un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mi-am stricat GoPro-ul în apă (sau a explodat bateria de la căldură)

17 Jun 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Hero7 a predat bocancii în vacanța din Grecia. A fost bun cât a ținut. Voiam un upgrade, dar mai deranjant este cât de multe accesorii devin acum inutile pentru că nu sunt compatibile cu Hero9 sau viitorul Hero10.

Nu știu ce s-a întâmplat. L-am băgat în apă vreo 30 de secunde și mi s-a părut că a mers totul bine. Am oprit filmarea la ieșirea din apă. Cardul a supraviețuit, clipurile de pe el la fel.

Așa că, a doua zi când am văzut că nu pornește, am crezut că totuși a intrat cumva apă în cameră, deși nu am găsit urme.

O zi mai târziu am descoperit că bateria din cameră a făcut poc. Avea un fel de marmeladă lipicioasă pe ea. Am gustat-o și părea într-adevăr litiu cu ioni. Bateriile sparte/stricate/umflate pot lua foc ușor, așa că pentru siguranță am aruncat-o direct în apa mării, că acolo nu are cum să provoace un incendiu.

Teoria nouă este că, de la căldură, a avut bateria meltdown și a luat și camera cu ea. Poate am ținut geanta în care aveam camera în soare fără să observ asta, deși de obicei sunt atent.

Aceeași baterie a scurs niște marmeladă și în încărcătorul de baterii GoPro, până să observ problema, și părea să fi oxidat contactele din cameră. Ajuns acasă, am luat niște alcool izopropilic și am șters încărcătorul, contactele și bateria, iar acum sunt shiny and golden. Tot n-a pornit camera.

Culmea este că, după încă o zi, a pornit camera când am testat-o din nou. Atunci am văzut că sub ecranul tactil pare a fi totuși niște lichid, deci m-am întors la teoria intrării de apă care a declanșat și supărarea bateriei. Culmea 2: am scos bateria din cameră, am pus-o la loc în ea și nu a mai pornit. La propriu merge, am scos bateria, am pus-o la loc după 3 secunde și n-a mai mers. Și de atunci nu a mai pornit deloc camera, deși încerc periodic cu toate bateriile mele.

Așa că, best case scenario, să zicem că s-ar putea repara pe undeva acest Hero7. N-am cercetat încă problema pentru că mă atrage Hero9 (review aici) și aș aștepta și viitorul Hero10, probabil apare prin august-septembrie. Îmbunătățirile față de modelul meu sunt sesizabile și contează pentru mine.

Worst case scenariu, arunc de tot Hero7 și trec la Hero9 sau Hero10. Bateriile de H7 și H9 (probabil H10) nu sunt compatibile între ele, deci renunț și la 3 baterii de H7 și îmi cumpăr și pachetul de încărcător cu o baterie inclusă, care este foarte util.

Diferă ușor și dimensiunea camerelor, deci asta înseamnă că devin inutile carcasa mea SmallRig și posibil și adaptorul de microfon pe USB, că pentru noile generații mai degrabă cumperi un Media Mod care are direct intrare 3,5 mm pentru microfon extern.

Mulți bani la mijloc pentru un pic de apă.

Am glumit mai sus. Nu gustați baterii, de fapt dacă observați una dubioasă e recomandat să nu o atingeți direct cu pielea, ci manevrați-o cu mare atenție. Și nu le aruncați niciodată în apa mării sau altă parte. Bateriile LiIon pot exploda și pot lua foc ușor dacă se străpunge un strat de separație între niște chimicale din interior (Samsung Note7 style), așa că nu le lăsați nesupravegheate și nu le aruncați nici măcar la vreun coș stradal care poate stă în soare. Cel mai bine ar fi să le duceți la un magazin care preia baterii pentru reciclat sau, dacă vreți musai la gunoi, asigurați-vă că este unul unde un posibil mic incendiu va fi rapid observat.

    24 comentarii

  1. Am avut si 7, si 8 si 9.

    GP7 mi se pare ca avea cea mai buna imagine. Iar GP9 l-am trimis inapoi pentru ca mi se parea ca avea lag prea mare la interactiunea cu ecranul.

    Pentru GP9, intr-un update recent se permite folosirea adaptorului pentru microfon pe care il ai deja. Iar un case pentru vlogging care sa tina si adaptorul gasesti la ishoot la 90 de lei – https://ishoot.ro/carcasa-vlog-plastic-ulanzi-g9-4-pentru-gopro-hero-9-si-cold-shoe.html

      (Citează)

  2. dai 1000 de euro pe o porcarioara, dar te tine… 2 ani

      (Citează)

  3. deci ai aruncat bateria lipicioasa in mare? super tare

      (Citează)

    • Las ca nu-i asa grav. Poate a papat-o vreun peste, care acu’ e plin de energie.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      17/06/2021 la 9:09 AM

      A glumit. Scrie la finalul articolului :)
      Probabil voia să testeze cine comentează fără să citească tot

        (Citează)

  4. Inca folosesc un go pro 3 black :)

      (Citează)

  5. Eu zic sa le scrii celor de la GoPro direct pe site. Mi s-a dus ecranul la un Hero7 Black, le-am explicat problema, si mi-au facut replacement la camera cu totul. Poate e o problema stiuta de ei, si primesti replacement.

    Acum la achizitia Hero9 primesti 1 an subscriptie la GoPro si poti schimba camera cu doar 100 EUR indiferent de motiv.

      (Citează)

  6. Daca te hotarasti sa arunci Go Pro-ul, ma ofer eu sa-l reciclez :). Platesc transportul. Eventual, daca nu o distrug la dezasamblare iti zic care a fost defectul.

    Legat de baterie, uite ce il poate duce mintea pe un inginer:

    Acum vreo 5 ani eram in ”soldering room” (unde avem osciloscoape, statii de lipit etc.) la firma, si ma jucam cu o baterie de tableta, am zgariat-o din greseala cu surubelnita si i-am facut o gaurica.

    -OK, o arunc, dar nu o pun in cutia cu baterii incarcata, o descarc
    -ooo, dar dureaza mult descarcarea, o desfac si despart foliile intre ele si o arunc pe bucati

    Am desfacut-o, am intins-o in camera, aveam in mana doua folii lungi de 2 m, cu un carton intre ele, dar o folie avea litiu metalic, care in contact cu apa din aer produce o reactie puternic exoterma.

    Cand nu am mai putut sa tin in mana folia, ca ma ardea, m-am dus la baie sa bag sub jetul de apa, a inceput sa se incalzeasca si mai mult si sa iasa fum.

    Nici nu stiu cum am iesit din firma, de la etajul 1 pana pe un santier de langa firma unde erau gramezi de pamant si am ingropat bateria sub pamant.

    Au fost cele mai lungi 30 secunde din viata mea.

      (Citează)

    • Se vede ca nu ati mai lucrat cu sodiu metalic la chimie in liceu. Acelasi protocol si pentru litiu. Heh apa ..

        (Citează)

  7. Asta cu bateriile moarte predate la supermarket contra baterii noi, nu mai merge in Romania. De doua ori am incercat la Lidl, am strans 12 baterii uzate si le-am dus ca sa-mi dea baterii noi la schimb. De fiecare data au spus ca “momentan nu au”. Am inteles, dar nici eu nu le-am lasat bateriile degeaba… mai bine le arunc la gunoi. Bateriile care ar trebui date clientilor la schimb pentru bateriile uzate, sunt luate de catre angajati.

      (Citează)

    • Poate nu este cea mai buna idee sa le arunci la gunoi. Strangi mai multe si l;e predai eventual la Ikea unde parca au un program prin care primesti un set de baterii la fiecare 40 predate sau un set de acumulatori la fiecare 100 baterii vechi predate.
      Sau, in cel mai rau caz, le predai la orice alt centru de reciclare (chiar daca nu primesti nimic la schimb).

      Parerea mea este ca ar trebui inceputa o campanie mai serioasa de reciclare a bateriilor. Ceva de genul unei taxe de 1 leu sa spunem pentru fiecare baterie pe care sa o primesti inapoi cand le predai descarcate.

        (Citează)

    • Îmi pare rău să îți spun, dar ești doar leneș. Există o grămadă pe magazinele care au oferte cu baterii la schimb. Ikea e cea mai de încredere. Eu am schimbat 100 si ceva de baterii pentru vreo 30 noi. Iar de aruncat safe, efectiv la majoritatea hypermaket-uri și la toate magazinele de electronice există locuri speciale pentru deșeuri electrice și electronice. Ba acum am văzut și intr-o grămadă de clădiri de birouri.
      Scurt ghid de reciclare că să te asiguri că se reciclează calumea:
      -carton și plastic: containere în o grămadă de locuri, inclusiv rezidențial sau stradal
      -sticle de plastic, metal, sticlă: are Kaufland in parcare un container mare de reciclat
      -borcane: caută grup de schimb borcane pe FB (sticla poate fi folosită la infinit)
      -electronice: am spus mai sus
      -becuri/neoane: same shit ca mai sus
      Dacă aveți cantități mari: sute/mii de kg există firme care vin și le ridică de unde vreți voi, ba chiar vă și plătesc.

        (Citează)

    • Trebuia sa le aduci in mare, sau macar intr-un lac. sa ii inveti minte pe hotii aia de la lidl.

        (Citează)

  8. Salut.
    Ai făcut subscripție GoPro? Daca ai, primești un GoPro nou la schimb :D, e valabila oferta pentru 3 Gopro-uri pe an.

      (Citează)

  9. Am un GoPro 9 cumparat direct de pe siteul lor, impreuna cu o serie de accesorii. Pretul a fost bun, la fel si discountul pt accesorii (cumparat cu GoPro Subscription).

    Pana acum sunt multumit de cum filmeaza (imagine si sunet), cat tine bateria, flexibilitatea setarilor, aplicatia Quick etc.

    Ce nu mi se pare ok e lagul enorm pe ecranul touch. E o curiozitate de cum au putut sa lanseze asa. Totusi, pot trai cu asta ca mai mereu apas un singur buton si modul de filmare il schimb rar.

    O alta chestie ce pare ca s-a rezolvat (cu reinsalarea manuala a firmwareului) a fost blocarea camerei la temperaturi ridicate (>40 grade, carcasa de apa montata). Putin atipic pentru o camera de actiune, dar sa zicem ca e ok acum.

      (Citează)

  10. Kopa_Kopan:
    Asta cu bateriile moarte predate la supermarket contra baterii noi, nu mai merge in Romania. De doua ori am incercat la Lidl, am strans 12 baterii uzate si le-am dus ca sa-mi dea baterii noi la schimb. De fiecare data au spus ca “momentan nu au”. Am inteles, dar nici eu nu le-am lasat bateriile degeaba… mai bine le arunc la gunoi.Bateriile care ar trebui date clientilor la schimb pentru bateriile uzate, sunt luate de catre angajati.

    Merge la Decathlon faza cu reciclarea per produse noi
    vezi poza anexata: https://imgur.com/a/9gsTdF5

      (Citează)

  11. Kopa_Kopan:
    Asta cu bateriile moarte predate la supermarket contra baterii noi, nu mai merge in Romania. De doua ori am incercat la Lidl, am strans 12 baterii uzate si le-am dus ca sa-mi dea baterii noi la schimb. De fiecare data au spus ca “momentan nu au”. Am inteles, dar nici eu nu le-am lasat bateriile degeaba… mai bine le arunc la gunoi.Bateriile care ar trebui date clientilor la schimb pentru bateriile uzate, sunt luate de catre angajati.

    De ce vrei la schimb ceva pe niște baterii uzate?

    Fii responsabil și aruncă-le în locuri special amenajate.

      (Citează)

  12. Banui ca il ai de cativa ani buni, destul timp in care garniturile sa se frieze, lipiciul folosit sa se usuce si sa devina casant. Cel mai probabil de la diferenta de temperatura uscat/mare a cedat o izolatie destul cat sa intre niste apa de mare. Fiind solutie salina si conducand curentul electric cu multa pofta probabil ti-a faultat si bateria cu aceeasi ocazie.

    Am patit ceva similar cu primul SONY Z, am fost la Therme, in prostia mea am intrat cu el in buzunar la sauna de 60+ grade dupa care m-am dus la racorit sub apa rece. Diferenta de temperatura probabil 40+ de grade, asta i-a fost sfarsitul.

    Pentru ca nu m-am invatat minte, probabil din acelasi motiv a patit-o si SONY XZ1, intrat in casa de afara iarna si trecut direct la spalat cu apa calda si sapun. De data asta fiind cu ceva experienta s-a stricat doar ecranul, nu si PCB-ul din interior.

      (Citează)

    • @Gaelex, ai prea multa incredere in protectia la apa a telefoanelor. Doar din ce ai povestit pe blog, ai stricat vreo 3 telefoane pana cum. Astea 2 de mai sus si parca un Huawei pe care tot asa il spalai cu apa si sapun.
      Imi aduc aminte ca inainte sa se strice, ridicai in slavi Huawei-ul ca este singurul care rezista fara probleme la tratamentul acesta.

        (Citează)

    • Nu ai fost chiar atent, Sony era ridicat în slăvi pentru apă și săpun. Z-ul și XZ1 au rezistat ani de zile la acest tratament. Doar când au fost supuse la 30~40 grade celsius diferență între temperatura lor și cea a apei au cedat.

      Iar XZ1 este din nou funcțional, cu ecranul nou.

        (Citează)

  13. Nu scoti la vanzare din accesorii?
    Eu de exemplu as fi interesat

      (Citează)

  14. Anda:
    deci ai aruncat bateria lipicioasa in mare? super tare

    Se vede ca ai citit “tot” articolul….

      (Citează)

  15. așa că pentru siguranță am aruncat-o direct în apa mării, că acolo nu are cum să provoace un incendiu.

    Incomplet. ” si oricum cel mai mult litiu de pe planeta se gaseste diluat in mari si oceane”.

    Hero7 of might and magic asta trebuia sa fie oatărproof sau are nevoie de cușcă?
    Eu am o camera din asta de actiune de la unii Swiss Peak, nu e subacvatica dar am folosit-o cu protectie cate o jumatate de ora, nu 30 de secunde.

      (Citează)

  16. Bateria era originala sau aftermarket?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus