un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cotele de piață ale producătorilor de telefoane în România: depinde ce date crezi

12 Feb 2021  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

România este specială la multe capitole, inclusiv la inabilitatea marilor companii ce fac statistici de piață de a da niște cifre concrete privind piața de telefoane.

Iată statisticile Canalys pe ultimul trimestru privind cotele de piață în România. De reținut că ei analizează cifre sell-in, adică unități intrate în România pentru vânzare, dar nu musai și vândute efectiv către cineva:

Conform Canalys, Samsung a avut o scădere serioasă. Știam că au în jur de 60%, acum sunt la 36%? Apple a înregistrat o creștere masivă de cotă de piață, acel +45% fiind un rezultat de invidiat de oricine. Așa mulți români au făcut mutarea spre iPhone? Poate.

Huawei scade puternic, ceea ce era de așteptat după problemele cu Google, iar în locul lor au crescut Xiaomi și Oppo.

Revista Connect, care de altfel a observat discrepanțele, publică și datele de la GFK. Aceștia măsoară sell-out, adică unități vândute către clienți:

Aici vedem Samsung la 52,5%, în creștere față de anul trecut. Huawei scade, dar nu la fel de spectaculos, iar cota de piață în România este aceeași ca în 2019 probabil după vânzări bune la început de 2020, în special prin modelul P30 Lite.

Apple a crescut ușor, Xiaomi a crescut, dar în topul GFK este Motorola pe locul 5, nu Oppo. Cine vrea să vadă topurile întregi, ca să afle cum se descurcă și Asus, Nokia și alții, sau statistici mai multe despre modele, segmente șamd trebuie să plătească la GFK pentru aceste date.

Așa că… decideți voi ce statistici veți crede. Eu merg pe GFK. Din câte știu, Canalys nu are reprezentanți în România și cred că iau indirect astfel de date, de unde probabil rezultă precizia mai mică pentru piața noastră.

Să vedem la anul ce va fi. Nu știu ce va face Huawei în România; ultimele zvonuri spun că niște oameni cheie au plecat din companie. Urmează să intre VIVO pe piață. Mă aștept ca Apple și Xiaomi să înregistreze creșteri mari.

Mă gândeam, apropo de ce ziceam aici și de cum noul Samsung S21 este aproape la fel ca S20-ul meu, că n-ar fi exclus ca prin toamnă să-mi cumpăr un iPhone 13 Pro sau cum s-o numi. Am fost aproape de un astfel de moment prin decembrie 2020, dar am zis să aștept noile Samsung și să văd ce e acolo.

    18 comentarii

  1. Problema cu GfK este ca ei nu masoara nimic, ei doar agrega *niste* rapoarte primite de la *niste* firme din piata.
    Deci esantionul lor statistic poate fi foarte pervers, adica incorect din cauza de date incomplete, gresite sau chiar minciuni.

    Cateva exemple:
    – telefoanele vandute de Orange, Vodafone, Telekom sunt raportate?
    – telefoanele vandute de Amazon.de catre cumparatori romani sunt raportate?
    – telefoanele vandute de firme din UE catre magazine online din Romania, unde sunt raportate?
    – telefoanele cumparate de eMAG de la distribuitor din Romania si vandute in Ungaria sau Bulgaria, unde sunt raportate?

      (Citează)

  2. Poti sa centralizezi cumva datele de la tine si sa faci o comparatie? https://www.nwradu.ro/wp-content/uploads/2021/01/2020_trafic_dispozitive.png

      (Citează)

  3. trebuie sa fi rupt de realitate sa zici iphone pe locul 3, cand toata lumea din jurul tau ARE IPHONE.
    dar astea sunt ca si sondajele politice, adica pe degeaba.

      (Citează)

    • Ar trebui sa te mai uiti si in jurul altora. :)
      ‘reati ai drecu cu bula voastra… :))

        (Citează)

    • In jurul meu, 15-20 persoane, un singur iphone si ala e 8 la o fata de 14 ani.

      Restul Huawei si Samsung.

        (Citează)

    • @bogdan, astea oricum sunt vanzarile de telefoane noi din ultimul an. NU are relevanta ce folosesc oamenii din jurul tau, telefoanele alea poate au fost cumparate acum 2-3 ani. Tinand cont ca unul dintre principalele argumente ale utilizatorilor de iPhone este ca ei primesc upgrade-uri timp de 5-6 ani, presupun ca majoritatea tin folosesc un telefon cel putin 3-4 ani.

        (Citează)

    • bogdan, :))))
      Gata, ăia care au făcut statistica sunt proști. Pentru că ai văzut tu că toată lumea are iphone. Lumea ta…

        (Citează)

    • @Bogdan, cati ani ai?

        (Citează)

    • Bai.. asa e. Am in jurul meu la munca oameni care au iPhone. Si se bat in fiecare zi toti pe acelasi cablu de incarcare ca nu le tine bateria toata ziua.

        (Citează)

    • Am numarat repede toata bula de neamuri si tovarasi mai apropiati, vreo 50 bipezi…..2 aifoane. Am extins bula la cunoscuti…..slab de tot pe aifoane. In special copchiii apropiatilor au aifoane. Si-n special fetitele. Acu’ n-o fi bula mea taman cea mai rasarita. Da’ is oameni care cunosc valoarea banului si muncesc ptr banut.
      In schimb daca te uiti la toate curvistinele, bombardierii, politicienii care apar la tv…aifon rulzzzzz. Nujtu ce sa zic…..

        (Citează)

  4. Dacă ne uităm din 2017 până-n 2020, Samsung, Xiaomi, Huawei & Oppo vând telefoane care costă de la 50 euro până la 300 euro.

    Nici o companie enumerată mai sus nu are un flagship în top 10 smartphone-uri vândute în lume, doar Apple.

      (Citează)

  5. :)))
    fiecare cu ce poate

    add:
    Ar trebui sa te mai uiti si in jurul altora. :)
    ‘reati ai drecu cu bula voastra… :))

      (Citează)

  6. In bula mea ar fi 11 iPhone, 9 Samsung, 6 Huawei

      (Citează)

  7. bogdan:
    trebuie sa fi rupt de realitate sa zici iphone pe locul 3, cand toata lumea din jurul tau ARE IPHONE.
    dar astea sunt ca si sondajele politice, adica pe degeaba.

    1. singurul rupt de realitate cred ca esti tu;
    2. “pe degeaba” ma face sa ma indoiesc de educatia si cultura ta;
    3. afirmatii din care rezulta ca detii “adevarul absolut” ma ingrijoreaza, dar cred ca punctul asta (3) te depaseste si este strict ptr ceilalti cititori;

      (Citează)

  8. Blackskull:
    Am numarat repede toata bula de neamuri si tovarasi mai apropiati, vreo 50 bipezi…..2 aifoane. Am extins bula la cunoscuti…..slab de tot pe aifoane. In special copchiii apropiatilor au aifoane. Si-n special fetitele. Acu’ n-o fi bula mea taman cea mai rasarita. Da’ is oameni care cunosc valoarea banului si muncesc ptr banut.
    In schimb daca te uiti la toate curvistinele, bombardierii, politicienii care apar la tv…aifon rulzzzzz. Nujtu ce sa zic…..

    E si normal da aiba iPhone… Aplicatiile de social media sunt mai bine optimizate, ceea ce e foarte important cand urci o buca, un crac etc…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus