un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

La un an de la primul anunț, Google spune că în maxim un an va introduce alertele de cutremur

18 Jun 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Google pare că s-a pus pe treabă cu Android  și a înțeles că e nevoie de update-uri utile pentru a concura cu iOS, plus suport de durată din partea producătorilor de telefoane. A doua parte nu depinde musai de Google, deși Samsung s-a angajat deja la 3 ani de update-uri viitoare.

Problema cu Android este că update-urile sunt rare și de obicei nu foarte interesante. Ultimele 3 versiuni au schimbat partea de nucleu, dar nu semnificativ și experiența utilizatorului și aici mă refer la elemente plăcute, nu la faptul că te întreabă mai clar ce permisiuni vrei să dai fiecărei aplicații în parte. Mai mult, fiecare producător are propria sa interfață, iar unii adăugaseră deja de ani buni elemente cu care Android 9, 10 sau 11 au venit oficial.

Android 12 pare altceva, pare prima schimbare majoră din ultimii ani. Aproape că îmi doresc experiența Android vanilla, nu interfața unui producător, că-mi place ideea de culori variabile și felul în care se schimbă anumite meniuri, plus widgeturile și restul funcțiilor.

Ieri Google a anunțat și 6 noutăți ce vor fi introduse direct în telefoanele noastre, prin update-uri sosite prin Play, că se poate și așa. Și dacă se poate și așa, te întrebi de ce nu fac asta mai des. Nu știu răspunsul, dar ar trebui să o facă mai des.

Două schimbări sunt interesante. Prima este legată de rollout-ul global al sistemului de notificare de cutremur. Nu vă entuziasmați, este un roll-out gradual care probabil va dura minim jumătate de an, dar cândva va apărea și pentru România.

Înainte să explic cum funcționează, vreau să vă faceți o idee despre cât de lent este Google: acest sistem a fost prezentat anterior în august 2020! Acum 10 luni! Articolul meu de atunci este din 13 august 2020, ffs, și s-ar putea ca prin 2022 să-l vedem implementat pe telefoanele noastre. Asta este problema Android!

We are prioritizing launching Earthquake Alerts in countries with higher earthquake risks, and hope to launch in more and more countries over the coming year.

Sistemul are un mod inedit de lucru. Accelerometrele din telefoane sunt suficient de sensibile pentru a detecta cutremurele. Când tu simți mișcarea, o simte și telefonul. Telefonul alertează serverele Google despre cutremur, serverele Google transmit apoi alerta și altor telefoane aflate mai aproape de epicentru.

Undele seismice se propagă suficient de lent. Dacă un telefon (sau, de fapt, multe telefoane) din Vrancea simt un cutremur, durează vreo 10-15 secunde până ce acesta este resimțit și în București. Notificările Google ar putea veni mai rapid. Cu ce te ajută? Nu te mai sperii când apare cutremurul. Sau ai timp să lași cana cu ceai fierbinte din mână. Sau să închizi pornografia și să tragi pantalonii sus, ca să nu mori așa.

Este același sistem folosit și de Telegram prin botul de cutremur, dar fiind făcut oficial de Google, nu trebuie să te întrebi dacă mai funcționează, dacă vei primi notificarea sau nu șamd. Mi-ar plăcea să-l am în telefon.

O altă noutate este legată de Android Auto, unde se implementează diverse modificări. Poți declanșa manual dark mode, notificări mai bune la mesaje șamd. Google pare să fi înțeles că utilitatea Android Auto este un criteriu în alegerea automobilelor și concurența cu Apple Carplay este un criteriu în alegerea telefonului odată ce ai un anumit automobil.

Schimbarea asta a venit prin update-ul de zilele trecute, dar încă n-am condus ca să văd modificările.

    5 comentarii

  1. Eu îl prefer totuși pe Moise Guran, e de-al nostru

      (Citează)

  2. Telegram folosea serviciul de Alerta de la infp, nu accelerometrele telefoanelor.

    Pentru categoria de știri, primarul Mihai Chirica a fost montat un banner cu I love Iași dar cu imagini din Chișinău https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/gafa-de-proportii-a-primariei-pe-un-banner-uriascu-te-iubesc-iasi-a-fost-pusa-o-cladire-din-chisinau–291724.html

      (Citează)

  3. *Mai departe de epicentru, poate.

      (Citează)

  4. De abia acum am realizat ca Android Auto nu mi-a mai scos telefonul din dark mode cand am iesit din parcarea subterana. Greu a fost pana s-a ajuns aici.

      (Citează)

  5. Cred că am ajuns să urăsc cu pasiune toată mișcarea cu Material design. A fost cool la început, ok, minimalism, simplitate, dar deja lucrurile devin tâmpite. Doar forme basic, geometrie de învățământ primar. Mi-e dor de skeuomorphism (există cuvânt în română pentru asta?), forme 3D, umbre mișto, culori mai puternice. Noroc cu pachetele de pictograme și cu temele custom (acolo unde OS-ul suportă).

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus