un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Starship mai și zboră, mai și explodează… important este că arată bine

4 Feb 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

23 comentarii

SpaceX a făcut încă un test cu un prototip Starship, de data aceasta un zbor până la 10 kilometri. Bun zborul, racheta a și căzut apoi în picaj pe burtă, așa cum este gândită manevra de revenire la sol (sau pe Marte), dar etapa finală de revenire în poziție verticală a funcționat prost și totul a explodat.

So, bummer, dar nu ceva important. Întâi, însă, voiam să vă arăt imaginea aceasta superbă de mai jos, care pare ceva ieșit din filmele SF. SpaceX a avut două prototipuri pe poziție în Florida (și era să le piardă pe amândouă după ce primul a explodat la 100 de metri de al doilea) iar fuselajul lor argintiu și forma grăsuță a rachetelor, cu tot cu aripioare exact cum le-ar desena un copil, mi se pare o priveliște unică.

Voi spune chiar că este a doua oară în câțiva ani când SpaceX generează o priveliște unică. Cea anterioară a fost aterizarea simultană a două boostere Falcon 9 după lansarea Falcon Heavy.

În ce privește eșuarea aterizării, nu-i bai decât în sensul că au pierdut prototipul în sine și nu pot trece la etapa următoare de testare. Pe 22 decembrie 2015, o rachetă Falcon 9 a aterizat pentru prima oară cu succes după un zbor în spațiu. Din 2013 încercau să aducă una înapoi la sol și au fost multe eșecuri pe parcurs.

5 ani mai târziu, faptul că o rachetă Falcon 9 revine cu succes la sol nici măcar nu mai este o știre importantă. A devenit ceva uzual, astfel de zboruri sunt acum banale, deși în continuare doar SpaceX le face cu succes.

Pe 20 ianuarie 2021, o rachetă Falcon 9 a fost efectuat al 8-lea zbor în spațiu și s-a întors cu succes pe o barjă în ocean. Al optulea zbor într-o industrie în care rachetele erau considerate de unică folosință.

Așa că Starship are diverse probleme și eșecuri, dar nimic ce nu se poate rezolva în timp. Primul ei zbor a fost în august 2020. Este timp suficient pentru multe alte eșecuri și apoi pentru funcționarea corectă.

Clipul de mai jos este mișto începând cu 11:20. Au filmat racheta aproape de sub zona ei de aterizare, un unghi inedit.

Apropo, aterizarea pe Marte se poate numi și amartizare. Că nu-i Terra, este Marte. Ceea ce începe să mi se pară stupid. Știu că momentan omenirea face doar aterizări și aselenizări și speră la o amartizare de succes, dar sper ca în viitor să nu creăm termeni diferiți pentru fiecare obiect cosmic pe care se va ajunge. Nu de alta, dar ar fi ciudat să spunem că sonda Hayabusa2 a aruuguzat doar pentru că asteroidul respectiv se numea Ryugu.

Sunt sigur că puriștii lingvistici (those cunning linguists!) vor spune și peste o sută de ani de ceva de genul “actually… corect este am anereidat, că aterizare vine de la Terra, învață să vorbești corect ktxhbye” vreunui vrlogger de atunci, care va da puternic ochii peste cap și va trece mai departe, că are un review la iPhone 2120s de hologramat.

    23 comentarii

  1. Ia că exemplu alpinismul. Lumea se catara pe toți munții și activitatea se cheamă alpinism. Poate in timp se va extinde generalizarea. In en e landing și land e peste tot nu e numai pe Terra.

      (Citează)

  2. Aaa..”amartizari” cred ca au mai existat, nu? de ce s-ar pune doar alea cu oameni?

      (Citează)

  3. e tot un fail. poti sa o dai cum vrei
    FAIL

    si nu sunt in stare sa aterizeze pe pamant, dapoi pe marte.
    e ok sa visezi, dar sa nu exageram

      (Citează)

    • Ce conteaza ca deja au reusit cu alte rachete, Bogdan stie ca nu sunt in stare.

        (Citează)

    • :))) Jafuri!

        (Citează)

    • @bogdan, teoretic este mai simpla o aterizare pe Marte fiindca atractia gravitationala este mai mica.

        (Citează)

    • Remington Steele

      04/02/2021 la 11:33 PM

      Marș, mă, cu fail-ul tău cu litere mari.
      Da, a fost un fail, dar din asta se învață.
      Bine că ție îți ies toate corect și din prima în fiecare zi, că nu ai și tu un rateu din când în când care te face să mergi mai departe, să vezi ce a fost greșit și să faci să fie mai bine.

        (Citează)

  4. @Radu – Salutare! Vezi ca s-a strecurat o greseala in titlul articolului.

      (Citează)

  5. O să vină și video-ul cu Starship curând, Falcon 9: https://youtu.be/bvim4rsNHkQ

      (Citează)

  6. Racheta arata ca o… ca un gunoi, dar fiind vorba de aspecte practice, de ordin tehnic si mai putin de necesitatea de a opera un design desavarsit lucrat cu Bertone sau te miri cine – merge, nu asta e impotrant. Important este ca pica nu aterizeaza si ca bubuie. Un real succes.

    Ceea ce începe să mi se pară stupid.

    De aia Starship vrea sa inlature orice confuzie si conflict pe tema – “s-a prabusit” e perfect valabil pe orice planeta.

      (Citează)

  7. Sunt de acord ca racheta arata ca o ….

    …..

    Radem, glumim, dar imi pare bine ca cineva mai impinge inainte domeniul spatial.

      (Citează)

  8. Eu stiam de cuvantul asolizare si il foloseam cu incredere, dar DEX online nu ma lamureste daca chiar exista. E indexat, dar nu are definitie. ¯\_(ツ)_/¯

    BTW, no pun intended cu username-ul.

      (Citează)

    • Da, asa e. Asolizare e corect, este termenul general. Si vine de la sol (pamant), nu Sol (Soare). Nu trebuie sa inventam cuvinte noi pentru fiecare planeta sau meteorit.

      Si mai exista si amerizare, cand te asezi pe apa.

        (Citează)

  9. Nu prea conteaza ca a explodat. Din ce am vazut eu a fost iar o problema cu reaprinderea motorului si in loc de doua a incercat sa aterizeze doar cu unul singur care a supracorectat.

    SN10 si SN11 sunt ultimele din seria asta si apoi sar direct la SN15 care o sa aiba niste componente schimbate. Asa ca si daca supravietuia SN9 nu era foarte utila in testele urmatoare.

    Legat de materialul din care este facuta, otel inoxidabil, a fost ales pentru ca are un cost mic si proprietati termice foarte bune.

    Pana la urma ce conteaza este ca SpaceX este mult, mult inaintea oricarui competitor si inca avanseaza rapid mai ales din cauza procesului rapid de testare. Facuse cineva o analiza si este posibil ca daca fac 1-2 teste lunar, pana in august sa aiba loc primul zbor demonstrativ cu toata racheta (SN – stage 2 si BN – stage 1).

      (Citează)

    • Acum 15-20 de ani cand am auzit prima data de SpaceX ma gandeam ca este imposibil ca vreodata o companie privata sa ajunga sa depaseasca programele spatiale ale SUA, Rusia si Europa.
      Dar se pare ca ne apropiem cu pasi rapizi de acest moment.

        (Citează)

  10. Arată ca o chestie ce se găsește într-un sex shop.

      (Citează)

  11. nu trebuie sa fi un expert sa recunosti un fail.
    ce crezi, ca inginerii aia baga 9-5 si la 4:59 rup usa? ia vezi cum i-a bagat tata musk in sedinta.

    foorysh:
    Ce conteaza ca deja au reusit cu alte rachete, Bogdan stie ca nu sunt in stare.

      (Citează)

  12. Pana și musk a recunoscut ca a fost un fail, dar voi batman batman.

    foorysh:
    Ce conteaza ca deja au reusit cu alte rachete, Bogdan stie ca nu sunt in stare.

      (Citează)

  13. Texas, nu Florida

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus