un blog de Radu Dumitru

asus s5507

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

asus s5507

Problemele estetice ale Bucureștiului într-o singură imagine

2 Jun 2021  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

20 comentarii

Apropo de ghivecele fără scurgere, uitați încă unele fotografiate în sectorul 4, la intersecția Cantemir cu Mărășești, zonă știută de cei bătrâni drept Budapesta.

Și imaginea asta este simbolică pentru București, că surprinde în același cadru multe probleme ale orașului:

  • panou publicitar negru modern, dar cilindru de afișare cu aspect retro. Ce-i cu acel acoperiș verde? Este în stil 1000 de nopți? Se vorbește despre stilul mobilierului stradal din București încă de prin 2005, că m-am lovit eu de problema asta în alte vremuri și alte joburi, și văd că că nu s-a decis nimic.
  • doi stâlpi sunt de pomană acolo. Mai țin doar cabluri care ar putea fi mutate pe ceilalți doi stâlpi sau în subteran.
  • bolarzi de granit murdari, asfalt peticit în jurul lor
  • ghivecele roșiatice sunt puse fără nici un simț estetic. Unul este sub panoul publicitar, altul unde nu-l vede nimeni. Nici o planificare. Trebuiau puse, că sunt în contract.
  • materialul marelui suport de verdeață slash bancă din colțul dreapta-jos este diferit de restul elementelor din poză.

În caz că nu știți zona, vizavi de ce-am fotografiat eu se află o arteziană metalică, stilul păpădie de apă sau cum s-o numi treaba aia, plus niște verdeață în total alt tip de vase, făcute din alt material, și un steag uriaș, ca să ne simțim patrioți.

asus s5507

    20 comentarii

  1. Ar trebui sa pui poze și din buricul târgului, unde sunt dale sparte cat cuprinde. Așa ceva n-am văzut în nicio capitala europeana. In rest, baltim într-un balcanism feroce, și asta se vede la fiecare pas.

      (Citează)

  2. Fiecare primar a avut firma lui care trebuia sa prinda contract. Si fiecare a venit cu ce gunoi a gasit mai ieftin. Plan urbanistic zonal exista doar pe hartie, ca aplicare si amenzi pentru incalcari nu cred ca s-au vazut vreodata.

    Daca tin bine minte, i se spune Budapesta pentru ca exista pe vremuri un restaurant cu numele acesta in zona. A fost si magazin Domo si pe urma Flanco, am o vaga amintire.

    Referinta la 1000 de nopti e de neinteles, poate 1001 de nopti ar fi avut sens pentru cei care au mai citit.

      (Citează)

    • burn.
      Din pacate si Radu face parte din categoria celor care au citit mai putin decat scriu.
      Zoso face greseli gramaticale de toata jena.
      Fix cum arata bucurestiul asa sunt suntem si noi, asa sunt si primarii si institutiile statului.
      Statul suntem noi ( aproximativ cum zicea un francez).

        (Citează)

    • @Florin ce mor eu pe voi astia care va opariti la fiecare fleac de parca va apartine internetul.
      Imediat cum vedeti o greseala sariti in sus si va strigati frustrarea de pareristi care isi pierd timpul pe siteuri GRATIS.

      Apropo, vezi ca “francezul” ala a zis “statul sunt eu”. Ai oparit pe altii ca nu citesc si tu nu ai fost in stare sa cauti pe google dupa un citat corect.

        (Citează)

    • @Corcoran: Concluzia e că fiecare se ambalează la/de la ce poate, așa că hai să zic și eu.
      Sunt convins că Gaelex nu știe ce e aia plan urbanistic zonal (PUZ), și nici cine ar trebui să dea amenzi pentru neregulile pe care oricum nu le poate identifica el (dar care sunt, ce-i drept). Florin are dreptate când zice că așa suntem noi toți, nu doar primarii, dar dă un citat aproximativ – eu încă n-am auzit-o pe asta.
      Apoi vine Corcoran și corectează pe cineva care a corectat deja la rândul lui, și o dă cu site-urile gratis pentru care, probabil, ar trebui să fim toți recunoscători. Dar are și el dreptate, că dacă nu era gratis n-am fi avut discuțiile astea – ar fi plătit mult prea puțini pentru acces, evident.

        (Citează)

    • @dam din pacate ai ratat total ce am vrut sa spun, mai citeste.

        (Citează)

  3. Florin, zi-mi, te rog, pe unde scrii tu, ca-mi doresc sa citesc pe undeva unde se scrie numa’ _impecabil_.

    florin:
    burn.
    Din pacate si Radu face parte din categoria celor care au citit mai putin decat scriu.
    Zoso face greseli gramaticale de toata jena.
    Fix cum arata bucurestiul asa sunt suntem si noi, asa sunt si primarii si institutiile statului.
    Statul suntem noi ( aproximativ cum zicea un francez).

      (Citează)

  4. ai uitat de blocurile verzi papadie, parte din marea mizerie de termoizolare bucuresteana. sunt deja destui care regreta tunul asta enorm, o sa fie din ce in ce mai multi pe masura ce incep sa se buseasca fatadele astea.

      (Citează)

    • Lucrarile alea de anvelopare au fost o mizerie inventata ca sa castige firmele de partid cat mai multi bani.
      Dar de ce ar regreta proprietarii de apartamente ca li s-a facut o lucrare gratuita din partea Primariei? De ce nu si-au izolat ei singuri blocurile sau de ce nu au stat macar cu ochii pe muncitori pentru a evita astfel de probleme?

        (Citează)

    • @stefan și Andrei G: Lucrările alea de anvelopare sunt ceea ce putem face în momentul ăsta pentru a îmbunătăți performanța energetică a unor clădiri care sunt fix opusul a ceea ce se vrea la momentul actual. Nu e cea mai eficientă soluție dar asta e, mai bine decât nimic.

      Din câte știu eu primăriile subvenționează anvelopările, deci nu e nimic pe gratis. Genul ăsta de lucrări publice sunt mai costisitoare decât dacă ar fi fost contractate de privați pentru că sunt alte costuri și alte condiții – licitații, termene, tipuri de lucrări etc.

      Una dintre probleme e că în acele contrcate se includ lucrări care nu se mai fac, de exemplu acoperișurile sau schimbarea tâplăriilor – sunt oameni care și-au schimbat deja tâmplăria și refuză una nouă, poate mai proastă decât aia pe care o au acum. De ce nu și-au izolat singuri blocurile? pentru că nu înțeleg ce înseamnă o lucrare de calitate și nici nu vor să plătească pentru așa ceva – în loc de o mie de euro poate ar fi costat 2 mii, dar măcar aveau ceva ca lumea. Nu e treaba oamenilor să stea cu muncitorii, pentru aia există persoane de specialitate care sunt incluse obligatoriu în contract, conform legilor în vigoare. Ce pot face oamenii în schimb e să nu semneze recepția lucrărilor și să reclame organelor competente dacă au observat probleme sau nu s-au făcut toate lucrările cuprinse în contract.

      Din păcate asociațiile de locatari au tot felul de oameni angajați (președinți, administratori etc.) care habar n-au și care vor semna recepția lucrărilor indiferent de ce porcării s-au făcut. E comod să fie partidul de vină, dar ca orice chestie amplă de la noi, cam toți cei implicați au o parte din vină – programele astea de anvelopare sunt cum sunt, banii sunt puțini și proiectele slabe, execuția precară și oameni care nu-și cunosc interesele sau legislația.

        (Citează)

    • @dam167, ce inseamna in viziunea ta ca primariile subventioneaza lucrarile de anvelopare? Ca daca este subventie de 100%, cum a fost in 60-70% din cazuri, discutam de o lucrare gratuita.
      Restul vor plati doar 15% din valoarea lucrarii, dar nu pe loc, ci peste 5 ani.

      Iar legat de faptul ca nu este obligatia beneficiarului sa verifice in timpul lucrarii daca muncitorul face treaba buna sau nu, esti putin naiv.
      Cu ce te ajuta daca la final faci “galagie” si nu semnezi receptia? Crezi ca o sa vina firma respectiva sa curete tot polistirenul si sa monteze altul din nou?
      Sau ca o sa demonteze termopanele si o sa le remonteze mai bine?

      Cu siguranta nu o sa se intample asta, in cel mai bun caz vor carpi prin locurile unde lucrurile sunt vizibil cu probleme.

        (Citează)

    • @Andrei G: Nu știu care este/a fost subvenția la nivel național, la mine în sat n-a fost niciunde 100%, iar costurile au fost semnificative pentru proprietari.

      Există o legislație în construcții, iar Vasile de la apartamentul 13 care comentează, sprijinit de schelă, trebuie trimis la plimbare – oricum nu știe despre ce vorbește și n-are ce căuta pe un șantier. Firma o să curețe tot ce trebuie dacă intervine un Inspectorat în Construcții, altfel va lua amenzi. Dacă nici atunci nu repară, va plăti și în urma unui proces.

      Recepția (mai ales în cazul ăsta) nu înseamnă numai că termopanul e strâmb (calitatea lucrărilor) ci și întregul deviz – adică poate ai semnat că s-au pus termopanele, dar în realitate nu e așa. Cei ce reprezintă asociațiile de proprietari trebuie să știe ce semnează, altfel degeaba dai vina pe partid. Bani se câștigă din decontul lucrărilor ne executate, dar de ce ar interveni cineva dacă proprietarii spun că s-au executat?

      Apropo de calitatea lucrărilor, pentru fiecare fază a execuției se face un proces verbal de verificare. Doar acolo semnează măcar 3 oameni, fiecare dintre ăia poate fi sancționat ulterior că nu și-a făcut treaba. Ai acolo arhitecți și ingineri, nu locatari care au văzut ceva dubios.

        (Citează)

    • Primariile subventioneaza pe dracu’ lucrarile de anvelopare, banii vin de la UE. Primaria accepta si aproba proiectul daca nu esti batut in cap si intelegi sa faci anveloparea cu firma pe care o tine in brate primarul. Nu cu firma gasita de tine care costa de 4x mai putin, nu, cu aia de la care isi iau toti spaga regulamentara.

        (Citează)

    • @dam167, uite aici care erau procentele de contributie in anul 2016 in Bucuresti:
      – 0% pentru sectoarele 1 si 2;
      – intre 10 si 30% pentru sectoarele 3, 4, 5 si 6;
      https://ziare.com/social/administratia/cat-te-costa-reabilitarea-blocului-poti-sa-nu-dai-niciun-ban-sau-sa-ramai-dator-ani-intregi-1416138

      Pentru sectoarele unde trebuie sa plateasca si aosciatia de locatari o parte, costurile vor fi suportate de Primarie urmand sa fie recuperate in urmatorii 10 ani, dar dupa o perioada de gratie de 5 ani.

      Legat de calitatea lucrarilor, esti putin indecis. Initial spui ca pentru receptie semneaza presedinti, administratori care poate habar n-au si apoi spui ca este vorba de arhitecti si ingineri.
      Tu in ce “sat” locuiesti si cat s-a platit la tine in bloc pentru reabilitarea termica?

      @Gaelex, sumele se impart in:
      – 60% – fonduri Europene (82% FEDR si 18% bugetul de stat);
      – 40% – fonduri suportate de autoritatile locale si de asociatia de locatari.

        (Citează)

  5. Esti genul de om care explica gluma pe care nu o intelege. Am scris aproximativ ca sa se inteleaga ca e altfel vorba si asta era o adaptare petru locuitorii acestei mari natii.

    Corcoran:
    @Florin ce mor eu pe voi astia care va opariti la fiecare fleac de parca va apartine internetul.
    Imediat cum vedeti o greseala sariti in sus si va strigati frustrarea de pareristi care isi pierd timpul pe siteuri GRATIS.

    Apropo, vezi ca “francezul” ala a zis “statul sunt eu”. Ai oparit pe altii ca nu citesc si tu nu ai fost in stare sa cauti pe google dupa un citat corect.

      (Citează)

    • @Florin Da da da, ai vrut sa faci o gluma, desigur. Radu nu a putit sa fie ironic pentru ca stie Florin, vajnic utilizator de internet, ca citeste prea putin pentru gustul lui. La fel Zoso, nu poate sa aiba un typo, sa apese o tasta gresita, pentru ca acelasi Florin STIE SIGUR ca nu stie sa scrie corect. STIE EL, intelegeti?

      Dar cand ii da cineva peste bot ca e mai jos ca aia pe care ii arata cu degetul, “e o gluma”.

      Data viitoare lasa oamenii sa greseasca. E suficient ca iti umplu timpul cu continut pentru care nu platesti. Sa spui de cineva ca nu citeste destul doar pentru ca a facut aceeasi ironie ca tine, asta e de noaptea mintii. Nu iti convine, fugi pe alte siteuri de oameni mai cititi.

        (Citează)

  6. “Arguing on internet is like special olimpics. Even if you win, you are still a retard”

      (Citează)

  7. Pai in poza se vede ceea ce numim in stiinta efectul “baluta”…..

    Sa vezi ce este si in alte parti….

      (Citează)

  8. zoso nu stie cati “i” sa puna. Radu are o scuza, e inginer.

    Corcoran:
    @Florin Da da da, ai vrut sa faci o gluma, desigur. Radu nu a putit sa fie ironic pentru ca stie Florin, vajnic utilizator de internet, ca citeste prea putin pentru gustul lui. La fel Zoso, nu poate sa aiba un typo, sa apese o tasta gresita, pentru ca acelasi Florin STIE SIGUR ca nu stie sa scrie corect. STIE EL, intelegeti?

    Dar cand ii da cineva peste bot ca e mai jos ca aia pe care ii arata cu degetul, “e o gluma”.

    Data viitoare lasa oamenii sa greseasca. E suficient ca iti umplu timpul cu continut pentru care nu platesti. Sa spui de cineva ca nu citeste destul doar pentru ca a facut aceeasi ironie ca tine, asta e de noaptea mintii. Nu iti convine, fugi pe alte siteuri de oameni mai cititi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus