

      (Citează)

  5. Nu am jucat niciodata Quake 1 sau 2, PC-ul de atunci nu era in stare. Efectiv nu se misca imaginea pe ecran, era ca un power point blocat intr-un slide.

    L-am cumparat sa fie, cine stie, poate la pensie ma joc pe holodeck cu el.

      (Citează)

  6. Stiam toate hartile alea de deathmatch by heart, fiecare truc, decelam fiecare sunet si stiam unde sunt adversarii, stiam locatiile pentru arme si munitie, retete de miscari pentru respawn location si respawn order. Conta cine facea serverul ca intra primul pe harta si avea 300ms avantaj la luat arma aia buna (rocket launcher).
    Jucam cu FOV 120 si M_FILTER 1. Apoi erau binding-urile pe keyboard. Fiecare venea cu config file-ul lui, unii chiar si cu mouse-ul lor. Gameri adevarati.

    Imi aduc aminte ca a venit un tip de la alta sala care micsora ecranul. Adica abia se vedea pe ecran o imagine mica mica, chiar si la rezolutia aia de 320×240. Am zis initial pai ce mai vezi tu acolo ?! Si el a zis, lasa ce vad, dar la mine se misca mai repede cu x milisecunde…. Dupa ce ne-a dat nana bine de tot, ne-am micsorat toti ecranul.
    Performance nu gluma :)

    Q1 a fost primul FPS complet 3D, adica toate obiectele, chiar si bucatile de carne in care se defigura un corp dupa ce lua racheta in gura, erau obiecte 3D randate separat.

      (Citează)

  7. Vezi ca vine John Romero la ComicCon, poti sa ii ceri scuze in persoana ca i-ai piratat jocul in tinerete :)

      (Citează)

  8. ” dar apoi NVIDIA a scos o placă numită Riva64 și apoi una numită TNT și de atunci domină piața. Parcă așa țin minte…”

    De fapt Nvidia a cumparat 3dfx in anul 2000 parca.

      (Citează)

    • 3dfx Voodoo era doar 3d pt jocuri si aveai nevoie si de o alta placa video 2d sa ruleze windows. Riva TNT avea si 2d si 3d si asa a luat piata, le-am avut pe ambele (second hand) si desi Voodoo era mai buna in jocuri, nVidia era 2-in-1 si avea culori mai bune in windows. 1999-2000 … ce vremuri… starcraft si bomberman in camin studentesc pe retea cu coaxial si cel mai tare, aveam internet.

        (Citează)

  9. Delta Force 1, Quake 1, Wolfenstein and so on… thanks to my brother… altfel eram doar cu Barbie….:))

      (Citează)

    • era haios la delta force cand se juca pe night mode, cu imaginea aia verde, cand toata lumea vana pixeli miscatori, trageai si se vedea traiectoria glontului pana cand ii pica pixelului miscator in cap

        (Citează)

  10. Eu l-am castigat in cutie tiparita si tot. Era un concurs organizat de revista ComputerGames la un targ de it (yup, that old) si am luat locul 1 la Quake. Am aparut si in revista chiar :)

      (Citează)

  11. Pfffff ce vremuri….. Pe mine m-a prins cu un calculator facut de o firma special pentru jocuri si se misca super bine. Pana la urma parintii mi-au bagat sub lacat calculatorul pentru ca pierdeam noptile pe jocuri. Altfel nu mai terminam nici liceul :))))

      (Citează)

  12. Drakan Order of the Flame, Diablo II sau Doom (piratate) jucam și eu în tinerețe. Mai o fi existând Drakan Order of the Flame? O să caut pe Google, în ultimii ani nu știu dacă am jucat ceva pe calculator.
    Oricum, nici nu știu dacă merge, am Linux Mint. O să văd.

      (Citează)

  13. A aparut o versiune noua de Diablo, a fost gratuit la inceputul lunii

      (Citează)

    • Nope… nu a aparut… ci va apare la sfarsitul lui Septembrie. E D2 resurected…. aproape identic back-endu cu originalul… dar in 3D.
      Ce ai vazut tu era open beta Act 1&2 in Normal.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus