un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cascada Bigăr s-a prăbușit, dar oamenii rămân neschimbați

8 Jun 2021  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

S-a prăbușit pietroiul de la cascada Bigăr. Se întâmplă. În fond, era un pietroi suspendat în aer, pe care se prelingea apă care probabil mai și îngheța iarna.

Dar asta nu înseamnă că nu poate fi un prilej bun pentru niște înjurături, ură sau pur și simplu vărsat năduful personal. Pentru că, în caz că nu știați, cascada s-a prăbușit din cauza corupției și incompetenței.

Rețele sociale sunt un loc bun pentru adunat ură de la cei nemulțumiți în general de viață. Prea mult timp liber (din lipsă de posibilități de a-l ocupa), prea multe telefoane mobile la îndemâna oricui, așa că s-a adunat totul la priveghiul cascadei.

Citiți comentariile de la știre pe pagina de Facebook a Digi24. Multe sunt amuzante, oamenii au tratat cu umor situația (“It was Bigăr than it should be…”), alții au făcut mișto de comentariile ridicole ce-au apărut pe acolo. Dar alții… alții demonstrează că țara este foarte variată. Corupție, nepăsare, ne merităm soarta:

Rezista de sute de ani.Natural.Au venit niste “intreprinzatori” si au dereglat si ei putin.Oricum sunt haite de dereglati care considera ca singurele cascade “impresionante” sunt cele din parcurile de joaca din Antalya,unde se duc ei sa-si dea puradeii in rațe de plastic.Va meritati soarta de chiciosi.
Am vizitat-o in octombrie 2019,ma consider norocoasa ca am reusit sa o prind VIE.Nu inaltimea,nu cantitatea,nu notorietatea conteaza,nu a fost o Niagara,dar a fost o bijuterie de smarald oferita acestei “saracii” de tara de catre mama natura.
Cu naduf afirm ” nu pune margaritare in râtul porcului”!

Mincinosilor, Digilicii24🤮🤮🤮📙📕📗, cascada s-a dus dreak din cauză că un nene cu pastravarie a deviat apa, travertinul este rocă sedimentara calcaroasa. Jurnaliștilor, aflați cine e pastravarul lui pește prajit si cine e tampitul corupt si incompetent care a semnat autorizația de deviere a apei.

“La omul sărac nici boii nu trag”, dar se fac studii de ce nu trag, când, de fapt, boii au “murit de foame”. Altii(oricare in afara de noi) se “dădeau peste cap” sa faca studii inainte “sa crape” cascada, nu după. La ce folos explicații cu integrale acuma despre forta de frecare a apei, la cate “pitzi” s-au pozat “pe cascada”, a “cedat nervos” si ea într-un final. Păcat!

Incet, se distrug toate, concl este? Furtul banilor cu pensii speciale, salarii f mari, acestea distrug tot ce s- a facut in epoca ceausescu, trist

Taxa de 5 lei la intrare pentru ce se folosea ?

Trist dar și bucuros că scapă zona de gunoaiele din țară.

Ăștia suntem,asta este nația românească,facem ,,mânarelo” si cu apele,râurile,cu orice numai sa iasa bani.

.. era o arie protejata ?! Cei care trebuie sa protejeze adevăratele frumuseți ale tarii, protejează din balcon și declara “arie, parc natural, “delta mincinoasa din buricul bucureștiului groapa Vacaresti.. aici vor bani mulți sa “protejeze ” scaieti ciulini cacati sobolani gândaci șerpii căpușele tantarimea buruienile, basina porcului plin de infecție din Vacatesti… unde trebuie protejat nu protejează…

Gunoi de popor ce suntem…

A ajuns și Mama Natură, să dea cu tifla, României.
Încă o dovadă, dacă mai era necesară, să ni se deruleze, brutal, neînțelesul factorilor decidenți români, ptr chiar propria lor țară, ptr.ceea ce Dumnezeu ne’a dăruit.

Era o piatră care stătea în aer, ca un balcon. Dar na, ar fi trebuit cineva să-i pună țăruși și piloni de susținere, să nu cadă!

 

Nu că simțiți ura din cuvinte, ura pentru cei ce merg în Antalya, pentru români în general, pentru afaceriști șamd, deși tot ce s-a întâmplat este că o piatră s-a prăbușit sub greutatea ei, cum se întâmplă dintotdeauna în natură?

Închei și cu două comentarii mai realiste de acolo:

Poate o bucata de piatra s-a prabusit, nu cascada.
Cascada vad ca e inca acolo.

Eu am venit aici sa citesc comentariile experților care n-au vizitat nici o data cataroiu pe care curgea apa

Și apoi putem să o luăm de la capăt cu altă știre:

Dacă n-ați văzut cascada Bigăr, iată mai jos despre ce era vorba:

Acum arată așa.

    22 comentarii

  1. E ultra hatred pe internet că se ține Untold, “festivalul drogangiilor” – trebuie să arăți că ai MDMA în sânge și două boabe-n portofel, alături de bilet și adeverința de vaccinare, și nu știu eu?

    Anyway, haterii sunt fix oamenii care trag în jug, care nu ar pleca de la firmă nici măcar la 7 seara, surmenați i și cu vieți goale.

      (Citează)

  2. Cascada aia era overhyped ca naiba doar pentru că arăta bine cu filtre și photoshop (dacă aveai noroc să curgă apă). La câteva minute mai încolo este Beușnița, care e mai mare, mai verde și mai impresionantă.

      (Citează)

    • Atat de adevarat. Am fost prin 2017 mega overhyped mai ales daca mergi in august iulie cand nu prea e apa. Beusnita o bate la cur pe asta plus alte locuri de pe valea Nerei.

        (Citează)

    • Era (este) foarte accesibila, te dai jos din masina si o priveti. Beausnita este putin diferit, trebuie sa facu putin efort pentru a o vedea.

        (Citează)

  3. Nu stiu daca e adevarat sau nu, dar uite de unde porneste povestea cu pastravaria: https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/activist-de-mediu-cascada-bigar-s-a-prabusit-din-cauza-interventiei-omului-dupa-ce-apa-a-fost-deviata-pentru-o-pastravarie-1555269

    Si apropo, daca eu sper sa dea faliment Andrei Hrebengiuc si afacerile familiei Nastase, nu inseamna ca “urasc afaceristii”, ci doar ca stiu cum au obtinut parintii lor banii din care ei au construit aceste afaceri.

      (Citează)

    • Pentru a deveni activist de mediu e obligatoriu sa nu intelegi deloc cum functioneaza mediul. Mircea Jumanca e doar un prost care a gasit public pentru tampeniile lui.

        (Citează)

  4. Prabusire gravitationala. Si partial eroziune laterala in mal. Fizica de clasa a 6-a. Si Geomorfologie. A vorbit si un nenea “activist de mediu” si zece mii de specialisti in traverrin de Facebook au rostogolit si ei, ca asta e era in care traim.
    Tot fizica ne spune ca daca debitul apei era mai mare si nu partial redus, prabusirea acestei surplombe ar fi survenit si mai repede pentru ca s-ar fi precipitat si mai mult sediment + muschi si i-ar fi crescut masa.

    Dar sa nu le spuneti romanilor ca unele lucruri ai explicatii dim cartile de gimnaziu. Nu boss, au fost interese mari la mijloc.

      (Citează)

  5. Daca si asta era cascada…..
    Singura “cascada” mai rasarita pe care-am vazut-o, a fost pișoaia. In alba. Are caderea de apa inalta.
    Cat despre bigar, daca chiar e careva interesat, poa sa lipeasca bolovanu la loc. La ce tehnologie exista in ziua de azi totu e posibil.
    Oricum e vina psd. Puie monta.

      (Citează)

  6. Nu am foat la cascada Bigar dar am fost la altele mai apropiate de Bucuresti si de fiecare data am fost scarbit de cantitatea de gunoaie de pe traseele care duc la ele. Cand am mers la asta de la Busteni acum 2 ani am vrut sa facem cale intoarsa, eram cu copiii si deja era insuportabil de facut slalom printre peturi, servetele si alte mizerii.

    Sunt sigur ca astia care se inflameaza cel mai tare acum sunt tot aia care arunca gunoaie pe traseu… ca asa e la romani, deptimant tare.

      (Citează)

    • Și la Bigăr erau foarte multe gunoaie. Apa vin de la un izbuc, iar în amonte de cascadă era un foișor care era plin de gunoaie până recent. Abia acum 2-3 ani s-a făcut puțină curățenie acolo și s-a amenajat o pasarelă din lemn pentru a se putea coborî în dreptul cascadei. Cascada și faptul că trece fix pe acolo paralela 45 făceau locul ăla un popas interesant, cred că de la izbuc se pot face și niște trasee. Amenajarea (refacerea) popasului, inclusiv parcarea cu tarabele aferente puțin înainte de cascadă au venit cam târziu din păcate. Prea puțini bani luați din taxă, prea puțini langoși vânduți :)

      Mi se pare faină ideea cascadei, practic au regularizat puțin cursul apei de la izbuc (e un bazin în amonte de cascadă) și a rezultat cascada aia ca un voal – a nice touch din alte vremuri, aș zice eu.

      În zonă sunt amenajări hidrotehnice importante, lesne de înțeles pentru că ai ditamai conducta de aducțiune pe marginea drumului.

        (Citează)

  7. Vlad:
    Nu stiu daca e adevarat sau nu, dar uite de unde porneste povestea cu pastravaria: https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/activist-de-mediu-cascada-bigar-s-a-prabusit-din-cauza-interventiei-omului-dupa-ce-apa-a-fost-deviata-pentru-o-pastravarie-1555269

    Si apropo, daca eu sper sa dea faliment Andrei Hrebengiuc si afacerile familiei Nastase, nu inseamna ca “urasc afaceristii”, ci doar ca stiu cum au obtinut parintii lor banii din care ei au construit aceste afaceri.

    Cu toții ne dorim ca afacerile urmașilor nomenclaturii sa se duca pe plua.

      (Citează)

  8. Eu zic ca e super simplu s-o refaca. Au un milion de poze, pot foarte bine sa toarne niste beton sub aceeasi forma, ancorat mai bine in stanca.
    Iar muschiul sigur va creste la loc si o sa arate identic.

      (Citează)

  9. Din cate vad cascada exista in continuare, nu s-a prabusit, deci titlul articolului nu este chiar corect.

    Pacat, era un peisaj frumos, poate chiar spectaculos. Un fenomen de eroziune inceput de sute si mii de ani a avut o evolutie brusca si de mare anvergura.

    Dar daca fenemonele geologice naturale au fost grabite de inteverntia omului, cineva ar cam trebui amendat pentru asta.

      (Citează)

  10. Oare ce ziceți, Niagara rezista?

      (Citează)

  11. Cand am vizitat cascada erau unii care se urcasera fix pe stanca care s-a prabusit acum. Pana a strigat paznicul la ei deja facusera niste selfie pt facebook. Aia e…

      (Citează)

  12. Morrissey:
    Prabusire gravitationala. Si partial eroziune laterala in mal. Fizica de clasa a 6-a. Si Geomorfologie. A vorbit si un nenea “activist de mediu” si zece mii de specialisti in traverrin de Facebook au rostogolit si ei, ca asta e era in care traim.
    Tot fizica ne spune ca daca debitul apei era mai mare si nu partial redus, prabusirea acestei surplombe ar fi survenit si mai repede pentru ca s-ar fi precipitat si mai mult sediment + muschi si i-ar fi crescut masa.

    Dar sa nu le spuneti romanilor ca unele lucruri ai explicatii dim cartile de gimnaziu. Nu boss, au fost interese mari la mijloc.

    Partial adevarat cu debitul. Partea de fizica o stii bine, partea de geomorfologie e buna, dar incompleta. Conteaza mult si particulele din apa. O schimbare in dimensiunea particulelor din apa duce la o schimbare a fenomenului de eroziune. Oricum, putem doar specula aici. Ai avea nevoie de analize facute inainte si dupa deschiderea pastravariei sa poti spune sigur daca a afectat sau nu.

    In alta ordine de idei, am fost acum cativa ani si n-am fost deloc impresionat. Cascada arata bine doar in poze photoshopate si cei mai afectati sunt cei care nu au vazut-o dar se mandresc cu o poza share-uita pe feisbuc.

      (Citează)

  13. ciprian: Partial adevarat cu debitul. Partea de fizica o stii bine, partea de geomorfologie e buna, dar incompleta. Conteaza mult si particulele din apa. O schimbare in dimensiunea particulelor din apa duce la o schimbare a fenomenului de eroziune. Oricum, putem doar specula aici. Ai avea nevoie de analize facute inainte si dupa deschiderea pastravariei sa poti spune sigur daca a afectat sau nu.

    In alta ordine de idei, am fost acum cativa ani si n-am fost deloc impresionat. Cascada arata bine doar in poze photoshopate si cei mai afectati sunt cei care nu au vazut-o dar se mandresc cu o poza share-uita pe feisbuc.

    Vorbesc cu cineva care are studii de geomorfologie, ca mine? Ca sa stiu cum stam. Avem 2 cursuri de apa aici, unul superior ( cascada propriu-zisa) si unul inferior, asupra caruia surplomba travertinul. Oricum ai da-o, un debit redus iti intarzia prabusirea, nu ti-o grabea. Mai putina apa pe cascada inseamna mai putin sediment si muschi depus, deci mai putina masa surplombata. Mai putin debit pe cursul inferior inseamna mai putina eroziune laterala in mal.

      (Citează)

  14. Păstrăvăria aparține de Romsilva și există de vreo 30 de ani … Problema cu păstrăvăria era că vara, în perioadele secetoase, scădea debitul foarte mult la Cascada Bigăr. Fenomen similar s-a petrecut acum vreo 5 ani la Cascada Moceriș (tot în Caras-Severin, tot travertin, tot ciuperca, dar mai alungită). Dar atunci nu s-au activat corurile de bocitoare și nici cohortele de “specialiști” pentru că la Cascada Moceriș se ajungea cam greu deoarece nu era la sosea, cu toate că înălțimea era cam dublă față de Bigăr. Am scris despre asta prin 2014.
    https://petredalea.ro/cascada-bigar/

      (Citează)

  15. Internetul a fost castigat pe ziua de azi cu comentariul “Acum avem cascada Smolăr”. (De pe Reddit, care din pacate e picat si nu pot da link).

      (Citează)

  16. Sol:
    Internetul a fost castigat pe ziua de azi cu comentariul “Acum avem cascada Smolăr”. (De pe Reddit, care din pacate e picat si nu pot da link).

    Si oamenii sa viziteze Smolar de acum inainte si sa zica, stramband din nas: eh, I’ve seen bigger…. 😀

      (Citează)

  17. a avut Trifu de la natura 2000 o interventie dimineata la rfi si omul a spus ca probabil prabusirea a fost din cauze naturale. doar ca nu e asta problema de fapt. daca era trecuta ca monument al naturii atunci autoritatile aveau obligatia legala sa verifice starea fizica a dihaniei. iar daca descopereau fisuri sau alte minuni puteau lua masuri din timp si astfel sa previna prabusirea. chestie de bun simt. nimic ciudat. poate ca la faze din astea e bine sa asculti ce zic aia care chiar sunt specialisti.

      (Citează)

  18. Sunt interese mari la mijloc…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus