un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Fotografii din India care arată ce bine trăim în România

5 May 2021  ·

GÂNDURI  ·

25 comentarii

Toată lumea se aștepta ca India să aibă o problemă mare cu coronavirusul, că sunt 1,4 miliarde de oameni trăind deseori în înghesuială și fără acces la un sistem sanitar modern. Nici nu știu cum ar putea fi creat unul într-o țară atât de mare.

Oricum, s-a întâmplat și în țări mai dezvoltate precum SUA, care încă este numărul 1 în clasamentul cazurilor de covid (peste 35 de milioane) și în cel al deceselor (în jur de 600.000). Anul trecut vă spuneam că mi s-au părut uimitoare fotografiile din New York cu cadavre urcate cu stivuitorul în camioane frigorifice pentru că nu mai era loc în morgă.

Vizitasem New York-ul cu 6 luni înainte de acel moment. Era un oraș plin de viață, un furnicar în sensul acela bun al cuvântului, în care fiecare om are ceva de făcut și își vede de treaba lui și face parte dintr-un mecanism mare, care funcționează bine.

Nu credeam atunci că, 6 luni mai târziu, voi vedea din același loc fotografii cu motostivuitoare încărcând cadavre. Părea ceva ce-ar putea avea loc după un război de amploare.

Acum a venit rândul unor fotografii șocante din India. Uitați-vă cu un stomac tare. Fotografiile de mai jos arată crematorii improvizate pe un teren din oraș pentru a arde cadavrele celor morți de covid, că sunt prea multe și nu au ce face cu ele.

Nu sunt toate din același oraș. Unele sunt din New Delhi, altele din Bangalore, altele din Jammu. Dacă vă uitați pe CNN, au pe acolo fotografii făcute noaptea. Rugurile au ars toată ziua. Mai multe zile, de fapt. Unele fotografii sunt din 22 aprilie, altele din 27 aprilie.

Pe 30 aprilie, India a trecut de 400.000 de cazuri noi raportate într-o singură zi. În celelalte zile a înregistrat peste 350.000 de cazuri noi zilnic. Unii spun că ar putea fi chiar și de 30 de ori mai multe, că aici vorbim de teste realizate, dar cine știe ce-o fi de fapt în aglomerațiile urbane de zeci de milioane de locuitori. Cei internați în spital trebuie să-și aducă tuburi de oxigen de acasă, că spitalele nu mai au.

Cum o fi imaginea aceasta a unor terenuri pe care se ard mii de cadavre, zi după zi? Nu-mi închipuiam că există un loc în care oamenii stau la coadă, așteptând ca un cadavru să ardă, așteptând să curețe cineva acel loc și apoi ei să intre acolo cu cadavrul lor și lemnele lor. Cum o mirosi acolo?

Imagini din acestea îmi readuc aminte că trăim într-o zonă bună a lumii. Că, în ciuda multor lucruri care ar putea fi îmbunătățite în România, tot suntem acum la un nivel bun față de miliarde de alți oameni.

Mai multe fotografii aici și aici.

    25 comentarii

  1. Si eu azi ma plangeam ca a picat sistemul de vaccinare si a trebuit sa astept o ora in sala de vaccinare pana si-a revenit ca sa imi fac rapelul

      (Citează)

  2. Dar baietii de pe Reddit Romania au zis ca Romania e cea mai de rahat tara, o groapa de gunoi si romanii sunt un neam inapoiat si plin de prosti. Si ca nu ne mai revenim, ca deja s-a terminat cu vaccinarea, nu mai sunt sperante…si ca o sa adune si la noi mortii cu basculantele…cam de pe la inceputul pandemiei ziceau asta.

    Lasand gluma la o parte, da, normal ca e loc de muult mai bine, dar nu e nici ultima groapa de gunoi tara asta.

    Gata mini rant-ul.

      (Citează)

  3. Eu aș fi curioasa sa aflu de ce India e lovită fix acum și în valul 1 nu a fost. Condițiile sunt aceleași.

      (Citează)

    • Nu sunt deloc aceleasi conditii. In primul val erau batuti mar cei care nu respectau lockdown-ul. Acum au fost mult mai relaxati, adunari imense de oameni la procesiuni religioase etc. Au lasat garda mult prea jos, au uitat cat de multi si neajutorati sunt.

        (Citează)

    • Alegeri si aglomerari mari la sarbatori religioase cumulate cu o mucatie (probabil cea gasita in UK) care este mult mai agresiva si infectioasa.

        (Citează)

    • Prima oara a fost asa: https://www.reuters.com/video/watch/idPqZx?now=true . Nu le-a placut, or fi si ei cetateni europeni si au drepturi. Lasa ca isi iau drepturile acum de la vishnu dupa ce se fac cenusa.

        (Citează)

  4. Eu cred ca India a avut mult mai multe cazuri de covid decat SUA. Doar ca acolo, dupa cum chiar ei recunosteau, nici nu se stie cine moare, din ce cauze, unde il arunca…

    Am vazut scene si mai infioratoare din India: oameni care se bateau pe tuburi de oxigen, familii decimate stand pe langa spitale, morti cazuti din niste rable de ambulante, etc. Si asta e numai ce se vede, ce ajunge sa fie filmat sau fotografiat.

    https://www.libertatea.ro/stiri/imagine-socanta-din-india-un-cadavru-cade-dintr-o-ambulanta-deteriorata-3523555

      (Citează)

  5. “cadavrele celor morÈ›i de covid, că sunt prea multe È™i nu au ce face cu ele”

    Ori e o formulare gresita ori sper ca nu este cunoscuta traditia: in India de obicei se ard cadavrele. Ritualul lor de trecere presupune crematiunea.

    Problema este acum ca sunt foarte multe simultan si probabil crematoarele nu mai fac fata.

      (Citează)

  6. ne permitem luxul “sa stam sa vedem daca e bun vaccinul”

      (Citează)

  7. E tragic in India si se putea oricand intampla si in Europa, sa speram ca in relaxarea de vara nu o sa faca ravagii si ca vaccinul e relevant la tulpina asta

      (Citează)

  8. Florin Brutărescu

    05/05/2021 la 4:55 PM

    Nu v-a parut nimic ciudat la imaginile din India transmise pe TV?
    Uitati o comparatie intre India si Romania, datele sunt publice.
    Asa-i ca jurnalismul e frumos? Ca suntem usor de prostit?

    (nu stiu sa inserez poza in comment, insa un calcul pot face):
    https://pasteboard.co/K0uyLg1.png

      (Citează)

    • cam asta ma gandeam si eu. nasoale sunt conditiile si nebunia cu incineratul, dar daca dai aia la o parte si ramai la cifre nu iese prea bine cu mortalitatea prin tarile occidentale.
      poate e utila povestea indiei ca sa te gandesti cam cum a fost si prin china de unde iese doar ce aproba partidul.

      https://coronavirus.jhu.edu/data/mortality

        (Citează)

    • Florin Brutărescu

      05/05/2021 la 5:12 PM

      @Ender: da, India are mai multe cazuri per milion, si asta pune multa presiune pe un sistem medical si asa precar. Insa, chiar si asa, ai de 8.6 ori mai multe sanse sa scapi cu viata daca te infectezi de covid in India decat in Romania. Let that sink in. Iar imaginile cu reporteri printre cadavre arzand e jurnalism de hazna, si Dan Diaconescu avea un standard mai ridicat. Dar uite ca prinde, si la oameni destepti.

        (Citează)

    • Hai sa fim seriosi, nu zic ca ar raporta autoritatile noastre corect toate cazurile si decesele dar ff probabil statisticile din India nu au nici cea mai mica legatura cu realitatea. Ganditi-va numai la celebrele mahalale (slums), credeti ca sta cineva sa contorizeze pe bune mortii de covid … ? :(.

        (Citează)

  9. Florin Brutărescu:
    @Ender: da, India are mai multe cazuri per milion, si asta pune multa presiune pe un sistem medical si asa precar. Insa, chiar si asa, ai de 8.6 ori mai multe sanse sa scapi cu viata daca te infectezi de covid in India decat in Romania. Let that sink in. Iar imaginile cu reporteri printre cadavre arzand e jurnalism de hazna, si Dan Diaconescu avea un standard mai ridicat. Dar uite ca prinde, si la oameni destepti.

    Hai sa ne mutam toti in India. Sa avem sanse mai multe de supravietuire daca ne infectam. Pe bune, va pute absolut tot ce tine de Romania?! Chiar zici ca India e mai sigura decat Romania?! Cand Romania a trimis ajutoare in India, nu invers?!

      (Citează)

    • nu stiu care este situatia in india. habar nu am, iar faptul ca niste stiri inflamatoare de genul asta iti arata niste chestii ingrozitoare nu este destul de relevant incat sa tragi concluzii generale. asa ca te opresti la cifre. e mai simplu si mai eficient.
      iar cifrele spun ca romania sta mult mai prost decat india la mortalitate. that’s it.
      concluzii ca ale tale in schimb arata cam cum functioneaza mintea unora.

        (Citează)

  10. India este un gunoi de țară și nu înțeleg cum poate vrea cineva să se ducă acolo. Ce dacă șeful google e un maroniu de-al lor, tot o nație de înapoiați inculți și nespălați rămân în ciuda câtorva somități.

    Și in mod normal doar bogații își permiteau rug, restul la groapă sau pe Gange. Ce sa te miri de numărul de cazuri la ei dacă își bagă morții în fluviu și cei din aval ii folosesc apa în gospodărie.

      (Citează)

  11. Păcat că pentru zecile de mii de români decedați anul trecut, în plus față anii anteriori și fără legătură cu covid, nu găsim poze pe CNN

      (Citează)

    • Ei, lasă, uite ce bine e la noi, uite India săraca…
      Mormane de morți, cad din picioare pe străzi, etc.
      Doar ca asta e presa actuală.

        (Citează)

  12. Hai sa o luam in ordine pentru a fii clar pentru toată lumea pentru ca la noi plânsul de mila este sport national:

    1 – în România se trăieÈ™te mai bine si mai in siguranta ca in oricare din țările din America de Sud, America Centrala si statele din Caraibe. Ok, poate suntem la acelasi nivel cu Chile si cu anumite zone din Brazilia si Argentina.
    2 – America de Nord – SUA È™i Canada sunt peste noi, dar suntem peste Mexic.
    3 – Africa – suntem peste toate tarile de acolo, poate se trăieÈ™te mai bine doar in unele zone din Africa de Sud.
    4 – Orientul mijlociu – nu e nimic de zis, suntem clar peste ei, ne bate doar Israelul si statele cu petrodolari – EAU, Arabia Saudită, Qatar si Kuwait- state bogate in care e miÈ™to de trăit daca nu esti femeie si poti face abstracÈ›ie de islam si sharia – mie îmi este imposibil.
    5 – Rusia – peste ei, înafară de Moscova, Sankt Petersburg si alte 2-3 oraÈ™e mari, restul țării se zbate în sărăcie, un fel de Romania anilor 2000.
    6 – Asia – peste toate statele cu stan in coada, peste India si China, suntem sub Japonia, Coreea de Sud, Taiwan si Singapore.
    7 – Australia si Noua Zeelandă sunt peste noi.
    8 – Europa – suntem sub tarile asa zis occidentale, cu economii capitaliste de tradiÈ›ie – Germania, UK, Belgia, Olanda, tarile nordice, FranÈ›a, Italia, Spania, la egalitate cu Ungaria, Polonia, statele baltice si restul tarilor ieÈ™ite de sub cortina de fier dar peste fostele state sovietice – Ukraina, Moldova, statele din Caucaz, peste tarile din Balcani. Probabil că în 10 – 15 ani o sa fim in rand cu Spania si Italia, dar peste Grecia si Portugalia.

    Hai ca parca nu stăm asa rau nu?

    Sigur, putem sa ne plângem încontinuu dar mai bine punem toti osul la treaba mai repede, mai bine si mai eficient.

      (Citează)

    • Nu contrazic ce zici tu acolo, dar am un mic mare amendament. Stii ca Romania nu inseamna doar Bucuresti, Cloooj, Timisoara, Iasi si cateva alte orase, nu? Stii ca Romania inseamna si ruralul. Ai fost pe ‘la tara’ prin Vaslui de curand? Sau prin Teleorman? Olt? Dolj? Mehedinti? Si aia e tot Romania.

        (Citează)

    • Nu ma leg de alte puncte din enumerare, dar nu cred ca esti momentan la egalitate cu Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croatia etc. nici macar la fotbal.

        (Citează)

    • M-am oprit la acelasi nivel cu Chile.
      Ai vrea tu.

        (Citează)

    • @zetanu

      “Stii ca Romania inseamna si ruralul.”

      Acolo e marea provocare, cum ridici acele zone. Trebuie infrastructura pentru a lega toate zonele astea, trebuie bani bagati in sanatate si, mai ales, in educatie. Din fericire, o sa ajungem din ce in ce mai usor la bani in urmatorii 10-15 ani. Din nefericire, nu prea suntem capabili sa ii folosim bine.

        (Citează)

  13. Mi-ai șters comentariul, de ce? Era un link către Twitter doar. :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus